История на деня на земята денят на ЗемятаДата08.05.2018
Размер39.49 Kb.
ИСТОРИЯ НА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА
Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. Първоначално е обявен през 1970 г. в САЩ и Канада, като международен се чества от 1990 г. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.

През 40-те години на XIX век Дж. Стърлинг Мортън пристига със семейството си в щата Небраска. На новото място те виждат безкрайна прерия със самотни дървета, които трябвало да бъдат използвани за строежа на новите им домове. Мортън и жена му започнали да засаждат дървета и организирали кампания, призовавайки съгражданите си да последват примера им. Като станал секретар на териториите на Небраска, през 1872 г. Мортън предложил да се чества ден, който жителите на щата да посветят на озеленяване. И в първия така наречен Ден на Дървото били посадени милиони дървета. През 1882 година Небраска обявила Деня на Дървото за официален празник на щата, който да се отбелязва на 22 април – рожденият ден на Дж. Мортън.От 1970 година по инициатива на Сенатор Нелсън от щата Уисконсин, Денят на Дървото получил ново название – Ден на Земята. През 1969 г. Нелсън става свидетел на опустошенията на масивния петролен разлив в Санта Барбара, Калифорния и издига каузата за опазване на околната среда. Вдъхновен от студентското антивоенно движение, той осъзнава, че ако може да обвърже тази енергия с зараждащото се общественото съзнание за замърсяването на въздуха и водата, това ще включи опазването на околната среда в националния политически дневен ред. Сенатор Нелсън обявява идеята за "Национално обучение в областта на околната среда" и наема Денис Хейс за национален координатор.

В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. В резултат на това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за опазване чистота на въздуха и водата на САЩ. Хиляди колежи и университети организират протести срещу влошаването на състоянието на околната среда. Групите, борещи се срещу нефтените разливи, замърсяващите фабрики и електроцентрали, канализации, ямите за токсични отпадъци, пестициди, магистрали, загубата на дивите пространства и изчезването на дивата природа изведнъж осъзнават, че споделят общи ценности.

Денят на Земята през 1970 година постига рядко политическо единодушие, привличайки подкрепата на републиканците и демократите, богати и бедни, граждани и земеделски производители, магнати и синдикални лидери. Първият Ден на Земята води до създаването в САЩ на Агенция за опазване на околната среда и приемане на законите за чистотата на атмосферния въздух, чистотата на водите и на застрашените видове. "Това беше хазартен ход", припомня Гейлорд, "Но проработи."

С наближаването на 1990 година, група природозащитни лидери се обръщат отново към Денис Хейс да организира още една голяма кампания. Този път Денят на Земята се организира в световен мащаб, мобилизирайки 200 милиона души в 141 страни и поставяйки проблемите на околната среда на световната сцена. Денят на Земята през 1990 дава огромен тласък на усилията за рециклиране по света и спомага да се проправи пътя за срещата на върха за земята на Организацията на обединените нации през 1992 г. в Рио де Жанейро. Той също така подтиква президентът Бил Клинтън да връчи на сенатор Нелсън президентския медал на свободата (1995) - най-високата чест, давана на цивилни граждани в Съединените щати - за ролята си на основател на Деня на Земята.През 2000 година Хейс се съгласява да организира друга кампания, този път насочена към глобалното затопляне и чистата енергия. С 5000 природозащитни организации от рекордните 184 страни, посланието на Деня на Земята достига до стотици милиони хора. Използван е интернет, за да се организират активисти, но организацията включва и говореща верига барабани, която пътува от село на село в Габон, Африка. Денят на Земята през 2000 г. изпраща на световните лидери силно и ясно послание, че гражданите по целия свят искат бързи и решителни действия за чиста енергия.

През 2010 година се поставя началото на двугодишната кампания "Зелена генерация". Както през 1970 г., Денят на Земята 2010 идва в момент на голямо предизвикателство за екологичната общност. Отричащите изменението на климата, добре финансираните лобисти от сферата на петролния бизнес, сдържаните политици, незаинтересованата общественост и разединената екологична  общност засенчват каузата за напредък и промяна. Въпреки предизвикателството, за своята 40-годишнина мрежата на Деня на Земята възстановява Деня на Земята като мощен център, около който хората могат да демонстрират своята ангажираност.

През 2011 година темата на Световния Ден на земята е “Милиард действия в зелено”. Целта е да се регистрират един милиард действия за опазване на природата преди провеждането на Световната среща за Земята в Рио де Жанейро през юни 2012 година. Стартира международната инициатива за засаждане на 1 милион дървета съвместно с режисьора на “Аватар” Джеймс Камерън и утроява своята онлайн база до над 900 хиляди членове на общността.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, което започва от 1990 г. В Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята България е представена от Благовест Сендов. Той сформира Национален комитет за Деня на Земята. На призива за отбелязването на Деня на Земята се озовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда.

На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

Като Ден на Земята се чества и 21 март – денят на пролетното равноденствие, или 5 юни – Световния ден на околната среда. В действителност всеки ден трябва да бъде Ден на Земята!


/изготвено по материали от интернет/


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница