Какво е катаракта?Дата04.02.2018
Размер24.19 Kb.
Kaтаракта


  1. Какво е катаракта?

Катаракта („перде”) – това са помътнени зони в собствената леща на окото (нормално прозрачна структура, която фокусира светлинните лъчи върху светлочувствителната ретина на окото). Това помътняване се образува поради абнормалното групиране на определени протеини в лещата, като пречи или блокира нормалното преминаване на светлинните лъчи и съответно води до замъгляване на зрението.

Лекарите разделят катарактите на нуклеарни, кортикални и задни субкапсуларни.

В повечето случаи карактите са свързани с възрастта, като започват образуването си на 50-, 60-годишна възраст. В други случаи катарактите се дължат на очна травма, дългогодишен диабет, лечение с кортикостероиди или радиация.

При децата, катарактата може да бъде вродена, настъпваща в резултат на инфекция по време на бременността, най-често с токсоплазмоза, цитомегаловирус, рубеола, херпес симплекс или сифилис. При бебета и деца, катарактата може да бъде и симптом на метаболитно заболяване.

Катарактата е една от водещите причини за намаляване на зрението в популацията, но все още няма категорични данни за факторите, които я причиняват.


  1. Какви са признаците на катарактата?

-Катарактата не причинява зачервяване, болка или сълзене.

-Може да имате усещането за замъглено виждане, двойно виждане. Може да сменяте често очилата си, но всъщност зрението да не се подобрява съществено.

-Да започнете да виждате по-добре на близо, дори да нямате нужда от очила за четене

- Възможно е цветовете да изглеждат по-бледи

- При всяко намаление на зрението трябва да се консултирате с Вашия офталмолог


3. Лечение
Катаракталната хирургия почти никога не е спешна хирургия. Решението за операция, зависи от степента, в която е намаляло вашето зрение.

Въпреки, че някои от пациентите с катаракта забелязват подобрение на зрението със смяна на очилата, с лупи или на по-силно осветление, единственият начин за лечение на „перде” е оперативният. Ако заболяването засяга и двете очи едновременно, операциите се извършват задължително последователно, като решението кое око да се оперира първо, се взема от лекуващия Ви офталмолог.

Има две техники за отстраняване на помътнялата леща:
Екстракапсулна- премахва се ядрото на лещата, като се оставя задната капсула, върху която след това се поставя изкуствената леща. Недостатъците при тази техника са, че е необходим по-голям оперативен разрез, налага се поставянето на шев и често се наблюдава следоперативен астигматизъм.Факоемулсификация- с ултразвук се отстранява ядрото на лещата, при което се налага по-малък разрез, не се налагат шевове и следоперативния астигматизъм е сведен до минимум.


Изкуствените лещи биват сгъваеми и несгъваеми, от което зависи и големината на оперативния разрез. Те не се подменят, веднъж сложена- изкуствената леща остава за цял живот. Изборът на най-подходящата за Вас леща, се прави от Вашият офталмолог.

В съвременната офталмология, при операцията за катаракта, вече е възможно и коригирането на наличния астигматизъм и „старческото далекогледство”, чрез поставянето на специални вътреочни лещи- т.нар. рефрактивни (мултифокални и торични) лещи.


4. Може ли катарактата да се появи отново?

Не! Ако забележите отново намаление на зрението трябва да се консултирате с лекуващия Ви очен лекар. Често се касае за „вторична катаракта”, което е уплътняване на останалата задна капсула на лещата и се отстранява с кратка манипулация с лазер.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница