Насърчаване и развитие на младежката социална активност чрез образование за демократично гражданство и образование по права на човекаДата30.11.2018
Размер16.03 Kb.
Насърчаване и развитие на младежката социална активност чрез образование за демократично гражданство и образование по права на човека

доц. д-р Захари Захариев

СУ „Св. Климент Охридски” – ДИУУ

Гражданската подготовка на младите хора е сложен и продължителен процес, по време на който те трябва да усвоят знания за демокрацията, човешките права и свободи, за върховенството на закона. Понеже е по-лесно да се говори и коментират принципи и теории, отколкото те да се защитават на дело, от съществено значение е младежите да придобият още в училище, умения и компетентност за активно и отговорно практическо приложение на наученото.

Гражданското образование у нас се ползва с авторитет, макар че все още не заема желания статут на приоритетно направление. Все пак, не може да не се отбележи очертаваща се положителна тенденция в неговото развитие. В подкрепа на тази оценка са обновяването на ДОИ за учебно съдържание, обсъждането на новите учебни програми по свят и личност/ гражданско образование в XI – XII клас (2013 г.) и предстоящото им въвеждане; развитието и популяризирането на добър опит и творческа изява както на учениците, така и сред педагогическите специалисти чрез провеждането на Олимпиадата по гражданско образование и Националния конкурс за учители.

Светлина върху перспективите за формирането на гражданска култура у младите хора хвърлят някои международни документи, сред които са: Европейската референтна рамка (2006), в която са формулирани ключови компетентности, в т.ч. граждански и обществени, инициативност и предприемачество; Програма 2010 – 2014 за развитие на проекта на Съвета на Европа «Образование за демократично гражданство и човешки права» (ОДГ/ОПЧ); Харта на Съвета на Европа за образование за демократично гражданство и образование по права на човека, както и Препоръки на Комитета на СЕ към министрите на страните-членки за изпълнение на клаузите на Хартата (2010).Анализът на тези стратегически по своето значение европейски документи, разкрива потенциалът и приоритетите за развитие на гражданската подготовка, при това не само в сферата на училищното образование, а и в контекста на ученето през целия живот. По такъв начин става възможно да се очертаят основните практически насоки за насърчаване социалната активност на младите хора.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница