Научно-техническа конференция “морски форум 2018“



Дата24.10.2018
Размер38.07 Kb.
#95171
ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН ДОКУМЕНТ

НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ

МОРСКИ ФОРУМ 2018“

На 20 и 21 юни 2018 г. Научно техническият съюз по транспорта със съдействието на Търговско-индустриалната камара Варна проведе Научно-техническа конференция „Морски форум 2018“ на тема „Варна и региона между Черно море и Западните Балкани“в два модула:



Модул 1: „Варна и региона между Черно море и Западните Балкани“. Тематика на модула: Развитие на пристанище Варна. Изграждане на съпътстващите магистрали „Хемус“, „Черно море“ и „Русе“. Включване на транспортен възел Варна в TEN-T мрежата. Място на провеждане – хотел „Персей“, град Варна, 20-21 юни 2018г.

Модул 2: Честване деня на транспортния работник – 26.06.2018 г. Тематика на модула: Честване деня на транспортния работник; Честване 70 годишния юбилей на члена на УС на НТСТ Тодор Попов; Представяне книгата на Вълко Вълков „Анализ на развитието на транспорта и българската икономика в годините на прехода към пазарна икономика“. Място на провеждане: 26 юни 2018 г., НДНТ.
Съорганизатори на конференцията бяха НТС по транспорта, ФНТС, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ТУ Варна, ВВМУ, Морска камара, ГД „Пристанищна администрация“, Промишлено-търговска камара – Варна, Регионален клъстер „Североизток“, Пристанище „Варна“, Областна управа – Варна, Община Варна, Научно-технически съюзи – Варна, Пътно-строителни фирми – Варна и Шумен. За участие в Конференцията бяха поканени представители и специалисти от МТИТС, Областния управител на Варна, Морска Камара - Варна, Морска администрация, Транспортно-строителни фирми, Българските транспортни синдикати.

Конференцията беше открита от председателят на УС на НТС по транспорта – инж. Ясен Ишев.



Приветствия поднесоха: Областния управител на Варна, заместник-министъра на транспорта Велик Занчев /прочетена от директорът на Морска администрация-Варна/, Председателят на Морска Камара-Варна – к.д.п. Богданов, Председателят на Търговско-индустриалната Камара-Варна г-н Табаков. Те поздравиха участниците в конференцията и им пожелаха успешна и ползотворна работа.

На Конференцията присъстваха 71 души, в т.ч. представител на Търговската камара от гр. Къркларели /Лозенград/ - Турция. Изнесени бяха над 15 доклада, в т.ч. 1 от чужденец, едно научно съобщение и множество изказвания и предложения. Със значимо научно-техническо и практично ниво бяха:



  • Докладът на Петър Мутафчиев и Васил Рангелов „Варна и Трансевропейската транспортна мрежа – проблеми и решения“;

  • Докладът на инж.Табаков „Социално-икономическия потенциал на Варна и Региона“;

  • Докладът на доц.д-р Коста Донев „ Пристанище Варна – минало, настояще и бъдеще“;

  • Докладът на инж. Колелиев „Автомагистралите на Варна“; ь

  • Докладът на доц. Тиен от БАН „Новият път на коприната – мегапроектът на ХХ1 век“.

  • С особен интерес бе представена книгата на Вълко Вълков „Анализ на развитието на транспорта и българската икономика в годините на прехода към пазарна икономика“ от акад. Марин Кадиев, председател на съюза на независимите писатели.

  • На модул „Празник на транспортните работници“ бяха предложени, обсъдени и гласувани предложения за промени в законодателната уредба на железопътния транспорт, доставка на нов подвижен жп състав и разработване на целева програма за развитието на БДЖ.

Същевременно докладите и дискусиите по тях показаха, че по темата на „МОРСКИ ФОРУМ 2018“ в обществото и заинтересованите институции съществуват редица празноти и пропуски като например:

  • Като сериозен пропуск на транспортната стратегия на МТИТС се отбеляза отсъствието на пристанище Варна в списъка на основните пристанища включени в Транс-европейската транспортна мрежа;

  • Изоставане изграждането на магистралните връзки на Варна към Бургас, В.Търново и Русе, както и модернизацията на жп линиите от Варна към Русе и Карнобат;

  • Прекалената централизация на инфраструктурното развитие на българските пристанища в ДП“Пристанищна инфраструктура“ – София.

На основа на проведената конференция, дискусиите и изводите по нея НТСТ прави следните оценки, препоръки и предложения по темата към заинтересованите страни:

  1. Оценява невключването на пристанище Варна в основната Транс-европейска транспортна мрежа /TEN-T/ като съществен пропуск от страна на МТИТС, което се отразява негативно на инвестиционния климат на Варна и Региона;



  1. Предлага местните и регионални структури на Варна с активното участие на НТС да подготвят мотивирано и обосновано предложение до МТИТС за включване на Пристанище Варна в Основната ТЕН-Т мрежа на ЕС за следващо актуализиране на Мрежата;

  2. Предложението да бъде изпратено и до Координатора на ЕК за Транс-европейския транспортен коридор „Ориент/Източно Средиземноморски“ г-н Грош за включване на Варна като краен пункт на източния клон на Коридора (София – Пловдив – Бургас);

  3. Предложенията да бъдат съпроводени от инвестиционни намерения за следващия програмен период по примера на Порт Александруполис (Контейнерен терминал Варна, АМ „Черно море“, Жп линии Русе – Варна и Синдел - Карнобат);




  1. Поради големия читателски интерес към книгата на В.Вълков „Анализ на развитието на транспорта и българската икономика в годините на прехода“, предлагаме да се подготви на електронен носител и качи на сайта на НТСТ.

10 юли 2018 г. Председател на УС на НТСТ:

София Инж.Ясен Ишев
Каталог: wp-content -> uploads -> 2018
2018 -> Монтанска област дата/период Времетраене Населено място Засегнат район /улици, квартал, упи, пи
2018 -> И н т е р п р о д ж е к т e о о д
2018 -> С т а н о в и щ е от подп доц д-р инж. Станчо Георгиев Станчев
2018 -> Великден в малта директен полет от София 06. 04 – 09. 04. 2018
2018 -> O nastavnom programu za osmi razred osnovnog obrazovanja I vaspitanja
2018 -> Област Монтана Дата/период Времетраене Населено място Засегнат район /улици, квартал, упи, пи
2018 -> 1. Хомеостаза. Нервни и хуморални механизми на телесната хомеостаза. Видове регулаторни системи
2018 -> Почивка в кампания 2018 Бая Домиция, Неапол Giulivo 4
2018 -> Конкурс за детска рисунка 17. 30, Народно читалище „Съгласие 1862" фоайе Вечерен бал с маски 19. 00, зала „Съвременност" в Културно-информационен център „Безистен"


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница