По случай 14 февруари – празника на винотоДата15.01.2018
Размер46.4 Kb.

ПРОГРАМА

на Българския културен институт

за февруари 2013
13 февруари 2012 (сряда), 18.00 ч.

БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

бул. „Уяздовске” 33/35, Варшава

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА

ПО СЛУЧАЙ 14 ФЕВРУАРИ – ПРАЗНИКА НА ВИНОТО
ЗА ТАЙНИТЕ НА ВИНОТО” И

ПРОСФОРА”


ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ И БАН

с автори: Иглика Мишкова, Светла Ракшиева, Ана Лулева, Емил Порталски, Атанаска Станчева и Яна Янчева
Какво е виното?

Божествен дар, лек за душата и тялото или просто винаги модна напитка?

Какво е било виното –  в делника и в празника на предците ни?
Тази изложба разкрива някои от тайните на виното. Разказът е дълъг и богат, колкото историята на тези земи – започва от времето на древните траки и продължава  до наши дни. Изпълнен е с мъдрост и знание за живота и света на българите, които са правили и пиели вино. За земеделците „гроздето се наслаждава на едно високо религиозно уважение, почти равно на пшеницата”, виноделието е поминък, гроздоберът е празник, а виното съпровожда човека от раждането до смъртта.

Виното като кръвта на Спасителя,  като знание и истина; виното като път към Бога и белег на отвъдния свят;  виното като изпитание за юнака и символ на родство, виното – силно и желано като здравето и любовта! За него е нашият разказ подсредством фотоси и кратки текстове.

Виното в традицията и християнството се свързва с хляба.  Хлябовете, върху които се поставят печати добиват смисъл на жертва, символна идентичност.  Чрез няколко табла показваме как се приготвя хляб за Св.Литургия, приготвянето на самите просфорни печати в Света гора и печатите за различни празници – евхаристични и евлогични.
Българският културен институт благодари на г-жа Иглика Мишкова – куратор на изложбата в Националния етнографски музей в София.

18 февруари 2012 (вторник), 18.00 ч.

БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

бул. „Уяздовске” 33/35, Варшава
ПАНОРАМА НА ФИЛМИТЕ НА АНДРЕЙ АЛТЪПАРМАКОВ

IN MEMORIAM
ПРОЖЕКЦИЯ НА

ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ

В РАМКИТЕ НА ЧЕСТВАНИЯТА НА 140 ГОДИШНИНА ОТ ГИБЕЛТА НА ЛЕВСКИ – АПОСТОЛА НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА
ЛЕВСКИ ПРЕД СЪДА НА ПОРТАТА И НА ИСТОРИЯТА”


Режисьор: Андрей Алтъпармаков

Сценарий: Дойно Дойнов
Снимки: Стефан Алтъпармаков

В нова светлина се разглежда съдебно-следственият процес над Левски и неговите сподвижници, който се води в София в края на 1872 и началото на 1873 година. Филмът търси отговори на въпроси от процесуално-съдебен, историко-политически и психологичен характер.
25 февруари 2013 (понеделник), 18.00 ч.

БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

бул. „Уяздовске” 33/35, Варшава

ЛЕКЦИЯ НА

ПРОФ. Д-Р ДАРИУШ КОЛОДЖЕЙЧИК

В РАМКИТЕ НА ЧЕСТВАНИЯТА НА 140 ГОДИШНИНА ОТ ГИБЕЛТА НА ЛЕВСКИ – АПОСТОЛА НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА
ВАСИЛ ЛЕВСКИ И БЪЛГАРСКОТО „ВЪЗРАЖДАНЕ” В ОБСТОЯТЕЛСТВАТА НА ЕПОХАТА

Проф. д-р Дариуш Колоджейчик е директор на Института по история във Варшавския университет. Защитава докторат през 1990, а от 2001 г. е хабилитирано лице. От 2010 г. е професор в Института по история на Полската академия на науките. Специализира в областта на историята на дипломацията, на Новото време (история на Полша), на общата история XVI-XVIII в., както и историята на Турция и полско-турските отношения.XIX век се характеризира с национално-освободителните движения на народите от Централна и Източна Европа, които стават причина за разпада на многонационалните империи по това време и за създаването на отделни, еднонационални държави. В лекцията се проследяват приликите и разликите в българското и полското движение за независимост. Поставя се въпросът дали разпадът на Османската империя и на тази на Романовите е бил неминуем.


28 февруари 2013 (четвъртък), 18.00 ч.

БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

бул. „Уяздовске” 33/35, Варшава

ЛЕКЦИЯ НА

ПРОФ. Д-Р ПЕТЪР СОТИРОВ

В РАМКИТЕ НА ЦИКЪЛА ОТ НА БКИ „ЛЕКЦИИ ЗА КУЛТУРАТА, ЕЗИКА, ТРАДИЦИИТЕ И ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ”
РОДНИЯТ ЕЗИК В СТРАНСТВО ИЛИ ЗА ЕЗИКА И ЕЗИКОВОТО ПОВЕДЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ПОЛША

Петър Сотиров е професор в университета "Мария Кюри-Склодовска" в гр. Люблин, Полша. Преподавал е в СУ "Св. Климент Охридски", НБУ, ЮЗУ "Неофит Рилски", ПУ "Паисий Хилендарски" - филиал Смолян и др. Работил е като лектор по български език в университета "Лайош Кошут" в гр. Дебрецен, Унгария. Занимава се с проблемите на лингвистиката на текста, социолингвистиката, психолингвистиката и приложната лингвистика. Автор и съавтор е на над 50 публикации (монографии, студии, статии и научни съобщения), отпечатани в специализирани издания в България, Унгария, Полша и САЩ. Член на ръководството на Международното социолингвистическо дружество със седалище в гр. София.


Запазват ли родния си език българите в полската езикова среда или той подлежи на забравяне, на изчезване? Какво удивлява и какво "мъчи" българите в Полша по отношение на местната езикова действителност? Каква е езиковата ситуация сред българските общности в чужбина? Знаят ли децата на българите в чужбина български език? "Полезен" или "вреден" е ранният билингвизъм? На тези и на други въпроси, свързани с езика, се опитва да отговори авторът (лекторът) въз основа на наблюденията си върху езиковото поведение на българите, живеещи в Полша и в други страни на Централна Европа.

НОВИ ЗАГЛАВИЯ В БИБЛИОТЕКАТА НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ


  1. Български Хроники, т. 1-4, Стефан Цанев, София 2006

  2. И други истории, Георги Господинов, Пловдив 2001

  3. Има ли кой да ви обича, Калин Терзийски, Пловдив 2009

  4. Майките, Теодора Димова, София 2006

  5. На изток от Запада, Мирослав Пенков, София 2011

  6. Нашингтон, Михаил Вешим, София 2010

  7. Органът на мълчанието, Ружа Лазарова, София 2012

  8. Грандкафе Кристал, Георги Райчевски, Пловдив 2012

  9. Българчето от Аляска: софийски разкази, Деян Енев, София 2011БЪЛГАРСКИЯТ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ ЗАПАЗВА ПРАВОТО СИ ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ В ПРОГРМАТА

База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница