Пресконференция „Критичната енергийна инфраструктура на София състояние и възможности за развитие 21. 02. 2012страница1/6
Дата11.09.2016
Размер0.87 Mb.
  1   2   3   4   5   6

     бул. "България" №58

     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА АГЕНЦИЯ “КРОСС”
Пресконференция „Критичната енергийна инфраструктура на София – състояние и възможности за развитие”

21.02.2012

Кабели за 100 млн. лв. трябва спешно да подмени ЧЕЗ | 22.02.2012 03:33 | Дума | стр. 6

Кабелите от електроразпределителната мрежа в София са остарели и амортизирани и имат нужда спешно от подмяна. За това сигнализираха мениджъри от ЧЕЗ по време на кръгла маса на тема критичната енергийна инфраструктура в София.

Стефан Апостолов, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България, посочи, че близо 90 процента от кабелите в София са маслени и с изтекъл експлоатационен срок, а почти същото е валидно и за трафопостовете.

Приблизително 100 млн. лв. ще са необходими за привеждане в нормално състояние на мрежата в столицата, прогнозира той и уточни, че предстои да се изготви подробен план за конкретните инвестиции.

Спешно трябва да се инвестира в подмяна на кабели 110 киловолта, които захранват центъра на столицата, посочи Божидар Гатев, директор “Електроексплоатация и поддръжка на мрежата” в ЧЕЗ. Най-проблемните кабели са тези, които захранват подстанции Хиподрума, Средец и Левски и от тях се осигурява електрозахранването на централните столични квартали. Дори самият център на столицата, където се намират Министерският съвет, президентството и парламентът, са застрашени от аварии заради остарелите кабели, коментираха от ЧЕЗ. Още тази година ще трябва да се сменят поне най-старите кабели в централна градска част, което ще струва приблизително 20 млн. лв.
90% от жиците за ток в София над 40 г. | 22.02.2012 03:34 | Монитор | стр. 6

Спешно сменят кабелите, захранващи центъра на столицата

на сто от токовите кабели в София са с изтекъл живот и са на възраст над 40 г. Почти същото е валидно и за трафопостовете. Това стана ясно по време на кръгла маса за критичната енергийна инфраструктура в столицата, организирана от ЧЕЗ и Камарата на строителите в България. „За Столична община най-важният въпрос е този за сигурността на гражданите, а критичната инфраструктура се отнася най-вече до сигурността“, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че изисква от експлоатационните дружества да извършват инвестиции, като в същото време е важно да има социално поносима цена и да не се натоварват гражданите.

„ЧЕЗ съзнава своята отговорност към държавата и обществото. Като коректен партньор на Столична община ще продължим да работим за подобряване на качеството и сигурността на електрозахранването на София“, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

По-късно шефът на „Експлоатацията” в ЧЕЗ Божидар Гатев обясни, че в момента в столицата има два кабела на 110 kV, чиято подмяна е спешна. Те осигуряват захранването на централната градска част на София. В този район попадат Министерският съвет, президентството и парламента. Това са маслени кабели, по които често се установяват течове и това създава проблем, обясни Гатев.

Около 100 млн. лв. ще са необходими за привеждане на мрежата 110 kV в нормално състояние, обясни шефът на „ЧЕЗ Разпределение” Стефан Апостолов. Освен това в центъра на София трябва да бъдат подменени над 200 км кабели на възраст над 50 г,, за което ще са нужни около 20 млн. лв. Общият размер на средствата, нужни за енергийната инфраструктура в София, ще е ясен през есента.


90% от кабелите в София са амортизирани | 22.02.2012 03:34 | Новинар | стр. 5

90% от кабелите в София са стари и амортизирани. Това заяви Стефан Апостолов, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България. По думите му същото е положението и с трафопостовете в столицата. От компанията посочиха, че критичната енергийна инфраструктура на столицата се нуждае от модернизация, за да се повиши сигурността на електроснабдяването в града. Критична инфраструктура са онези съоръжения и системи, чието спиране, неизправна работа или разрушаване може да застраши здравето и сигурността на населението, околната

среда, националното стопанство и държавните институции. Според регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал има съоръжения, които не са подменяни в продължение на 30-40 години при експлоатационен срок от 30 години. По думите му, ако днес започнат ремонти, ще са нужни 4-5 години за подмяната на цялата мрежа. Според него е нужно ДКЕВР да разреши увеличение на инвестициите, които ЧЕЗ прави, за да може да се вложат повече средства в мрежата. „ЧЕЗ е компания, която доставя жизненоважни комунални услуги и ние съзнаваме своята отговорност към държавата и обществото. Като коректен партньор на Столичната община ще продължим да работим за подобряване на качеството и сигурността на електрозахранването на София", каза Докладал.

Столичният кмет Йорданка фандъкова посочи, че няма непосредствени рискове за електротранспорта. Тя подчерта, че изисква от експлоатационните дружества да предприемат и извършват инвестиции, като в същото време е важно да има социално поносима цена на тока и да не се натоварват гражданите.
Президентът и министри може да останат без ток | 22.02.2012 03:36 | 24 Часа | стр. 9

Президентството, парламентът, 14 министерства, 3 болници, метрото и посолства могат да останат без ток по всяко време. Това стана ясно на кръгла маса за критичната инфраструктура в София. Авариите по електропроводите в централната градска част на столицата застрашават 85 хил. жители, а резервната мощност е 15%.

000 клиенти на ЧЕЗ от Модерно предградие . Люлин. Разсадника до Драгалевци също са застрашени да бъдат на свещи. В този район има 5 болници, 3 министерства, университет, има опасност да спре и градският транспорт. Резервна мощност няма.

Това са само някои от примерите, които дадоха от ЧЕЗ. Регионалният мениджър на

компанията Петър Докладал каза, че остарелите съоръжения водят до чести аварии и продължителни прекъсвания. На 100 млн. лв. изчислиха от енергото парите, необходими за оправяне на критичните точки. Ако смяната на старите кабели започне сега, били необходими 3-4 години, за да се приведе мрежата в нормално състояние. До септември-октомври ще се прави стратегия за развитието на инфраструктурата в София. Разходите за подмяна на кабелите за високо напрежение ще бъдат представени в ДКЕВР през юли следващата година. От ЧЕЗ и Столичната община заявиха, че ще се търсят възможности обновяването да стане и чрез еврофондове.

Мрежата ниско напрежение в идеалния център на София ще се подменя с парите, които е признала ДКЕВР в цената на тока.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Петър Диков видяха като част от решението за енергийната инфраструктура и застилането на покривите със соларни инсталации, производството на електрическа и топлинна енергия от изгаряне на битовите отпадъци на града.

Само общината имала 350 хил. кв. метра покривна площ, панелните сгради пък били с 2 млн. кв. м покривно пространство, каза Диков. А от саниране на всички сгради София можела да намали с 500 мегавата енергийната си мощност.


Поне 100 млн. лв. трябват за нормално елзахранване на столицата | 22.02.2012 03:32 | Класа | стр. 6

София може да произвежда ток от слънце, вода и отпадъци 100 млн. лева са необходими за поддържането на елмрежата в столицата в нормално състояние, заяви вчера изпълнителният директор на ЧЕЗ Стефан Апостолов по време на кръгла маса за критичната инфраструктура в София. Той добави, че 90% от кабелите в столица са на по 40 г., вече са амортизирани и трябва спешно да се подменят. Положението е почти същото и с трафопостовете, като най-застрашени от прекъсвания на тока са жителите на централната градска част. Инвестициите ще се правят през следващите години и няма да залегнат в сегашното искане за цените на тока. Спешно трябва да бъдат сменени два кабела на средно напрежение, които захранват центъра, обясни и Божидар Гатев, директор "Експлоатация и поддръжка" в ЧЕЗ. На практика е под въпрос сигурността на захранването на Народното събрание, президентството, 17 министерства, осем болници, метрото, градския транспорт, жп гарата, посолства и 200 хиляди клиенти в столицата. Според Гатев през тази година трябва да се сменят около 200 км електропроводи, а това ще струва на компанията около 20 млн. лв. За да се подобри захранването, компаниите трябва да правят по-големи инвестиции, а те трябва да се одобряват от регулатора, каза регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал.

София може да произвежда ток от мини ВЕЦ-ове, фотоволтаици и от отпадъци, заяви главният архитект Петър Диков. В столицата има 350 хил. покрива само на общински училища и детски градини, на които могат да се поставят слънчеви панели. Покривите на жилищните блокове са с обща площ от 2 млн. кв. м, като и те могат да се използват за производство на ток. Основната цел в следващия програмен период за София ще бъде санирането на сградите, обясни Диков. По разчети на общината от мерки за енергийна ефективност могат да се спестят около 500 мвт от консумацията в столицата.

Друга възможност е да се строят малки ВЕЦ-ове по каналите в София - това е даденост, която прахосваме. Производството на енергия от отпадък също е неизползван все още ресурс, трябва да го включим в плановете, добави архитектът. Част от въздушните далекопроводи в София минават по недопустим начин над града. Диков даде за пример електропровод на ЕСО, чиято основа завършва в тротоара на южната част на Околовръстното шосе. Освен сигурността на захранването е важно и на каква цена ще се правят тези инвестиции. Тя трябва да е поносима за хората, коментира кметът Йорданка Фандъкова.

От "Топлофикация-София" обясниха, че са предприели мерки за ремонтиране на инфраструктурата си. От дружеството признаха, че техниката им е доста амортизирана. Компанията ще инвестира и в генериращите си мощности, за да отговорят на европейските изисквания за производство на ток и парно. Ако не се вложат пари, голяма част от котлите ще трябва да се спрат през 2015 г., твърди директорът на топлофикацията Стоян Цветанов. Компанията ще вложи до 350 млн. евро в съоръженията си през следващите 4 години.


Събитията днес | 21.02.2012 01:57 | Класа | стр. 3

- С. БАХОВИЦА. Официално откриване на завода на компанията за производство на автомобили Great Wall. Той се намира в село Баховица, община Ловеч. На събитието са поканени членове на правителството, местната власт, посланици и др.

СОфИЯ. От 9 ч в конферентна зала "Роял" на хотел "Шератон" ще се проведе кръгла маса на тема "Критичната енергийна инфраструктура на София - състояние и възможности за развитие".

СОфИЯ. От 9 ч в хотел "Шератон" ще се проведе дискусия по предложението на ЕК за промени в Директива 2006/43/ЕО за задължителните одити.

Авария спря парното в центъра на София | 22.02.2012 12:48 | www.bnews.bg | Новини

Пробив на главен топлопровод спря парното и топлата вода в центъра на София. Аварията засегна района между столичните бул."Мария Луиза", "Ген. Скобелев", "Пенчо Славейков", "Христо Ботев" и ул."Княз Борис І'. От "Топлофикация - София" уверяват, че е създадена необходимата организация и ще се работи до възстановяване на топлоснабдяването. В средата на декември миналата година авария в ТЕЦ-София остави на тъмно и студено няколко квартала.Тогава аварирал трансформатор прекъсна електрозахранването и топлоподаването към три столични района: "Надежда", "Сердика" и част от "Илинден". Аварията в сряда става ден след като столичният кмет Йорданка Фандъкова, шефове на ЧЕЗ-България, представители на МВР, ЕСО, енергийни експерти обсъдиха на кръгла критичната енергийна инфраструктура на София. Фандъкова бе категорична, че има сериозен проблем с остарялата инфраструктура на Топлофикация-София и в момента се правят различни проекти за подобряването й. Столичния кмет  признае, че повече от 30 години не е правена сериозна инвестиция в най-голямото топлофикационно дружество.http://www.bnews.bg/article-44587


Стефан Апостолов: Само с общи действия ще постигнем електроенергийна сигурност в София | 22.02.2012 11:47 | focus-news.net - opinion | Новини

Стефан Апостолов, изпълнителен директор на „ЧЕЗ Разпределение България” АД, в интервю за „Това е България” на Радио „Фокус” Водещ: Г-н Апостолов, на дискусиите от кръглата маса „Критичната енергийна инфраструктура на София – състояние и възможности за развитие” стигнахте ли до консенсусни позиции как да се постигне сигурността на електроснабдяването в столицата? Стефан Апостолов: Да, благодаря ви, въпросът е много добър. В хода на дискусиите от всички участващи бе подчертано, че критичната инфраструктура в София е в критично състояние – т.е. голяма част от съоръженията, подстанции и кабелни електропроводи, са в доста тежко състояние. Стигна се до консенсус, защото не можеше да не се стигне до консенсус между експерти и хора, загрижени за сигурността на електроснабдяването и доброто предоставяне на електроуслуги на софиянци. Стигнахме до общото становище, че грижата за тази сигурност е обща задача на общината, на нас – на електросистемния оператор, както и на Техническия университет. И тази обща задача предстои да решим заедно, за да може нашият град да има добро бъдеще със съвременна инфраструктура. Водещ: Обикновено след такива дискусии търсим полезното, прагматичното и в тази връзка какво препоръчвате? Какво трябва да се направи? Стефан Апостолов: В резултат на дискусията стигнахме до извода, че предстои сериозна работа и то съвместна работа на нас, общината, системния оператор и колегите от научните среди в лицето на експертите от Техническия университет. Предстои съвместно да разработим стратегия или план за развитие на електроенергийната инфраструктура на София за идващия десетгодишен период. И този документ да ни бъде програмата за работа, така щото бизнесът, така щото хората в София, така щото институциите в София да разполагат с една съвременна и надеждна електроенергийна инфраструктура. Водещ: Голяма част от инфраструктурата на столицата е морално и физически остаряла. Може би акцентът във въпросния план е нейната подмяна. Стефан Апостолов: Да, това е един от акцентите, но искам да кажа, че София напълно отговаря на своя девиз – София се развива с доста бързи темпове. Наред с привеждането на съществуващата инфраструктура в добро състояние предстои и нейното развитие. Това се налага, защото София е най-бързо развиващият се град не само в България, а и в европейски план. Така че предстои изграждането и на нови подстанции, и на нови кабелни линии, както и осигуряване с надеждно захранване на развиващия се бизнес и строителство в столица. Водещ: Господин Апостолов, как структурирате развитието на тази инфраструктура? Стефан Апостолов: Тя ще се развива: първо, като рехабилитация на съществуващата инфраструктура – подмяна на не само физически, но и на морално остарялото оборудване. Става дума за кабели, трансформатори и комутационна апаратура. Второ, успоредно с тази подмяна ще се изграждат нови подстанции и ще се изтеглят нови кабелни линии. Водещ: А какви рискове и проблеми могат да попречат на изпълнението на този план, за който говорим? Стефан Апостолов: И в дискусиите на кръглата маса това беше споменато между експертите. Единият проблем е финансирането, тъй като това са сериозни пари и те трябва да се дадат, след като направим ясна програма и да намерим оптимален начин за развитието й. Именно това бе причината да се обединим около мнението, че трябва да имаме ясна перспективна програма, тъй като тя ще позволи оптимизирането на необходимите разходи. И въз основа на нея да се намери най-подходящия начин на финансиране, така че да бъде на поносима социална цена и не случайно в дискусията участваха и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие. Т.е. мислим и в такава посока, дискусията беше много интересна и не се ограничи само до технически или прагматични технократски решения. Водещ: Още повече, че освен от Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), вие можете да използвате средства и от структурните фондове на Европейския съюз. Стефан Апостолов: Категорично, категорично изказаха се и такива мнения, имаше и такива становища. Разбирате, че в едно кратко интервю не мога да преразкажа всичко, което сме запланували. А искам да добавя нещо, което е много съществено – стигнахме до един общ извод и това е много важно да се знае, че в бъдеще, за да се случи всичко това добро, за което смятаме да стане в инфраструктурата на столицата, от особено значение е подкрепата и намаляване тежестта на административните процедури, имам предвид получаване на разрешение за строеж, отвеждане на терени и така нататък. На това бе в изказванията на експертите и специалистите. Водещ: Дори само след тази дискусия да постигнете намаляването на бюрократичните препятствия, много сте направили и смятайте кръглата маса за успешна. Стефан Апостолов: Да, да, точно така, напълно сте права. Цоня СЪБЧЕВА

http://www.focus-news.net/?id=f20494


Главният архитект на София: Решението е в санираните сгради и фотоволтаичните панели | 22.02.2012 08:17 | www.1kam1.com | ??????

Енергийната инфраструктура в София е остаряла и трябват инвестиции, за да се избегне изоставането, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриването на кръгла маса "Критичната енергийна инфраструктура на София - състояние и възможности за развитие". Състоянието на мрежата е лошо, защото в нея не е инвестирано дълги години, това трябва да се преодолее и с подкрепата на бизнеса можем да се постараем да ускорим този процес, каза кметът. Столичната община е започнала инвестиции в мерки за енергийна ефективност в детски градини, училищни и административни сгради. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България, посочи, че до преди две години столицата е преживяла най-значителния в своята история строителен бум и това е поставило на изпитание нейната инфраструктура и най-вече електроснабдяването й. С обединени усилия на нас - строителите, и на енергийните дружества можем да подобрим състоянието на инфраструктурата, което ще е от изключителна важност за строителството в София, както и за стабилизирането на цените на имотите, отбеляза Глосов. Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, отбеляза, че в началото на тази година е станало ясно колко е важна темата за сигурността на енергийната инфреструктура. Сега е времето да се предприемат действия за подобряване на енергийните мрежи, защото засега има успокояване на инвестициите в строителство в София, отбеляза арх. Петър Диков. По думите му това е временно и когато кризата отмине и започне отново да се развива строителството, инфраструктурата трябва да е готова да го посрещне. Инсталиране на фотоволтаични панели върху покривите в столицата паралелно със санирането на сградите е предложението на главния архитект на столицата. Според него София има ресурс да поеме производство на електроенергия от слънце. Има 350 хил. покривни площи само на общински училища и детски градини, а отделно на покриви на панелни сгради има 2 млн. кв. метра, на които могат да се инсталират фотоволтаици, посочи Диков. Според него това трябва да залегне във всички проекти за саниране на панелни блокове. За електроразпределителната мрежа няма да има проблем да присъединява такива мощности, коментира по-късно Божидар Гатев, директор "Електроексплоатация и поддръжка на мрежата" в ЧЕЗ. Според Гатев това е много добра идея и трябва да започне да се реализира. Друга възможност за производство на енергия е изграждането на малки ВЕЦ по каналите в София - това е даденост, която прахосваме, заяви Диков. Производството на енергия от отпадък също е неизползван все още ресурс, трябва да го отчетем и използваме в бъдеще, добави той. Само от саниране на панелни жилища пък може да се намали енергийната консумация на София с 500 мегавата, каза главният архитект.http://www.1kam1.com/news/otstranata/7271
Законът и ние: Рисковете и заплахите за енергийната инфраструктура | 22.02.2012 09:26 | www.bnt.bg | Новини

Рисковете и заплахите за енергийната инфраструктура на страната добиват особена значимост във връзка с възникналите напоследък бедствени ситуации. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев. Той взе участие в кръгла маса, посветена на проблемите с критичната инфраструктура на София. Форумът бе открит от кметът Йорданка Фандъкова, на него присъстваха и гл.архитект на столицата, представители на министерство на икономиката, енергийния регулатор, ЧЕЗ и бизнеса. Като пример за проблемите зам-вътрешният министър Димитър Георгиев посочи спрялото електрозахранване на с. Мугла, прекъснало подаването на питейна вода към курортен комплекс „Пампорово". Проблемите, с които се сблъскахме, ясно показаха необходимостта от надеждност и устойчивост на енергопреносната система, каза той.  Водено от това разбиране, МВР е извело противодействието на престъпността, свързана с посегателства върху съоръжения и инфраструктура от електропреносната система, като един от приоритетите в своята работа. МВР работи активно за пресичане и ефективно противодействие на кражбите на кабели и съоръжения, контрол а върху обекти и фирми за изкупуване на черни и цветни метали, както и на лица, които се занимават с тази дейност, без да имат право за това. За 2011г от вътрешното ведомство отчитат се отчита спад от 26% на тези престъпления. Анализът на разкритите криминални деяния показва, че те се извършват предимно от безработни и хора с нисък социален статус, от малолетни и непълнолетни. Зам.-министър Димитър Георгиев изрази категоричната позиция, че отговорността, която институциите са поели за гарантиране на сигурността на гражданите, изисква системeн подход към надеждността на енергийната инфраструктура във всички нейни аспекти - изграждане, поддръжка и опазване от престъпни посегателства.Това бе и обединяващата идея на участниците във форума, които очертаха стъпките за подобряването на състоянието на енергийната инфраструктура в столицата и приеха заключителен документ от кръглата маса.http://bnt.bg/bg/news/view/70635/zakonyt_i_nie_riskovete_i_zaplahite_za_energijnata_infrastruktura
Президентът и министри може да останат без ток | 22.02.2012 09:03 | www.24chasa.bg | Новини

Президентството, парламентът, 14 министерства, 3 болници, метрото и посолства могат да останат без ток по всяко време. Това стана ясно на кръгла маса за критичната инфраструктура в София. Авариите по електропроводите в централната градска част на столицата застрашават 85 хил. жители, а резервната мощност е 15%. 110 000 клиенти на ЧЕЗ от Модерно предградие , Люлин, Разсадника до Драгалевци също са застрашени да бъдат на свещи. В този район има 5 болници, 3 министерства, университет, има опасност да спре и градският транспорт. Резервна мощност няма. Това са само някои от примерите, които дадоха от ЧЕЗ. Регионалният мениджър на компанията Петър Докладал каза, че остарелите съоръжения водят до чести аварии и продължителни прекъсвания. На 100 млн. лв. изчислиха от енергото парите, необходими за оправяне на критичните точки. Ако смяната на старите кабели започне сега, били необходими 3-4 години, за да се приведе мрежата в нормално състояние. До септември-октомври ще се прави стратегия за развитието на инфраструктурата в София. Разходите за подмяна на кабелите за високо напрежение ще бъдат представени в ДКЕВР през юли следващата година. От ЧЕЗ и Столичната община заявиха, че ще се търсят възможности обновяването да стане и чрез еврофондове. Мрежата ниско напрежение в идеалния център на София ще се подменя с парите, които е признала ДКЕВР в цената на тока. Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Петър Диков видяха като част от решението за енергийната инфраструктура и застилането на покривите със соларни инсталации, производството на електрическа и топлинна енергия от изгаряне на битовите отпадъци на града. Само общината имала 350 хил. кв. метра покривна площ, панелните сгради пък били с 2 млн. кв. м покривно пространство, каза Диков. А от саниране на всички сгради София можела да намали с 500 мегавата енергийната си мощност.http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1242570

Каталог: wp-content -> uploads -> 2012
2012 -> За приемане чрез централизирано класиране на децата в общинскиte детски ясли, целодневни детски градини и обединени детски заведения на територията на община пловдив раздел І – Основни положения
2012 -> Критерии за отпускане на еднократна финансова помощ и награждаване на жители на община елхово I общи положения
2012 -> Програма за развитие на туризма в община елхово за 2014 г
2012 -> Област враца походът се провежда под патронажа на
2012 -> София-град Актуализиран на Педагогически съвет №8/04. 09. 2012 г
2012 -> Програма за развитие на селските райони европейски земеделски фонд за развитие на селските райони европа инвестира в селските райони
2012 -> Книгата е създадена по действителен случай. Имената на описаните места и действащите лица са променени
2012 -> Относно Обособена позиция №1


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница