Програма на бки-варшава за м. Февруари 2010 ГДата02.09.2017
Размер32.8 Kb.
ПРОГРАМА НА БКИ-ВАРШАВА ЗА М. ФЕВРУАРИ 2010 Г.

2 февруари 2010 г. (вторник), 11.00 ч., Български културен институт,

Алейе Уяздовске” 33/35, Варшава
Конференция на варшавския филиал на EUNIC – организацията на културните институти на страните от ЕС.

15 февруари 2010 г. (понеделник), 18,00 ч., Български културен институт,

Алейе Уяздовске” 33/35, Варшава
Честване на празника
Трифон Зарезан – Ден на лозарите и винарите
Дегустация на български вина с любезното съдействие на фирмите

„Винекс-Славянци” и „Домейн Менада”.

Свои винарски продукти ще представи и частният производител г-н Стоян Узунов.Според християнската традиция Свети мъченик Трифон (роден през III в. в малоазийската област Фригия) от ранна възраст е показал лечителски умения. Изправен пред римски съд, отстоял вярата си в Христа, и след изтезания бил обезглавен.

В българската фолклорна традиция светията е почитан на 1 или 14 февруари (нов и стар стил) като Трифон Зарезан – покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден ритуално се „зарязват” лозите с пожелания за плодовита година. Някои етнографски изследвания сочат, че почитта към Св.Трифон е продължение на култа към Дионисий – древногръцкия бог на лозята, виното и веселието.

Празненството за Трифон Зарезан ще бъде озвучено от прочутия ансамбъл „Саракина” – полско-българско-чешка група, изпълняваща етно-джаз. Нейните композиции и аранжименти, повлияни от балканската, класическата, църковната и съвременната музика, с вплетени елементи на джазовата импровизация, пренасят етническата атмосфера в света на художествената музика. Създаденият през 1999 г. ансамбъл е съставен от музиканти с академично образование.Саракина” на концерт

17 февруари 2010 г. (сряда), 18,00 ч., Галерия „Сердика”,

ул. „Швентокшиска” 32, Варшава
Откриване на изложба пастели
Странджанска палитра – български импресии”
на Анджей Вишневски

Изложбата включва пейзажи и архитектура от Малко Търново и околностите му. Пастелните творби са спомен от участието на автора в международния пленер „Странджанска палитра”, който се организира всяка година от общината на град Малко Търново.


Художникът Анджей Стефан Вишневски е роден и живее в Лодз. През 1991 г. завършва типография и живопис Художествената академия в същия град. Съсредоточава творческата си дейност главно върху пейзажа и портрета. Досега има 28 изложби, сред които в Полския културен институт в София през 2006 г., както и в полските градове Бидгошч, Лодз и Велун.


19 февруари 2010 г. (петък), 18,00 ч. Български културен институт, „Алейе Уяздовске” 33/35, Варшава

По повод 137-ата годишнина от обесването на


Васил Левски – Апостола на свободата
слово за живота и делото на българския революционер ще произнесе полският историк и балканист д-р Ярослав Рубаха.


Абсолвентът на Ягелонския университет Ярослав Рубаха е научен сътрудник във Варминско-Мазурския университет в Олщин и член на полско-българската историческа комисия към Института по история на Полската академия на науките и Института по балканистика на Българската академия на науките. Сътрудник в Македонския културен институт в София и член на Комисията по балканистика към филиала на ПАН в Познан. Д-р Рубаха е автор на книгата „Българският сън за Византия – външната политика на България през 1878-1913 г.” (2004) и на тритомната „История на България. Извори и коментари” (2006, 2007, 2009).


27 февруари 2010 г. (събота), 11.00-13.00 ч.

Български културен институт, „Алейе Уяздовске” 33/35, Варшава
Честване на българския празник
Баба Марта
За българите 1 март означава наближаване на пролетта. На този ден хората си разменят мартеници, които според традиционните вярвания пазят от злите сили и нещастия, като същевремнно осигуряват здраве и благополучие през годината. За да се изпълнят тези пожелания, човек трябва да носи мартеницата, докато не види първия щъркел. Каним всички в залата на БКИ-Варшава, за да правим заедно червено-белите мартеници.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница