Рискови фактори и предпазване от туберкулозаДата05.05.2017
Размер57.35 Kb.
РИСКОВИ ФАКТОРИ И ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ТУБЕРКУЛОЗА
На 24 март 1882 г. в Берлин немският бактериолог д-р Робърт Кох обявява, че е открил причинителя на туберкулозата - туберкулозния бацил. Откритието на Кох е изключително важно за диагностициране и лекуване на безпощадната болест.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно белите дробове /90% от случаите/.

Възможни са небелодробни форми /костно-ставна, на пикочо-половите органи, червата и т.н./
Причинител на болестта: това е т.нар. бактерий на Кох (Mycobacterium tuberculosis), който има 4 патогенни типа:човешки, говежди, птичи и миши.Опасни за човека са първите три и главно човешкият тип. Малка част от заболяванията сред хората се причинява от говеждия тип, а само единични случаи от птичия.

Туберкулозните бактерии се отличават със значителна усточивост във външната среда. Особено дълго се запазват в храчките, отделяни от болните, включително и след тяхното изсъхване. При стайна температура остават жизнеспособни от 2 до 10 месеца в зависимост от хигиенното състояние и осветеността на помещението. Туберкулозните бактерии запазват дълго време своята жизнеспособност и в млякото-до 12 дни. Туберкулозните бактерии се запазват дълго и млечните продукти /особено узрелите/-в сирене и масло, съответно 8-10 месеца.

Причинителят на туберкулозата е устойчив към химичните дезинфекциозни средства. Най-добър ефект спрямо него имат препаратите на хлора. Туберкулозните бактерии са силно чувствителни към слънчевата светлина-тя ги унищожава при пряко действие в продължение на 5-10 минути.
Източници на зараза:

□         Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек.Най-голямо количество бактерии болният отделя през периодите на обостряне на болестта.

□         Второстепенна роля, като източници на зараза, имат болните, които отделят туберкулозните бактерии с урината и изпражненията /небелодробни форми/.

□         Заразяването на човек може да стане и от болни от туберкулоза животни. Болните от туберкулоза домашни животни имат второстепенно значение като източници на зараза.


Начини на заразяване:

□         През дихателните пътища-При кашлица, кихане, разговор болният отделя туберкулозните бактерии във въздуха. Храчките съдържат милиони бактерии. От пръските при кашляне и храчене хората, които се намират в близост, могат да се заразят непосредствено-въздушно-капков път. Заразата може да се пренася и чрез праха по стаите и улиците, където туберкулозните бактерии остават дълго време жизнеспособни.

□         По хранителен път през устата:

          Чрез млякото от болни крави или продуктите, приготвени от него;

          При консумация на сурови или недостатъчно сварени заразени яйца;

          При употреба на непроверено от ветеринарите и недостатъчно топлинно обработено месо от болни птици и свине.

□         Заразяване през устата е възможно и при малки деца, които непрекъснато поставят различни играчки и пръстите в устата.

□         Рядко заразяването може да стане и през повредената кожа и лигавици /контактно предаване/.


Индивидуална предразположеност:

Микробактериите имат повсеместно разпространение. Всеки от нас се „среща „ с тях, но заболява само една част от хората. Дали ще се развие заболяването зависи в голяма степен от естествените съпротивителни възможности на индивида.В този смисъл всички фактори, които намаляват съпротивителните сили /прекарани инфекции, съпътстващи заболявания, непълноценно хранене, неблагоприятни условия на труд и в бита/ са определящи за възникване на заболяването.
Признаци на заболяването:


 • Кашлица-най-характерния симптом.Необходимо заострено внимание при пушачите, които я смятат за „тютюнджийска” кашлица.

 • Храчки- болните ги отделят сутрин, а понякога в тях се среща кръв.

 • Температура- слабо повишена за продължително време-месеци.

 • Изпотяване- обилно, нощно време.

 • Болки в гръдния кош- усилват се при дишане и кашлица, усещат се между плешките, в раменните и страничните области на гръдния кош.

 • Безапетитие- и отслабване на тегло.

 • Задух- характерен за напредналите стадии на болестта.

 • Психиката е лабилна

 • Отпадналост и безсилие, което продължава месеци

 • Може да протече и напълно безсимптомно- около 15% от случаите тя често наподобява пневмония или инфекциозно заболяване.


Рискови фактори:

 • При непосредствен контакт с болен от туберкулоза

 • Пушене

 • Злоупотреба с алкохол

 • Съпътстващи заболявания

 • Необичайно силна реакция на организма при тестване с тубуркулин.

 • Липса на ваксинация срещу туберкулоза или некачественото й провеждане.

 • Продължително пребиваване в райони където се изхвърлят вредни химични вещества.

 • Намалени съпротивителни възможности на организма-прекарани инфекции, непълноценно хранене, хиповитаминози, нехигиенични условия на труд и в бита, преумора, психични травми, продължително лечение с имунопотискащи лекарствени средства.

 • Пребиваване в общежития, социални домове, затвори и други.

 • Заразеност с вируса на СПИН.


Профилактика:


 • Навременен медицински преглед при продължителна кашлица, повишена температура, силна отпадналост и др. особено след прекарана инфекция.

 • Лекувайте своевременно и системно всяко от съпътстващите заболявания, което увеличава риска от туберкулоза.

 • Отказът от тютюнопушене и злоупотреба с алкохол значително ще намали риска от заболяване.

 • Ограничете рисковите фактори, намаляващи естествените Ви съпротивителни възможности чрез пълноценно хранене, богато на белтъчини и витамини / месо, мляко и млечни продукти, риба, пресни плодове и зеленчуци/, хигиенични условия на труд и бит.

 • Не консумирайте продукти от заболели животни.При всички случаи консумирайте кравето мляко след като го варите поне 5 минути.

 • За ранното откриване на туберкулозата широко се използват рентгеновото изследване, вътрекожната алергична проба Манту с туберкулин и др.методи.Ако те са Ви препоръчани от лекар, съдействайте максимално за тяхното осъществяване. Ранното откриване на заболяването ще допринесе за скорошното Ви излекуване.


Универсални профилактични средства са:

O Пълноценно хранене

O Туризъм

O Спорт


Важно средство за предпазване от туберкулозата е БЦЖ ваксината. Първата имунизация се прави възможно най-рано, след 48-мия час от раждането на бебето.
Препоръки за имунизация срещу туберкулоза


Първият истински успех в създаването на ваксина против туберкулоза е разработен от атенюиран щам на Mycobacterium bovis. Това откритие било направено от микробиолога Албер Калмет и ветеринарния лекар Камил Герин през 1906. Тя е наречена „БЦЖ“ („BCG“/Bacillus of Calmette and Guérin).

На ваксинация подлежат всички здрави новородени деца. Прилага се от 2-я ден след раждането до изписването им от родилния дом ( не по -рано от 48-я час след раждането).

На реваксинация подлежат здрави деца на възраст 6-7 r. (I клас), 10-11 г. (V клас) и 16-17 г. (Х клас).

Преди реваксинацията се прави проверка на туберкулиновата алергия с проба на Манту. Реакцията се отчита на 72-я час. Лицата, чийто инфилтрат е с диаметър, по -малък от 5 мм, подлежат на реваксинация с БЦЖ ваксина, при условие, че нямат противопоказания. Интервалът между туберкулиновите проби и реваксинацията не трябва да бъде по-голям от 15 дни.
Каталог: files -> documents -> Zdravni%20materiali -> otd%20PBPZ%202014 2015
documents -> Закон за устройство на територията в сила от 31. 03. 2001 г
documents -> На 14 февруари съвпадат три празника
documents -> Наредба № рд-02-20-16 от 5 август 2011 Г. За планирането, изпълнението, контролирането и приемането на аерозаснемане и на резултатите от различни дистанционни методи за сканиране и интерпретиране на земната повърхност
documents -> Наредба № н-9 от 16 декември 2009 Г
documents -> Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия 16 ноември 2014 година
Zdravni%20materiali -> Решение на Световната здравна организация. На този ден през 1882г немският микробиолог Роберт Кох обявява, че е изолирал бацила на туберкулозата
Zdravni%20materiali -> 26 септември 2013г. „Деня на екс пушача”


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница