Свободата като стопански феноменДата05.03.2018
Размер19.46 Kb.

Свободата като стопански феномен

Д-р Красен Станчев


Лъчезар Богданов

Основи на свободата


 1. Положителни и отрицателни разбирания за свободата

 2. Разбиране на свободата. Теория на Аристотел за Политическия човек. Концепции за свободата и човешката природа.

 3. Връзки между индивидуалната свобода и основните икономически допускания. Избор, размяна, собственост. Адам Смит. Производство и грабеж при натрупването и разпределението на богатството (Метафорите на Фредерик Бастиа и Мансър Олсън).Свобода и благополучие през вековете


 1. Исторически произход на ограничената държава. Колонизация на Северна Америка и съвременен конституционализъм. “Контрареволюции” от 19 век във Франция и Германия.

 2. Исторически уроци от стопанското развитие. Колапсът на Римската империя. Пуританският експеримент за общата собственост. Икономическа етика и духът на капитализма. (Католически, протестантски и православни перспективи). Субсидии и монополи през 17-18 век във Франция. Великата депресия и политико-икономически възгледи на 30-те години на ХХ век.

 3. Българската икономика и свобода: стопанската свобода в късната Османска империя (19 век) и първите 50 години независимост (1878-1939).

 4. Опит на пост-комунистическите общества в стопанската свобода и държавна намеса. Произход на индексите за икономическа свобода. Сродно развитие на различни страни по отношение на свободата и просперитета. Преходът на България и стопанската свобода.Свободата и някои икономически въпроси


 1. Стопански живот: нуждите са неограничени, източниците са оскъдни. Икономическата свобода и справянето с недостига.

 2. Основи на Австрийската школа. Стопанска свобода и проблеми на знанието.

 3. Стопанска свобода и дългосрочните решения. Правата на собственост и използването на оскъдни ресурси. Правата на собственост и околната среда.

 4. Правата на собственост и странични ефекти. Какви са пазарните и държавни провали? Разбиране за природата на политическият процес. Обществен срещу частен избор.

 5. Същност на парите и капитала. Свободни пари и свободно банкиране.

 6. Частно осигуряване на публични услуги. Активи и капитал в развиващите се икономики.Стопанска свобода и бъдещето

 1. “Свещените крави” на държавната намеса – публични стоки, сигурност и застраховане, информация.

 2. Предизвикателствата пред нас: тероризъм, ЕС, глобализация, лична сигурност, околна среда, “непълна” информация, антимонополни политики, и външна търговия.Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница