Тениаринхоза (говежда тения)Дата28.10.2018
Размер23.02 Kb.
ТЕНИАРИНХОЗА

(говежда тения)


Заболяемостта от Тениаринхоза в Разградска област през последните три години е на нива над средните за страната и бележи тенденция за нарастване. През 2010г. тя е 0.82%ооо /1 болен/ при средна за страната 0.33%ооо; през 2011г. - 0.82%ооо /1 болен/ при средна за страната - 0.30%ооо; през 2012г. заболяемостта в областта е 0.82%ооо /1 болен/ при средна за страната - 0.23%ооо; от началото на 2013г. до момента заболяемостта е 2.46%ооо /3 болни/ при средна за страната за същия период - 0.32%ооо.
Тениаринхозата е паразитно заболяване, което се причинява от говеждата тения Taeniarhynchus saginatus.

Биологичният цикъл на паразита протича със смяна на два гостоприемника. Човекът е краен гостпоприемник, в който паразитира зрялата форма на паразита. Полово зрялата тения паразитира в тънките черва. При дефекация заразеният човек отделя зрели членчета с яйца във външната среда. Яйцата, попаднали във външната среда, се поглъщат от междинния гостоприемник – говедото. В червата на животното се освобождават зародиши (онкосфери), които преминават чревната стена и по кръвен път достигат до дъвкателната, скелетната мускулатура и сърцето, но могат да попаднат и в други органи. Тук те се превръщат в т.нар. цистицерки. Погълнатите от човека цистицерки се освобождават от обвивките си и чрез своите смукала се прикрепват за чревната лигавица на тънките черва. Така биологичният цикъл на говеждата тения се затваря.

Човек се заразява при консумация на сурово или недобре термично обработено цистицеркозно телешко (говеждо месо). Животните се инвазират от нечисти води и фуражи, замърсени от фекалии на болни хора.

Паразитирането на тенията у човека води до токсични, общоалергични прояви, чревни смущения, както и нервно-рефлекторни реакции.

При част от заразените заболяването протича леко и почти безсимптомно, а при други започва с промяна в апетита /намален апетит или „вълчи глад”/, обилна саливация, гадене, коремни болки, тежест в епигастриума. Често са налице и някои неспецифични симптоми: слабост, главоболие, световъртеж, лесна раздразнителност, болки около пъпа или в илеоцекалната област, имитираща пристъп на апендицит, сърбеж в аналната област и др. Установяват се промени в стомашната секреция.

Лабораторните изследвания показват анемия, левкопения с лимфоцитоза, умерена еозинофилия.

Диагнозата се поставя на базата на анамнезата и специфични паразитологични изследвания. Най-често се изисква отграничаване от опаразитяване със свинска тения и изключване на други възпалителни чревни заболявания от инфекциозен или неинфекциозен произход – колити, неврози и др. За уточняване спомагат лабораторните изследвания, анамнестични и епидемиологични данни. Диагнозата е сигурна при откриване на членчета на говежда тения.


Как да се предпазим?

Профилактика от заразяване с говежда тения се извършва, като не се консумира сурово или полусурово телешко или говеждо месо без ветеринарен преглед и добра термична обработка, в т.ч. недоопечена кайма, полусурови наденици.


При поставяне на диагнозата е необходимо да се проведе лечение, след което болните трябва да извършат контролни паразитологични изледвания.

дд НЗБ:


17.09.2013г.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница