Трима червени в спор за водач във Варнастраница1/4
Дата02.01.2018
Размер441.89 Kb.
  1   2   3   4

Стандарт - 5 стр.

Трима червени в спор за водач във Варна


 

 

Премиерът Сергей Станишев, заместничката му Меглена Плугчиева и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров са най-желаните кандидатури за водачи на листата на БСП в морската столица. Варна избираше между 163 кандидати за Европарламента и 198 за Народното събрание. Станишев и Плугчиева имат по 15 номинации, а Димитров е с 14. След тях се нареждат депутатът Иво Сеферов и шефът на червените в града Борислав Гуцанов с по 11, и доц. Станка Маринчева с 9 номинации.
За европейските избори варненските социалисти са заложили на проф. Андрей Пантев, Георги Пирински и Атанас Папаризов, съобщи областният лидер на партията Петър Димитров. Той опроверга твърденията, че не е желан за водач във Варна. Градът има 5 района и в 4 от тях партийните организации са го номинирали. Министърът не скри, че твърденията може да се дължат на различия с младия градски лидер, но уточни, че те едва ли са на базата на възрастова основа. Затова призова за сплотяване на редиците, като се обсъждат различията, вместо да ги задълбочават. След приемането на новия изборен закон, недоволните могат да издигнат и самостоятелни кандидатури, каза Димитров.
Междувременно във Видин единодушно бе потвърдена първата позиция на досегашния водач Михаил Миков. Десет от общинските конференции са поставили на второ място губернатора Кръстьо Спасов. За евродепутати са посочени сегашните Илияна Йотова, Евгени Кирилов, Маруся Любчева. Подкрепа има и за Татяна Дончева и Иво Атанасов.

понеделник, 13 април 2009 04:38:55

 

Монитор - 4 стр.

Премиерът пръв по номинации за НС във Варна


 

 

Илка Катрева Меглена Плугчиева, Сергей Станишев и Петър Димитров са трите най-номинирани личности за листата за Народно събрание на левицата във Варненския регион. Това стана ясно вчера от министъра на икономиката и енергетиката и председател на Областния съвет на партията Петър Димитров.
За листата за евродепутати пък са номинирани 63 души, а за националния парламент - 198. Според Димитров 41 от издигнатите ще отпаднат, тъй като не отговарят на предварително определените критерии.
За европарламента най-предпочитани кандидати от членовете на БСП в региона са Андрей Пантев, Атанас Папаризов, Ивайло Калфин, Георги Пирински, Меглена Плугчиева, Маруся Любчева, Младен Червеняков.
Меглена Плугчиева е номинирана за листата за Народно събрание на 15 от провелите се общински конференции. Той и Сергей Станишев за издигнати на 14 от събранията. Другите предпочитани от варненци кандидати са Андрей Пантев, Борислав Гуцанов, Боян Димитров, Иво Саферов, Станка Маринчева.
Листите се нареждат от Областния съвет на партията в диалог с Националния съвет, посочи Димитров. По думите му е планирано областното заседание да се проведе на 21 април, но може да се отложи, ако дотогава не е прието изборното законодателство.
Проведената във Варна градска конференция на БСП, откъдето заявиха, че Петър Димитров не е желана номинация, няма правомощията да подрежда листите, коментира председателят на областния съвет. Той каза, че между него и председателя на градската структура Борислав Гуцанов има различия, но за социалистите е важно да отидат единни на изборите.
Надявам се напрежението в БСП-Варна да бъде туширано с предстоящото решение на националния съвет за листите, коментира Димитров.

понеделник, 13 април 2009 04:11:30

 

Класа - 5 стр.

Мартин Димитров ще се изправи срещу Румен Петков в Плевен


 

 

Лидерът на СДС Мартин Димитров ще се изправи в борбата за депутатски места на националните избори срещу бившия вътрешен министър Румен Петков в Плевен. Това стана ясно, след като в събота синият лидер спечели с 308 гласа водещото място в плевенската листа на десните. По същото време социалистите в града предложиха Румен Петков за водач на тяхната листа.
"Мартин Димитров е удобен опонент, но не е подходящ за водач на листата на 15-и многомандатен избирателен район в 41-вото Народно събрание", коментира в Плевен Петков. Според него синият лидер не познава проблемите на хората от област Плевен и дори би се загубил, ако тръгне да пътува сам с кола от София за Плевен.
"При нас няма новини, свързани с листите за вота", заяви пред "Класа" депутатът от НДС В Станимир Илчев. Според него жълтите първо иде подредят евродепутатите си и чак тогава ще редят народните представители за българския парламент. "Ще бъдем готови до две седмици", допълни Илчев.
След вътрешното гласуване в СДС-Русе в събота стана ясно, че Надежда Михайлова е събрала най-много гласове за кандидат за Европейския парламент. За първо място в листата за националния парламент най-харесван е Румен Христов. Със 104 гласа на второ място по подкрепа се нарежда общинският лидер Юлиян Гарелов, съобщиха още от синята централа в Русе.
Социалистите също подготвиха в събота списъка със своите избраници за Европарламента в крайдунавския град. В него са включени 12 души - Кристиян Вигенин, Илияна Йотова, Атанас Папаршов, Маруся Любчева, Евгений Кирилов, Ивайло Калфин, Георги Пирински, Деница Златева, Иво Атанасов, Татяна Дончева, Янаки Стоилов, Павел Писарев. Конференцията на левите избра за кандидати за народни представители в 41-вото Народно събрание от общинската организация на социалистите в Русе 8 души - сегашните депутати д-р Руденко Йорданов и арх. Силвия Алексиева, общинският лидер Иван Иванов, както и Милена Хинкова, Орлин Симеонов, доц Никола Михайлов, Венцислав Калчев, доц Веселин Заяков.
В събота БСП-Велико Търново определи като водач на листата Бойко Великов. Областният съвет на СДС във Велико Търново обаче бойкотира вътрешнопратийните избори за определяне на кандидати за депутати в европейския и националния парламент, които се проведоха в събота. Мотивите за това решение са манипулации и нарушения в процедурата по издигането на кандидатите и в организацията на вота.

 

Класа - 9 стр.

Експерти ще описват нашите гробища в Македония


 

 

Постигнато бе съгласие междудържавна работна група от експерти да посети, опише и картотекира всички 471 български военни гробища в Македония, това съобщи за "Фокус" държавният експерт по военни паметници в българското Министерство на отбраната Иво Антонов. Той характеризира постигнатото като най-важния резултат от визитата на българските евродепутати в Скопие. "Като специалист, който познава материята в последните 10 г., смятам, че това е скок в отношението на македонските власти. По думите на Антонов заместник-министърът на социалните грижи Спиро Ристевски е казал, че премиерът на Македония Никола Груевски лично му е възложил в най-кратък срок да реши проблема, тъй като неговата институция отговаря за военните паметници. "Очевидно тези хора са достигнали до извода, че тяхното евроатлантическо бъдеще минава и през затваряне на страниците от миналото", казва Антонов.

понеделник, 13 април 2009 03:53:02

 

Земя - 4 стр.

Илияна Йотова и Димитър Гъндев фаворити на социалистите във Враца


 

 

Илияна Йотова и Димитър Гъндев са фаворитите на врачанската общинска организация на БСП за евро и национален парламент. Това стана ясно на конференцията в събота, на която бяха подложени на обсъждане и гласуване номинираните от първичните организации кандидат-депутати за двата вота. Освен Кристиян Вигенин и Атанас Папаризов врачанските социалисти номинираха за европарламента и професора по аграрикономика от този край Христо Мермерски.
Интересни бяха споровете около предложенията за народни представители в 41-вия ни роден парламент. Отвод си направиха тези, които бяха издигнати само от една организация на БСП. Не бяха обсъждани и предложените в други общински организации имена като Сергей Станишев, Катя Николова от ИС на БСП, която присъства на конференцията, Янаки Стоилов. С пълно болшинство бяха номинирани Димитър Гъндев, доказал се вече с работата си в това Народно събрание, Цветелина Върбанова, директор на врачанския клон на „Български пощи“, издигната от младите социалисти във Враца и жените-социалистки.
Сега „Коалиция за България“ има пет издигнати от Врачанския избирателен район депутати. Мнението на местните социалисти е, че всяко отстъпление би било провал, а нищо добро не ни чака, ако ГЕРБ спечели напълно изборите, заявиха присъстващите на конференцията делегати.

понеделник, 13 април 2009 04:33:36

 

Атака - 2 стр.

Общинари освиркаха Станишев заради софийския боклук


 

 

Връщнето на "Новера" и "Волф" е, зй дй пълнят касите на БСП и ДПС за вота, смята съветник от АТАКА
Около 30-ина столични общински съветници причакаха премиера Станишев пред църквата "Св. Георги" и го посрещнаха с виковете "Мафия!" и "Циркаджия", защото върна в сметопочи-стването фирма "Новера". Това стана малко преди полунощ срещу неделя, когато премиерът направи инспекция как работи създаденият от него Кризисен щаб по почистването на София. "Такава палячовщина, глупост и демонстрация на сила в един такъв изключително труден момент за целия свят е просто нелеп. Това ще Ви изиграе изключително лоша шега", обърнаха се към него събралите се общински съветници. Станишев обясни, че прибегнал отново до услугите на фирма "Новера" поради недостиг на ресурс у другите фирми. Бойко Борисов и общинарите заявиха, че още в понеделник ще обжалват решението на кабинета за създаването на Кризисен щаб. Борисов обвини премиера Сергей Станишев, че умишлено е създал кризата с боклука непосредствено преди парламентарните избори: "Това е преврат, те са назначили служебен кмет - Тодор Модев. По начина, по който действа в момента министър-председателят, действа и мафията - създава проблем и след това отива да го реши."
Премиерът определи заканата на кмета Бойко Борисов като политически мотивирана. "Мен не ме интересува нито Вълка, нито зайци, нито тикви, нито репи, нито други. Важното е да се почисти добре столицата", подчерта Станишев.
"Оказва се, че ходът на правителството не е, за да спасява трагичното положение в София, а да се върнат обратно в почистването "Новера" и "Волф", заяви вчера общинският съветник от АТАКА Борислав Симеонов. "Само ден след създаването на щаба шефът му Тодор Модев беше категоричен, че няма да
прибягват до услугите на "Новера", а три дни по-късно развалиха единственото хубаво нещо, което направи този общински съвет - развалянето на тази ограбваща концесия", допълни Стоянов. Връща-
нето на двете фирми в чистотата е изкючително нагъл ход, предвид натиска на общинските съветници от БСП и на депутата от ДПС Камен Костадинов, твърди националистът. Според него "Новера" и "Волф"ще играят ролята на предизборна каса за БСП и ДПС в предстоящите избори.
АТАКА ще подкрепи общината срещу незаконното решение на МС, заяви Борислав Стоянов.
***
Текст под снимка
Социолозите те бъдат изненадвани от силата на АТАКА, защото народната подкрепа си личи, където и да отидем." Това заяви вчера евродепутатът Десислав Чуколов при откриване в центъра на Русе на приемна за гражданите, която ще функционира и като клуб на партия АТАКА,

понеделник, 13 април 2009 05:12:58

 

Пари - 3 стр.

Трябва ли бързо да въведем еврото


***

 

Aтанас Папаризов, евродепутат: Не срещаме подкрепа от ЕЦБ
Всички предложени критерии за влизане в ERM II - предприсъединителния механизъм на еврозоната, да бъдат смекчени, за момента обаче не срещат подкрепа и разбиране от Европейската централна банка (ЕЦБ).
***
Биляна Раева, евродепутат: Трябва потвърждение от ЕС
В момента еврото може да се използва като паралелна платежна единица. Едностранното му въвеждане обаче е нещо различно и за да стане факт то, трябва да е налице потвърждение от страна на Европейския съюз.

понеделник, 13 април 2009 05:11:22

 

Дума - 2 стр.

Плугчиева, Станишев и Димитров предпочитани в морската столица


 

 

Меглена Плугчиева, Сергей Станишев и Петър Димитров са с най-много номинации за листата за народни представители на БСП във варненския регион, стана ясно вчера. За евроизборите членовете на БСП в региона определиха като най-предпочитани кандидати Андрей Пантев, Атанас Папаризов, Ивайло Калфин, Георги Пирински, Меглена Плугчиева, Маруся Любчева и Младен Червеняков.
Вчера обаче стана ясно, че във връзка с гласуването на Градския съвет на БСП във Варна за подреждането на листите е подадена жалба до Областния съвет на партията. Това съобщи областният лидер Петър Димитров. Той коментира, че не е напълно сигурен дали не е бил номиниран във Варна. По думите му в 4 от 5-те района в морската столица той е избран. Министърът уточни, че Градската конференция на БСП няма право да подрежда листа или да я допълва, но въпреки това в провеждането на избора няма нищо лошо. Димитров каза, че не би се явил като мажоритарен кандидат на изборите, като припомни опита си от 1990 г., когато във Варна по този начин е загубил с 21 гласа разлика.
Драма с номинациите имаше и в Дупница. Един от номинираните за кандидати д-р Иван Ибришимов на специална пресконференция обяви, че писмото, с което се настоява за оставката на ръководството на БСП в града е недостойно поведение. В писмото се твърди, че местната партийна организация губи авторитет, а на парламентарните избори част от социалистите ще гласуват за "Атака". Писмото е насочено срещу д-р Иван Ибришимов, Станислав Павлов и Асен Башленски, които както и председателят на БСП-Дупница Кирил Ангелов вчера бяха издигнати за кандидат-депутати за Народно събрание, а в момента са общински съветници от БСП. Ибришимов коментира, че приема писмото и упреците в него като "поредната интрига, зад която стоят неуспели хора". Ако беше сериозно, трябваше да бъде прочетено по време на конференцията, а това не се случи, дори нямаше изказвания в тази посока, заключи зам.-председателят на БСП-Дупница.

понеделник, 13 април 2009 04:43:04

 


Дума - 2 стр.

"Позитано" 20


 

 

Българският евродепутат от групата на ПЕС в Европейския парламент Евгени Кирилов организира днес дискусия с клуба на младите дипломати и младежите от БСП, съобщиха от пресцентъра на БСП. Срещата ще започне в 18.30 часа в зала "Конферентна" на сградата, в която се помещава градският съвет на партията. Евгени Кирилов ще запознае участниците как се представят и защитават интересите на европейските граждани и страните-членки на ЕС в Европейския парламент. Той ще представи отчета за дейността си като евродепутат в периода януари 2007 г.- март 2009 г., както и своите приоритети в работата. По време на дискусията младежите ще имат възможност да поставят важни за тях теми и да формулират конкретни питания и искания към бъдещите български евродепутати, се посочва в съобщението.

понеделник, 13 април 2009 04:42:55

 

Телеграф - 2 стр.

Варна иска Станишев и Плугчиева за водачи


 

 

Сергей Станишев, Меглена Плугчиева, и Петър Димитров са с най-много номинации за листата за народни представители на БСП във варненския регион, стана ясно вчера. За евроизборите членовете на БСП в региона определиха като най-предпочитани кандидати проф. Андрей Пантев, Атанас Папаризов, Ивайло Калфин, Георги Пирински, Меглена Плугчиева, Маруся Любчева и Младен Червеняков.
По правило конференциите на БСП по места нямат правомощия да подреждат листите. Това може да направи само Националният съвет на БСП, който ще се проведе след приемането на закона за изборите.

понеделник, 13 април 2009 06:11:46

 

Информационна агенция “Фокус” - Национална сигурност

Иво Антонов: Има нещо съвсем ново в отношението на македонските власти към българските гробища


 

 


Иво Антонов, държавен експерт по военните паметници пред
Агенция “Фокус”.


Фокус: Г-н Антонов, посетихте паметника в село Беранци, община Могила. Какво се знае за него?
Иво Антонов: Военният паметник в село Беранци е един от онези 471 военни паметници и гробища на територията на Република Македония, за които Министерството на отбраната има точен списък. Ние знаехме на теория, че съществува това място и такъв паметник и гробище на 120 български войници и офицери, наскоро го локализирахме и тези дни го посетихме. Изненадата беше пълна, паметникът – белокаменен, от хубав прилепски мрамор се издига на 4,5 метра височина, напълно запазен и на него са изписани имената на десетки български войници, загинали през Първата световна война. Интересното при този паметник е, че се намира в средата на българско военно гробище на 120 български войници, голяма част от които са мюсюлмани. Повече от половината имена, изписани на паметника на български език, са на български мюсюлмани, загинали за България. Този паметник се намира в църковния двор на църквата в село Беранци, на едно високо място над селото и доминира над цялата долина. Тази находка е с изключително значение за България и българската бойна слава.
Фокус: Разговаряхте ли с хора от селото и какво ви казаха те?
Иво Антонов: Да, докато снимахме този паметник и се удивявахме на неговата красота и изящество, набързо дотича местен жител, който се представи за епархийски служител на владика Петър. Отначало, не знаейки какви сме и какво правим там, той дори с лека агресия подходи към нас: „Знаете ли, тук вие не може така да влизате, знаете ли какви ценности се крият в църковния двор, тук има толкова ценни паметници...” Попитах го – за този паметник ли става дума и му казах – да, той е български военен паметник и много се радвам, че го смятате за голяма ценност. Той каза тогава, че този паметник не е български, а принадлежи на народа. Т.е. – тези хора определено имат някакво отношение към българските бойни светини и ревностно ги пазят, резултат от което е това, че този паметник си стои вече 90 години. След това дотича друг местен жител с фланелка на ВМРО, стана една дискусия около паметника и 120-те български войници и офицери, които са погребани там.
Фокус: Какви са вашите впечатления от визитата на българските евродепутати в Македония и от проведените там разговори за българските военни паметници?
Иво Антонов: Като експерт на Министерство на отбраната по военните паметници бях включен в делегацията на евродепутатите и моята роля беше – да ги запозная с обстановката, с положението на българските военни паметници в Македония, да посетим няколко обекта, предимно в района на град Дойран, където са се водили едни от най-големите и величествени битки на българската армия. Евродепутатите искаха да направят и сравнение между състоянието на българските военни гробища и тези на други държави, воювали на територията на Македония – Гърция, Франция, Англия и т.н.
Посетихме няколко обекта, първо – гробището в Ново село, Струмишко, което всъщност е единственото българско военно гробище в Македония от всички тези 471, което е реновирано и все пак – прилича на гробище. След това посетихме английското и гръцкото военно гробище на Валандово, които са в отлично състояние и се поддържат, и всяка година им се прави ремонт. Те са в перфектен вид. Посетихме няколко военни гробища около Дойран, които както знае цялата българска общественост, се намират в трагично състояние. Трагично дори е мека дума. Както г-н Кирилов използва думата – катастрофално състояние. Те, първо, много трудно се намират, второ са обрасли в непристъпни шубраци и разбира се – са вандалски осквернени. Потресаваща за евродепутатите беше гледката на паметника на полк. Каварналиев, взривен през `60-те години, а гробът му е осквернен. Те видяха дори една кост на този български герой, което беше много потискащо...
В Дойран видяха още едно две гробища, които са в същото състояние. Почти случайно се срещнахме и с новоизбрания кмет на Дойран от ВМРО – ДПМНЕ, който се оказа отворен за диалог. Това беше една щриха от отношението на местните власти, които определено имат желание и отношение да се възстановяват и обновяват българските паметници на тяхна територия. В това те виждат възможности за развитие на тези бедни, изостанали райони, посещения на български групи, разбира се – очакват и някакви инвестиции от страна на България... както правят останалите държави.
  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница