Алкохолизмът е хронично състояние, характеризиращо се със зависимост към етанола етиловия алкохол. Тази зависимост може да бъде физиологична, психологична или комбинация от дветеДата09.01.2018
Размер105.74 Kb.
#42160
АЛКОХОЛИЗЪМ


Алкохолизмът е хронично състояние, характеризиращо се със зависимост към етанола – етиловия алкохол. Тази зависимост може да бъде физиологична, психологична или комбинация от двете. Има две групи проблеми, свързани с алкохола: злоупотребата или “проблемното пиене” и зависимостта от алкохола, позната още като алкохолизъм. Злоупотребяващите пият редовно и макар, че може да се нуждаят от известна подкрепа и съвет, не са физически и/или емоционално зависими като хронично пиещите /алкохолиците/. Тук от практически съображения ще използвам термина алкохолизъм в широкия му смисъл, но е важно да се запомни тази разлика.
Алкохолизмът засяга приблизително четири пъти повече мъже, отколкото жени, но честотата му при жените нараства, както и употребата на алкохол от деца и юноши. Жените са по-чувствителни физиологически от мъжете. Поради по-ниското водно и по-високото мастно съдържание в женското тяло алкохолът придобива по-висока концентрация в кръвта и се задържа по-дълго в организма. Освен това мъжете произвеждат повече алкохолна дехидрогеназа – стомашен ензим, който разгражда алкохола, преди той да стигне в кръвообращението. Дори след като се отчете телесното тегло, алкохолът засяга по-силно жените, отколкото мъжете, при еднакво изпито количество. Може би затова изглежда, сякаш злоупотребата с алкохол има по-сериозни дългосрочни последици за жените. Например, те развиват болести на черния дроб при по-ниско ниво на алкохолна консумация и са изложени на повишен риск от остеопороза поради отрицателния ефект на алкохола върху костния метаболизъм. Ранната смъртност поради злоупотреба с алкохол е 50-100% по-висока при жените, отколкото при мъжете.
Жените алкохолички са изложени на по-голям риск от психични заболявания, включително депресия, тревожност и нарушения на храненето. Често тези заболявания са съществували преди алкохолизма, а това не означава, че проблемите не изчезват със спирането на пиенето. Обикновено се налага лечение. Ранното лечение на тези заболявания обаче може да предотврати алкохолизма.
Алкохолът засяга всекиго по различен начин. Някои се интоксикират още при първото питие, други са способни да изпият четири или пет, преди да се появят някакви видими последици, често поради толерантността, която са си създали към този наркотик. При алкохолиците всяка чаша алкохол поражда силното желание за изпиването на още едно питие. Алкохолизмът е прогресираща болест, която обикновено започва с приемливото социално пиене. Това постепенно довежда до пиене при всякакъв вид напрежени: едно питие за отпускане, едно за ободряване, едно за празнуване, едно за удавяне на скръбта и т.н. Алкохоликът скоро започва да не се нуждае от повод, за да пие. С времето става напълно зависим от алкохола. Злоупотребата често води до депресия, тревожност, загуба на паметта и липса на координация и може да засили антисоциалното поведение – агресивността и/или други личностни разстройства. Интоксикацията отначало повишава кръвното налягане и ускорява пулса, а по-късно, в резултат на продължителното пиене те намаляват. Неравномерната и неефективна работа на сърцето може да доведе до инсулт. Забавят се дишането и рефлексите.
Алкохолиците често започват да се срамуват и да се сърдят на своето натрапчиво поведение и да таят силни чувства на незадоволеност. Това обикновено води до по-нататъшна злоупотреба с алкохол, още повече, ако използват алкохола за потискане на болката. Освен това започват по различни начини да проявяват своето чувство на безсилие пред най-близките си.
Алколизмът може да се приеме, като хронично заболяване, чието развитие и прояви се влияят от генетични, психосоциални и външни фактори. Това е комплексно заболяване, специфично при всеки индивид. Някои хора пият от умерени до големи количества алкохол в продължение на много години, преди клинично да станат зависими от алкохола. Други стават зависими много скоро много скоро след като започнат да пият. Алкохолът обаче, сам по себе си, не е единствената причина за алкохолизма. Изследванията показват, че наследствеността носи около 50% от риска за появата му, но все пак той е резултат на комплекс от много фактори.
Алкохолът е отрова за организма. Някои от ефектите на хроничната алкохолна консумация са увреждане на мозъка, черния дроб, панкреаса, дванадесетопръстника и централната нервна система. Алкохолът не само намалява притока на кислород към мозъка, но и пряко уврежда мозъчните клетки, а това може да доведе до амнезия, загуба на ориентация, халюцинации, делир, емоционални разтройства, а в случаи на тежка злоупотреба – до припадъци и неврологични заболявания. При алкохолизъм се предизвикват метаболитни увреждания на всяка клетка на организма и потискане на имунната му система. Могат да минат много години, преди последиците от пиенето да станат видими, но ако алкохоликът продължи да пие, продължителността на живота му се намалява с около 10 до 15 години и дори повече.
Черният дроб преработва 95% от поетия алкохол, със скорост около 7 до 14 г/час. Постоянната консумация на алкохол потиска производството на храносмилателни ензими, коета намалява способността на организма да абсорбира белтъчини, мазнини и мастно-разтворими витамини /А, Д, Е и К/, както и витамини от В-комплекса/по-специално тиамин и фолиева киселина/ и други водноразтворими витамини. Той пречи на усвояването на белтъчините, което води до недостиг на аминокиселини и намалява запасите на организма от цинк и магнезий. Много от есенциалните хранителни вещества не се използват от организма – те се изхвърлят бързо с урината. Токсичното въздействие на алкохола върху черния дроб е много сериозно. Първоначално, в него се акумулират големи количества мазнини, в резултат на отрицателното действие на алкохола върху възможността на организма да ги смила правилно. По-късно при алкохолиците се развива хепатит – състояние, при което чернодробните клетки се възпаляват и могат да загинат. Последен и обикновено фатален стадий на алкохолното увреждане на черния дроб е цирозата, заболяване, характеризиращо се с възпаление, втвърдяване и разрастване на съединителната тъкан в черния дроб. Това спира нормалното преминаване на кръв през него и потиска възможността на този орган да филтрира токсините и чуждите вещества в организма. Смята се, че от цироза страда един от всеки петима алкохолици.
Черният дроб /виж програмата за черен дроб/ е един от най-здравите органи в организма. Той е единственият орган, който има способността да регенерира след някои увреждания. Ние непрекъснато злоупотребяваме с него. Алкохолът е един от токсините, с които черният дроб не може да се справи така добре, както с другите вещества. Черният дроб не може да регенерира, ако е увреден тежко от алкохола.
Има и много други неблагоприятни здравни последици от алкохолизма. Алкохолиците често получават увреждане на периферната нервна система. То може да се прояви със загуба на чувствителността на ръцете и краката и със затруднено ходене. Хроничното пиене предизвиква възпаление на панкреаса. По-нататък това увреждане затруднява способността на организма да смила мазнините и други хранителни вещества и води до развитието на диабет. Алкохолиците са изправени пред повишен риск от рак на тъканите в устната кухина или гърлото поради директното токсично действие на алкохола. Злоупотребата с алкохол повишава риска от рак на черния дроб, дебелото черво и гърдата. Пушенето, което е паралелно и при консумацията на алкохол се засилва, увеличава с цели 50% риска от рак. Пиещите могат да развият също високо кръвно налягане, намалена продукция на тестостерон, видимо разширение на кръвоносните съдове под повърхността на кожата и патологично уголемяване на сърцето, което може да прогресира до застойна сърдечна недостатъчност.
Социалните последици от алкохолизма също са разрушителни. Злоупотребата с алкохол взема огромни жертви сред обществото при пътни и други произшествия, води до лошо представяне на работното място и емоционални вреди в семейството.
Пиенето по време на бременност е особено опасно. Консумацията на алкохол по време на бременност може да предизвика дефекти на плода и повишава риска от спонтанен аборт. Алкохолът преминава през плацентата на майката в кръвообръщението на плода и потиска централната нервна система на плода. Черният дроб на плода се опитва да метаболизира етанола, но тъй като този вътрешен орган не е напълно развит, алкохолът остава в кръвообръщението на плода. Жените, които пият по време на бременост, обикновено раждат бебета с по-ниско телесно тегло. Растежът на бебетата може да бъде забавен или да спре, техният мозък може да бъде по-малък от нормалния и да имат забавяне на умственото развитие. Крайниците, ставите, пръстите и чертите на лицето може да бъдат деформирани. Дефектите на сърцето и черния дроб са често срещани. Някои деца, изложени на въздействието на алкохола в матката, развиват повишена двигателна активност по време на юношеството си и показват неспособност за усвояване на знания. Всяко питие, което консумира бременната жена, повишава риска нейното дете да бъде родено с фетален алкохолен синдром /Вродено състояние на плода. Характеризира се с лицев дисморфизъм (малка горна челюст, чип нос, малка глава, тънка горна устна, изгладен филтрум (гънката между горната устна и носа), аномалии в ушната мида и т.н.), понижен мускулен тонус, нарушение в растежа, хиперактивност, лоша концентрация, нарушена координация, дефекти на сърцето, ниско тегло и други./, а също повишава риска от спонтанен аборт. Дори умерените количества могат да бъдат вредни, особено по време на първите три месеца от бременността. 
Алкохолиците, които престават да пият, често развиват симптоми на абстиненция, особено през първата седмица. Наблюдават се оплаквания от безсъние, зрителни и слухови халюцинации, гърчове, остро безпокойство, ускорен пулс, обилно изпотяване и повишена температура. С течение на времето, тези симптоми преминават и алкохоликът се освобождава, за да започне продължителна работа върху възстановяването си.
Хранителните добавки към диетата, които са важни за всички хора, специално за алкохолиците са жизненоважни. Алкохолиците се нуждаят от допълнително добавяне на всички витамини и минерали. Има данни, че свързаните с алкохолизма заболявания могат да се избегнат, като се подобри храненето на организма. Представената по-долу програма е предназначена за подпомагане на възстановяването на алкохолиците и за увеличаване на хранителните вещества в организма. Предложени са и няколко хранителни добавки, подпомагащи психологическите аспекти на възстановяването чрез понижаване на желанието за пиене на алкохол. Започнете с детоксикационната програма с добавка на пробиотици и всички витамини и минерали и после добавете изброените по-долу хранителни вещества.
ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА
ЗАДЪЛИТЕЛНИ
Алое вера и шейк – Комплексът от свободни аминокиселини, като допълнително Л-цистеин или Н-ацетил-цистеин спомагат за преодоляване на абстиненцията, освен това са необходими за функцията на мозъка и черния дроб/регенерацията му/. Ензимите в алоето стимулират храносмилането и спомагат за усвояването. Добре е да се пие след всяко едно хранене.
Глутатион – Предпазва черния дроб и намалява желанието за пиене на алкохол/не замествайте глутатиона с глутаминова киселина/
Гама-амино-бутирова киселина плюс инозитол плюс ниацинамид – За успокояване на организма и за предотвратяване безпокойството и стреса.
Л-метионин – Предпазва глутатиона, като го прави достъпен за черния дроб.
Роял джели – За попълване на недостига на В-комплекс
Витамин В6 – Допълнително, защото този витамин е в недостиг при алкохолиците. Той намалява задържането на течности и облекчава тревожността, страха и напрежението по време на възстановителния процес.
Витамин В1 и В12 – Допълнително, защото и тези витамини не достигат остро при алкохолиците.
Омега-3 МК – Есенциални МК, облекчава тревожността, депресията и страховите състояния. Подпомага черния дроб и производството но допамин. Храна за мозъка. Коригира мастната дегенерация на черния дроб.
Лициум+ - Мощен антиоксидант, жизненоважен за черния дроб и бъбреците, предпазва клетките.
МНОГО ВАЖНИ
Калций и магнезий – Жизненоважен минерал със седативен ефект. Действа заедно с калция, като успокоява тремора и крампите.Магнезият се изчерпва от организма при употреба на алкохол.
Алфа-липоева киселина – Предпазва черния дроб и панкреаса от алкохолно увреждане. Мощен антиоксидант.
Абсорбент С – Мощен антиоксидант с оздравителен потенциал, стимулира производството на интерферон, подпомагащ организма за противопоставяне на инфекции, към които алкохолиците обикновено са податливи.
Лецитин – Подпомага функцията на мозъка. Коригира мастната дегенерация на черния дроб.
Зелени поля и натурални минерали – Всички вещества са необходими поради наличието на малабсорбция.
Абета-карЕ – За противодействие на витаминния недостиг, мощен антиоксидант. При много увреден черен дроб, тези витамини се абсорбират лошо.
Цинк – Недостигът му може да предизвика патологични промени в стомаха, подобни на тези, предизвикани от алкохола.
БИЛКИ
Кудзу се използва от векове за отказване от алкохола.
ПРЕПОРЪКИ
Избягвайте всички видове алкохол. Пълното въздържание е абсолютно необходимо, за да поемете отново в свои ръце живота и здравето си. Дори след години на тревожност, не трябва да започвате да пиете, защото отново ще изгубите контрола над себе си. Дори една глътка от съдържащо алкохол питие може да ви върне към пиенето.
Направете детоксикиращата програма Клийн 9, за по-бързо премахване на токсините от организма.
Яжте богата на хранителни вещества храна от пресни, екологично чисти продукти и следвайте програмата за приемане на хранителни добавки, описана по горе. Първостепенни за вас храни са суровите плодове и зеленчуци, пълнозърнестите продукти и бобовите растения.
Избягвайте наситените мазнини и пържените храни, които подлагат на стрес черния дроб. Използвайте студено пресован зехтин в малки количества.
Не консумирайте рафинирана захар или храни, в които тя се съдържа. Алкохолиците често имат заболявания, свързани с метаболизма на въглехидратите.
Почивайте си повече, особено през първите седмици на възстановяването, за да позволите на организма си да се пречисти и възстанови по-бързо.
Избягвайте хора, предмети и места, свързани с пиенето. Общувайте с хора, които не пият. Намерете си хоби, което да ви насочи към спортуване, тъй като физическите упражнения стимулират самочувствието и производството на невротрансмитери.
Избягвайте стреса. Учете се на търпение – то ще ви е необходимо по дългия път на възстановяването.
Не взимайте никакви лекарства по пътя на самолечението.
ЗАБЕЛЕЖКИ
Недостатъчното хранене може да усили неблагоприятния ефект от алкохола. Обикновено при алкохолиците се развива недостиг на фолиева киселина и малабсорбцията, предизвикана от функционалната недостатъчност на панкреаса, представлява огромен проблем, който може да се реши с пиенето на алое, особено след хранене.
Продължителната злоупотреба с алкохол провокира цинков недостиг в организма, най-често поради повишено отделяне с фекалиите и урината. Цинкът играе жизненоважна роля в различни ензимни системи на организма, както и в производството на ДНК и РНК. Той има свойството да регулира нивото на медта в мозъка и да отслабва тревожността и параноята. Недостигът на цинк води до безапетитие, потиска чувствителността за мирис и вкус, забавяне на растежа, заболявания на половата система, забавено заздравяване на рани и потисната функция на имунната система. Патологичните промени, наблюдавани в стомаха на алкохолици, също се дължат на недостига на цинк. Хроничното приемане на алкохол често води до потискане на метоболизма, предизвикан от недостига на цинк в организма.
Едно изследване показва, че пушещите тютюн и пиещи алкохол, по често боледуват от рак на устата и фаринкса.
Алкохолът е едно от най-увреждащите вещества за стомаха и тънките черва. При консумация на алкохол стомашната секреция се повишава, предизвиквайки повишена киселинност и разреждане на храносмилателните ензими. Това води до развитие на гастрит.
При хронична алкохолна консумация се увреждат мембраните на червените кръвни клетки и се засягат различни други типове клетки, включително клетките на стомашно-чревния тракт, които загубват нормалната си еластичност.
Алфа-липоевата киселина – мощен антиоксидант – се използва успешно за лечение на чернодробните увреждания в резултат на употребата на алкохол. Тя предпазва черния дроб и панкреаса от алкохолно увреждане. Тя е добра и при лечението на диабетната полиневропатия. Човешкото тяло може да я произвежда, но в незначителни количества. Тя може да бъде добавяна и от храната (картофи, мая, черен дроб, червено месо) или като хранителна добавка.
Ограничението на някои хора да пият само бира и вино не ги предпазва от алкохолизъм или увреждания от алкохола. Алкохолното съдържание на половин литър бира или 140 млл вино се равнява на това на 35 млл концентрат.
Смята се, че “махмурлукът” се дължи на комплекс от различни фактори, включително обезводняване, преяждане и нарушен сън.
Лекарства като транквилизаторите, антидепресантите, кодеинът, морфинът, фенобарбиталът и дори някои антибиотици могат да образуват токсични комбинации с алкохола.
Противно на широкото убеждение, че алкохолът повишава сексуалната възбуда, той има всъщност обратен ефект – потиска я. Възможно е да наруши сексуалните функции при мъжете и менструалния цикъл при жените.
Един основен проблем в лечението на алкохолизма е, че той трудно се дефинира.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница