Амундсен-Скот: дуел на Антарктида” от Хавиер Качо Информационен поводДата14.08.2018
Размер3.04 Mb.
#78694
Предложение за премиера на книгата

Амундсен-Скот: дуел на Антарктида”от Хавиер Качо
Информационен повод:

  • Стогодишнина - през декември 2011 и януари 2012 г. се навършват сто години откакто Амундсен и Скот стъпват на Южния полюс – подвиг, който удивлява тогавашното общество и който несъмнено ще пробуди интерес и у съвременната общественост към историята на изследователската работа на Антарктида.

  • 20 години български научни експедиции на Антарктида

Предложение:

  • На 8 декември 2011 г. (четвъртък) в Твърдица и Сливен (с продължителност до 2 часа във всеки град) да се направят премиери на книгата на испанския автор Хавиер Качо - „Амундсен-Скот: дуел на Антарктида” (издадена от издателство „Сиела”) – с присъствието на автора, който ще изнесе кратка лекция за двамата полярни изследователи. Слушателите ще се запознаят с чувствата, преживяванията и жертвите, които са направили тези мъже, написали славни страници в историята на човечеството.

Със специалното участие на проф. Христо Пимпирев
ЗА КНИГАТА
Покоряването на Южния полюс е последното голямо предизвикателство пред човека на нашата планета. Тази книга е най-пълният разказ на испански и на български език за една действителна епопея, за една борба със себе си и със стихиите, за един самотен дуел пред очите на целия свят между двама мъже – Амундсен и Скот, предприели преди 100 години най-дългия и най-опасен поход в историята.

Единият щял да се върне, за да спечели, другият – за да загуби; и двамата – за да намерят славата.


Драматичната история на първопокорителите на последния девствен континент на Земята е написана увлекателно, чете се на един дъх и неусетно зарежда човека както с интересни и полезни знания за онзи далечен континент, така и с поне частица от могъщия дух на героите. Тази книга учи. Тя разпалва мечти и създава благородни цели. Поколението на ХХІ век, което ще преоткрива Антарктида, се нуждае от нея.
Книгата започва с предговор на проф.Христо Пимпирев – директор на Българския антарктически институт и завършва с послепис на писателя Емил Андреев.

ЗА АВТОРА

Х


авиер Качо е учен, чиято изследователска кариера вече четвърт век е свързана с Антарктида. Той е член на първата испанска експедиция до Антарктида 1986/1987 и оттогава е участник в още пет научни експедиции до Ледения континент, като през последните три е ръководител на испанската полярна база «Хуан Карлос I”. Години наред сътрудничи на антарктическата програма; член е на испанския комитет и делегат на научния комитет за изследвания на Антарктида.
Наред с научната си работа той сътрудничи на издателство „Салват” с редица публикации и рецензии, участва в радио- и телевизионни предавания. Автор е на книгата „Антарктида: озоновата дупка”, написал е и няколко книги за детската аудитория, сред които „Приключенията на Пити на Антарктида”, преведена и на български език.
Каталог: rioup -> actuality -> aaactual2011
aaactual2011 -> Доклад-анализ за дейността на регионален инспекторат по образованието сливен за учебната 2010/2011 година
aaactual2011 -> Вп- / резултати от националното външно оценяване през 2011 Г
aaactual2011 -> "европейски тенденции в развитието на професионалното образование и обучение. Стратегия европа 2020"
aaactual2011 -> Семинар до дубровник с географици и историци ще промени датата на тръгване. Пътуващ семинар за географи, историци и философи
aaactual2011 -> Цариградско шосе
aaactual2011 -> На основание изпратени ваши заявки за участие в обучението на директори в с. Оряховица съм изготвила следните таблици. Желая всеки един да потърси името си. Ако е допусната грешка или някой е изпуснат да ми се обади
aaactual2011 -> Конкурс за постер „ човек и космос целта


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница