Българският танцов фолклор се отличава със своето необикновено голямо разнообразие и богатство на движения и пози( стъпки, скокове, кършения и други жестове) съчетани с още по-сложни ритми и интонацииДата25.10.2018
Размер19.04 Kb.
#97495
ТАНЦИ

Българският танцов фолклор се отличава със своето необикновено голямо разнообразие и богатство на движения и пози( стъпки, скокове, кършения и други жестове) съчетани с още по-сложни ритми и интонации. Оригинални тактови форми, особено неравноделните метрични построения, бързата смяна на неравни стойности, на кратки и дълги танцови движения, смелите агогични и динамични контрасти- всичко това допринася за извънредно силното впечатление, което българските народни хора и танци произвеждат върху зрителя.Може да се предполага, че върху музикално и танцовото наследствона българския народ са се отразили влияния от най-различен произход, но той е претворил всичко това в едно сложно и хармонично цяло, единно по стил и характер българско танцово изкуство.

Танцовите стъпки и движения са най-често подражания или стилизация на на движения, които народът е имал случайда наблюдава в природата и в материалната среда, която го заобикаля.

Това са често пъти характерни стъпки, скокове или положения на разни животни, както се вижда от самите имена на някои танци или танцови движения: Мечкарско хоро, Заешка игра, Конска, Мацино хоро, Рипна меца на полица, Кацнал бръмбар.

Обстоятелството, че много от названията на народни хора или названията на отделни танцови пози и движения са свързани с имената или с характерните движения на разни животни.

Други танцови жестове и стъпки са или подражания, или стилизация на друдови движения.Благодарение на многократни повторения тези движения се изглаждат, урегулирати ритмизират.Когато трудът завърши и настане време за почивка, те се превръщат в творчески импулси, които се изявяват в танц и игра.

Имената на много танцови стъпки и жестове- “сечене”, “сецане”, “копане”, “гребане”, бръснене” и др.идват в подкрепа на предположението, че много от жестовете на народните танци са заети от всекидневната трудова дейност.

Имитацията на движенията на някои занаятчии носи имената на : “Касапско хоро”, “Как се сади пипера”, “Дюлгярско хоро”, “Грънчарско хоро”, ”Дядо оре на нива”, “Копаница”, “Изтърси калци” и т.н.

Подчертано култов и обреден характер и произход имат танците “Пеперуда”, нестинарските игри, а също така и танцовите процесии на калушари, русалии, и кукери.

Нестинарството е стар езически обичай в който кулминационен момент е танцът върху огън.В определени моменти огнеиграчите и народа образуват цялостно танцово шествие начело с иконите на св.Константин и Елена.

Популярни са карнавалните танци-шествия: кукери, коледари, които се играят на определени дати-Васильовден и Коледа.

Много широка употреба в бита е имало танците на песен, които са съпровождали почти всички обичаи и обреди.

Най известни български народни танци са:
Право хоро
Ръченица
Дайчово хоро
Пайдушко хоро
Копаница ( Ганкино хоро)
Еленино хоро
Буенек
Бучемиш
Трите пъти и др.

Има много танци, хора, движения и жестове, които са популярни с конкретни наименования и мелодии в отделни села и махали. Това е белег за уникалност и самобитност на българския народен танц.


 


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница