Бр. 18 ноември 2008г. Соу “Христо Ботев”Дата02.05.2017
Размер175.05 Kb.
#20487
Периодично издание на СИП “Музика и Слово” Бр.18 ноември 2008г.

СОУ “Христо Ботев” гр. Козлодуй
В

Група „Робинзон” в момент на изява • Ексклузивни интервюта с някои от участниците в откриването на творчески сезон 2008/09

 • Интересно запознанство чрез рубриката „ПОРТРЕТИ”

 • Музикални и други новинки
този брой ще прочетете:

Момент от мюзикъла „Белокоска и Червенорозка”Ще забележите промените, които наложи новият екип при подготовката и реализирането на вестника.


Можете да разгледате вестника в цветен формат в сайта му на адрес: http://vestnika-meloman.hit.bg/
М

 • Ще се потопите в атмосферата на българските уникални ритми с участници в ансамбъл „Атомик”

 • Ще се запознаете с различни музикални предпочитания, увлечения и откровения

 • Ще приемете новогодишни поздравления

 • Ще ползвате календар за 2009 г.♫ ♪ ♫
оятаМеломан бр.18М


оята любима музикална медия, без съмнение, е радио "Елто". Допада ми поради няколко причини. Една от тях са водещите- вършат работата си с желание, приятелски настроени и добропожелателни към своите слушатели. То се усеща по

Начина, по който говорят. Когато задават въпроси на своите гости, те не заемат позиция по въпроса, а дискутират със събеседниците си. Задават въпроси по актуални теми, които вълнуват нас- слушателите.

И

нформацията, която получавам, докато слушам радио "Елто", е достатъчна, за да знам кои са най-новите и обсъждани новини. Тя е точна, подробна, не съдържа излишни факти е от сигурни източници, на които може да се вярва.
Благодарение на разговорите между водещите и техните гости получавам допълнителни сведения и изграждам свое мнение за проблеми и теми, с които не съм добре запознат.

На последно място, но не по важност, а напротив - може би основната причина радио "Елто" да ми допада толковае музиката. Песните, които се излъчват, съвпадат с моето разбиране за добра музика. Подбрани са от всевъзможни стилове, като само най-доброто досига до нас. Музиката винаги е приятна, енергична, със завладяващ ритъм, мелодия и хубав текст. Затова местното радио успява да ме задържи на вълните си. Стефан Балиев, Ха кл.
Музиката е част от развитието на света, вечен спътник на човека. Музиката е оръжие в ръцете на този, който умее да я владее до съвършенство. В същото време това изкуство е изцеление, свят, в който всеки от нас може да се скрие и да забрави за действителността, живеещ единствено в ритъма и мелодичноста му.

Всеки човек е специален, необикнoвен и неповторим. Всеки притежава присъща за себе си дарба и способност, талант , чрез който тълкува и преоткрива света по свой начин и модел. Music Idol е не само предаване, но и шанс на младите хора за изява и просперитет.То създава атмосфера на напрежение, примесена с весели емоции, смях, понякога и със сълзи и тъга, но винаги остава спомена и тръпката от участието и борбата с журито. Безпристрастното, коварно и педантично жури е пречката пред успеха на участниците. Всяка една победа е съвкупност от усилия и трудности.

Най-трудното начинание в нашия живот е опознаването на самите себе си. За да преборим себе си трябва да имаме адекватна самооценка, без да се надценяваме или подценяваме. В Music Idol се изявяват личности твърде уверени в себе си, без основателна причина и видими данни за това. Високите, без покритие стремежи водят до големи провали, от които боли най-силно.
/допълнение от редактора Ния Паскалева /
Песента е чувство, чувството е музика. Music Idol е достъпно за широката аудитория, заредено с адреналина и динамичността на XXI век, затова очаквам с нетърпение следващото му излъчване. Татяна Попова -X a клас


В последния конкурс на Music Idol Крум Груев и Деанна Райкова от нашето училище взеха участие и провериха музикалните си способности . Деанна беше класирана на второ ниво, но не продължи участието си поради простуда и проблеми с гласа.Меломан бр.18 • В навечерите на уникалния български празник ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ беше организирана среща на учениците от VІ клас и клуб „Съхрани българското” с историка-краевед и изследовател на родния край г-н Веселин Патрашков. След срещата някои от шестокласниците споделиха и обобщиха посланията от миналите поколения по следния начин:= Да съхраняваме, почитаме и продължаваме българските традиции и дух;

= Да обичаме на първо място родното отечество, а после чуждите народи;

= Да почитаме нашата история и култура;

= Да знаем , че компютърът е само малко допълнение към книгите и не може

да ги замени. Няма друга възможност да обогатим словесния си речник освенс четене на книги.

= Да обичаме училището и уважаваме учителите си.

* * * * * • Всички от екипа имаме разнообразни хобита и от време на време ще ви

информирам за тях. Но сега си заслужава да поздравим Ния, която от участие в международно състезание по таекуон-до в Сърбия, донесе златен медал.... • На 22.Х. 2008г с концерт на всички колективи в ДЕ към „АЕЦ Козлодуй” ЕАД беше открит Творческия сезон. В него взеха участие и много наши ученици. Пред многобройната публика колективите се представиха чудесно. За нашите читатели взехме няколко интервюта:

-Поздравления Йоана, ти танцува много добре.От колко време се

занимаваш с балет?-От една година.

-Как ти дойде вдъхновението да се включиш в състава за модерен балет към ДЕ?-Привлече ме динамиката и пластиката на танца, а може би се повлиях и от участващите в състава мои приятели.

-Мислиш ли да се занимаваш професионално с балет?-Това е моя стара мечта и аз все повече разбирам, че може би професионално ще се насоча към модерния балет. Интервюто взе Габриела Стоименовa

- Криси, поздравления! Танцът ви беше впечатляваш! От колко години си в балетния състав?- Вече танцувам близо 9 години.

-На кого искаш да благодариш за чудесното си представяне? – Най-вече искам да благодаря на състава и на ръководителката на състава Анна Иванова.

Колко време и репетиции ти отне да научиш репертоара си? –-

Подготовката ми отне около месец, тъй-като танцът е миналогодишен и просто ни трябваше време да си го припомним
.-Какво би пожелала на всички меломани? -Да са живи и здрави и да продължават да четат вестника.Интервюто взе: Ренета Рафаилова


-Вероника, играете с хъс и сте много сплотени. Сама ли реши да започнеш

да танцуваш или някоя приятелка те убеди?-Преди 10-11 години баща ми насила ме записа на балет. Но сега съм му много благодарна.Как се подготвя един танц ? - Зависи дали танца е труден или не. Аз схващам бързо и мога да го науча
за 2 седмици

Какво чувстваш когато танцуваш пред публиката? -Чувствам се страхотно. Сценичната треска ми повдига адреналина.

Би ли споделила нещо за читателите и редакционния екип на вестник"Меломан"?

-Животът е кратък!. Танцувайте повече и се забавлявайте!
Репортер и редактор:Ния Паскалева

Валерия:Танцувам от 6 години и съм сменяла доста ръководители.

Лесно ли беше да постигнеш синхрон с останалите момичета, когато започна да се занима- ваш с танци? -Не беше много лесно.Всичко става с много репетиции и същевременно опoзнаване една с друга.

В какви отношения си с останалите момичета? -Отношенията ни с другите момичета са много добри,приятелски.Разбираме се чудесно.

Би ли споделила как минава една ваша репетиция?

-Репетициите минават и изморително и понякога много забавно.Събираме се и започваме с разгрявка. Правим различни упражнения,които развиват устойчивостта на тялото и мускулите, разтягаме се за шпагати.И след малка почивка започваме сериозна репетиция на танците. Повтаряме ги един, два пъти. Понякога упражняваме някои нови движения и стъпки, които включваме в нов танц ... Подхвърляме си по някоя шегичка и всичко е много приятно.

Меломан бр.18
Въпреки любопитството и интереса, който проявяват много чужденци към нашия музикален и танцов фолклор, както и към старинните художествени занаяти- тъкане, плетене, грънчарство, резбарство и др., все още се чуват укорителни изрази към днешното младо поколение, че не обича и не пази българския фолклор. Решихме да проверим как изглежда този проблем в нашия град и училище. Оказа се, че освен в ансамбъл „АТОМИК” имаме участници в групите по ЕТНОГРАФИЯ И ФОЛКЛОР в ОДК и в групата по СИП „Български фолклор” в нашето училище. Но дали инициативността и интересът към българското е достатъчен?

На 31 октомври, когато беше старият келтски празник „Хелоуин” за прогонване на духове и сенки. По самоинициатива доста ученици шетаха из улиците и домовете със страшни маски. Не беше лошо, но много ще бъде окрилящо и хубаво, ако са така самоинициативни и ни благословят на Коледа и Нова година като коледари и сурвакари.

На вашето внимание представяме снимки и интервюта с наши ученици

-
Поздравления, Нелла! Вашият състав заплени публиката тази вечер. От колко години се занимаваш с фолклорни танци?- Участвам в ансамбъла само от 4-5 години
.

Как се добива такава сръчност, лекота и увереност в изпълнението? - Естествено, че с много усилия, желание и възможно най-редовно участие в репетициите.

Как стигна до решението да участваш в ансамбъл „Атомик”?

-Вероятно участието на сестра ми в състава ми е повлияло, както и завладяващите ритми на българските народни танци.
участници във фолклорни съставиНелла Димова-VІІІа кл.

български хора

български хора

Харесва ми да се доближавам до бита и танците на старите българи. От малка играя и където и да отида никога няма да се откажа от народните танци. Изживяла съм много прекрасни мигове с този състав . Те са ми като второ семейство и никога няма да ги забравя!


Д
Деян Велковски-ХІІб kl
еяне,
справихте се невероятно! Винаги съм се възхищавала на

професионализма и увереността , които лъхат от изпълненията на фолклорния

танцов състав АТОМИК. Би ли разказал за читателите на вестник «МЕЛОМАН»

твоята история в състава?

Деян: Участвам в състава от 12 години. Тук ме доведоха любопитството,

интереса и насърчението на моя баща.

Колко време трябва за да се подготви един танц?

- Натрупал съм доста опит, затова не са ми нужни много репетиции.

Какво чувстваш, когато излизаш на сцената?

- Леко притеснен, много въодушевен и ми е доста приятно.

Сега си в 12 клас. Какви планове имаш за обучението си

по-нататък? Ще продължиш ли да се занимаваш с народни танци?

- Все още не съм решил, но не мисля да се отказвам от танците.

Какво ще споделиш с читателите на вестник "Меломан"?


 • Хубаво е да се включват в извънкласни занимания. Ще има има къде да

разпускат и освобождават стреса. На мен например танците ми доставят удоволствие и така се разтоварвам . Чувствам хората от състава като второ семейство, даже по-близки, отколкото в училище.

З


Интервю- Ния Паскалева
наем, че фолклорния танцов състав АТОМИК към Дом на енергетика при „АЕЦ КОЗЛОДУЙ” ЕАД има много национални и международни изяви. Участия в конкурси, лауреатско звание и доста отличия. С кои твои участия си допринесъл за тези отличия.?- Да, участвал съм във всички изяви на състава през последните 6 год. и имам чудесни снимки, спомени ...Заедно с Иван определено имаме принос за спечелването на лауреатски звания, медали и грамоти през последните години . Желаем ти още много успехи в областта на народните танци. Защо пък да нямаме наш познат в ансамбъл «БЪЛГАРЕ» например. : )


В ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКА- РОДИНАТА НА ОРФЕЙМеломан бр.18Слави, ти взе участие в концерта за откриване на Творчески сезон 2008 година. Играта ви

беше красива и темпераментна. Би ли ни разказал малко повече за тази трудна постановка ?-Танцът е „Трите пъти” и е из Тракийска сюита.

Колко време подготвяхте тази постановка?

-Цялата постановка на сюитата ни отне близо 2 години. Трябваше да изпипаме всяко движение и фигура. А и танцът претърпя няколко промени.

В какви изяви си участвал до сега?-Играя от 9 години. Постановките и конкурсите са много, не съм ги броил.

Представяте се доста професионално. Участвал ли е състава до сега в някакви конкурси?

-На доста места сме участвали както в България, така и в чужбина. Но най- пресни спомени имам от конкурса „Жреци на Музите”,където спечелихме лауреат Втора степен за костюми и лауреат Първа степен за цялостно представяне на ансамбъл „АТОМИК” при Дом на енергетика.

Какъв стаж имаш във състава и от колко време се занимаваш с народни танци?

-Занимавам се с народни танци от 6 години такъв е и моят стаж.

Би ли споделил как се чувстваш на сцената пред погледите на толкова много хора?

-Чувствам се прекрасно, а най-много ме радват аплодисментите. По тях ние съдим до колко сме впечатлили публиката и до колко сме играли добре.

Искаш ли да отправиш някакви, пожелания и благодарности?

-Искам да изкажа уважението и благодарността си към ръководителя на състава,

г-н Румен Велковски.

Интервюто взеха Гого и Светли от ІХа кл.
!!! Преди повече от месец на сцената на ДЕ гостува Музикалният театър на гр. Ловеч с постановката на мюзикъла „Белоснежка и Червенорозка”. Интересното представяне и завладяващата игра на актьорите създаде особено настроение сред детската аудитория. Имаше какви поуки и ние да си извлечем.

От Редакционния екип.

На запалените фенове на световни хитове представям Топ 10 най-горещи хитове от последните няколко седмици:

 1. Lady GaGa feat. Colby O’Donis - Just Dance

 2. Beyonce – Single Ladies (Put a Ring on it)

 3. Taylor Swift – Love Story

 4. Kanye West – Love Lockdown

 5. Rihanna feat. Justin Timberlake – Rehab

 6. The Fray – You Found Me

 7. The Veronicas – Untouched

 8. Kanye West – Heartless

 9. Brandy – Right Here (Departed)

 10. Pussycat Dolls – I Hate This Part

Водещ на рубриката: Цветан Оведенски-VІІІа кл.

Меломан бр.18Ралица-ІХа клас
Муз Музиката като цяло е едно от най-хубавите неща на този свят. В нея текст и мелодия са взаимно свързани. Когато слушам музика, времето минава по-бързо. Има различни видове музика, за различни настроения.Тя притежава силата да въздейства на човешката психика. Подразбира се, че когато си весел, слушаш по-бърза музика. Когато си тъжен, разстроен или дори влюбен, слушаш бавна музика, например- баладите. Бавната музика стига до душите и сърцата на хората.Тя е нежна и много мелодична. Бързата музика обикновено се слуша за забавления на купони, партита, вдискотеките.

Музиката върви ръка за ръка с много чувства- любов, тъга, щастие. Тя ги развива и обостря дотолкова, че понякога изпадаш в особено състояние. Светът щеше да бъде черно-бял без музика. Аз лично много обичам музиката и се надявам тя да не изчезне, което е възможно при катаклизмите, човешките сблъсъци и унищожаването на природата.

Музиката трябва да е достъпна за всяко кътче от нашата голяма планета и всички хора да й се наслаждават, да усетят оптимизма, който тя поражда, чувството за лекота, дори понякога безтегловност. Страдащите хора могат да забравят своите проблеми и да се заредят с положителна енергия, поне докато трае песента. Да се потопят в океана от приятни емоции, да поплуват в него и после пак да се върнат към жестоката реалност, но по-добри, с незабравим спомен. За някои хора съществува и лоша музика. Младите хора имат различни музикални предпочитания. Те определят своята музика за добра, а другата за лоша, тъй като не я харесват. Именно различните стилови предпочитания и многобройните възможности за избор разделят музиката на приятна или нехаресвана. Естествено че музика, от която лъха негативизъм и агресия, има по-малък брой почитатели, но пък те добиват повече смелост и сигурност чрез нея.

Днес музиката звучи по цялата земя. Няма добра и лоша, а има предпочитана музика. Тя съпровожда живота на хората и в добри, и в лоши моменти. Чрез нея те изразяват радостта си или споделят мъката си, като пеят. А други слушат и танцуват под звуците на любимата музика и заразителните й ритми.

Редактор: Ренета РафаиловА-VІІІ кл.


Да е мирна, плодотворна ! Да е пълна със здраве и шестици! Да носи радост и късмет и да е сладка като мед!Пожелава ви от сърце редакционният екип на вестника

Меломан бр.18

До скоро в екипа на в-к МЕЛОМАН беше Лили Бънкова- едно мило момиче, за което просто не можем да не разкажем . Родена е в Козлодуй. Най-напред учи в НУ „Васил Левски”, откъдето започва увлечението й по рисуването. През последните 7 год. учи в СОУ”Христо Ботев” . Тиха, скромна и без излишни емоции или амбиция, Лили акуратно и с творчески хъс извършва поетото задължение да бъде наш фотограф. Тъй като правеше много снимки, в екипа се зароди идеята да подредим изложба.Така се появи Първата самостоятелна фото-изложба на Лили на тема „Моят роден град”, която няколко месеца беше разположена във фоайето на ІІІ ет. в училището и зареждаше с позитивизъм и патриотични чувства разглеждащите я. Но липсата на каквито и да са отзиви я обезокуражиха и тя престана да се развива в тази посока. Да рисува, обаче, нищо не можеше да я спре. Така се за редиха нейни участия в училищни, общински, областни и национални изложби. Рисунките, започвани в часовете по изобразително изкуство при г-жа М. Антонова, се превръщаха в малки шедьоври и достигаха до престижни класации.

Фигурална композиция-І място от областен конкурс-2006 г.Сега Лили е в ХІ клас и има други цели- набляга, както сама споделя пред нашата репортерка Габи Стоименова, на математиката, английския език и географията, защото ще са й необходими за кандитатстване в специалности свързани с туризма.

Декоративна композиция- І място от конкурса в „Ден на талантите-2005”

Уверени сме, че с качествата, които притежава със сигурност ще успее. Желаем й го от сърце. С особено внимание сега се ползват тетрадките й, в които се раждат най-различни и причудливи графити и изображения.
На читателите на в-к „МЕЛОМАН” Лили пожела: „Нека всеки да следва сърцето си и да не се колебае да направи това, което наистина желае!Редакционен екип: Отговорен редактор: Венета Конярова; Редактори: Ния, Рени и Габи от VІІІ-а кл, Сашо-VІІІб кл; Гого ,Светльо и Сашо от ІХ а кл; Годишен календар: Рени Рафаилова; Снимки и художествено оформление : Цветан Оведенски от VІІІ-а кл; Консултант: Даринка Ангелова;

* Рубриката се списва от г-жа Вeнета Конярова

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница