"Център за изкуства "За Родопите" се завърна от вълнуващо турне в сащДата06.02.2018
Размер45.15 Kb.
“Център за изкуства “За Родопите” се завърна от вълнуващо турне в САЩ
Център за изкуства “За Родопите”, действащ в родопското село Бостина, осъществи една своя дългогодишна мечта, като гостува с последния си спектакъл “Делта” с 10 представления в Меката на световния експериментален театър - историческия “Ла МаМа” в Ню Йорк, както и с още 7 представления в други два града на САЩ.
С подкрепата на Trust for Mutual Understanding, Ню Йорк и Национален фонд “Култура”, спектакълът от жанра физически театър “Делта” на режисьора и продуцента Петър Тодоров и на словенския хореограф Грегор Камникар с участието на актрисите Тони Пашова, Людмила Митева и Десислава Минчева, направи голямо едномесечно турне в Америка, като изнесе 17 представления по покана на два американски театъра – “Ла МаМа”, Ню Йорк и “Театър Проджект”, Балтимор, и на световния фестивал за изпълнителски изкуства “Лайв Артс” във Филаделфия.
Турнето премина при изключителен успех, за което говорят рецензиите в Нюйоркската преса. Ето част от отзивите: “Делта“ ни връща към театралните революции от края на 60-те години на XX век, дълбоко, вълнуващо и енергично представление (Елизабет Цимер, “Метро”), “Почувствах се изцяло и съвършено развълнувана от това представление и от жените в него” (Робин Рийд, “Ню Йорк Тиътър”), “Изпълненията са поразителни, приковаващи” (Дебора Джоувит, “Вилидж Войс”), “Най-новата работа на тази прогресивна театрална трупа е мощна и шокираща за публиката” (Сара Левин, “Вилиджър”), “Представлението носи интерактивна сила с прекия физически контакт с публиката, като я оставя в състояние на вътрешна съсредоточеност и размисъл” (Марина Костова, македонски вестник “Вест” в Ню Йорк), “Делта” утвърждава комуникативната сила на тялото, гласа и на личността, сведена - или извисена – до емоционалната й същност. Спектакълът е пример за такъв тип целенасочено артистично майсторство, към което много млади творци могат само да се стремят.” (Гас Соломон Мл.).
Турнето на “Делта” започна с 4 представления в Театър Проджект, Балтимор, основан преди повече от 25 години от големия американски театрал и приятел на България Филип Арно. Той е един от инициаторите на “Театър на нациите” – световен фестивал, който всеки път се провежда в различна страна. В едно от изданията му през 80-те години, организирано именно на тази сцена, е поканен НТ “Иван Вазов” с постановката “Ретро”, с участието на Любомир Кабакчиев. Това се оказва последното представление на обичания от няколко поколения актьор, който след завръщането си в България напуска този свят. По този повод във фоайето на Театър Проджект има барелеф на големия актьор, прецедент в историята на българския театър. Филип Арно се срещна с българските артисти на предпремиерното представление в Балтимор, първото в САЩ, и им пожела на добър час в Америка.
Участието на спектакъла в големия световен фестивал “Лайв Артс” във Филаделфия е първото по рода си за български театрали. В програмата на фестивала т.г. участват повече от 100 спектакъла от различни щати на САЩ (вкл. световноизвестните “Уустър Груп” от Ню Йорк), Виетнам, Конго, Полша, Белгия, Холандия, Корея и др. 3 представления бяха изнесени в катедралата “Сейнт Андрю”, един забележителен паметник на архитектурата, превърнат в културно пространство. Спектакълът получи изключително висока оценка от фестивалният директор Ник Стучио, който го нарече “бисерът на фестивала”.
Апогей на турнето бяха 10-те представления в “Ла МаМа”, Ню Йорк. “Ла МаМа” е основана преди 46 години от една от иконите на съвременния световен театър Елън Стуарт. В момента тя е на 87 години и все още активно ръководи 4-те театрални пространства на превърналия се в институция театър), намиращ се на живописната 4-та улица в Йист Вилидж. “Делта” беше представен в най-голямата му зала - “Анекс”. От миналата година Ню Йорк вече има и своят “Ден на “Ла МаМа”, утвърден с почетна заповед, подписана от кмета на Ню Йорк Блумберг. Към изяви в “Ла МаМа” се стремят всички прогресивни и експериментални сценични творци от целия свят. Елън Стуарт, която всички наричат “Мама” е представила за първи път в Америка корифеите на съвременния театър Тадеуш Кантор (за когото тя разказва как в началото “Ню Йорк Таймс” пише унищожителна критика и как сама е молила публиката от улицата да влезе в залата) и Йежи Гротовски. Театърът е подал ръка в началото на творци като Сам Шепърд, Ф. Мъри Ейбрахам (станал известен като Салиери във филма “Амадеус”) и много други.
През септември т.г. Елън Стуарт получи изключително високата награда Премиум Империале за световни постижения в областта на културата, давана от японското правителство в категории, които не са покрити от Нобеловата награда. Други носители на наградата през тази година са величия като израелския диригент Даниел Баренбойм, швейцарския архитект Жак Херцог и др. Стойността на наградата е в размер на 125 000 долара, която Елън Стуарт смята да инвестира в културната резиденция на “Ла МаМа” в Сполето, Италия. Там всяко лято се събират артисти от целия свят. През юли т.г. Петър Тодоров проведе майсторски клас по режисура в Сполето, заедно с Оливър Стоун и др. Елън Стуарт и всички театрали от “Ла МаМа” посрещнаха топло българските артисти и направиха всичко възможно те да се чувстват добре в Ню Йорк и представленията да получат най-широка разгласа и отзиви в американския печат.
За втори път представление на режисьора Петър Тодоров се появява в “Ла МаМа”. През 1996 г. спектакълът “АЛИСАточкаЛЮБОВТА” на една от първите български независими трупи Театър за нови форми “Щрих” (където отново участва Десислава Минчева), получи отлични отзиви от “Ню Йорк Таймс”. В годините на преход и на “немилост” на културата този успех на български театрали беше отминат незабелязано.
Представленията на “Делта” в Ню Йорк получиха овации не само в печата. Спектакълът получи адмирации от личности от ранга на Марта Коание (бивш и сега пожизнен президент на Международние театрален институт ITI), актьори от прочутия “Ливинг Тиътър” (където част от кариерата си в Америка прекарва Елена Жандова, дъщеря на големия български кинорежисьор Захари Жандов) – емблематична трупа за световния театър на XX век, “Алкемикъл Тиътър”, театрални и танцови студенти от целия свят, преподаватели, български артисти, опитващи се да пробият в САЩ и много други.
В резултат на турнето, Център за изкуства “За Родопите” получи покани за нови гостувания зад океана – фестивал в Балтимор и отново “Ла МаМа” през 2010 г. (до 2009 вкл. театърът е запълнен!). След представянето на “Делта” режисьорът Петър Тодоров проведе майсторски клас с артисти от Филаделфия, като догодина ще осъществи с тях и цялостен спектакъл.
Център за изкуства “За Родопите” в Бостина няма време на отдих след натовареното американско турне. През м. ноември т.г. многократно награждавания спектакъл “Кокошка с брошка” (режисьор Петър Тодоров, с участието на Десислава Минчева) ще вземе участие с 3 представления на световния фестивал за изпълнителски изкуства в Лахор, Пакистан. Най-новата продукция на Центъра и на същия екип – “Аз, Душата”, в сътрудничество с ДТ “Н. Хайтов” – Смолян и със субсидия от спечелен проект от Министерство на културата и Дирекция “Театър”, е планирана да се появи до края на януари 2008.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница