Доклад от работната група от нпц за южен централен регионДата10.02.2018
Размер143.52 Kb.
ТипДоклад
ДОКЛАД

ОТ РАБОТНАТА ГРУПА ОТ НПЦ ЗА ЮЖЕН ЦЕНТРАЛЕН РЕГИОН

ОТНОСНО: Анализ на хода на подготвителната фаза на „Избори 2011” в общините от Южен Централен регион

ОБЛАСТ ПЛОВДИВ

Община Пловдив

Сложна политическа обстановка. Нарастващо напрежение в управляващата политическа конструкция ВМРО - Коалиция за Пловдив. Стоварване на политически отговорности единствено върху БСП. Съпротива срещу всяко предложение за политики и стремеж към осребряване на всяка подкрепа. Постоянен диалог по повод на партньорските взаимодействия. Огласяват се резултати от поръчкови социологически изследвания, които открояват втора позиция за БСП, значително след ГЕРБ като политическа партия и трета позиция за личности, свързани с БСП.

В основни линии процесът на номинации за общински съветници и кмет на общината е приключил. Кандидатурите за кмет на общината от БСП за сега са шест. През втората половина на април започват публичните отчети на заместник кметовете и общинските съветници от Коалиция за Пловдив. В предизборния щаб работят групи от експерти и номинирани за общински съветници, което подготвят секторните управленски послания.

Две срещи на политическо равнище с ръководствата на партиите от Коалиция за България и Коалиция за Пловдив през 2011 година, които предупреждават, че са в очакване на решения на националните си органи за коалиционно участие на местни избори. Най-дистанцирани са представителите на Партия Български социалдемократи.

Открито е заявено участието на досегашния кмет Славчо Атанасов от ВМРО-НИЕ и Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив” в кметската надпревара. От ГЕРБ се очаква да бъде номиниран областният управител Иван Тотев, но има сведения за амбиции и от страна на Здравко Димитров – районен кмет.

Медийната среда – основно поръчкова. За сега коректно отразяват нашите изяви информационните сайтове. Разполагаме с възможността за постоянни публикации във ежедневния вестник ”Новият глас” и участия всеки ден в предавания и репортажи по Нова Българска Телевизия, което се отнася за всички общински партийни съвети в областта.Община Асеновград

Общината е управлявана от ГЕРБ /общински кмет и председател на ОбС/ в коалиция с АТАКА. Политическата обстановка в общината е относително спокойна след предислоцирането на политическите сили преди една година, когато СДС излезе от управляващата коалиция. Двама съветници от АТАКА напуснаха групата и сформираха неофициално представителство на ВМРО-БНД. Сегашното мнозинство в местния ОбС е от ГЕРБ , АТАКА и ДПС.

За предстоящите избори най-вероятната кандидатура на ПП ГЕРБ ще бъде настоящия кмет д-р Христо Грудев / в електронното гласуване на членовете на ГЕРБ са включени и Костадин Яков - председател на ОбС и Ангел Димитров – общински лидер / и ще търсят неявната подкрепа на ДПС на втори тур.

СДС имат избирателен потенциал, по-висок от средния за страната. Има заявени претенции от д-р Светозар Шуманов /бивш кмет от СДС, областен лидер на СДС и зам. председател на СДС на национално равнище/ да формира коалиция ”център - дясно” с ДСБ, ВМРО-БНД, НДСВ. Също ще търси подкрепа от ДПС, с които са управлявали два мандата в общината. В публично интервю в началото на м. април заявил готовност за сътрудничество с БСП.

ДПС имат решаваща роля в избора на кмет на общината, но все още не са заявили /а вероятно и до последно ще запазят мълчание/ дали ще имат своя кандидатура.

Възможна е кандидатура на ВМРО-НИЕ - адвокат Крум Георгиев /председател на ОИК от квотата на НДСВ, много уязвима личност по отношение на финансови сделки/

Потенциалните кандидати на БСП: Манол Генов /наш кандидат на миналите местни избори, общински съветник/, д-р Емил Караиванов /общински съветник/ и Божидар Малинов /бивш кмет от БСП/. Номинираните от ОПО още 6-ма кандидати за кмет на общината вероятно ще си направят самоотводи. В ход са номинациите за общински съветници на събрания на ОПО. Общинският съвет на БСП си поставя задачата да спечели най-много общински съветници в бъдещия ОбС и най-много кметове на населени места. БСП ще участва самостоятелно в изборите. Конференцията за определяне на нашите кандидати ще се проведе в началото на месец юни.

Община Брезово

Относително спокойна политическа обстановка. Кметът на общината е от десницата, а мнозинството в ОбС е на БСП с председател Иван Стоев. Основен опонент в общината е ПП ГЕРБ заедно с десните земеделци, ДСБ, СДС и АТАКА с възможени кандидати сегашният кмет Стоян Минчев, Стоян Рангелов – кмет на с.Чоба и Генчо Прасков – директор на банков клон. БСП има потенциал да спечели изборите, ако успее да излъчи най-убедителната си кандидатура за кмет на общината. Вече се наблюдава разочарование от сегашния кмет. Потенциалните кандидати на БСП за кмет на общината са: Милко Сарафов /председател на ОбС на БСП, директор на училището в Брезово/, Радньо Манолов /досегашен изп. директор на най-голямото предприятие в общината/, Пенка Калапанкова /бивш кмет от БСП/ и д-р Тодор Сарабеев /бивш зам. кмет от БСП/. В ход са номинациите за общински съветници.

ОбС на БСП са си поставили задачата да спечелят отново мнозинство в ОбС и повече от половината кметове на населени места. БСП ще участва самостоятелно в изборите. Конференцията за утвърждаване на нашите кандидати ще бъде в началото на месец юни.

Община Карлово

Относително спокойна политическа обстановка в общината. Кметът на общината Найден Найденов е от БСП, а мнозинството в ОбС се формира основно от БСП и АТАКА, които имат и зам. кмет. Останалите общински съветници гласуват конюнктурно съобразно техните интереси. На общинска партийна конференция на 30 март след проведена цялостна процедура е утвърдена единодушно кандидатурата на Найден Найденов за кмет на общината от името на БСП. В ход са номинациите за общински съветници на събрания на ОПО. В началото на месец юни на друга конференция ще бъдат утвърдени кандидатурите за кметове на населени места и листата за общински съветници.

Другите основни политически сили в общината, които ще имат свои кандидатури за кмет на общината са: ГЕРБ /за сега правят социологическо проучване /, АТАКА с кандидат Никола Ликов – зам.кмет, областен координатор, ДПС с кандидат Рустем Мурат – бивш зам.кмет, общински лидер, Синята коалиция с кандидат д-р Емил Кабаиванов - бивш кмет от СДС. В момента се изграждат структури на РЗС в по-големите населени места – Баня, Калофер и техен кандидат вероятно ще бъде Генчо Даков, които се отдели от групата на СДС в ОбС. Освен тези кандидатури в кметската надпревара се очаква се да се включи със своя кандидатура Тошко Стоев /сегашния председател на ОбС/ от „Коалиция за Карлово”, включваща НДСВ, ДСБ, БСДП /Ал.Томов/ независими общински съветници и други.

ОбС на БСП си поставят задачата да спечелят най-много места в ОбС и най-много кметове в населените места.Община Калояново

Относително спокойна политическа обстановка. Доминиращи политически сили в общината са СДС и ГЕРБ. Кметът на общината Александър Абрашев /СДС, подкрепи президента за втори мандат/ възнамерява за 4-ти пореден път да се кандидатира, но заради личната си сигурност търси и подкрепата на ГЕРБ. За сега ГЕРБ ще участва със самостоятелна кандидатура – Йонко Вангов. БСП за сега също ще участва със собствена кандидатура. Потенциалните кандидати на БСП са: Иван Шиков /председател на ОбС на БСП/ и Кръстьо Кодошев /председател на ОПО в Калояново/. Има условно разделение на населените места в общината на католически и православни. Досегашният кмет основно разчита на подкрепата на католическите села, в които е съсредоточена по-голямата част от населението на общината. БСП води разговори за евентуална подкрепа от РЗС и ДПС на втори тур. Кандидатът на РЗС ще бъде Пламен Николов /за втори път се кандидатира/. ВМРО-НИЕ ще бъде с вероятен кандидат Николай Кузов.

В ход са номинациите за общински съветници и кметове на населени места на събрания на ОПО. ОбС на БСП си поставят задачата да спечелят най-много места в ОбС и най-много кметове в населените места. Конференцията за утвърждаване на нашите кандидати ще бъде през месец юни.

Община Кричим /само едно населено място/

На територията на общината доминираща политическа сила е ПП ”Нашият град”, която има мнозинство в ОбС – 7 съветника от общо 13. Кметът Атанас Калчевнезависим, подкрепен от ПП ”Нашият град” е единствения засега сигурен кандидат за кмет на общината в МИ 2011. Другите доминиращи политически сили в общината – ГЕРБ и ДПС вероятно също ще имат свои кандидати, като за сега не се обсъждат конкретни имена. С по-малки структури и влияние са СДС, ДСБ и НДСВ. РЗС, която също няма особено голямо влияние вероятно ще има кандидат – Димитър Тонов.БСП няма общински съветници в местния ОбС, затова целта е да успее да завоюва свое представителство в ОбС – минимум двама съветници и след изборите в коалиция с други политически сили и да влезе в управлението на общината. В изборите БСП ще участва самостоятелно. Конференцията за утвърждаване на нашите кандидати ще бъде през месец юни.

Община Куклен

Спокойна политическа обстановка. БСП не възнамерява да издига собствена кандидатура за кмет на общината и засега смята да подкрепи независимата кандидатура на досегашния кмет Димитър Сотиров /подкрепил Президента за втори мандат/, който има най-големи шансове за успех. ГЕРБ вероятно също ще имат своя кандидатура – в електронното допитване са включени имената на Георги Кралев – бивш ръководител в КЦМ, Вълчо Георгиев – директор на СОУ , Костадин Павлов – настоящ зам.кмет, Добрин Миладинов - общински лидер на ГЕРБ. ДПС има голям потенциал в общината, но се въздържа от собствена кандидатура. Вероятно ще подкрепи друг кандидат за кмет на общината.

БСП ще участва самостоятелно в изборите. В ход са номинациите за общински съветници на събрания на ОПО. ОбС на БСП концентрира усилията си за завоюване на повече съветнически места, като целта е да имаме най-голямата група общински съветници.

Останалите политически сили – СДС, ДСБ, БЗНС и ВМРО имат свои структури в общината, но засега нямат заявени кандидати за кмет на общината.

В останалите населени места в общината няма да се провеждат избори за кмет на населено място. Конференцията за утвърждаване на нашите кандидати ще бъде през месец май.

Община Лъки

Спокойна политическа обстановка. Кметът на общината е от БСП – Красимир Манов и ще бъде вероятната кандидатура на БСП в предстоящите местни избори. Партиите с най-голямо влияние в общината са БСП, ДПС и ГЕРБ. Вероятните кандидати на другите политически партии – СДС , НДСВ и АТАКА са практически без значение. Битката вероятно отново ще бъде между кандидатите на БСП – Красимир Манов, ГЕРБ – Пламен Райчев или Николай Маджуров /имат сериозни междуличностни противоречия в общинската структура/ и на ДПС – Ана Адамова Ал Йосеф /съпруга на общинския лидер/ или Валентин Симеонов /кандидат в мин.местни избори/.

БСП ще участва самостоятелно в изборите. В ход са номинациите за общински съветници на събрания на ОПО. ОбС на БСП си поставят задачата да спечелят най-много места в ОбС. В останалите населени места в общината няма да се повеждат избори за кмет на населено място. Конференцията за утвърждаване на нашите кандидати ще бъде през месец май.

Община „Марица”

Относително спокойна политическа обстановка. Кметът на общината е от БСП – Запрян Дачев и ще бъде вероятната кандидатура на БСП в предстоящите местни избори. Доминиращи политически сили в общината са БСП, БЗНС с вероятен кандидат Димитър Иванов и СДС с вероятен кандидат Пламен Петков /председател на ОбС/, които имат структури на територията на общината. ГЕРБ има сравнително слаба структура, но силна евентуална кандидатура за кмет на общината - Гергана Титюкова /два мандата кмет от СДС на с. Бенковски, влиятелна фигура в бизнеса с недвижими имоти в района/.

БСП ще участва самостоятелно в изборите. В ход са номинациите за общински съветници и на кметове на населени места на събрания на ОПО. ОбС на БСП си поставят задачата да спечелят най-много места в ОбС и най-много кметове в населените места в общината. Конференцията за утвърждаване на нашите кандидати ще бъде през месец май.

Община Първомай

Относително спокойна политическа обстановка. Кметът на общината Ангел Папазов – независим /подкрепил Президента за втори мандат/ отново ще бъде кандидат. За сега обсъжданите кандидатури на ГЕРБ са д-р Добромир Кръстев - кандидат в листата на БСП за мин.местни избори и Росица Генова – директор на СОУ, но е възможна подкрепа и на Ангел Папазов. Друга кандидатура, отново като независим, но с очаквана подкрепа от десните сили в общината, е Митко Хубенов. На общинска конференция на 13 март БСП утвърди своята кандидатура за кмет на общината – Светозар Славчев /адвокат, зам. председател на ОбС на БСП/ и кандидатите за кметове на населени места, с изключение на Крушево. Кандидат за кмет на общината ще бъде и Марко Петров, който беше опонент на Светозар Славчев на общинската конференция като независим, но не получи подкрепа. Заявява, че ще търси подкрепата на всички политически сили с изключение на ГЕРБ. БЗС ”Александър Стамболийски”, с който БСП е в коалиция, през последните седмици леко се дистанцира, в това число и кметовете на населени места, които са предложени от тях, и поставя условие тяхната кандидатура за съветник да бъде на твърдо избираемо място в листата.

В ход са номинациите за общински съветници на събрания на ОПО. ОбС на БСП си поставят задачата да спечелят най-много места в ОбС и най-много кметове в населените места в общината. На общинска конференция през месец юни ще бъде утвърдена и листата за общински съветници.

Община Перущица /едно населено място/

Относително спокойна политическа обстановка. Кметът на общината Никола Янкулов е от десните сили и вероятно отново ще бъде кандидат. Друг кандидат на десните сили, може би, ще бъде сегашната председателка на ОбС – Иванка Чинчийкова. Отново се обсъжда и кандидатурата на Живка Дамянова /бивш кмет на общината, над 65-годишна/. В общината много сериозно влияние имат Евророма и Рома, които са склонни да подкрепят кандидатура на БСП, но между тях има много сериозни противоречия и борба за надмощие. Потенциалните кандидати на БСП са: Георги Злачев /председател на ОбС на БСП, общински съветник, наш кандидат в миналите местни избори/ и Костадин Витанов/ млад бизнесмен, в листата за народни представители на КБ за 41 НС/.

БСП ще участва самостоятелно в изборите и си поставят задачата да спечелят най-много места в ОбС. На общо събрание на организацията през месец април ще бъдат утвърдени нашите кандидатури за кмет на общината и листата за общински съветници.

Община Раковски

Общината е управлявана от ПП ГЕРБ /общински кмет и председател на ОбС/, която изцяло доминира в местната власт и съсредоточава изключително голям ресурс за подготовката на местните избори. Кандидат на ГЕРБ за кмет на общината е настоящият кмет Иван Антонов, но са възможни и други кандидатури, като Младен Шишков, тъй като избирателите са недоволни от кмета. Основни политически сили в общината са ГЕРБ, БСП, Рома и ДПС. БСП в евентуална коалиция с Рома има шансове да спечели изборите за кмет на общината, най-много общински съветници и най-много кметове на населени места, но в по-малките села. Коалицията с Рома обаче, е твърде проблематична, в предвид желанието им да се явяват самостоятелно на изборите. Предстоят още разговори и уточняване на позициите. Вероятен кандидат на БСП за кмет на общината Петър Антонов / председател на ОбС на БСП, областен координатор на МО и зам. председател на ОблПС, наш кандидат в частичните избори за кмет на общината/. Предстоят номинациите за общински съветници и на кметове на населени места на събрания на ОПО през месец април – месец юни. Конференцията за утвърждаване на нашите кандидати ще бъде в края на месец юни.Община „Родопи”

Сложна политическа обстановка в общината, в предвид непрекъснатите атаки срещу кмета на общината, който е от БСП – втори мандат. Преди повече от една година беше сменен председателят на ОбС, който беше от БСП, с представител на ЛИДЕР. Основните политически сили в общината, освен БСП, са ГЕРБ с потенциален кандидат Пламен Спасов, ДПС , АТАКА с вероятен кандидат Славка Диманова , ЛИДЕР с вече заявен кандидат Георги Цанков - сегашния председател на ОбС, който иска да обедини политическите сили срещу нашата кандидатура и десните земеделци с вероятен кандидат Динко Даскалов, които не са за подценяване и с тях са възможни различни коалиции, както с нас, така като политически опоненти.

Кандидатите на БСП за кмет на общината са: Йордан Шишков –сегашния кмет, Владимир Маринов – общински съветник, млад бизнесмен и Павел Михайлов – юрист, кандидат в листата на КБ за 41 НС. Ако общинската конференция не избере Владимир Маринов е възможно да се яви като независим кандидат.

БСП ще участва самостоятелно в изборите. В ход са номинациите за общински съветници и на кметове на населени места на събрания на ОПО. ОбС на БСП си поставят задачата да спечелят най-много места в ОбС и повече от половината кметове на населени места. Конференцията за утвърждаване на нашите кандидати ще бъде в началото на месец юни.Община Садово

Сложна политическа обстановка в общината. Независимият кмет на общината, подкрепен от БСП, беше отстранен със съдебно решение. За временно изпълняващ длъжността беше избран представител на ГЕРБ. Основни политически сили в общината са ГЕРБ, БСП, НДСВ, ДПС, СДС, ДСБ, БЗС и ромските партии Евророма, Рома и „Свободна България”. В настоящия момент ПП ГЕРБ е доминираща политическа сила в общината. Възможни кандидати от ГЕРБ са Паскал Станков - временно изпълняващ длъжността кмет на общината, Петър Георгиев и Георги Буков. Други кандидатури, които се обсъждат в публичното пространство, са на СДС – Зарко Давчев, „Новото време” – Запрян Димитров /еколог на общината/ и на НДСВ – Никола Мандев /кмет на с. Милево/. Номинации за кандидатите на за кмет на общината от БСП още няма, коментират се имената на д-р Георги Керин /общински съветник/, Иван Тошев /председател на ОбС на БСП/, но са възможни и други кандидатури.

БСП ще участва самостоятелно в изборите. През м.май ще се правят номинациите за общински съветници, кмет на общината и кметове на населени места на събрания на ОПО. ОбС на БСП си поставят задачата да спечелят най-много места в ОбС и повече от половината кметове на населени места. Конференцията за утвърждаване на нашите кандидати ще бъде в края на месец май.

Община Стамболийски

Относително спокойна политическа обстановка в общината. Кметът на общината Иван Атанасов издигнат от ЗНС/Б.Китов/ е отново кандидат и засега безспорен фаворит. Кандидатите на БСП са 3-ма, в това число и Иван Златков – председател на ОбС на БСП, но имат слаби шансове за успех. Възможна е подкрепа на кандидатурата на Иван Атанасов при ясни ангажименти за участие на БСП в управлението на общината. Други кандидатури, които се обсъждат в публичното пространство, но без особено значение, са Никола Хаджийски от Синята коалиция, Никола Дочев –ГЕРБ и независимия Атанас Маврудиев.

БСП ще участва самостоятелно в изборите. В ход са номинациите за общински съветници и кметове на населени места на събрания на ОПО. ОбС на БСП си поставят задачата да спечелят най-много места в ОбС и повече от половината кметове на населени места. Конференцията за утвърждаване на нашите кандидати ще бъде през месец май.

Община Съединение

Сложна политическа обстановка в общината. Кметът на общината – Евгени Маринчешки, издигнат от Граждански съюз за нова България /подкрепил Президента за втори мандат/ се ползва със сравнително широка подкрепа, но още не е сигурно дали ще се кандидатира. Той е основен политически опонент на БСП, както на предишните и евентуално на предстоящите избори. Потенциална кандидатура на БСП е Георги Руменов /наш кандидат в миналите местни избори, млад бизнесмен/ и вероятно ще има още предложения от ОПО. ГЕРБ ще имат своя кандидатура, вероятно ще бъде Любен Йочков /мениджър в ГОТМАР, син на общинската лидерка на ГЕРБ/.

БСП ще участва самостоятелно в изборите. От 18 април започват събранията на ОПО за номинациите за общински съветници, кмет на общината и кметове на населени места. ОбС на БСП си поставят задачата да спечелят най-много места в ОбС и повече от половината кметове на населени места. Конференцията за утвърждаване на нашите кандидати ще бъде в края на месец юни.

Община Сопот- Относително спокойна политическа обстановка. Доминиращи сили в общината са ГЕРБ, БСП и АТАКА. Кметът на общината Веселин Личев е издигнат от „Коалиция за Сопот”, а председателят на ОбС е от БСП – Васко Попов /председател на ОбС на БСП/. Кандидат и фаворит за кметското място засега е настоящият кмет Веселин Личев. Местната структура на ГЕРБ е твърдо против кмета на общината Веселин Личев, но е възможно той да бъде подкрепен от ГЕРБ, което ще доведе до разцепление в местната им организация. Потенциален кандидат на БСП е Деян Дойнов /млад социалист, завършил публична администрация/. На 20 април ще се проведе общо събрание на общинската организация на БСП за утвърждаване на кандидатурите за кмет на общината, на единственото село в общината и на листата за общински съветници. Със сериозни политически позиции в общината са ВМРО-НИЕ и Партията на българските комунисти. Ако не постигнем споразумение с комунистите е възможно да имат собствена кандидатура – Иван Петканчев. Други политически сили в общината, но с по-слабо влияние, са АТАКА, СДС, РЗС и РДП, които също ще имат свои кандидатури за кмет на общината и листи за съветници.

БСП ще участва самостоятелно в изборите и си поставя за задача да спечели най-много места в ОбС и кметското място в общината и Анево.Община Хисар - Сложна политическа обстановка в общината. Кметът на общината Георги Пирянков, подкрепен от десните сили, вероятно няма да бъде подкрепен отново от тях и за сега не е ясно дали ще се кандидатира. За сега сигурен кандидат за кмет на общината от дясното пространство е Пена Ганева /настоящ зам.кмет/. ПП ГЕРБ е с вероятен кандидат Иван Иванов /началник на РПУ/. При добър личностен избор на нашия кандидат за кмет на общината/ което е най-големия проблем/ е възможна победа в кметската надпревара. Номинирани са 4 кандидати от БСП: Пено Бойновски /председател на ОбС на БСП, общински съветник/, Нели Кацарска /учител, общински съветник, член на НС на БСП/, Пенчо Шапков / директор на банков клон/ и Пенка Рахова.

БСП ще участва самостоятелно в изборите. В ход са номинациите за общински съветници и кметове на населени места на събрания на ОПО. ОбС на БСП си поставят задачата да спечелят най-много места в ОбС и най-много кметове на населени места. Конференцията за утвърждаване на нашите кандидати ще бъде през месец юни.16 април 2011 година
Каталог: dobrev k.mbox -> att-1308
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”
att-1308 -> Анализ на предизборната обстановка в област кърджали община кърджали І
att-1308 -> Област пазарджик
att-1308 -> Местни избори 2011-област хасково хасково


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница