Управление на промяната казус от: Илиана Петрова /Ф. Нстраница1/3
Дата20.05.2023
Размер41.4 Kb.
#117786
ТипЗадача
  1   2   3
Управление на промяната-Казус

УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОМЯНАТА
КАЗУС
От: Илиана Петрова /Ф.Н. 57495/

В работното ни ежедневие не рядко ни се налага да взимаме важни решения, които не винаги са лесни, особено ако са свързани с промяна от стратегическо за компанията значение. За целите на настоящия казус и неговото решаване ще използвам създадения от т.нар. „баща на модерната психология“ Курт Левин – анализ на полето на силите. Създаден през 40-те години на XX век, моделът ни показва, че всяка една работна ситуация може да се разглежда като състояние на баланс между две противоположни сили: 1/ сили, които предизвикват промяната и 2/ сили, които се съпротивляват (задържат промяната).
ЗАДАЧА 1
За да направим анализ на полето на силите е необходимо първо да изясним кои са ключовите заинтересовани страни, двигателите на промяната и силите (хората), които се съпротивляват на това тя да се случи. Главните заинтересовани (ключови) страни от това проектът „Оптимизиране на системата за мониторинг и управление на консумацията на електроенергия и промишлена вода“ да е успешен са на първо място ръководството на фирма АМ (преследвайки финансов успех и конкурентно предимство на организацията) и младият инженер (борейки се за това да се усъвършенства и докаже пред ръководството). Бих казала, че в по-общ план заинтересовани са и самите служители защото когато един проект (настоящият разгледан в казуса и не само) е успешен, то това очертава добро бъдеще и за самата организация, а оттам и добри финансови условия и сигурност за нейните служители. Двигателят на промяната е нещото, което я предизвиква и я кара да се случва. В настоящия казус това е желанието за прогрес от страна на фирмата в лицето най-вече на ръководството и в частност на младия инженер. Хората, които се съпротивляват на случващото се част от служителите на фирмата.
За да се случи промяната в настоящия казус (т.е. проектът да бъде успешно финализиран) е необходимо силите, които я предизвикват (в лицето на ръководството и младият инженер) да са по-силни от силите, които се съпротивляват (част от служителите).

За да анализираме полето на силите е необходимо да направим няколко неща (стъпки):
1/ Да дефинираме желаната промяна: като първа стъпка това е и едно от най-важните неща-да определим това, което искаме да постигнем (т.е. целта ни). В случая целта проектът да се осъществи успешно и младият инженер да успее да обедини служителите около това, мобилизирайки всички свои умения и компетенции доказани до момента във фирмата.
2/ Да определим силите, които задвижват промяната: в ролята си на катализатор на желаната промяна, те могат да са както външни така и вътрешни. Вътрешен катализатор би могъл да бъде ръководството, а външен-поява на нови технологии например.
3/ Да определим силите, които се съпротивляват: освен част от служителите, които пускат най-различни слухове и проявяват подозрение към способностите на инженера, тук можем да посочим и други фактори, които са неблагоприятни относно промяната. Това е необходимостта от извършване на разходи относно проекта, както и промяна на работното време или въвеждане на гъвкаво такова и профсъюзната организация.
4/ Да оценим двете групи сили: тук всяка отделна сила (за промяната и против нея) трябва да се оцени по скалата от 1 до 5, като 1 е „много слабо“ влияние, а 5 е „много силно“. Тук силно влияние бих казала, че има и профсъюзната организация защото тя е в състояние да влияе силно на служителите, които гледа с подозрение на случващото се. Например:Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница