Есе актуално ли е възпитанието?Дата21.09.2022
Размер16.56 Kb.
#115115
Актуално ли е възпитанието
Свързани:
Дезинформацията, Заложби,способности и талант при учениците

ЕСЕ

Актуално ли е възпитанието?

Възпитанието в днешно време е истинско предизвикателство. В свят, който е пълен с лоши постъпки,злоба и завист е трудно да предпазиш децата от игнорирането им. Също така голямо влияние,за възпитанието, оказва и съвременната технология и интернет пространството. Заетостта на родителите, с работа и ангажименти, дава свобода на децата да са по-близо до технологиите. А най-лошото е,че те прекарват голяма част от ежедневието си в така наречената „технологична изолация“. Доколкото преди 10-15 години децата не използваха интернет,а общуваха по между си, учеха се да са единни,да си помагат,да бъдат задружни в игрите,а най-вече и състрадателни един към друг. Те бяха добронамерени към всички заобикалящи ги-родители,възрастни,учители,деца и т.н. С течение на времето това нравствено възпитание започна да избледнява,сякаш остава назад във времето,сякаш новия век и новото поколение деца са „технологично програмирани“, а не душевно възпитани. Възпитанието се превърна в ценност,която е все по-рядко срещана в наши дни.


Руският историк Николай Карамзин е казал „Без добри родители,няма добр възпитание,въпреки всички добри училища“. В началото на детското развитие най-важно е майчиното възпитание,защото нравствеността трябва да се насади у тях като чувство. Великата тайна на възпитанието е да насочваш децата към правилните постъпки и подходящите дисциплини,защото възпитанието е едно велико дело и от него зависи съдбата на човека. То има за цел да засее в сърцата полезни навици,да направи човека самостоятелно същество, тоест същество със свободна воля.
Лично аз съм отраснала в свят,който беше доста труден и доста зает. Казвам труден,защото животът ни тогава беше ограничен,във всяко едно отношение, но за сметка на това възпитанието беше истинско, чувствата и мислите бяха истински. Спомням си преди години една фраза от бабите ни „дай на детето работа,за да няма време за глупости“,чак сега истински осъзнавам какво са имали предвид. И ето затова казвам,че животът ни беше зает,защото работата беше на първо място,без значение дали си дете или не. Но съм щастлива,че живях в това време,защото това ни научи да ценим живота,работата,семейството,по-възрастните и всичко заобикалящо ни.
Дали е актуално възпитанието или не,аз бих казала ,че не е! През последните години видимо се наблюдава изгубената връзка между родител и дете,липсва комуникацията,липсва състрадателността, липсва уважението, липсват правилните постъпки и добрите дела, родителското възпитание избледнява, а на негово място идват интернет пространството и иновациите в технологиите. Като пример бих дала следното:
-повечето родители (включително и аз като родител) правим една огромна грешка във възпитанието към децата ни, а именно образователните анимации и игри в интернет. Да разбира се,че са актуални,интересни и лесно разбираеми от децата,но по този начин ние ги оставяме на самовъзпитание и самообразование.
Ясно е,че съвременната тенденция към по-толернтно възпитание има отрицателни последствия. Тя не само отслабва авторитета на родителите, но и оставя децата без ръковотството,от което се нуждаят за да вземат добри решения и да имат истинска увереност в живота. Децата може да са очарователно добри и внимателни, но са склонни да вършат и глупости, затова те се нуждаят от поправяне. Ако осъзнаем този факт,ще ни е по-лесно да изпълняваме отговорностите си като родители.
Несъмнено не е лесно да си родител,но ако не поправяш децата си, когато е необходимо,задачата ти става още по-трудна. Защо ли? Защото ако децата не бъдат поправяни,те ще продължат да са непослушни,което изтощава родителите,а така и възпитанието ще бъде непоследователно. От друга страна любящото и уравновесено поправяне може да оформи мисленето и характера на детето. То също помага на децата да се чувстват сигурни и да станат отговорни възрастни. Макар,че родителите не трябва да са груби,те трябва да избягват и другата крайност-да позволяват всичко. В книгата „Цената на успеха“ се казва: - „ Когато им се позволява всичко,децата няма как да разберат,че възрастните ръководят нещата вкъщи“. Ако не упражняваш властта си като родител, детето може да реши,че то командва и да направи доста неразумни неща.
За да постигнем целта си като родител,трябва да се придържаме към следните принципи на възпитанието:


  1. Бъдете любящи ,не дразнете децата си ,за да не се обезсърчат;  1. Бъдете последователни – като кажете „да“ ,нека това означава „да“,като кажете „не“-да бъде „не“;  1. Бъдете разумни- „Ще те накажа колкото е необходимо“. Наложи подходящо наказание за лошо поведение. Когато е по-любящ начин,поправянето ще помогне на детето да подобри държанието си.Да си възпитан,това означава да умееш да общуваш с всички, да можеш да си налагаш необходимия самоконтрол,когато това е нужно. Да знаеш кога и какво да кажеш,както и да усещаш кога трябва да замълчиш. Това са все неща,които се учат с години и на които за съжаление все по-ядко обръщаме внимание,възпитавайки наште деца. Да, възпитанието има бъдеще! Дълбоко вярвам в това,че родителят е първият и основен модел за подражание и това продължава дори след като децата ни станат зрели хора. Затова ние като родители сме длъжни да им дадем максимално добро възпитание.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница