Г бнр георги Георгиев: Има десетина потенциално опасни язовира в община Тунджастраница1/4
Дата21.08.2018
Размер0.6 Mb.
  1   2   3   4
Новини за общините

02. 06. 2014 г.

БНР

Георги Георгиев: Има десетина потенциално опасни язовира в община Тунджа

публикувано на 02.06.14 в 13:33


След падналите обилни валежи през последните дни обстановката в някои от селата на община Тунджа е тревожна, съобщи кметът Георги Георгиев. На територията на общината има над 100 язовира. Градушка е унищожила част от земеделските култури в землището на село Болярско, притеснителни са и падналите количества валежи в землището на село Меден кладенец. Ежедневно се следи за нивото на язовирите и състоянието на съоръженията в цялата община съобщи кметът Георги Георгиев.
Има десетина потенциално опасни язовира, но сега да кажем кой е рисков и да създаваме страхове, излишни... Казвам има достатъчно вода навсякъде- всичко е под наблюдение, функционират, преливници, кранове, но при един голям дъжд, ако се излеят над 100 литра на кв. м, примерно в рамките на няколко часа, нe язовир, нe дере, нищо не може да побере такава вода.
Нивото на река Тунджа през последните дни значително се е повишило, но няма разливи, съобщи кметът на Елхово Петър Киров.
БНР

Нов етап в борбата с боклуците в Новоселска община

публикувано на 02.06.14 в 13:29


За сметосъбирането и сметоизвозването в община Ново село вече няма да се търси външен изпълнител, след като новосъздаденото предприятие "БКС" се сдоби с нова техника и оборудване. Открити са и нови работни места. Днес на площада в Ново село бяха показани новите придобивки в борбата с боклука.
Вече три дни на площада в Ново село блести новият специализиран камион за сметосъбиране. В очакване за разпределение по населените места са 35 контейнера за боклук. В новосъздаденото предприятие "БКС" е монтирана новата машина за балиране на хартиени и пластмасови отпадъци.
До закупуването на техниката се стигна след като преди година със сръбската община Неготин започнаха преговори за сътрудничество. Като общи проблеми, които можеше да се решат с помощта на европейски финанси, бяха изведени опазването на околната среда, туризма, безработицата и обучението на човешките ресурси. Така се стигна до идеята за социално предприемачество в областта на сметосъбирането и сметоизвозването, която бе успешно защитена в Програмата за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ между Република България и Република Сърбия. В осъществяването й си партнираха Община Неготин, община Ново село и NVO YUROM Център гр. Ниш Сърбия. По програмата бяха отпуснати 74 000 евро за закупуването на техника, екипировка и обучение на персонала.
На днешното тържество водосвет отслужи отец Мариян. В словото си кметът на Общината Георги Стоенелов посочи, че с новата техника ще поевтинеят дейностите по почистването на общината, положителен момент е и създаването на нови работни места. Гост на тържеството бе областният управител Кръстьо Спасов, който поздрави ръководството и пожела община Ново село да бъде все по-чиста и привлекателна.

БНР

Омбудсманът на Шумен с нова инициатива за партньорство с неправителствени организации

публикувано на 02.06.14 в 13:17


Нова инициатива за партньорство с неправителствени организации стартира днес общественият посредник на община Шумен Иван Капралов. Идеята е да се създаде регистър на неправителствените организации, които искат съдействие от страна на омбудсмана при осъществяване на своята дейност. До 15 септември гражданските организации могат да попълнят електронен формуляр в специално създадената секция в сайта на обществения посредник и да подготвят становище по проекта за споразумение. Споразумението предвижда поне веднъж годишно да се провежда обществен форум, на който да се обсъждат и решават въпроси в обществен интерес. „Надявам се, че гражданските организации ще откликнат на тази покана, за да успеем да внесем известна организация в диалога между неправителствения сектор и местната власт”, коментира Иван Капралов.
БНР

Започва вторият етап за подаване на документи по програмата „Асистирана репродукция” в Русе

публикувано на 02.06.14 в 16:19


От днес започна вторият етап за подаване на документи по програмата „Асистирана репродукция” на община Русе. Кандидатите трябва да представят заявление и декларация по образец. Формулярите могат да бъдат получени в Информационния център на местната администрация или на сайта на община Русе. Документите ще се приемат до края на месеца в деловодството на администрацията. На одобрените кандидати ще се отпускат до 2 500 лева срещу фактура за действително направен разход и медицински документ от специализирана клиника за извършени процедури по асистирана репродукция.
БНР

41 души започват работа в социалния сектор в община Благоевград

публикувано на 02.06.14 в 16:17


41 благоевградчани започват работа в трите новоизградени центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище в община Благоевград. Работните места се осигуряват по ОП „Развитие на човешките ресурси“, проект „Предоставяне на нови социални услуги в общността“ по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Договорите на по-голямата част от тях са подписани. Подписалите договори започват работа на 6 юни. Те ще подготвят социалните заведения за старта на същинската работа. Всички служители ще преминат и през специално обучение. Процесът по преместване на децата от социалните домове в центровете от семеен тип и защитеното жилище ще продължи няколко месеца.
БНР

В село Мосомище откриха новия плувен сезон с традиционното състезание по плуване

публикувано на 02.06.14 в 16:05


Над 10 ученици от училището в селото се включиха в надпреварата.Състезанието се проведе на басейна в местността Топлицата, който е единственият обществен, безплатен плаж в гоцеделчевско. Той се стопанисва от кметството в Мосомище. Новата придобивка за този летен сезон е водна пързалка за децата. Тя е закупена със съдействието на община ГД и вече с радост се полза от малчуганите. За обществения басейн, който ежегодно се посещава от стотици хора е осигурен още воден спасител и охрана. За сега не се очертава да има проблеми с дебита на водата на басейна край Мосомище, заяви кметът Иван Ламбрев. Дъждовете през последните месеци са допринесли за пълноводието и най-вероятно до спиране на басейна заради липса на вода това лято, няма да се стигне
БНР

Френският посланик се срещна с кмета на Русе

публикувано на 02.06.14 в 15:11

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан се срещна днес с кмета на Русе Пламен Стоилов. Дипломатът поиска информация за възможностите за инвестиция на територията на община Русе и за процеса на усвояване на средства по програми на ЕС. Стоилов запозна дьо Кабан с някои от големите инфраструктурни проекти, които се реализират в Русе, както и с тези, по които дейностите тепърва предстои да започнат. „Управляваме 43 проекта на обща стойност 100 млн. евро. Програмата ни за следващия програмен период е още по-амбициозна – ще работим в посока на усвояване на 150 – 200 млн. евро”, заяви кметът. Пламен Стоилов акцентира и върху привличането на чуждестранни инвестиции. „Ние сме обърнати с лице към бизнеса и сме един от градовете със сериозно присъствие на френски инвеститори“, подчерта кметът на Русе. По-късно днес френският посланик ще посети СОУ за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ“ и ще разгледа скалния манастир в село Басарбово. Утре дипломатът ще разгледа Ивановски скални църкви и Средновековната крепост Червен.
БНР

Събират опасни отпадъци от домакинствата на столичния бул."Цар Борис III" на 5 юни

публикувано на 02.06.14 в 15:02


Мобилен събирателен пункт за опасни отпадъци от домакинствата ще бъде разположен на столичния бул."Цар Борис Трети" 136 на 5 юни. Това съобщиха от компанията, която заедно със Столична община организира разделното им събиране в София.
Пунктът ще бъде на разположение на гражданите от 8:00 до 14:00 часа. Домакинствата могат да предават безплатно в пункта живак и живакосъдържащи уреди, каквито са термометрите, лакове и бояджийски материали; домакински препарати и химикали; мастила и замърсени опаковки; фармацевтични продукти и лекарства с изтекъл срок на годност.
Опасни отпадъци от домакинствата могат да се приемат за обезвреждане от компанията по всяко време, след предварителна заявка на телефон 0700 11 750.
БНР

Недостиг на места в детските градини в три пловдивски района

публикувано на 02.06.14 в 12:26 | обновено на 02.06.14 в 14:42


1802 деца от общо 2390 подали документи, са приети на първо класиране в детските градини в Пловдив. Това обяви ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов. Класирането ще бъде обявено на 6 юни. Стоянов подчерта, че в три от районите се оформя недостиг на места – „Южен”, „Северен” и „Централен”.
В останалите три района има все още свободни места. Ресорният заместник-кмет увери, че ще бъдат обявени още 580 нови места на второ класиране. За целта ще бъде направена реорганизация. Чрез нея ще се удовлетворят нуждите на на 95%, увери Стефан Стоянов. Пловдивският кмет Иван Тотев подчерта, че до края на мандата ще има готовност за разкриване на още 1000 места.
В момента се водят разговори за закупуване на частна детска градина в район „Северен”. През следващата година предстои и разширяване на детска градина „Каменица” в район „Централен”. Планирани са и нови сгради за две детски градини.
БНР

"Синята зона" влиза и в "Капана"

публикувано на 02.06.14 в 12:08


Пловдивският квартал „Капана” става синя зона. Вероятно това ще стане още в края на годината. Предстои и разширяване на пешеходната част в района, като тя ще включва още 5 малки отсечки. Това обяви кметът Иван Тотев.
Жителите на „Капана” ще ползват места за паркиране срещу годишна такса от 50 лева. Градоначалникът е категоричен, че въвеждането на синя зона в „Капана” решават социалните проблеми, тъй като не се очакват големи приходи за Община Пловдив. „В момента там има офиси, чиито служители идват само с колите си на работа.
Това е основен проблем за „Капана”, коментира Иван Тотев. Въвеждането на синята зона ще ограничи този трафик, смятат от Община Пловдив.

БНР

Образованието - център на внимание на визитата на Иван Тотев в Израел

публикувано на 02.06.14 в 12:13


Пловдивски висши учебни заведения ще си сътрудничат с Университета по дизайн в град Холон. Това стана ясно след посещението на кмета на Пловдив Иван Тотев в израелския град. Представители на израелското висше учебно заведение пристигат за среща с пловдивските вузове на 20 юни. Целта е да се договорят съвместни образователни програми, които да гарантират на наши студенти дипломи и от Университета по дизайн в Израел.
В Холон е договорено и двустранно посещение на наши и израелски деца, а заявления се подават на имейла на Дирекция „Образование” към Община Пловдив.
Пловдивският кмет Иван Тотев подчерта, че визитата на пловдивската делегация, е била изключително успешна. Успяхме да изненадаме нашите домакини с целодневната организация в детските градини и ясли, като тяхна делегация ще дойде на място да се запознае с нея, коментира Тотев.
БНР

Областният управител на Видин получи плакет за успешно сътрудничество с област Ортенау

публикувано на 02.06.14 в 11:20


Областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов получи плакет за продължаващото успешно сътрудничество с област Ортенау при посещението си в провинция Баден-Вюртемберг, Германия. Почетното отличие му бе връчено от областния управител на Ортенау Франк Шерер на среща между представители на бизнеса и администрациите от двете области, информират от пресслужбата на Областна администрация Видин.
Визитата на инж. Кръстьо Спасов и водената от него делегация бе по покана на Франк Шерер в рамките на сътрудничеството, установено през 2010 г. между Видин и Ортенау. В състава на видинската делегация участваха кметове на общини, управители на строителни фирми и винарски изби, председателите на Търговско-промишлената палата и Строителната камара, директорът на "Свободна безмитна зона - Видин" и експерти от областната администрация.
По време на посещението си инж. Кръстьо Спасов и придружаващите го лица посетиха Горско стопанство "Матенхоф" в Бергхауптен и местния пазар "Марктшойн" за храни, произведени под обща регионална марка. В предприятието за винопроизводство в Гегенбах и винарната в Ортенберг те бяха запознати с високите стандарти при отглеждането на лозя и технологиите за производство на вино. В Шванау видинската делегация имаше възможност да разгледа компанията "Херенкнехт", която е постигнала 80 % от световното производство на машини за прокопаване на тунели. Във фирмата работят над 4 000 души, а стойността на годишното производство надвишава 1 милиард евро.

На среща в Европейския институт в гр. Кел областният управител на Видин представи възможностите за инвестиции в региона. Пред представители на немската администрация и бизнес той очерта добрите перспективи за сътрудничество в сферата на хранително - вкусова промишленост, земеделието, туризма и използването на алтернативните източници на енергия.


Областният управител подчерта, че продължаващото четвърта година добро партньорство е благоприятна основа за съвместни инициативи по Дунавската стратегия и Структурните фондове на Европейския съюз през програмния период 2014-2020г. и посочи, че двете администрации могат да работят за повишаване на административния капацитет чрез обмяна на опит и добри практики между експертите. Областните управители се договориха да продължат сътрудничеството между Видин и Ортенау чрез разширяването на контактите между кметовете и представителите на бизнеса от двете области, както и чрез партньорство за реализация на съвместни проекти в образованието, обучението и квалификацията на кадри, селското стопанство и инфраструктурата.
В знак на признателност и в уверение на своята подкрепа, Франк Шерер връчи на инж. Кръстьо Спасов плакет на област Ортенау. Кръстьо Спасов поднесе на германския си колега картина с изображението на моста при Видин - Калафат, връчи му почетен плакет на Областна администрация - Видин и отправи покана към Франк Шерер да посети региона през 2015 г.
Домакините в Ортенау дариха пожарен автомобил на община Чупрене за опазването на горския фонд и защитата на населението при пожари и бедствия.
"Дарението за Чупрене решава важен за общината проблем, тъй като тя разполага с огромна горска площ и всяка година през летния период има рискове от пожари", каза кметът на общината Ваньо Костин. Той благодари на кмета на Олсбах г-н Брудер на церемонията по символичното предаване на пожарната кола. Дареният автомобил ще бъде транспортиран до община Чупрене от германски пожарникари през юли 2014 г. Община Олсбах ще поеме разходите за транспорта и за престоя на немските специалисти, по време на който те ще обучат българските си колеги в работата и експлоатацията на противопожарната техника.
Фокус__Софийски_окръжен_съд_отстрани_от_длъжност_кметът_на_Своге_Жоро_Цветков'>Фокус

Софийски окръжен съд отстрани от длъжност кметът на Своге Жоро Цветков

2 Юни 2014 | 14:09 | Агенция "Фокус"


София. По искане на Софийска окръжна прокуратура кметът на Община Своге Жоро Цветков е отстранен от длъжност с определение на Софийски окръжен съд, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. Спрямо Жоро Цветков е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по служба по чл.282 ал.2 вр.ал.1 вр.чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс за това, че в периода от 09 януари 2011 г. – 22 юни 2013 г. при условията на продължавано престъпление е нарушил служебните си задължения, визирани в Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с организирането и изпълнението на общинския бюджет, както и за нарушения на Закона за обществените поръчки.

Фокус

Възнагражденията за членовете на Секционните избирателни комисии от община Добрич ще се изплащат на 5 и 6 юни

2 Юни 2014 | 16:34 | Агенция "Фокус"


Добрич. Възнагражденията за членовете на Секционните избирателни комисии от Изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май ще се изплащат на 5 и 6 юни 2014 г. (четвъртък и петък) в сградата на община град Добрич от 9.00 до 13.00 часа и от 14.00 до 16.30 часа, съобщиха от пресцентъра на общината. За секции от № 1 до № 65 –плащането ще е в Центъра за услуги и информация, на гише "Информация" и за секции от № 66 до № 129 - на І етаж, стая 114. Хората, които са били в съставите на секционните избирателни комисии, регистрирани са в Бюрото по труда и получават обезщетение за безработица, следва да декларират това обстоятелство пред териториалното поделение на НОИ, като за целта подават декларация по образец – Приложение № 5 към чл. 3 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), и посочат обстоятелството, че в качеството си на членове на СИК ще получат/са получили еднократно възнаграждение съгласно чл. 97, ал. 1 от Изборния кодекс за изборния и следващия след него ден – 25 и 26 май. Изплащането на паричното обезщетение за безработица се прекратява за тези дни и се възстановява отново след отпадане на горните обстоятелства. Съгласно чл. 54 „д”, ал. 3 от КСО лицето е длъжно да декларира пред териториалното поделение на Националния осигурителен институт настъпилите промени в обстоятелствата в срок до 7 дни от настъпване на промяната.
Фокус

Таня Андреева: Трябва да има минимум между 15 – 20 екипа на територията на Столична община

2 Юни 2014 | 16:17 | Агенция "Фокус"


София. Трябва да има минимум между 15 – 20 екипа на територията на Столична община. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ако и градската управа се включи, може да има много повече. Първо, да си подсигурят неотложността, защото преди време казаха, че в част от ДКЦ има кабинети за неотложна помощ, а те не работят”, допълни тя.

Андреева посочи, че екипите на ИСУЛ и Пирогов ще бъдат командировани в Спешна помощ на хонорар. „Това ще са лекари от болници. Поех лично ангажимента да осигурим екипи за максималната дейност на екипите от спешна помощ”, обясни тя.

„В София има няколко филиала на ЦСПМ, от които също може да има стоянки, от които да тръгват. Те работят толкова интензивно, че не може да ги извика някой от някъде”, посочи Андреева.

По отношение на ЦСПМ София и заплатите там, Андреева обясни: „В ЦСПМ – София има една практика – от свободните бройки се разпределя допълнително финансово стимулиране. Трябва да има ясни стандарти – има европейски показатели, по които се определя колко екипа трябва да има и с какви кадри да бъдат обезпечени. Има ясно разписани основни заплати”, каза още д-р Таня Андреева.Фокус

Йорданка Фандъкова: По депото за битови отпадъци в село Яна се работи в срок, независимо от големите и обилни валежи

2 Юни 2014 | 16:54 | Агенция "Фокус"


София. Работи се в срок по депото за битови отпадъци в село Яна независимо от големите и обилни валежи. Това каза пред журналисти при посещение на обекта „Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община” в местност Садината в село Яна, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Количествата отпадъци непрекъснато се увеличават, което е важно, специално за хранителните отпадъци. Над една трета от капацитета за входящи отпадъци е изпълнен за месеца, каза тя. По думите й като първа година това е нормален процес. „Тук на Яна нещата вървят усилено в изкупните работи. Но всичките четири основни сгради от проекта за механично-биологично третиране и няколко по-малки сгради, според инж., който току-що докладва, развитието на проекта до този момент няма забавяне”, обясни Йорданка Фандъкова. Тя обясни още, че постоянно се компенсират временните пътища и са изкрепени, за да може да се работи и от утре се очакват две големи машини,които ще се включат в работата.

„Надяваме се да имаме изпреварващо изпълнение от гледна точна на това до зимата да се изпълнят други строителни дейности и да се използва летният и есенният период. Това е етапът, на който сме в момента, така че нямаме притеснения от гледна точка на изпълнение на графика”, каза тя. Йорданка Фандъкова обясни още, че заедно с ръководителя на управляващите органи и представители на Европейската комисия са посетили инсталацията на сметището за отпадъци край Богров и по думите й там всичко е наред и вече се преработват отпадъци.


Фокус

В Община Бургас започва изпълнението на проект „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа”

2 Юни 2014 | 15:30 | Агенция "Фокус"


Бургас. В Община Бургас започва изпълнението на проект „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа”, съобщиха от пресцентъра на общината. В края на май и началото на юни Община Бургас и Общините Приморско, Малко Търново, Средец и Камено организират експедиторски тур за журналисти, както и уъркшоп за журналисти и туроператори, във връзка с изпълнението на проект „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа”. Проектът се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 - 2013 г.”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие. Основна насока на проекта е интегрирано управление и ефективен маркетинг на туристическия потенциал на Бургас и общините - партньори по проекта. Целта му е да популяризира региона като примамлива туристическа дестинация за целогодишно посещение. В периода от 28-ми до 30-ти май гостите се насладиха на разнообразна програма. Те се отправиха на морско пътешествие до остров „Света Анастасия”, посетиха крепостта Русокастрон и античния град Деултум,Тракийското мегалитно светилище Бегликташ и много други туристически обекти, природни и исторически забележителности, от Бургаския залив до Странджа. На 31 май и 1 юни в гр. Средец се проведе Националният тракийски фолклорен събор „Божура”, където посетителите се запознаха със стародавните традиции на местността. На събитията присъстваха Йорданка Ананиева - зам.-кмет на Бургас, Красимира Костова - директор на историческия музей в гр. Средец, Дора Александрова - специалист туризъм в ОП „Туризъм” към Община Бургас и други.
Фокус

Кметът на община Стрелча Иван Евстатиев: Искаме закон, който да определи защитни изкупни цени за розовия цвят

2 Юни 2014 | 15:05 | Агенция "Фокус"


Пазарджик. Поканили сме кметовете на всички общини, в които се отглеждат рози, за да дебатираме проблема с ниските изкупни цени на розовия цвят. Това каза за Радио "Фокус" - Пазарджик кметът на община Стрелча Иван Евстатиев. Кметът уточни, че срещата на кметовете на общини като Брацигово, Карлово, Казанлък, Хисар и други, в които отглеждат рози ще се проведе на 21 юни. Срещата ще бъде след края на изкупната кампания, за да могат розопроизводителите да присъстват. На нея са поканени също председателят на Народното събрание, министърът на земеделието и горите, а също и розопроизводители. Искаме де се приеме Закон, в който да се определят минимални защитни цени на розовия цвят, защото розата е визитната картичка на България, обясни Евстатиев. Той уточни, че през тази година сривът в изкупната цена е осезаем. От 2,70 лева за килограм розов цвят в началото на кампанията, сега цената е 2,20 лева. През миналата година средната цена беше около 3 лева, каза също Евстатиев. Според него розопроизводителите нямат обяснение за резкия спад в изкупната цена, но трябва да направят всичко възможно да бъде определена минимална изкупна цена, която да гарантира покриването на разходите по отглеждането на рози, допълни Евстатиев.
Фокус

Заместник-кметът на Добрич инж.Надежда Петкова: Временно спират ремонтните дейности в градския парк

2 Юни 2014 | 13:39 | Агенция "Фокус"


Добрич. Заради ежедневните валежи и променливото време спират за определен период ремонтните дейности в градския парк „Св. Георги” в Добрич. Това съобщи зам.-кметът „Икономическо развитие и европейски проекти” инж. Надежда Петкова, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Днес евентуално ще бъде решено за какъв срок от време дейностите спират, защото влагата и калта ще попречат на качественото изпълнение на обектите, посочи инж. Петкова. Първоначалният срок за приключване на дейностите по реконструкция на парка бе краят на този месец. Това няма да бъде спазено и срокът се измества през юли. Предстои да бъде уточнено кога допълнително. В средата на миналата седмица е проведена работна среща с участието на представители на общината и фирмите изпълнители по дейностите. На срещата е взето решение за преустановяване временно на ремонтните и монтажни работи – полагане на настилки, асфалтиране и т.н.

Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница