Глас народен, глас Господен Ваше ВеличествоДата10.04.2018
Размер45.43 Kb.
#66590


Глас народен, глас Господен

Ваше Величество,

уважаеми делегати и гости, колеги,

За днес бях подготвила изказване с резюме на моята платформа за равитието на партията ни в следващите няколко години. След размисъл снощи, реших да ви я представя с погледа от вашите очи и с думите от вашите изказвания от дискусиите през изминалия месец и последните 2 години.

Истинската платформа се създава в дебат. Тя не е творение на един човек, а принадлежи на всички, допринесли за оформянето на идеите, минали през оспорване, за да имат стойност и приемственост. Така, всеки участвал усеща значението на гласа си при вземането на решения и разпознава себе си в тях.

Това е и принципа на който залагам в бъдещата си работа, ако бъда избрана.

Платформата ми е структури, хора и цели, а сега разделям въпросите на три групи: къде сме, къде искаме да бъдем и как да го постигнем.

Къде сме?

Каква партия е НДСВ и каква трябва да бъде? Отношението ни към ГЕРБ и БСП. Оценка на кабинета Борисов. По какви критерии и как го сравняваме с работата по време на нашето управление. Един много прост индикатор – раждаемост.

Защо се провалихме на изборите? Защо изгубихме контакта с хората и не помагахме по места на никой? Защо нямаме реално действащи местни структури. НИС не функционираше до сега реално. Колко проекта даде НИМ? Защо по места хората ни не знаят как да правят избори? Тези, които се издигнаха с НДСВ не се идентифицират повече с нас.

Кои са качествата на които отговарят регионалните координатори? Ще се запазим ли Национална координация?

Решенията бяха вземани досега отгоре надолу. Толерирахме политическите парашутисти, безотговорността, безотчетността. Липсата на партийна дисциплина остана безнаказана. Погазихме основните либерални ценности - морала и демокрацията. Мнозина загърбиха каузата и започнаха да работят за себе си. Министрите на НДСВ имаха най-високите персонални рейтинги, а партията загуби разпознаваемостта си и одобрението на хората. Медийната ни политика беше незадоволителна. Личностите на НДСВ бяха на екрана, но липсваха от ежедневието и не ходиха при хората.

Какво направиха двамата ни евродепутати за НДСВ от началото на мандата им през юли месец до сега?

Силно създаване и слабо налагане на нашата политика. Пример – данъчна и семейна политика. Чудесни идеи и липса на единност и последователост в прилагането и оповестяването им. В резултат конкуренти и опоненти си приписват направеното от нас.

Къде искаме да бъдем?

В центъра. С дясна либерална иконимическа политика, каквато винаги сме имали. Не искаме да сменяме ценностите си, защото те са ни силата дадена от Лидера ни. Имаме хората и традициите да ги отстояваме.

Искаме да утвърдим идеите си за развитие на икономиката, социалната сфера, околната среда.

При хората. Увеличаване на твърдия електорат. Завръщане на монархистите.

Работа с университетите. Активна младежка структура. Развитие на мозъчен тръст за идеи, изследвания, анализи.

Продължаване и разширяване на мрежата инфоцентрове на евродепутатите и активното им включване в дейността на НДСВ по места.

Местните избори определят парламентарните! Успешните партии са тези със силна първична структура и представителство в местната власт.

Следващата ни голяма цел са местните избори през 2011 г.Как да го постигнем?

Със широк състав НС и активен ПС.

Изборност на всички нива! Отчетност на избраните. Персонална отговорност. Срок. Партийна дисциплина. Критерии за избор на кандидати за всички постове.

Ефективна мотивация на членовете, симпатизантите, координаторите ни. Търсете безрезервните хора. Но и – изграждане на структури с кадрова поготовка, обучения, стажове, проекти. Всеки ресурс да се насочи към създаване и укрепване на организацията ни по места.

Допълнително финансово осигуряване на дейността на местните ни клубове чрез проекти и дейности по линия на европейските и международните ни партньори – ЕЛДР, Фридрих Науман, Европейски Либерален Форум, с ангажимент за активна подкрепа от евродепутатите ни.

С редовни срещи, информиране и дискусии в клубовете, консултации със специалисти по наболели местни проблеми.

Анализ и функции на пресцентъра и медийната ни политика – централна и по места!

И едно добавяне от мен:

НДСВ даде на Европа политическата стабилност на България между 2001 и 2009 г,. Това бе приоритет в управлението на Негово Величество Симеон Сакскобурготски. НДСВ представи Меглена Кунева, Комисар и европеец за 2008 г., един от най-достойните служители на европейската идея. НДСВ извоюва за Европа и света единен стандарт за зарядни устройства. Дело на Гери и Мони Паси.

Искам България да е достоверен партньор сред новите страни членки на Евросъюза. Така ще имаме по-голям шанс за реализация на собствените си интереси в областта на околната среда, селското стопанство, влиянието в европейските институции и намаляване на зависимостта ни от страни извън ЕС. Бих желала да сме инициатор на нови идеи и политики за общо европейско благоденствие. Ще дойдат ли те отново от НДСВ? Надявам се, че да.

Приятели,

За мен, Лидер, водач и пример за следване ще е винаги Негово Величество Симеон Втори. На този конгрес ни предстои да изберем председател, който да ни преведе през следващите изключително тежки няколко години. След 3, 5, 10 години ще имаме други кандидати и други условия. Но днес ние трябва да се доверим на този, който ще е най-добрият за партията ни СЕГА.

Не поста определя правото и желанието за работа, а чувството за отговорност, лоялност и принадлежност към една общност. Към една кауза.

Миналата година, на конгреса в Габрово говорих за каузата.

И бих искала накрая, да се върна към това, което казах тогава:

„..има мигове в живота, заради които си заслужава човек да…има КАУЗА! Обикновено, това са миговете на изпитания.

Сигурна съм, че когато изпитанията отминат НДСВ, ние ще сме станали … по- полезни.

Това е разликата между нас и останалите партии в България - докато те се борят да станат по-силни, ние се надяваме да бъдем по-полезни.”

Когато стигне до дъното, човек се отблъсква и се бори да изплува.

Радвам се, че съм тук … с вас! Защото вярвам, че ще продължим да изповядваме ценностите, с които Царят ни обедини - реализация на индивидуалните възможности, толерантност, хармонични отношения и правила.

И съм пред вас за да ви поискам доверие за едно съвместно управление.

За едно по-добро бъдеще на България.

Това е и моята кауза!

Бог да благослови България!

Биляна Раева

Кандидат за председател

Пети извънреден конгрес на НДСВ

28 ноември 2009 г.София
Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница