Ход на ситуациятаДата29.06.2024
Размер227.61 Kb.
#121515
Ход на ситуацията

Ход на ситуацията: 
Прозореца е отворен. Звучи песента „ Аз обичам да чета” . Децата слушат. Накрая на песента се чука на вратата. Влиза Вълшебната фея с вълшебна пръчица в ръката си.
Фея: Здравейте, мили деца. Чух хубавата песен. И реших да се присъединя към вас. И аз искам да се науча да чета, искам всичко да зная като вас, но вълшебната пръчица нещо не ме слуша вече! Ще ми помогнете ли?
У: Деца, да поканим феята при нас и да `и помогнем да научи много неща! Съгласни ли сте?
Д: Даааа.
Фея: Но аз не мога да чета, да пиша или да рисувам.
У: Мила Вълшебнице, децата също не умеят да четат и пишат ,но рисуват много добре. А какво трябва да имаме, деца за да се научим да четем /в ръце учителят държи една книга/.
Д:Книжка ,книги .
У: Точно така .А ти мила, Вълшебнице, знаеш ли от къде се купуват книгите?
Фея: Да, с моята пръчица мога да си пожелая всичко, но тя вече се е уморила! Не работи!
У: Деца, знаете ли от къде се купуват книгите? Нека помогнем на феята ,като и разкажем за това с помощта на нашата картина! / Учителят показва картината-примерни картинки/.


Д: Книгите се продават в магазин, наречен книжарница /Поощрения от учителя/ .


Фея: А това какво пред вас ? Книги ли са? 
Д: Не! Това са гумички, химикали, линийки, лепила, моливи, пастели и какво ли още не. Всичко това се продава в книжарницата, както и книгите!
Фея: Браво, деца! Та вие знаете много, радвам се ,че съм тук!
У:Деца, нека да разкажем на Вълшебната фея още за книжарницата на първата картина!/Учителят задава въпроси/
1. Какво е това на картината?
2. Какво може да се купи от книжарницата?
3. Къде са подредени книгите? А моливите? 
4. Какво правят децата?
5. Има ли човек, който им предлага книги и как се нарича той?
6. Какво пазарува семейството на Мими и Гошо от книжарницата?(Децата гледат картината и отговарят. Учителят поощрява).
У:Нека разкажем случка по картината.
Слушайте моя кратък разказ, а после всеки от вас ще състави свой като гледа картината. Разказ на учителя: Веднъж в един слънчев ден вратата на книжарницата се отваря и в нея влиза голямото семейство на Мими, Гого, Петьо и Иво. Продавачката ги поздравява и радостно им предлага да си купят от новите книги. Мими си харесва книжка и майка `и я заплаща. Гого стиска здраво новата си книга и чака татко си да му я плати на касата .Петьо и Иво намират отдавна търсената книга и разглеждат пъстрите химикали на стъклената витрина. Всички са доволни и се забавляват в книжарницата.
У:Това е моят кратък разказ. Деца, кой желае да разкаже по картината? Ние, с нашата гостенка Феята ще помагаме! Няколко деца разказват (с поощрения от учителя)
У: Разказите бяха интересни! Браво! Нека изиграем една игра и включим Вълшебната фея да помага, защото тя вече много неща чу и знае.

У:Дидактична игра: ”Довърши изречението!” Аз започвам едно изречение, а вие го продължавате с друго. На помощ ще ни бъде нашата картина „Книжарницата”:


1.Продавачката поздравява семейството и ... (радостно кани всички да купят книги ).
2.Иво и Петьо разглеждат витрината и ... ( харесват голяма книга).
3.Мими се радва на книгата си и ... (майка й я заплаща на касата).
4.Гого вече има нова книга и ... (изчаква татко си да избере своя). 
5. Всички са доволни и ... (пожелават „Приятен ден” на продавачката).
У: Справихте се чудесно с тази игра! За награда съм ви приготвила изненада. На нашия „вълшебен компютър-лаптоп” ще показвам картинки. Всяко дете трябва да изговори думата вярно (компютърът-лаптоп е направен предварително от кашон, украсен и оцветен като истински).
1.книга 2.щъркел 3.котка 4.лястовичка 5.кърпа 6.капка 7.доктор 8.празник 9.влак 10.геврек 11.четка за зъби 12.Дядо Коледа 13.камион 14.къща 15.мечка 16.кокиче 17.гердан 18.кошница 19.топка 20.Диадема
У:Последната картина е за теб, Вълшебнице!
Фея: От вас, деца, научих много неща. Поиграх и ми беше приятно. А и никога не съм си помисляла, че има магазини, от където могат да се купят книги и да ги имаш и пазиш! Благодаря ви! Отивам да разкажа на моите приятели за вас! Доскоро!
Д: Довиждане!
У:Деца, не само Феята, но и аз съм доволна, защото се справихте чудесно с разказа по картина, дългите изречения и играта „вълшебен компютър”! Сега за завършек на нашето занимание днес ,малко ще танцуваме ./Звучи песента ,,Мама ми купи днес пъстра книжка …..“/

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница