Събрала и предоставила: феята оформление: imur57страница1/19
Дата11.10.2023
Размер171 Kb.
#118933
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19
ПОДВИЖНИ И ЩАФЕТНИ ИГРИ-2 КЛ
Свързани:
подвижни ищафетни игри-3 кл, волейбол тестСъбрала и предоставила:
ФЕЯТА

оформление: imur57
Възможности за затвърдяване и усъвършенстване на бягането на място във вариативни, игрови и състезателни условия
1. Станционни комбинации. Този вид бягане е подходящ да се изпълнява в началото на станционните комбинации, докато се изчаква ред за участие.
Примерна станционна комбинация
Необходими уреди за една комбинация: 2 стойки, тебешир.
Описание: Ситно бягане на място (всеки ученик брои до 8), бягане в права посока до стойка, поставена на 10 м, преминаване от дясно на ляво на стойката и промяна посоката на бягането (60 градуса), бягане по новата права, по средата на която е начертано поточе с ширина 50 см, което се прескача. Бягането продължава до втората стойка, при която отново се променя посоката и се бяга по права на 60 градуса от втората. Така всеки ученик се движи по равностранен триъгълник и преминава по три отсечки от по 10 м.
Указания:
1. Рационална е организация, при която се оформят два симетрични триъгълника като трасе и учениците са в две колони. Първите им прави отсечки, по които ще бягат, да са успоредни и на разстояние 2 м.
2. Всеки следващ ученик да тръгва, когато предишният е стигнал до първата стойка.
2. Игри
Състезателна игра
Предварителна подготовка и организация: Учениците се разпределят по еднакъв брой и се подреждат в 4 или 5 колони на разстояние 2 м една от друга.
Описание и правила: Играта започва, като всички ученици изпълняват ситно бягане на място. При сигнал последните от всяка колона спират да изпълняват ситното бягане и тръгват с бързо бягане напред, вдясно от колоната. Стремежът на всеки е да се построи начело на собствената колона по-бързо от другите ученици. Този, който успее да се придвижи пръв, печели точка за отбора си. След отчитането играта продължава, докато вземат участие всички. Печели отборът, събрал най-много точки. Не се разрешава бягане преди сигнал.
Методически указания:
1. При подреждането на учениците да се има предвид, че не само по отбори трябва да бъдат равностойни, но и по смени.
2. Дистанцията между учениците в колоните да бъде от 2 до 3 метра.
3. За да не се сгъстяват колоните и по този начен да се наруши изискването за еднаквост на игралните условия, предварително могат да се отбележат тебеширени черти или кръгчета, които да определят мястото на всеки играч. Тези белези са не само за местата, на които са играчите в момента на започване на играта, но и за тези, на които ще застанат след бързото бягане напред, т.е. двойно повече от броя на учениците.
Врани и врабци“
Описанието на играта ще намерите в следващата подтема, тъй като там играта се изучава в оригиналния ù вид. Във времето тя трябва да предшества подтема бягане на място, така че учениците вече ще могат да я играят. За усъвършенстване бягането на място предлагаме следния вариант:
Описание: Учениците от двата отбора не са в статично изходно положение (напречна разкрачка), а изпълняват бягане на място (ситно или с високо повдигане на коленете) до момента, в който учителят каже „врани“ или „врабци“. По-нататък играта протича по обичайния начин.
Указание: Да се има предвид, че при този вариант играта води до по-голямо натоварване.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница