Хранителен режим на ученикаДата16.02.2017
Размер19.03 Kb.
#15045
Хранителен режим на ученика

Всеки иска да види детето си умно, здраво и жизне­но. Какво ли не дават родителите, за да осигу­рят на наследника си най-доб­рата гимназия, компютър, час­тни учители...

Обаче често забравят, че правилният ре­жим е основа на възпитанието на будното и интелигентно дете. Много голяма роля в то­ва има храненето. Според последните изследвания, в Ев­ропа застрашително се уве­личава броят на дебелите де­ца, които прекарват целия ден в училище, а след него се залепват към компютъра си.

Те са лишени от елементарния двигателен режим, хранят се основно с вредни храни, които не съдържат витамини и по­лезни минерали, важни за жиз­нените функции на мозъка, мус­кулите и тъканите. Сред тийнейджърите с ог­ромна популярност се полз­ват чипсовете, сладоледът, пиците, хамбургерите и де­сертите, които много трудно и бав­но се преработват и отне­мат от организма сили, необходими за ученето. При обездвижването, децата, които ядат малко мазни хра­ни и много плодове и зеленчуци, също пълнеят.

Постарайте се на масата винаги да има чиния с прес­ни и измити плодове и зеленчуци, които активират дей­ността на мозъка и паметта. Помнете, че обикновените краставици най-ефикасно помагат на мозъчната дейност на човека. Препоръч­ва се консумацията на два средни по големина корнишона (сред тях и консервирани), които ще направят чове­ка по-умен и съобразителен. В консервираните краста­вици се намират много минерали, аминокиселини, които, след като се обединят, стават идеална храна за мозъ­ка. Тези резултати са потвърдени след многобройни тестове за интелект.

За повечето деца съществува следният режим: бърза за­куска, отказ от обяд и обилна вечеря. Всички възрастни вече знаят, че е no-полезно да се яде по 4 пъти на ден, но по малко. При неправилното хранене детето не само на­бира излишни килограми, но и пос­тоянно се чувства уморен. Оси­гурете на детето си поне пло­дова салата за обяд.

По време на хормоналното пре­устройство и в началото на по­ловия живот децата и тий­нейджърите стават по-пухкави. Отбелязват се натрупвания на мазнини върху лицето, шията и гърдите. Това не трябва да ви безпокои само при условие, че му осигурявате пълноценна и вита­минозна храна.

Бързият ритъм на живот, дори и на най-малките представители на семействата, наложи поява­та на fast food - бърза храна. В този вид продукти широко се из­ползват изкуствени добавки, по­добряващи аромата и цвета им. Храната fast food се приготвя от полуфабрикати по особена технология, когато в саламите, шунките и кренвиршите се добавят вещества, които им придават привлекате­лен червеникав оттенък."Така или иначе вие не можете да следите вашия ученик с какво се тъпче в междучасието, затова гледайте да осигурите на децата си поне вкъщи да не консумират „фаст фууд“ ..." - съветват педиатрите.
Каталог: includes -> htmls -> roditeli
roditeli -> Как да контролираме времето, което децата ни прекарват пред компютъра
htmls -> Конкурс за детска рисунка „СВ. Трифон зарезан, посветен на празника на лозаря и винаря Трифон Зарезан, и на Деня на гр. Сунгуларе 14 февруари
htmls -> 60306, секретар: 60308, факс: 60308
htmls -> Литература надежда Георгиева Бункова 7
htmls -> 60306, секретар: 60308, факс: 60308
htmls -> Списък с книги за лятната ваканция V клас
roditeli -> По какво да разбера, че детето ми употребява наркотици?


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница