Конкурс на сватбената обредност пещера 2010



Дата15.08.2018
Размер81.27 Kb.
#79017




РЕГИОНАЛЕН

ФОЛКЛОРЕН СЪБОР-КОНКУРС

НА СВАТБЕНАТА ОБРЕДНОСТ

ПЕЩЕРА 2010


ПРАВИЛНИК
ГЛАВА ПЪРВА
І. О Б Щ И П О Л О Ж Е Н И Я:
Чл.1. Регионалният фолклорен събор-конкурс се провежда всяка четна година, последната неделя на месец юни.

Чл.2. Главната цел на Регионалния фолклорен събор е да възроди, съхрани и популяризира уникалните традиционни моменти на българската традиционна сватба и свързаните с нея сватбени обреди, ритуали, песни, танци, музика, словесен фолклор, носии и реквизит.

/ал.1./ Да стимулира интереса на младото поколение към българската традиционна сватба, като залог на местната и национална памет.

/ал.2./ Да подтиква и стимулира интереса на все повече млади хора към издирване, съхранение и разпространение на забравени моменти от традиционната българска сватба.

/ал.3./ Да създава нови контакти в рамките на определени съсловия и участниците от различните възрастови групи.

/ал.4./ Да предостави възможност за изява на младежи и девойки в по-съвременна адаптация на традиционната българска сватба.

Чл.3. Съдържание на фолклорния събор:

/ал.1./ Фолклорният събор-конкурс се реализира в рамките на един ден, а за в бъдеще може да се реализира в рамките на 2 /два/ дни.

/ал.2./ Участниците във фолклорния събор-конкурс представят:

  • сватбарски песни – групови и индивидуално /сватовски песни свързани с отделни обредни моменти и ритуали на българската сватба /преди, по време на сватбата/; трапезни песни

  • сватбарска музика – оркестри и индивидуални инструменталисти

  • сватбарски хора – групови и индивидуално /свързани с отделни обредни и ритуални моменти от подготовката и самата традиционна българска сватба/

  • сватбарски словесен фолклор

  • сватбарски носии и реквизит

/ал.3./ Участници във фолклорния събор-конкурс са от 6 до 100 години

/ал.4./ В Регионалния фолклорен събор-конкурс могат да присъстват като гости и наблюдатели от международни организации – ЮНЕСКО, УНИЦЕФ, ЦИООФ, както и организатори и официални делегации на подобни международни фолклорни фестивали, събори, конкурси и празници.
ІІ. ОРГАНИЗАТОРИ:
Чл.4. Фолклорният събор се организира от Народно читалище “Крюгер Николов” село Пещера с активното финансово съдействие на Кметство село Пещера и Община Земен.

Чл.5. Седалището на Организационния комитет на регионалния фолклорен събор е село Пещера, а център на неговата подготовка, организация и провеждане е сградата на Народно читалище “Крюгер Николов” и откритата естрада в село Пещера, Община Земен, Област Перник.

Чл.6. Фолклорният събор се ръководи от Организационен комитет почетно председателстван от Кмета на Община Земен, в който влизат представители на Министерство на културата, Областна администрация с административен център град Перник, РЕКИЦ “Читалища” за Пернишка област, Община Земен, БНР – Програма “Хоризонт” и Програма “Христо Ботев”, КТ “Кракра” град Перник, фирми и неправителствени организации.

/ал.1./ Съорганизатори на Регионалния фолклорен събор-конкурс са всички юредически и физически лица, които оказват финансова, материална, организационна или творческа помощ на фолклорния събор.

/ал. 2./ При невъзможност да участват лично в организацията, подготовката и провеждането на Регионалния фолклорен събор-конкурс, организаторите-учредители могат да прехвърлят временно или за постоянно своите права и задължения нотариално на други физически или юридически лица.

Чл.7. Регионалният фолклорен събор има конкурсен характер. На всички участници /групи и индивидуални изпълнители/ се връчват грамота за участие, а на най-добре представили се, се присъждат парични награди за І, ІІ, ІІІ място в отделните жанрове /песенно, музикално, танцово, обредно и словесно/, Диплом, Плакет или предметна награда.

Чл.8. Регионалният фолклорен събор се журира от петчленно или тричленно жури в състав: етнолог, фолклорист, хореограф, музиколог, художник и представител на организационния комитет, които оценяват отделните изпълнения в различните жанрове на традиционното фолклорно /певческо, музикално, танцово, обредно/ изкуство, за оригинално представяне и съвременна адаптация на словесния фолклор. Решенията на журито са окончателни и не подлежат на преразглеждане.

ГЛАВА ВТОРА
ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА
Чл.9. Регионалният фолклорен събор-конкурс се ръководи от Организационен комитет, в който влизат по един представител от ведомствата, организациите, фирмите и лицата на организатори-учредители. Всички свои решения Организационният комитет взема с обикновено мнозинство при явно гласуване.

Чл.10. Председателят на Организационния комитет и неговия заместник се избират за 5 /пет/ годишен срок от членовете на Организационния комитет. Задълженията на Председателя и неговия заместник се определят и одобряват от Организационния комитет за всяка отделна година от мандата.

/ал.1./ Организационният секретариат е изпълнителен оргън на фолклорния събор-конкурс. Той работи по програма, приета от Организационния комитет. При вземане на решения Секретариатът задължително ги съгласува с Председателя или упълномощен негов заместник.

/ал.1.а./ Организационният секретариат се ръководи от организационен секретар и се състои от Продуцентски и Финансов отдел

/ал.2./ Членовете на Организационния секретариат, техните функции, пълномощия и възнаграждения се определят от Организационния комитет по предложение на Председателя или неговия заместник ежегодно и се гласуват заедно с програмата на фолклорния събор-конкурс на сватбената обредност.

/ал.3./ Членовете на Организационният секретариат могат да бъдат членове и на Организационния комитет.

Чл.11. Контролът се извършва от тричленна Контролно-ревизионна комисия при Организационния комитет. Двама от членовете на тази комисия задължително са членове на Организационния комитет, а третият е външен човек. В контролната комисия задължително най-малко един от членовете е финансист.

Чл.12. Програмата на Регионалният фолклорен събор-конкурс и съпътстващите го изяви се провежда по утвърден регламент, и се одобряват от Организационния комитет и представлява една неделима част от този Правилник.

ГЛАВА ТРЕТА
ХАРАКТЕР, ЗАДАЧИ И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
Чл.13. В Регионалният фолклорен събор-конкурс могат да участват български фолклорни формации /групи и колективи/ и индивидуални изпълнители за традиционна сватбена обредност. Като гости могат да бъдат канени специалисти – етнолози, фолклористи, музиколози, художници, читалищни организационни работници и художествени ръководители.

/ал.1./ Участващите формации и групи не могат да наброяват повече от 30 участника, включително ръководители и шофьори.

/ал.2./ Като гости на фолклорния събор се допускат фолклорни групи от чужбина представящи традиционен сватбен фолклор на страната си, които не могат да наброяват повече от 25 участника, включително ръководители и шофьори.

/ал.3./. Чуждестранните официални делегации от ЮНЕСКО, УНИЦИФ, ЦИОФФ, от международни асоциации, корпорации, фондации и представители на организационни комитети на Международни фолклорни фестивали и конкурси са в състав до 3 /трима/ участника.

Чл.14. Организационният комитет на Регионалния фолклорен събор-конкурс до края на месец април в годината на провеждане на събора изпраща покани за участие /регламент и заявка/ до фолклорните групи, формации и индивидуални изпълнители. Заявките за участие във фолклорния събор-конкурс се изпращат на адрес:

село Пещера - 2443

Община Земен

Област Перник

Народно читалище “Крюгер Николов”

/За фолклорния събор на сватбената обредност/

тел. 07741/22-66 кмество село Пещера

GSM: 0886/44-35-06; 0885/28-58-98 Стефан Евтимов

GSM: 0884/71-41-91; 0886/94-39-99 Стоян Стоянов
ГЛАВА ЧЕТВЪРТА
ФИНАНСИРАНЕ НА ФОЛКЛОРИЯ СЪБОР-КОНКУРС

Чл.15. Този Правилник урежда въпросите по приемането и престоя на българските и чуждестранни фолклорни групи, формации и индивидуални участници, специалисти и гости на Регионалния фолклорен събор-конкурс на традиционната сватбена обредност и разходите, които могат да се извършват, съгласно нормативната уредба в България.

Чл.16. Приемането на чуждестринните участници /специалисти, гости, фолклорни групи става въз основа на двустранни споразумения, договори, културни спогодби сключени от Министерство на културата и неговите поделения, Област Перник, РЕКИЦ “Читалища” за Пернишка област Община Земен и Народно читалище “Крюгер Николов” село Пещера и по решение на Организационния комитет.

Чл.17. Регионалният фолклорен събор-конкурс ползва свой финансов фонд, който се набира от:

/ал.1./ Държавна субсидия – Министерство на културата

/ал.2./ Областна целева субсидия

/ал.3./ Общинска целева субсидия

/ал.4./ Спонсори и дарителски вноски на фирми, фондации, асоциации, фондове, вноски на юридически и физически лица

/ал.5./ Средства от отстъпени права за излъчвания, издания, записи

/ал.6./ Средства от продажби на печатни издания, аудио и видео записи,такса участие /ако се предложи от организационния комитет/ и др.

/ал.7./ Собствени средства

Чл.18. На участниците във фолклорния събор Организационния комитет поема:

/ал.1./ пакетирана храна /обяд/

/ал.2./ предвидените парични и предметни награди се регулират с утвърдения Правилник за участие във фолклорния събор

Чл.19. На участниците - гости от чужбина /официални делегации, специалисти, гости и фолклорни групи/, Организационният комитет поема:

/ал.1./ Храна за 2 /два/ дни

/ал.2./ Квартирни пари – покриващи действителни разходи за квартира до две нощувки по време на престоя си в България

/ал.3./ За тези, които пристигат със самолет, влак, Организационният комитет осигурява автобусен и лек автомобилен транспорт от аерогара и централна гара град София и обратно по време на целия им престой в България.

Чл.20. Финансовите операции на Регионалният фолклорен събор-конкурс се извършват от счетоводно-финансов екип, утвърден със заповед на Председателя, който се отчита и контролира от контролно-ревизионната комисия при Организационния комитет.

Чл.21. Счетоводно-финансовия екип на фолклорния събор е длъжен да изготви и представи за одобрение и утвърждаване на План-сметка за разходите на фолклорния събор, най-късно до 30 април в годината на провеждане на фолклорния събор и финансов отчет за проведения фолклорен събор-конкурс, най-късно 30 /тридесет/ дни след неговото приключване.

ГЛАВА ПЕТА
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
Чл.22. След всяко издание на Регионалния фолклорен събор-конкурс на традиционната сватбена обредност в срок от 30 /тридесет/ дни, екип от експерти в състав от 3-ма членове прави анализ на изявите и прави предложение за провеждане на следващия фолклорен събор-конкурс.

Чл.23. Председателят на Организационния комитет на базата на всички отчети и резултати представя своя доклад в 50 /петдесет/ дневен срок след приключване на Регионалния фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност.

Чл.24. Творческата и организационна програма и други належащи документи и решения за предстоящото издание на Регионалния фолклорен събор-конкурс се приемат от Организационния комитет не по късно от м.декември на предходната година.

Чл.25. Този Правилник може да се изменя и допълва по предложение на членовете на Организационния комитет, без да се изменят целите и демократичността на Регионалния фолклорен събор-конкурс.

Чл.26. Правилникът влиза в сила след приемането му и подписването на протокола за това от всички организатори-учредители.

ОРГАНИЗАЦИОНЕН

КОМИТЕТ

РЕГИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН СЪБОР-КОНКУРС НА СВАТБЕНАТА ОБРЕДНОСТ ПЕЩЕРА 2010 ПРАВИЛНИК Страница




Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница