Кризата в българската държава след първата половина на VІІ векДата07.05.2018
Размер26.41 Kb.


БЪЛГАРИЯ ПО ПЪТЯ НА ТЕРИТОРИАЛНОТО РАЗШИРЕНИЕ  1. Кризата в българската държава след първата половина на VІІ век

През 753 г. родът Дуло, управлявал България повече от век, е свален от власт, а свалените властници са избити. Започва период на борба за престола. Това съвпада със стабилизирането на Византия.

  1. Управление на кан Крум (796~814 г.)

Крум е от прабългарски произход. Смята се за основоположник на Крумовата династия. В периода 803~805 г. той разширява България до Трансилванския град Пеща (днешна Унгария) и става съсед на Франкската империя. Приобщава и много славянски племена.

Византийският император Никифор І Геник през 811 г. събира многобройна войска и поема на нов поход срещу България. Крум напуска столицата Плиска, която е превзета и опожарена, а мирното население е поголовно избито. На връщане от похода във Върбишкия проход българите устройват засада на византийските войски и ги разбиват. На 26 юли 811 г. Никифор І е убит.

През 813 г. император на Византия е Лъв V Арменец. Той също предприема военен поход срещу България, но е победен. Така за Крум се открива пътят към византийската столица Константинопол. Започват приготовления за нейното превземане, но планът не се осъществява. На 13 април 814 г. Крум умира, най-вероятно от кръвоизлив и инсулт, след като му е било приготвено да вечеря с месо от мечка. Така обсадата приключва.


  1. Управление на кан Омуртаг (814~831 г.)

Омуртаг е син на кан Крум. Той поема командването на войските в Източна Тракия, но император Лъв V организира поход срещу тях и ги разбива. Кан Омуртаг се спасява благодарение на бързия си кон. В началото на 815 г. той урежда договор за мир с Византия за 30 години с ясни граници между двете държави.

През 818 г. северозападните области, граничещи с Франкската империя, се откъсват от България. През 822 г. кан Омуртаг предприема дипломатически действия, които не дават резултат. Затова през 827 г. изпраща войски, които връщат тези територии на България.

През 824 г. на североизточните граници по р. Днепър възниква конфликт с Хазарския хаганат. Кан Омуртаг успешно защитава и тези територии.

Кан Омуртаг възобновява столицата Плиска с нов дворец, храм на Тангра, крепости и т.н. Създава една голяма и силна държава.  1. Управление на кан Маламир (831~836 г.)

Той е третият син на Омуртаг. Първородният син Енравота е лишен от власт поради това, че е станял християнин с името Боян. Затова е наказан от брат си Маламир със смърт. Вторият син Звиница умира млад.

Смята се, че когато Маламир заема престола, той е малолетен, тъй като в документите от това време много често се споменава името на кавхана Исбул, негов регент.

През 836 г. византийският император Теофан нарушава 30-годишния мир с България. Българската войска, водена от Исбул, отблъсва византийците чак до Филипополис (Пловдив). Така Пловдив и част от Родопите стават български територии.

Маламир умира неочаквано през 836г. Най-вероятно става жертва на заговор.  1. Управление на кан Пресиян (836~852 г.)

Тъй като кан Маламир не оставя наследници, нагов приемник е племенникът му Пресиян, син на брат му Звиница. Тъй като и той е малолетен, управлява кавханът Исбул. След някойко битки с византийците и със сръбската държава, която възниква около средата на ІХ век, кан Пресиян разширява българските граници на запад, като включва Цнтрална и Западна Македония, Охрид и Прилеп. На запад обаче се появяват арабите, които са враждебно настроени към България.

През 845 г. Византия сключва мир с арабите. В отговор на това България подписва мирен договор с наследника на Франкската империя – Немското кралство.Успешното управление на кан Пресиян осигурява на България обширни територии с големи природни богатства. Той обединява и приобщава към държавата славянските племена от Родопите и Македония. Българската държава заема ключово място в търговско и политическо отношение. Става авторитетна военна сила и важен международен фактор в Европа.


Каталог: dpetrov79 -> files -> 2017
2017 -> Залезът на средновековната (втората) българска държава
2017 -> Зараждане на националноосвободително движение формиране на българската нация
2017 -> Българите през османската държава (ХV-ХVII век) Социално-икономическа система
2017 -> Антиосманска съпротива на българите през ХV-ХVII век
2017 -> Начало на българската царква, култура и книжнина борба за самостоятелна църква
2017 -> България през първите десетилетия на 14. век
2017 -> Векът на цар симеон велики (893~927) Кризата от 889~893 година: Владимир Расате
2017 -> Развитие и постижения на българската просвета и култура
2017 -> Балканския полуостров в навечерието на едно ново начало


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница