Балканския полуостров в навечерието на едно ново началоДата25.01.2018
Размер13.27 Kb.
#51263
СЪЗДАВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА  1. Балканския полуостров в навечерието на едно ново начало

След 650 г. Византийската империя е отслабена от постоянните варварски нашествия и заселването на славяните на Балканския полуостров. Плодородните земи северно от Стара планина са трайно окупирани и славяните ги обработват.

Византия няма намерение да се откаже от териториите си.Земите на днешна Добруджа стават арена на постоянни сблъсъци между византийци и славяни. Затова настаняването на аспаруховите българи в Онгъла тревожи Византия. Един съюз между българи и славяни лишава империята от тези плодородни земи.  1. Признаването на българската държава на юг от Дунав

Във времето, за което говорим, Византия води тежки битки с арабите на юг, които заплашват столицата й Константинопол. Все пак през 678 г. тя ги отблъсва. Решава да се справи и с българите при Онгъла. През 680 г. императорът стоварва голяма войска в устието на река Дунав и се готви за битка. В източниците се казва, че точно тогава той заболява от подагра и заминава да лекува крака си. Това се тълкува от войската му като бягство и тя панически започва да отстъпва. Българите се възползват от това и побеждават.

Прабългарите и славяните се съюзяват срещу общия враг – Византия. Прабългарският кан държал върховната власт, а славяните запазват вътрешното си самоуправление и племенните си вождове.

Българите трайно овладяват земите покрай Черно море и днешна Добруджа. Южната граница на новата държава била Стара планина.

През 681 г. прабългари и славяни преминават Стара планина и нанасят много поражения на Византия. На 9 август 681 г. византийският император сключва мирен договор и се задължава да плаща годишен данък. Този мирен договор се приема за юридически акт, с който се признава новата българска държава на юг от река Дунав.Кан Аспарух загива във войната срещу хазарите на североизток през 700 или 701 година.
Каталог: dpetrov79 -> files -> 2017
2017 -> Залезът на средновековната (втората) българска държава
2017 -> Зараждане на националноосвободително движение формиране на българската нация
2017 -> Българите през османската държава (ХV-ХVII век) Социално-икономическа система
2017 -> Антиосманска съпротива на българите през ХV-ХVII век
2017 -> Начало на българската царква, култура и книжнина борба за самостоятелна църква
2017 -> България през първите десетилетия на 14. век
2017 -> Векът на цар симеон велики (893~927) Кризата от 889~893 година: Владимир Расате
2017 -> Развитие и постижения на българската просвета и култура
2017 -> Залезът на ранносредновековната (първата) българска държава комит Никола и комитопулите


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница