Курсова работа Лист №1Дата21.01.2024
Размер25.54 Kb.
#120033
Измерване в електротехниката и електрониката

Курсова работа

Лист № 1Увод

Усилвателите на мощност, известни още като крайни стъпала, изпълняват функцията на посредници между последното звено (тонколоните) и пред усилвателната част. Изходящата им мощност се движи от части на вата до стотици вата. За обичайните условия е напълно достатъчно синусоидална мощност от порядъка на 20-25 W, но е необходимо да има високо захранващо напрежение и резерв от мощност в мрежовата част. Тогава лесно се достига 100W музикална мощност и това гарантира качествено възпроизвеждане на всякаква Hi-fi програма.


Според изпълнението усилвателите на мощност биват с дискретни елементи (биполярни или полеви транзистори) и с интегрална схеми.
По настоящем са създадени редица високо качествени нискочестотни крайни стъпала, изработени чрез интегрални схеми или хибридна схемотехника.
Произвежданите сега интегрални схеми за мощни усилватели са с изходна мощност няколко вата или няколко десетки вата. Разнообразието от мощност с интегрални усилватели е голямо. Въпреки че при интегралните усилватели на мощност основните параметри са зададени, все пак проектантът може да изменя в желана посока, на някой от качествените показатели.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница