Курсова работа Методи и техники за кариерно консултиранестраница1/4
Дата01.11.2022
Размер54.25 Kb.
#115437
ТипПрограма
  1   2   3   4
KK - Методи и техники за кариерно консултиране - v2


Курсова работа

Методи и техники за кариерно консултиране

Резюме: В тази курсова работа ще разгледаме на развитието на кариерните теории, различните методи и техники на консултантските подходи в полето на професионалното ориентиране.
Изработил: Стефан Батанов, ф.н.0EB4700112
Магистърска Програма Бизнес Администрация – Управление и предприемачество
Стопански Факултет, Софийски Университет „Св. Климент Охридски“

гр. София


08.06.2022 г.
СЪДЪРЖАНИЕ

1История на Кариерното консултиране и основни теории 3
2Методи за кариерно консултиране 4
1Техники за кариерно консултиране 6
2Използвани ресурси 7


  1. История на Кариерното консултиране и основни теории


За предшественик на кариерното консултиране се смята професионалното ориентиране. То възниква в началото на XX в. с работата на Франк Парсънс1. Той е смятан за основоположник на движението, а подходът, който разработва оказва огромно влияние върху теорията и практиката на професионалното ориентиране и кариерното консултиране и до днес. Парсънс идентифицира три елемента на професионален избор:

  • Разбирането за качествата на личността (себепознанието)

  • Изискванията на професионалната дейност (информираност за света на труда).

  • Съвпадението между двете - индивидуалните черти и факторите на средата.

Последващото развитие на теориите за професионалния избор поставя в основен фокус факторите на средата. Ключов момент е взаимодействието на личността със средата, както и разбирането, че професионалният избор не е еднократен акт, а процес, интегриран в цялостния житейски цикъл. Най-известната теория от тази група е теорията на Джон Холанд за избора на кариера като израз на личността. Холанд дефинира шест типа личности (RIASEC)2: реалистичен, изследователски, артистичен, социален, предприемачески, конвенционален.
В средата на XX в. доминиращи в научните изследвания и в консултантската практика са теориите на кариерното развитие с основни представители Ели Гинзбърг и Доналд Сюпър. Като ученик на Гинзбърг, Сюпър доразвива неговите идеи. Сюпър твърди, че професионалните предпочитания и компетентности, индивидуалните ситуации и себевъзприемането се променят непрекъснато с времето и придобития опит.

Теориите на Парсънс и Холанд спадат към така наречените Структурни теории - ориентирани към индивидуалните характеристики на личността и нейните професионални отговорности, докато теорията на Гинзбърг и Сюпър се класифицират като Теории на развитието3.


В края на ХХ. Век се появяват и така наречените Хуманистични и холистични теории. Според Хуманистична теория на Върнън Зънкер, личният живот и кариерата са свързани, професионалният успех зависи от доброто самопознание, баланс между работата и свободното време. В своята Холистична теория Ричард Боулс дефинира “трите кутии на живота”: работа, учене, развлечение и говори за “цялостният човек” - баланс на физическите, интелектуални, емоционални и духовни потребности. Световно известна е и Хуманистична теория на Ейбрахам Маслоу за мотивацията и личността. Най-често се поменава пирамидата на Маслоу за йерархия на потребностите.


  1. Сподели с приятели:
  1   2   3   4
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница