Лекция №4 импулсни захранващи източници въведениестраница1/7
Дата11.06.2024
Размер32.1 Kb.
#121407
ТипЛекция
  1   2   3   4   5   6   7
4 Impulsni
Свързани:
международен-петролен-пазар

Лекция №4 ИМПУЛСНИ ЗАХРАНВАЩИ ИЗТОЧНИЦИ


Въведение
Импулсните захранващи източници (ИЗИ) осигуряват постоянен контрол на постоянното напрежение с много по-голяма ефективност от линейните захранващи източници. Недостатъкът е по-сложна схема. Структурната схема на ИЗИ е показана на следващата фигура.
Захранващият блок (неуправляемият токо-изправител) има същия трансформатор, токоизправител и филтър, както при линейно захранване. Подобрения се постигат чрез заместване на линейния регулатор с импулс. Вместо да се използва линеен усилвател, където транзисторите никога не се включват или изключват напълно, транзисторите в широчинно-импулсния модулатора се редуват в положение на насищане (всъщност късо съединение) и в състояние на прекъсване (безкрайно съпротивление). В едното или другото състояние на транзисторите загубата на енергия е минимална.
Архитектура на
широчинно-импулсен модулатор (ШИМ)

Широчинно-импулсният модулатор е основният елемент на всеки импулсен захранващ източник. Използва се технологията на цифрова комутация за управление на изходното напрежение с минимални загуби на разсейване


ШИМ извежда последователност от импулси с различен работен цикъл. Системата за обратна връзка променя работния цикъл на последователността на импулсите, за да поддържа точната стойност на изходното напрежение при зададеното натоварване. Регенериращият (възстановяващия) филтър (филтър с голяма индуктивност) осреднява тока, за да изглади импулсите.
Трудно е да се проектира и създаде импулсен захранващ източник.
Има производители, които произвеждат тези устройства в големи количества на много ниска цена, така че не е нужно да ги разработвате за вашето приложение.
Понастоящем разработчиците на вградени системи гледат на източници на енергия като черни кутии, които приемат нискокачествена входна мощност и произвеждат "чисто" постоянно (DC) напрежение.
Просто отворете каталога, изберете необходимия захранващ блок за нужното напрежение и ток и го поръчайте. Трудната част е да разпределите пространство във вашата система за инсталиране.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница