Наса до астероид Български ученици, студенти и астрономи наблюдават астероиди за космическата мисия oziris-rexДата09.09.2016
Размер25.08 Kb.
БЪЛГАРИЯ участва в космическа мисия на
НАСА до астероид


Български ученици, студенти и астрономи наблюдават астероиди за космическата мисия OZIRIS-REx

Ученици от Варненската обсерватория, ръководени от д-р Веселка Радева са поканени да участват в космическа мисия на НАСА до астероид. Вече 4 години младежите работят в Международна програма на НАСА за проследяване и търсене на астероиди. Прецизната и качествена работа на българските екипи от ученици и студенти е причината да бъдат поканени за участие в космическата мисия. Веселка Радева получава поканата за участие в началото на февруари. Веднага след приемането на поканата ученическите екипи, ръководени от Веселка Радева започват обработка на изображения на астероиди от космическата мисия.

Учени от научно-изследователският екип на космическата мисия от Университета в Аризона се обръщат към Веселка Радева за съдействие за провеждане на проследяващи астероида наблюдения с големи телескопи. За реализиране на наблюдателната програма в България е сформиран екип от астрономи, ученици и студенти. Българският екип се ръководи от доц. д-р Таню Бонев-Директор на Института по астрономия към БАН, координатор на наблюдателната програма от българска страна е д-р Веселка Радева от Народната астрономическа обсерватория-Варна. В българският екип работят астрономи от научно-изследователския сектор Слънце и Слънчева система на Института по астрономия, група студенти по астрономия от Шуменския университет с ръководител проф Диана Кюркчиева и група ученици от Народната астрономическа обсерватория във Варна с ръководител Веселка Радева. Българският екип е включен в научно-изследователския екип на Университета в Аризона. Одобрената от американските учени българска наблюдателна програма, ще се реализира с 2 м телескоп и с Шмит телескопа на Националната астрономическа обсерватория. Наблюденията на астероидите започват през месец май в Националната астрономическа обсерватория-Рожен. България участва в космическата мисия като член на екипа, който реализира образователната научно-изследователска програма International Astronomical Search Collaboration, ръководен от проф. Патрик Милър.

Космическата мисия се нарича OSIRIS-Rex Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer (OSIRIS-REx). Това е e научна междупланетна мисия, която е третата по ред от Програмата на НАСА „Нови граници”. Мисията има за цел да изследва проба от въглеродния астероид 1999RQ36. Материалът доставен от пробата на Земята ще помогне на учените да научат повече за процесите на образуване на Слънчевата система и за възникването на живота на Земята.

Планира се космическата сонда да бъде изстреляна през 2016 година. След тригодишно пътуване сондата ще приближи астероида. В продължение на 6 месеца ще изследва и картографира от разстояние 4.8 км астероида. Резултатите от тези дистанционни наблюдения ще помогнат на екипа на мисията да избере подходящо място за вземане на пробата. Сондата няма да каца върху астероида , а ще протегне роботизирана ръка, която ще вземе материал.

Астероид е избран за цел на мисията, защото астероидите са както казва Джим Грийн, Директора на Отдела за Планетарни науки на НАСА, нещо като капсули на времето от раждането на Слънчевата система. Астероидът 1999RQ39 е бил избран поради това, че той е въглероден астероид. А въглеродът е ключов елемент в органичните молекули, химичен елемент, който е в основата на живота. Органични молекули, които са откривани в метеорити, в проба от комета, показват, че в Космоса могат да бъдат създадени някои важни за живота съставки.Планира се на Земята да бъдат доставен материал от астероида с тегло от 60 грама до 2 килограма. Материалът ще се върне на Земята в капсула, подобно на материала от кометата 81P/Wild от космическия апарат Звезден прах. Връщането на Земята се очаква да бъде през 2023 година. След което капсулата ще бъде транспортирана до Космическия център Джонсън за детайлно изследване.

Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница