Последните времена и днес, събрани писанияДата11.01.2018
Размер29.05 Kb.
#43397
Поръчение за Последните времена от Свети Амвросий Оптински (+1891)
Източник: Свети Амвросий Оптински, “Последните времена и днес, събрани писания”

[редактирани от оригиналния превод за подобрение на структурата на изреченията]


Преведено от английски от: Георги Георгиев (hip0)
Свети Амвросий (също познат като стареца Амвросий) е един от по-познатите оптински старци. Руската православна църква го обявява за светец през 1988 г. и неговата памет се чества на 10-ти октомври.
Дете мое, знай, че в последните времена трудни времена ще дойдат; и както казва Апостолът, вижте, поради оскъдност на благочестие, ереси и схизми ще се появят в Църквите; и както са предсказали светите Отци, тогава на троновете на йерарсите и в манастирите няма да се намират хора, които са изпитани и опитни в духовния живот. Ето защо ересите ще се разпространят навсякъде и ще заблудят мнозина. Врагът на човечеството ще действа умело и когато е възможно, ще води избраните към ерес. Той няма да започне с отхвърляне на догмите на Светата Троица, Богочовечеството на Иисус Христос или на света Богородица, а незабелязано ще започне да изопачава ученията на светите отци, с други думи ученията на самата църква.

Хитрината на врага и неговите способи ще се забележат от малцина – само от тези, които са най-опитни в духовния живот. Еретиците ще завземат църквата, навсякъде ще назначат свои служители и духовността ще бъде занемарена. Но Господ няма да остави слугите си без защита. Наистина, техните истински отговорности се състоят в гонение на истинските пастири и тяхното хвърляне в затвора; защото иначе духовното стадо не може да бъде превзето от еретиците.


Затова, сине мой, когато видиш в църквите подигравка с божествения завет(изкупително дело), с ученията на светите отци и с установения Божи ред, знай, че еретиците вече са дошли. Знай също, че за известно време те може да крият своите зли намерения или че може скрито да деформират божествената вяра, така че по-добре да успеят в измамването и подлъгването на неопитните.
Те ще преследват пастирите и слугите, както са преследвали Господ, защото дяволът, който ръководи ересите, не може да понася божествения ред. Като вълци в овча кожа, те ще се познават по тяхната тщеславна природа, любов към похотта и страстно желание за власт. Всички тези ще бъдат предатели, причиняващи омраза и злоба навсякъде; и затова Господ казва, че човек лесно може да ги познае по техните плодове. Истинските слуги на Бог са смирени, братолюбиви и послушни на църквата (подредба, предания).
В това време монасите ще понесат голям натиск от еретиците и манастирският живот ще бъде подиграван. Манастирският род ще осиромашее, броят на монасите ще намалее. Тези, които останат, ще са подложени на насилие. Тези, мразещи манастирския живот, които само изглеждат благочестиви, ще се стремят да привлекат монасите на своя страна, обещавайки им защита и земни блага (разтуха), заплашвайки с изгнание онези, които не се подчиняват. От тези заплахи малодушните ще бъдат унижавани (мъчени).
Ако доживееш да видиш това време, радвай се, защото в това време верните, които нямат други добродетели, ще получат венци само защото са останали твърди във вярата, според думата на Господ: “Всеки, който Ме признава пред човеците, Аз ще го призная пред Моя Небесен Отец”. Бой се от Бога, сине мой, и не губи венеца, за да не бъдеш отхвърлен от Христа в пълния мрак и вечното страдание. Смело стой във вярата и ако е нужно, с радост понеси гонение и други грижи, защото само тогава Господ ще стои до теб... и светите Мъченици и Изповедници ще гледат с радост твоята борба.

Но в тези дни горко на монасите, които са се свързали с придобивки и богатства и които заради любовта към охолството се съгласяват да се покорят на еретиците. Те ще успокояват съвестта си, казвайки: “Ние ще спасим манастира и Бог ще ни прости”. Злочести и слепи, дори не се замислят, че чрез ересите и еретиците дяволът ще влезе в манастира и тогава вече манастирът няма да е свят манастир, а единствено стени, които Божията Благодат ще напусне завинаги.

Но Господ е по-силен от дявола и никога няма да изостави Своите слуги.

Винаги ще има истински християни, до края на времето, но те ще избират самотни и пустинни места. Не се бойте от трудностите, а се бойте от гибелни ереси, защото те отблъскват Благодатта и ни разделят от Христа, както Христос ни е наредил да считаме еретиците за езичници и митари.И така, укрепвай, сине мой, в Благодатта на Иисус Христос. С радост бързай за изповед и понасяй страданията като добър Иисус Христов войн, на който е казано: “Бъдете верни дори до смърт и Аз ще ви дам венеца на живота”.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница