Г. Бой последен за общата сметка за парноДата10.02.2018
Размер155.23 Kb.
#55992


22.10.2008 г.

Бой последен за общата сметка за парно
Днес в парламента предстои последната битка за налагането на обща сметка за парното на всички съседи в един блок. Парламентарната енергийна комисия вчера не подкрепи предложението на председателя й Рамадан Аталай (ДПС), но той заяви, че ще го внесе направо в пленарната зала, където днес ще се обсъждат промените в Закона за енергийната ефективност.

Парното в блоковете може да бъде спряно, когато две трети от живеещите имат неплатени сметки повече от два месеца, е предложението на депутата. Според текста отоплението се възстановява след погасяването на дълга и след като съседите първо учредят асоциация и после поискат топлофикация да ги присъедини, но вече като единен субект. За присъединяването ще се заплаща такса на топлофикация, която за София е 800 лв. на абонатна станция.


За регистрацията на асоциацията, която по закон трябва да приеме и устав, също трябва да се плати, най-малкото за наемането на юрист. Според енергийния закон асоциациите могат да купуват топлинна енергия от топлофикационните дружества на по-ниска цена, да я разпределят, да засичат показанията на водомери и топломери и да подменят отоплителната инсталация в сградата.

Рамадан Аталай мотивира предложението си с текстове от същия закон, който предвижда присъединяването към топлофикационната мрежа да става с решение на общото събрание на сградата, взето минимум с две трети мнозинство. "Трябва да се намери баланс между отговорностите на тези, които ползват топлинна енергия, и тези, които я продават", обясни Аталай. По думите му в страните от ЕС има достатъчно опит с асоциациите и само България и Латвия правели изключения.

Депутати от всички парламентарни групи обаче заявиха, че предложението нарушава конституцията и правата на коректните абонати. Аталай се опита да го наложи с думите: "ако сте против, трябва да предложите алтернатива, иначе не приемам възражения".

Това е нарушение на човешките права и подмяна на основния закон на страната, който сме задължени да спазваме. Не може да се вменява на абонатите колективна отговорност, когато тя е индивидуална, коментира Марио Тагарински от ОДС. Не е необходимо да се променя законът, защото "Топлофикация - София" не може да се организира и да си събере задълженията, смята той. Неприемлива е практиката редовните абонати да носят отговорност за длъжниците, асоциациите могат да се създават само по желание, каза депутатът Иван Иванов от ДСБ. Според него, ако това предложение се гласува, топлофикациите ще фалират, защото приходите им рязко ще намалеят. Деница Димитрова от НДСВ обяви, че и депутатите от движението са против предложението. Аталай не намери подкрепа дори от БСП. Според Иван Гризанов практиката на колективните договори с топлофикация трябва да се преобърне в индивидуални отношения между абонатите и компанията и да се търси техническо решение за спиране на парното само на онези, които не си плащат.


Нито зам.-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов, нито експертите от министерство подкрепиха Аталай, въпреки че преди по-малко от месец министърът на икономиката Петър Димитров пръв се изказа "за" идеята за обща сметка на блока след среща с топлофикациите. Шефът на енергийната комисия пък обясни, че предложението е на работна група с участие на експерти на енергийното министерство. Не съм съгласен да се предлагат текстове, които противоречат на конституцията, коментира пред "Дневник" зам.-министърът на икономиката Валентин Иванов вчера.

Държавата да отпусне безлихвен заем на длъжниците, със средствата да се погасят задълженията към топлофикационните дружества, а после да си ги прибира разсрочено чрез отчисления от заплатите им, предложи Иван Иванов. В момента задълженията на абонатите на "Топлофикация - София" са 320 млн. лв. Независимият депутат Минчо Христов обяви, че топлоснабдителното дружество трябва да публикува списък на политици и бизнесмени, които имат възможност, но не плащат. Той отново предложи кражбата на парно да стане криминално престъпление.

Тази седмица или най-късно другата правителството ще промени наредбата за цените на енергоресурсите, за да даде възможност на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) сама да променя цените на парното извън регулаторния период при драстично поскъпване на горивата. Така от 1 ноември парното ще поскъпне с 10-12%, потвърди вчера председателят на ДКЕВР Константин Шушулов. По думите му обаче и новите цени няма да спасят топлофикациите, ако те не инвестират в изграждането на когенериращи мощности, чрез които цената на топлинната енергия може да се намали до 10 пъти.
На въпрос какво ще се случи с топлофикациите във Враца, Плевен и Бургас, ако продължават да не си плащат задълженията към "Булгаргаз", Шушулов отговори, че според енергийния закон регулаторът има право да назначи особен управител в тях, за да гарантира предоставянето на услугата на абонатите. И трите дружества са собственост на Христо Ковачки.

Омбудсманът заплаши да сезира Конституционния съд

"Не може достойнството на гражданите да зависи от абонатните станции и от вертикалните щрангове на една топлофикация, както и да се нарича тя." Цитатът е на националния омбудсман Гиньо Ганев, поводът е законопроектите за етажна собственост и за енергийната ефективност. Омбудсманът вчера заплаши да сезира Конституционния съд, ако текстовете, в които е заложена схемата "един вход - една сметка" бъдат приети. Според Ганев този принцип е в услуга на монополистите. "Идеята за колективните сметки и принудителното сдружаване не "нарушава", а направо гази правата на гражданите", каза омбудсманът.

Становището по двата законопроекта, които според Гиньо Ганев ще доведат до "съседски крамоли и лоши чувства", ще бъде изпратено до председателя на парламента Георги Пирински. Омбудсманът оспори и идеята да се прекъсва топлоподаването към целия блок, ако две трети от живеещите в него не плащат. Не може добросъвестните платци да бъдат наказвани заедно с тези, които не си плащат, като Гиньо Ганев и призова: "Време е пленарната зала да престане да бъде само архитектура и столове, но да има и депутати."

"Двата проекта са недоносчета, защото това, което се преследва с тях, няма да бъде постигнато", смята проф. Александър Джеров, член на консултативния конституционен съвет към омбудсмана. Главният секретар на омбудсмана Борислав Цеков не приема примера с Унгария и Германия, където се прилага този механизъм, защото там повечето хора живеят под наем в кооперации с единствен собственик.

От Асоциацията на потребителите предложиха да има преференции за хората, които се сдружават, за да се стимулира доброволното създаване на дружества по съседски, вместо да се налагат принудително.


22.10.2008 г.

Назря бунт за детска площадка
МИНЧО БАЙКОВ

Жителите на столич­ния квартал "Слатина" скочиха срещу строеж, започващ в района, кой­то се намира точно до детска площадка.

Живеещите в блок 5 и собственикът на парцела влязоха в остри пререка­ния. "Проблемът е от 3 години", жалват се тамошни­те и се питат кой е позво­лил да започне строежа. По думите им новата сгра­да ще изникне точно до детската площадка, която е сред малкото в района. "Строителната площадка не е на мястото на детското игрище, а до него", контрира обаче управителят на строежа. Инвеститорът до­каза правотата на на­мерението си, като показа разрешител­ното за строеж върху територията. "Хора, това са земи за строе­жи, а не за садене на домати", беше единс­твеният отговор на инвеститора към гражданите. Те обаче се канят да протести­рат до дупка.22.10.2008 г.

Борисов преговаря за директна доставка на газ
Столична община е започнала преговори с „Газпром” и „Газ дьо Франс” за директна доставка на синьо гориво за „Топлофикация - София”, каза на пресконференция вчера кметът на София Бойко Борисов. Причина са високите цени на „Булгаргаз”. По думите му, когато се купува газ директно, като се използва чужда газопреносна мрежа, отоплението може да стане значително по-евтино. Борисов обвини държавата, че рекетира общината, предлагайки да й прехвърли безвъзмездно своите 42% от дяловете на „Топлофикация”. Това е все едно да подариш ежемесечни дългове от по 30 млн. лв., каза столичният градоначалник. Той посочи, че общината не може да изпълни условията на енергийното министерство, тъй като ангажиментът за държавна гаранция трябва да се отмени от парламента, а право да внася предложения има само правителството.

По Закона за общинския дълг общината може да става гарант по кредити, които не надвишават 5 процента от собствените й приходи, които са около 500 млн. лева. Това означава, че в конкретния случай общината може да гарантира до 25 милиона лева, а задълженията към Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие са 120 млн. лева, обясни кметът. Той заяви, че ако общината поеме контрола в дружеството след заседание на Общото събрание на акционерите на „Топлофикация” на 28 октомври, ще настоява да се покачи цената на парното в зависимост от скока на газа. Според него са необходими са и промени в Закона за енергетиката с цел улесняване на събираемостта от сметките.
22.10.2008 г.

Сметките за парно ще се пишат "на око"
Реална е опасността тази зима българите да плащат сметки за парно, определяни "на око". Очаква се до две седмици кабинетът да утвърди промяна в наредбата, която ще позволи цената на топлото да се променя всеки месец. Ако отоплителният сезон вече е започнал, ще се наложи да се направи извънредно отчитане на уредите, което трябва да бъде поето от топлофикациите, обясни шефът на ДКЕВР Константин Шушулов. Поскъпването на парното ще е в рамките на 10-12%.

"Нямаме нищо против - ако ни платят, можем да отчитаме и всеки месец. Не вярвам топлофикациите да поемат разходите за извънредно отчитане, защото след това пак трябва да вземат тези пари от потребителите", коментира шефът на Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство Тодор Кузманов. В деня на промяната на цената обаче няма как да се засекат всички уреди и затова вероятно ще се вписва потреблението от същия месец, но от предишната година.

Реална е опасността тази зима българите да плащат сметки за парно, определяни "на око". Очаква се до две седмици кабинетът да утвърди промяната в наредбата, която ще позволи цената на топлото да се променя всеки месец. "Ако отоплителният сезон вече е започнал, ще се наложи да се направи извънредно отчитане на уредите", обясни вчера шефът на ДКЕВР Константин Шушулов. Според него то ще се плати от топлофикациите, за да не се натоварват клиентите. Поскъпването на парното ще е в рамките на 10-12%.

Извънредното отчитане излиза по 4-5 лв. на радиатор в зависимост от фирмата за топлинно счетоводство. "Нямаме нищо напротив - ако ни платят, можем да отчитаме и всеки месец", коментира шефът на Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство Тодор Кузманов. В деня на промяната на цената обаче няма как да се засекат уредите на всички абонати. Според него по-вероятно е да се прегледат сметките на всеки клиент за предишната година, за да се види горе-долу какво е било потреблението му за месеца на промяна на цената. "Не вярвам топлофикациите да поемат разходите за извънредно отчитане, защото след това пак трябва да вземат тези пари от потребителите", коментира Кузманов.

През последните 10 г. цената на парното е била променяна в средата на лятото, когато няма отопление и когато консумацията за предишната зима вече е била измерена. Единственото изключение бе през ноември 2006 г., когато изравнителните сметки бяха измерени по неточен начин.

Вчера депутатите от енергийната комисия в парламента отхвърлиха предложението на Рамадан Аталай от ДПС да има обща сметка за парното в блоковете с длъжници. Депутатът се опита да прокара поправка в Закона за енергийна ефективност. Според предложението му топлофикациите имат право да спират топлото във всеки блок, ако 2/3 от жителите му не се издължават редовно. За да им бъде пуснато отново, задължително трябва да правят асоциация на етажната собственост и да плащат обща сметка. Депутатите възразиха, че такъв насилствен начин за сдружаване противоречи на конституцията. Аталай пък даде да се разбере, че ще вкара предложението си в пленарната зала.

Вчера общината обяви, че ще търси друг снабдител на столичната топлофикация с природен газ, за да договори по-изгодни условия. "Започнахме разговори с "Газ дьо Франс", съществуват и други възможности, но преговорите са на твърде ранен стадий", съобщи кметът Бойко Борисов. Обяснението на главния секретар на общината Росен Желязков бе, че при сегашния либерализиран пазар на газа няма проблем горивото да се купи от друг доставчик и на "Булгаргаз" да се плати само преносна такса. Проблем бил да се намерят свободни квоти.

Задочният спор между общината и енергийното министерство продължи и вчера. Миналата седмица енергийното министерство предложи да прехвърли на общината безвъзмездно целия си дял в дружеството, ако София поеме държавните гаранции по кредитите за столичното парно. "Министър Петър Димитров много добре знае, че ние не можем да поемем гаранциите по заема. Те са дадени с решение на НС, което трябва да бъде отменено", коментира Борисов. Според него целта на поредната оферта на държавата е да се извличат политически дивиденти на гърба на столичани и общината. "Гарантирането на такава сума в момента е невъзможно и заради закона за общинския дълг, който позволява на София да поема гаранции за суми до 5% от собствените приходи - или около 25 млн. лв.", обясни Борисов.


------ПОД ПАРА

Общото събрание за увеличаване на капитала на "Топлофикация-София" с 55 млн. лв. ще е на 28 октомври. Веднага след придобиването на контролния пакет акции във фирмата София ще започне подготовка за избор на консултант по приватизация на дружеството. София няма да продава 100% от дружеството, а ще запази общински дял в него и ще въведе изискване за взимане на отделни решения с единодушие, за да гарантира обществения интерес, обясни още Желязков.
22.10.2008 г.

Омбудсманът ще сезира КС заради етажната собственост
Недопустимо е заради две трети от индивидуалните абонати в един жилищен блок, неплатили топлоенергията си, да бъде лишаван от снабдяване с енергия целият блок

Ако бъдат приети сегашните текстове на законопроекта за управление на етажната собственост и закона за енергийна ефективност, ще обмислим възможността да сезираме Конституционния съд, защото те нарушават основните човешки права. Това заяви омбудсманът на България Гиньо Ганев. Той съобщи, че ще внесе писмо до председателя на НС Георги Пирински и ще поиска да бъде представено общественото мнение по двата законопроекта.

Обществото ще се взриви, коментираха бившият председател на правната комисия в парламента Александър Джеров и бившият конституционен съдия Димитър Гочев.

Недопустимо е заради две трети от индивидуалните абонати в един жилищен блок, неплатили топлоенергията си, да бъде лишаван от снабдяване с енергия целият блок, каза Гиньо Ганев. Според националния омбудсман едната трета добросъвестни платци не могат да бъдат наказвани с прекъсване на топлоенергията заради тези, които не са си платили. Значителна опасност виждат те в текста, който задължава създаването на асоциация като юридическо лице. Как и с какви средства ще се платят сметките, ако юридическото лице не може да ги събере и няма никаква собственост, коментираха юристите.

В сегашния си вид текстовете задължават живеещите в блокове да се сдружават, да плащат обща сметка за парно, а след това да уреждат неплатените задължения помежду си, коментира Гиньо Ганев. Омбудсманът и юристите се позоваха и на българската народопсихология. Ако бъдат гласувани от парламента, законопроектите ще позволят спирането на топлоподаването и за добросъвестните платци, е категоричен Гиньо Ганев.

Двете законодателни норми са безобразие като такива. Те противоречат на основните законови принципи, коментираха юристите. Когато се прави един закон, той трябва да е в полза и защита на гражданите. Представяните в момента закони са в полза обаче не на тях, а на топлофикационните дружества, е мнението на националния омбудсман и на юристите.

Гиньо Ганев посочи, че в Европа има различни модели, но не и общовалиден модел. Юристът Борислав Цеков заяви, че европейските модели са неприложими в България, тъй като там има един собственик на сградата и той получава единна сметка за топлинна енергия, докато жилищата са населени от наематели. В България обаче 98 % от живеещите в един блок са собственици, посочи като аргумент Цеков.

От името на националния омбудсман на България са били направени редица препоръки към законопроектите, като да се направи нова методика за изчисляване на топлоенергията, така че сметките да са разбираеми, да се създаде механизъм за доброволно уреждане на споровете и пр. Повечето от тях обаче не били взети предвид. Националният омбудсман има готовност да сезира Комисията за защита на потребителите към Евросъюза
22.10.2008 г.

Смърт по време на ченгеджийница

Версията Доган - виновен не се връзва, той е последният човек, който има интерес Емин да е мъртъв. Но някой иска напрежение в държавата и злоупотребява
Велислава Дърева

Отварям интернет фору­ми, за да видя, както се казва, „гласа на народа"

за смъртта на Ахмед Емин.

Ще цитирам: "Не може турците да си разиграват конете в Отечество Бъл­гария", "Жалко за про­пуснатата възможност, всички гадове от ДПС, съ­брани на куп в едно село, и така да се намери малко напалм да се поръсят...", " Емин е убит лично от До­ган, вероятно след запла­ха на Емин, че ще разкрие далаверите на ДПС"," До­ган не отиде на погребе­нието, защото е писал предсмъртното писмо", "В момента не мога да го­воря" - само това ли можа да каже Доган? Само тол­кова ли може Сокола? Не беше ли до оня ден най-ум­ният и най-гъвкавият по­литик? Трябва да си е глътнал езика"," Дано то­ва да е началото на края на тази вредна за България етническа партия.", „Кеф, Един фес по-мал­ко!" Ако това е гласът на на­рода, значи нашето обще­ство е волно.

Реакциите на политици­те не ни носят успокоение. Веднага изплуваха хора като Осман Октай, Гюнер Тахир, Сезгин Мюмюн и пр. персони. Те се занима­ват преди всичко с лич­ността на Ахмед Доган. ' Така пред нас беше обрисуван образ на един лабилен, маниакален, жесток и неуравновесен тип, който се прави на каубой,

стреля под път и над път, действа чрез подставени лица, които после натапя.

Сидеров веднага поиска да бъде свален имунитетът на Доган. Костов поиска едва ли не следствието по смъртта на Ахмед Емин да бъде под парламентарно наблюдение и контрол (което е абсолютно недо­пустимо). Бойко Борисов твърди, че върху главния секретар на МВР е упраж­нен силен натиск, за да ка­же, че става дума за самоу­бийство.

За мен има два важни въ­проса. Ако това е самоу­бийство - защо? Ако е убийство, кой е извърши­телят и поръчителят, и каква е целта? Ахмед Емин беше един ненатрапчив човек, който не се е навирал в очите на камерите и не се е пъчил като начал­ник на кабинета на може би най-влиятелната полити­ческа личност в България. Той е образован човек, юрист и поради което мно­го подходящ да бъде обя­вен за „консилиери" (знаем, че това е мафиот­ски термин). Според други твърдения той е сивият кардинал на ДПС, но не е известно да е кадрувал и да е определял политиката на движението.

Ахмед Емин бе образцов мюсюлманин, с три деца, човек, който безспорно имаше власт, но никога не я демонстрираше.

Какви версии се появя­ват?

• Разследването на обръчите сринало психи­ката на Емин.

• Бил притеснен след уволнението на Иван Драшков, тъй като бил прибран политическият чадър над ДПС.

• Заради опасността да бъде реанимирано делото "Лиани", прикривано, спо­ред версиите от Иван Драшков.

• Че се самоубил след тежък разговор с Доган.

Че Доган го е убил и след това е написал пред­смъртното писмо, което било следсмъртно.

И изобщо - внушават ни, че е политическо и иконо­мическо убийство.

Така ли е? Независимо дали е самоубийство, или убийство, то е изключи­телно тежък удар в някол­ко посоки.

1. Срещу ДПС като партия, която не познава поражението,

която в последните 19 г. не­изменно е участвала във властта и без която е не­възможно да бъде избран президент, нито пък да бъ­де сглобено правителство.

2. Лично срещу Доган ка­то един от най-значимите политици в страната и чо­век, който има стратегиче­ско мислене, задава поли­тиката, който контролира еднолично своята партия, безспорен авторитет за из­бирателите си и политиче­ски играч от висока класа.

3. Срещу тройната коа­лиция и правителството, където мандатоносителят се казва ДПС. Разбира се, и по президента, който непрекъснато е обявяван за "закрилник на Доган".

4. Срещу етническия мир в страната.

Това е предупреждение към Ахмед Доган персо­нално (той и бездруго поне от една година се движи със засилена охрана); към всички, свързани с ДПС по какъвто и да е начин, разби­ра се, и към целия полити­чески елит.

Версията "Доган е вино­вен" е сладострастно об­съждана, обогатявана, на­саждана и много щедро ти­ражирана от бивши фигури в ДПС, както и от лица като Атанас Атанасов. Но има един такъв въпрос: Защо Доган ще иска смъртта на своя най-доверен човек?

Емин като най-информиран е възможно най-до­брата защита за Доган и ДПС при евентуално раз­следване на финансиране­то на ДПС. И в същото вре­ме се смята за заплаха. За­що? До момента никой не е казал и дума на съмнение за почтеността на Емин. Версиите, които обвиня­ват Доган, предполагат, че той е решил да се самоубие публично и да у бие и своето творение - ДПС, да унищо­жи всичко, което е постиг­нал като човек и като поли­тик. И да взриви българ­ският етнически модел, който е невъзможен без Доган и ДПС. (Продължение от 11-а стр.) За мен последният чо­век, който има интерес от смъртта на Емин, е Доган и последната политическа сила, която има интерес, е ДПС. Следователно някой друг има интерес. И не про­сто интерес, а

скрити стратегически цели

Те могат да бъдат постигна­ти в атмосфера на неспирна ченгеджийница и непре­къснати атаки срещу ДАНС, защото очевидно някой е силно заинтересо­ван ДАНС да не работи.

Как изглеждат целите? Да дерайлира ДПС от поли­тическия живот. Като не могат да елиминират ДПС по демократичен път, оче­видно някой търси други ре­шения.

Следващата цел е опозо­ряването на самия Ахмед Доган и лишаването му от харизмата на значима по­литическа фигура. Другата цел е тържество на полити­ката в стил "анти-ДПС" и "ДПС - проклятието на Бъл­гария" . И тържество на тази латентна ксенофобия, коя­то тече от анонимните сайтове.

Подобен тип мислене веднага поражда следва­щата цел - възкресение на политиката "противо турци да стоим насреща". Резул­тат от всичко това ще е раз­деление на нацията.

Другата цел, естествено, е удар по сегашното упра­вление, което се намира в своята последна година. Целта се нарича предсроч­ни избори, които очевидно

не могат да бъдат предизви­кани по демократичев път. И последната стратеги­ческа цел, най-важната, е цялостното преформулиране на политическия и об­ществения живот в Бълга­рия. Деконструкция на се­гашния политически мо­дел, замяна с друг, който няма ясни очертания, но очевидно предвижда

появата на нови политически сили. Затова ДПС е заинтересу­вано да иска цялата истина и по-бързо. Защото със смъртта на Емин ще про­дължава да бъде злоупотребявана с политически цели, които надхвърлят то­ва, което се е случило там, на "Беловодски път", до турската баня.


22.10.2008 г.

Избират без конкурс кой да прави ток в софийските тецове
ЗДРАВКА АНДОНОВА

Фирмата, която ще произвежда ток в тецовете на "Топлофикация-София", ще бъде избрана не с конкурс, а чрез пряко договаряне. Основното условие е столичното парно да не трябва да инвестира в мощностите, но да остане съсобственик в когенерацията.

"На конкурс?! Все едно да си избирате съпруг чрез конкурс. По-добрият вариант е да избираме партньора за когенерация чрез пряко договаряне, за да изберем най-опитния", обясни плюсовете на обсъждания метод главният секретар на Столичната община Росен Желязков.

Няколко фирми вече са изразили желание пред "Топлофикация-София" да произвеждат ток от парно. Сред тях са френската "Сюез", американската "Хорайзън", българската "Ню енерджи вижън" и чешката ЧЕЗ. Според председателя на ДКЕВР Константин Шушулов цената на парното може да падне пет пъти, ако когенерацията стане факт.

Произвеждането на ток в тецовете може да започне най-рано след две години, прогнозира Росен Желязков.

Столичната община е започнала разговори за директна доставка на газ от "Газпром" и "Газ дьо Франс". Според кмета Бойко Борисов това можело да стане, ако София си плаща транзитна такса за тръбопроводите. В момента столичното парно има договор с "Булгаргаз".Общото събрание, на което ще стане ясна съдбата на "Топлофикация-София", е насрочено за 28 октомври. Столичната община очаква държавата да приеме предложението и за наливане на 55 млн. лв. в дружеството, но е категорична, че няма да преговаря по варианта всички акции да бъдат прехвърлени на кметството.

Знаят, че не можем да гарантиране заема на "Топлофикация-София", без решението за падане на държавната гаранция да мине през парламента и през кредиторите (б. р. - Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие), и пак си правят пиар, коментира кметът Борисов.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница