Проект Коменски: "За вкус и цвят се дискутира, нашите различия са нашето богатство"Дата07.08.2018
Размер32.72 Kb.
#78121
Проект Коменски: “За вкус и цвят се дискутира, нашите различия са нашето богатство”
Работна среща на страните партньори в България на тема “Еволюция на вкуса: традиции и съвремие”
От 13 до 17.04.2008г. Езикова Гимназия “Акад. Л. Стоянов” бе домакин на поредната работна среща на страните партньори по проект Коменски. Присъстваха групи от Франция - 4 учители и 4 учници, Италия – 3 учители и 2 ученика, Кипър – 2 учители и 2 ученика, Испания – 2 учители и от Русия – една учителка, която не участва в проекта, но проявява интерес към темата и свързаните с нея дейности и бе като наблюдател.

Екипът от учители и ученици от ЕГ, участващи в работата по проекта, се готвеха за тази среща в продължение на месеци за да предложат динамична и ползотворна програма, включваща творчески и опознавателни дейности.

Първият ден, групите от училищата партньори бяха посрещнати по стар български обичай с погача и сол в ЕГ “Акад. Л. Стоянов” от Г-жа Попова-Директор на ЕГ, след което бяха поздравени с песни от хора на ЕГ.

Открита бе и започна работа конференцията “Еволюция на вкуса: Традиционен вкус” /1 част/. Наблюдавани и дискутирани бяха:

1) Презентации Power Point на ученици от ЕГ за България и Благоевград, видян през техните очи : география, история, традиции, съвремие

2) Презентации за страните партньори от Франция, Италия, Кипър, Испания.

3) Презентации на българските ученици на традиции и празници, традиционна българска архитектура и българска кухня.

Най-приятният и емоционален момент бе дегустацията на традиционни български ястия, приготвени от учениците и техните семейства с последвало оценяване на ястията от гостите.

Следобяд, се направи съвместно посещение от учители и ученици на испано-българското предприятие за колбаси “Карол”

Денят завърши с посещение и разглеждане на Исторически музей – Благоевград

Вторият ден от срещата започна отново с работа на конференцията “Еволюция на вкуса”, “Модерен вкус” /2 част/, включваща:

a) Презентации, подготвени от ученици, участващи в проекта на тема:

- съвременният български дом: архитектура и интериор

- хранителни навици: предпочитани храни и напитки

- облекло и демонстрация на дрехи, ушити от ученици от ПГ по текстил, Благоевград.

б) Презентации на страните партньори за еволюцията на традиции и навици.

Наблюдаваните презентации логично предизвикаха съпоставки и изводи за онези традиционни елементи, съхранили се и до днес в съвременния бит, в света на глобализация, за различните влияния върху вкуса, както и за това, което ни сближава /кухнята за Кипър и България/ и различава /обичаи, песни/

Гостите разгледаха с интерес направените табла за страните партньори във фоaйeто на гимназията /2 етаж/, след което, учителите, заедно с Директора на ЕГ, г-жа Попова, отидоха на среща с кмета на Благоевград, г-н К. Паскалев, на която той бе запознат с работата по проекта и бе проведен разговор за образователната политика на община Благоевград.

През това време, българските ученици и техните гости разучаваха и пяха български трапезни песни /“Иване”.../, под ръководството на г-жа Р. Тодорова, учител по музика в ЕГ.

Следобяд, всички гости посетиха и разгледаха Рилския манастир

В края на деня, координаторите на страните партньори и техните колеги се събраха на работно съвещание и обсъдиха програмата и дейностите за предстоящата работна среща в Италия, от 17.10 до 22.10.2008г; проведена бе дискусия за по-нататъшната съвместна работа и изготвяне на финалните продукти от страните партньори.

Третият ден бе посветен на опознаване природната красота и кулинарните традиции на Пиринския регион. Проведена бе екскурзия с всички участници и гости до Разлог и Банско с: 1) посещение и дегустация на млечни продукти в българска мандра за производство на млечни специалитети, “Велес”, в гр. Разлог; 2) Банско: разглеждане на града, организиран обяд за цялата група в механа “Воденицата” и дегустация на характерни и съхранили се във времето бански специалитети; изпълнение на трапезни песни от мъжка певческа група “Бански старчета”. Гостите останаха възхитени, както от красотата на Рила и Пирин, така и от гостоприемното посрещане в Банско и виртуозното изпълнение на мъжката певческа група. По време на пътуването много настроение създаваше разучаването и изпълнението на песни от Франция, Италия, Кипър и България заедно с колегите по музика от Франция и България.

Последният четвърти ден бе посветен на заключителна работна среща на учителите от страните партньори и дискусия за постигнатите резултати, изготвяне на съвместна програма за срещата в Италия, както и последна разходка и покупки в Благоевград.

Учители и ученици се разделиха с много вълнение, пожелания за добър път и до нови срещи, както и неизбежните тъга и сълзи в очите, но с щастливото усещане за намерени нови приятели и съмишленици.Лиляна Ризова

Координатор на проекта за България
Каталог: komenski -> sreshti
sreshti -> Урок по италиански език за учениците Пазаруване на продукти за приготвяне на ястията за европейския обяд
sreshti -> Проект Коменски: "За вкус и цвят се дискутира, нашите различия са нашето богатство"
sreshti -> Урок по италиански език за учениците Пазаруване на продукти за приготвяне на ястията за европейския обяд
komenski -> Всекидневникът на югозападна бъструмалгария
komenski -> За вкус и цвят се дискутира; нашите различия са нашето богатство!
komenski -> Впечатления от Италия Юлияна Чивиева, Полина Дурева, Цвети Стойчева, 12в кл
sreshti -> Училищни партньорства


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница