Програма Бизнесадминистрация Учебна дисциплина "Микроикономика" курсова работа „ Разходи и приходи на фирмата същност и видове "страница1/4
Дата28.03.2024
Размер323.21 Kb.
#120822
ТипПрограма
  1   2   3   4
КР Микро
МЕЖДУНАРОДНО ВИСШЕ БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ БОТЕВГРАД
ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ

Бакалавърска програма Бизнесадминистрация


Учебна дисциплина “Микроикономика”

КУРСОВА РАБОТА


Разходи и приходи на фирмата – същност и видове
Разработил: Проверил:
ХХХХХХХХХХХХХХХХХХ Д-р Гергана Рашкова
Фак. №


София

Декември 2014 г.


СЪДЪРЖАНИЕ:

  1. Увод – 3 стр.
  1. Приходи на фирмата – същност и видове – 4 стр.
  1. Разходи на фирмата – същност и видове - 7 стр.
  1. Заключение – 12 стр.
  1. Използвана литература – 14 стр.
  1. УВОД

Основна стратегическа цел на всяка една компания, с първостепенно значение е постигането на максимална печалба. Обемът на постиганатата печалба зависи от много променливи и фактори, основните сред които са приходите и разходите на компанията. При извършването на своята основна дейност, всяка фирма прави разходи и реализира приходи. Тези фактори са съществена предпоставка, както за бъдещото развитие на фирмата, така и за евентуални негативни резултати, от нейната дейност. Те всички участват в общ цикъл , който почва със закупуването от страна на фирмата на различни производствени фактори, за които тя прави конкретни разходи с чиято помощ създава пазарните продукти или услуги, които да предложи на своите потребители. За ефективната работа на конкретната фирма, трябва да е на лице добре претеглен баланс между реализираните приходи и направените разходи.
Съотношението между приходите и разходите на фирмата определят финансовия резултат от нейната дейност, който се изрязява чрез получената печалбата. Реализацията на положителни финансови резултати, зависи пряко от тези показатели, които трябва постоянно да се анализират,оценяват и контролират по време на всеки производствен цикъл. За целта се ползват различни методи във всяка фирма, като основно място сред тях, заема счетоводното отчитане. Конкретно с негова помощ се калкулира точната себестойност на реализирата продукция, като в резултат на получените данни, може да се направи оценка, дали е рентабилно производството на конкретен продукт или услуга, и доколко той би спомогнал за постигането на стратегическите фирмени цели. Това определя поведението на фирмата на пазара, кото оказва пряко влияние върху предлагиния от нея асортимент от стоки и услуги - съответно се отразява косвено и върху нейните потребителите.  1. Сподели с приятели:
  1   2   3   4
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница