Република българия министерство на здравеопазването Регионална здравна инспекция КюстендилДата24.07.2016
Размер24.08 Kb.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция Кюстендил

20 ноември – Международен ден без тютюнопушене

Всеки трети четвъртък на месец ноември е посветен на борбата срещу тютюнопушенето. От 1977 година Американската общност за борба с рака активно се включва в този ден против тютюнопушенето. Официалното присъединяване към тази инициатива от страна на Международния съюз за борба с рака дава тласък този ден да се отбелязва в много страни по света. В нашата страна инициативи, посветени на Международния ден и превенцията на тютюнопушенето се провеждат от 1990 година.

Целите на Международния ден без тютюнопушене са поне за ден пушачите да се откажат от пушенето, а защо не да продължат живота си без вредния навик, за други може да послужи за размисъл върху вредите които нанася - здравни, икономически, социални.

Мотото на кампанията тази година е „Мамо, татко не пушете, здравето ми запазете!”.

Нежеланото излагане на тютюнев дим означава вдишване на комбинация от два димни потока, веднъж от димът който се вдишва и после издишва от пушача - основен димен поток и димът, който се отделя от края на димящата цигара - страничен димен поток и представлява около 85% от дима в затвореното помещение. Страничният димен поток съдържа 2 пъти повече никотин, 5 пъти повече въглероден оксид, 73 пъти повече амоняк, 3 пъти повече бензпирен, повече кадмий.

Основно това е димът, който вдишват не само пушачите, но и непушачите, намиращи се в същото помещение. В помещение, в което се пуши, докато пушачът изпушва десет цигари, непушачът поема вредни вещества, все едно е изпушил шест цигари, т.е само с 45% по-малко.

През последните години много проучвания доказват, че у непушачи, изложени на пасивно тютюнопушене се установяват заболявания, свойствени за пушачите. Това е от особено значение в детска възраст, тъй като за разлика от възрастните при децата, които растат в семейства на пушачи рискът за възникване на заболявания и нарушения във физическото и психическото развитие е от два до четири пъти по-висок.  

В България повече от половината от децата (57,5%) в предучилищна възраст са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си. Пушат 45,7% от бащите и 39% от майките (по данни на „Проучване на здравния риск при деца от предучилищна възраст, изложени на пасивно тютюнопушене” в България, от НЦОЗА, 2012 г.)

По повод Международния ден без тютюнопушене-20 ноември РЗИ-Кюстендил призовава своите съграждани да предпазят децата си от бавната разрушителна власт на цигарата, да обгърнат семействата си с повече любов и топлина вместо с тежък тютюнев дим.

Организираната кампания от здравната инспекция включва редица инициативи:17-28 ноември

Провеждане на обучителни дейности сред различни възрастови групи в община Кюстендил, Дупница и Рила;20 ноември от 11.00 часа

Провеждане на кампания в Община Рила. Програмата включва:  • презентация;

  • измерване нивото на въглероден оксид в издишания въздух и определяне количеството карбоксихемоглобин в кръвта;

  • определяне на зависимостта по теста на Фагерстрьом и консултиране на желаещи граждани относно тютюнопушенето;

  • прожекция на филм ориентиран към възможностите за самостоятелно преодоляване на тютюневата зависимост.

25 ноември от 12.00 часа

В ПГ по хранително-вкусови и химични технологии, град Дупница – измерване нивото на въглероден оксид в издишания въздух и определяне количеството карбоксихемоглобин в кръвта; определяне на зависимостта по теста на Фагерстрьом и консултиране на учители и ученици.

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница