Семинар на Лийзюръп за централна, източна и югоизточна ЕвропаДата09.04.2018
Размер24.14 Kb.
ТипСеминар

Прес съобщение София, 23 април 2008
Българска асоциация за лизинг беше домакин на ежегодния семинар на Лийзюръп за централна, източна и югоизточна Европа, който се проведе на 22 и 23 Април 2008 г. в хотел Шератон. Лийзюръп е Европейската федерация на лизинговите асоциации, като пазарният дял на компаниите представени чрез асоциациите членуващи в Лийзюръп за 2006 година е около 92% от Европейския лизингов пазар и провеждането на семинара в България е сериозна оценка за перспективите на българската икономика, българския финансов сектор и лизинговия бизнес в частност. В семинара участваха 115 участника от 22 страни.
Първият такъв семинар се провежда през 1996 година и винаги предизвиква сериозен интерес сред бизнес средите в региона.

Тази година дискутираните теми бяха разделени в четири сесии:  • Тенденции в развитието на лизинговия пазар в България и региона. Според г-н Теодор Маринов, Съ-председател на БАЛ, при реализиран през 2007 г. ръст надхвърлящ 60%, се очаква за 2008 г. българският лизингов пазар да нарастне смежду 40 и 50%. Степента на проникване на лизинговите услуги на пазара би позволила през следващите 2 до 3 години да се запазят нива на ръста между 30 и 40% годишно. Според г-н Николай Марев, Ръководител на международните лизингови операции на OTP Group, ръстът на лизинговия пазар за Централна и източна Европа значително изпреварва този в останалата част на континента, като най-сериозни перспективи за бъдещ ръст има в Русия и Украйна. Според г-н Джон Бенет, Председател на Leaseurope, въпреки стремежа да се създаде единен пазар на лизинговите услуги в Европейския съюз, все още съществуват твърде много различия в правните, счетоводните и данъчните рамки на отделните страни членки, които фрагментират пазара. По-сериозни стъпки в хомогенизирането на средата се очакват през 2012 – 2015 г., когато се очаква да бъдат приложени редица мерки по хармонизиране на счетоводните и данъчни законодателства в страните от ЕС.

  • Тенденции на пазара за оперативен лизинг на леки автомобили. Според г-н Югослав Стоянов от Datamonitor, ръстът в Югоизточна Европа и Русия тепърва предстои и водещ фактор ще бъдат нарастващите нужди на фирмите от аутсорсинг на услугите свързани с автомобилния парк. Според г-н Антони Де Бишоп, в момента текат сериозни промени при политиката на данъчно облагане на леките автомобили, свързана с нарастващите очаквания за ограничаване на въглеродните емисии. В същото време, потребителите са склонни не винаги да вземат екологично съобразни решения що се касае до техните собствени покупки и начин на живот.

  • Възможности за финансиране чрез лизинг на проекти по Еврофондовете, публично–частно партньорство и възобновяеми енергийни източници. Г-н Андржей Кржемински, Заместник Председател на полската лизингова асоциация, представи изключително успешния опит на полските лизингови дружества при финансиране на проекти чрез Еврофондовете. Според представените данни за Полша, делът на проектите финансирани чрез лизинг доближава 50%.

  • Измами в лизинга. Беше обсъдена обезпокоителната тенденция за нарастване на измамите при лизингови сделки на Европейско ниво, като бе обърнато специално внимание на схемите включващи трансгранични доставки и участие на доставчиците на лизингови стоки.

Генералният директор на Leaseurope, г-н Танги Ван Де Верв, оцени семинара като успешен и изключително полезен за участниците, предвид актуалните дискутирани теми и компетентноста на лекторите.Бул. Ал.Стамболийски 27Б, ет.3, София 1000; тел/факс: 980 49 30

e-mail: assistant@leasing-bulgaria.org; web: http://www.leasing-bulgaria.org

Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница