София хартиен арт фест 2017



Дата09.11.2017
Размер102.16 Kb.
#34235

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2017

2017 година - период на срещата на модернистичния порив с търсенето на чисто човешките забравени ценности, противопоставянето на "духовно" и "материално", "свое" и "чуждо", "природа" и "човек" Този сблъсък, освен глобален обществен проблем, рефлектира върху възприятията на всеки човек, живеещ сега. За повечето съвременни хора всичко е мимолетно, дори и изкуството. Не се вглеждат в малките неща, които са в основата на всичко, но едно събитие, наречено SOFIA PAPER ART FEST, ни пренася в един друг свят- този на хартиеното изкуство.

За седми пореден път Фондация "Аматерас" организира СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ. Поредицата от събития ще бъдат представени в периода 9 май - 6 юни 2017 г. Тазгодишното мото на фестивала, избрано от организаторите и участниците - "Спаси природата с изкуство", насочва зрителите към търсената съдържателна и идейна особеност на проявите, съпътстващи изданието през 2017 г., а именно, че чрез красотата на изкуството може да бъде преодолян сблъсъкът между човека и природата. Пред нас е един фестивал, обединен около идеята, че посредством изкуството, което се явява медиатор между човека и заобикалящата го среда, може да бъде постигната хармония.

Тази и следващата година са много важни не само за СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ, но и за страната ни, тъй като 2018 г. е годината на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това значимо събитие бива отразено в програмата на Феста. Основните цели, заложени от организаторите, са свързани с приоритетите на Стратегията на София за култура 2013-2023 „СОФИЯ – ТВОРЧЕСКА СТОЛИЦА“, както и с презентирането на България зад граница. Едно от събитията, пряко свързано с представянето на България, е дългосрочния проект на Тодор Тодоров и Даниела Тодорова, обединен със заглавието "Древни послания", където авторите обединяват творбите си в един общ център - природното и духовно наследство на България и нейната връзка с редица култури по света.

Основният модул на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2017 е в периода 9 май- 6 юни 2017 г. и ще бъде проведен в столицата. След 6 юни инициаторите предвиждат част от събитията да бъдат представени на различни места из страната и чужбина. Всички локации, на които ще се състоят събитията тази година, с изключение на Галерия "МАЗДА" и Галерия “АРТУР” ситуирани в кв.Лозенец, са в "сърцето" на София, където тече интензивен културен живот.



Фокусът на издание 2017 е върху културния диалог и представянето на професионални мрежи и сдружения в София, представянето на колекции на Феста зад граница в чест на българското председателство на ЕС през 2018, както и върху общи експозиции в Европа, Азия и Латинска Америка.

ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ ПРЕДВИЖДА НЯКОЛКО ОСНОВНИ ПРИОРИТЕТА:


  1. СОФИЯ – ГРАД ДОМАКИН НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ЕС – Това е заложено в цялостната програма на изданието. Предвидена е специална презентация върху оформената стратегия и програма на СХАФ за 2018 пред чуждестранните партньори, посолства и културни центрове, туроператори, общини, медии, професионални сдружения, НПО-та и медии в ДКИ на Външно Министерство. Предвидена е и презентация, запознаваща с целите на Конгреса на IAPMA (Международната асоциация на авторите, работещи с хартия със седалище Германия), който ще се проведе под домакинството на СХАФ през май 2018. Очакваните участници в конгреса са над 250 членове на асоциацията, предимно от Европа, а бройката на участниците в събитията и изложбите ще надхвърли 500 автори от цял свят.




  1. ОБРАЗОВАНИЕ И ЕКОЛОГИЯ – Ново разбиране за света, в който живеем – нови технологии и експерименти. Хартиено изкуство с ръчни хартии от растения и рециклиране на хартия. Изложбата АМАТЕРАС Ежегодно издание за хартиено изкуство и фокус Европейски автори и дебюти на млади автори. Галерия Финес ще представи ИЗЛОЖБА АМАТЕРАС - 67 автори от 22 държави. Галерия София Прес, Галерия Артур и Галерия Арте ще представят самостоятелни проекти на български и чуждестранни автори, Галерия Мисията в Министерство на Външните работи ще представи проект за Председателството на България през 2018, а галерия МАЗДА -източно изкуство.



  1. ХУМАНИЗЪМ – работа с организации със социален приоритет – уъркшоп за хора със зрителни проблеми и уъркшоп за емигранти – съвместно със Съюза на слепите – експозиция, съдържаща и произведения с Брайлово писмо и интерактивни инсталации. Гостуващ лектор от Бразилия.




  1. СОФИЯ ЗАД ГРАНИЦА - ПРОГРАМА ЗА ПЪТУВАЩИ ЕСКСПОЗИЦИИ – Филми, изложби и презентации извън България през останалия период на годината. През май 2017 в България и втората половина на годината в Европа – изложби с лекции и презентации за изданието през 2018, което ще се състои по време на председателството на България в ЕС.




  1. ГОСТУВАЩИ ПРОЕКТИ в ЧУЖБИНА – Париж и Страсбург - Франция, Бразилия, Сао Паоло и Бело Оризонте – Бразилия, Хелзинки – Финландия




  1. РАЗДЕЛ КИНО – Филми за опазването на горите и природата – специален фокус, насочващ към уникални световни нови принципи на културата и живото световно наследство




  1. ПЪРФОРМАНС на Анджела Барбу – свързан с емигриращите хора – наболял обществен световен проблем през последните години на XXI век



  1. ХАРТИEНИ ТЕХНИКИ – лекция и уършоп с демонстрации на техники от Далечния изток



ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА СХАФ 2017

  • 9 май - (вторник) СПАСИ ПРИРОДАТА С ИЗКУСТВО – Галерия "МАЗДА"

На 9 май, Деня на Европа, в Галерия "МАЗДА" ще се състои официалното откриване на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ, издание 2017 г. Неслучайно първата представителна експозиция, с която ще бъде даден старт на тазгодишния СХАФ, е озаглавена с мотото на феста "Спаси природата с изкуство". Творбите, изложени тук, са дело на японски автори и акцентират върху използването на хартии, изработени от естествени природни материали. За направата им творците си служат както с древни традиционни източни техники, така и с най-съвременни иновативни похвати за третиране на материалите.

За първи път СХАФ провежда своето официално откриване в Галерия "МАЗДА". Това е неслучайно избрано от куратора Даниела Тодорова като ден и място и е в унисон с европейските ценности заложени в цялостната дългогодишна културна политика на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ – единни в различието, толерантни и иноватори чрез изкуство.

Фондация "АМАТЕРАС" и "МАЗДА" са дългогодишни партньори. Още от самото начало на Феста Галерията е една от локациите, в която се провеждат редица събития, пряко свързани с японското изкуство, която отговаря на идейните търсения на организаторите, превърнала се в емблематично място за експониране на хартиени произведения. Дългосрочната стратегия на фондацията да представя експозиции в нестандартни пространства чрез галерия МАЗДА утвърждава този успешен и елегантен модел на партньорство в сферата на съвременното изкуство в задъхания град. Това е и една от причините откриването на СХАФ 2017 да бъде точно там.

Изложбата в Галерия "Мазда" ще продължи от 9 май до 6 юни.




  • 11 май (четвъртък) АМАТЕРАС ГОДИШНАТА ИЗЛОЖБА КОНКУРС ЗА МАЛЪК ФОРМАТ – световно и европейско изкуство, Галерия "ФИНЕС"

Следващото събитие от програмата на СХАФ 2017, е емблематичната изложба-конкурс за хартиено изкуство малък формат и е най – стария международен проект на Фондация "АМАТЕРАС" в нейната дългогодишна международна дейност. Тази експозиция на фондацията е причината за съществуването на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ и е направила България много значима за редица творци в това изкуство. В продължение на девет години тази изложба е представила над 700 автори от 42 държави , работещи в сферата на хартиеното изкуство. Идеята на експозицията е чрез малкоформатни произведения да демонстрира световните тенденции в най-младия раздел в съвременното изкуство Paper Art. В изложбата могат да бъдат направени аналогии и препратки към тенденции, свързани с дизайна, както и с различни методи и техники за обработка и създаване на ръчна хартия - утвърдени традиционни способи и иновации в областта. В изложбата, с мото през 2017г. "Докосни природата", ще вземат участие 67 автори от 22 държави. По своеобразен начин всеки един от представените автори носи своята национална идентичност, но в годишната изложба на Фондация "АМАТЕРАС", по думите на Даниела Тодорова, всички "биват обединени като деца на едно голямо семейство. Всички сме различни, но и еднакви, всички имаме нужда да бъдем креативни, съзидателни и обичащи се.".

Изложбата ще бъде открита на 11 май в Галерия "Финес". На откриването ще бъдат обявени наградите от конкурса от международното жури от председателя на АМАТЕРАС Фондация Тодор Тодоров.

Мотото на изложбата "Докосни природата" насочва към идеята на още едно от събитията на феста, планирано за 23 май - уъркшоп за незрящи. Уъркшопът ще бъде проведен в Галерия "Финес", където част от малкоформатните експонати са създадени за незрящите с помощта на Брайлово писмо.


  • 15 май "ЗЕМНИ ВИЗИИ" - самостоятелен проект на Елиана Анхина, Бразиля. Галерия "АРТУР "

На 15 май в "кокетната" лозенска галерия "АРТУР" ще бъде презентиран самостоятелният проект на бразилската авторка Елиана Анхина, член на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия IAPMA, наречен "ЗЕМНИ ВИЗИИ". Експонатите, изработени от бананова хартия, се характеризират както с интересния материал и нетрадиционен подход за третиране на произведенията, така и със своеобразен "земен" колорит, отговарящ на търсената идейна и съдържателна особеност на проекта, отразена и в името "ЗЕМНИ ВИЗИИ".

Събитията, представени в двата поредни дни - 15 и 16 май, дават възможност на непознати за страната ни автори от далечни страни да презентират своята визия на актуални теми. Чрез изложбата си Елиана Анхина отразява отношението си към природата, към Майката Земя, с цялостната си концепция - от използваните материали до готовите творби, в които авторката въплъщава своето отношение към Земята.

Тя е известна авторка в това изкуство, член на IAPMA/ световната асоциация на авторите работещи с хартия/ и нейното представяне в София има и друга важна мисия. Тя ще бъде един от хората които ще споделят опита на световната организация в нейната международна дейност и представянето на конгресите и в различни точки на света. Това е свързано със събитието от програмата на ФЕСТА за презентиране на програмата и домакинството на България през 2018 на поредния конгрес на IAPMA.


  • 16 май “СЕМЕНА НА ВРЕМЕТО” – Галерия-книжарница СОФИЯ ПРЕС – самостоятелен проект на Анджела Барбу

На 16 май в галерия "София Прес" ще бъде представена изложба от изображения (фотографии) на Анджела Барбу. Експонатите представят фотографии на инсталации на бразилската художничка, отпечатани върху ръчно изработена от нея хартия. Галерия-книжарница "СОФИЯ ПРЕС" е избрана специално за това събитие, заради многообразието от културни прояви, които биват организирани и провеждани там. Анджела Барбу, която ще представи своя проект в галерия-книжарница "СОФИЯ ПРЕС" отговаря напълно на експозиционното пространство - освен, че се занимава със съвременно изкуство и неконвенционални форми, авторката е куратор на редица международни художествени и социални проекти. Тя ще се включи в още две от събитията на СХАФ 2017 - уъркшопа за незрящи в галерия "ФИНЕС" на 19 май, както и едно от най-привлекателните събития в тазгодишната програма пърформанс "СЕМЕНА НА ВРЕМЕТО". За изявата за Хартиения фест, авторката споделя следното: "The concept of this project fits extraordinarily with the research theme of the Sofia Paper Art Fest 2017 which, as a guiding thread, seeks for a better world where artists have a role of bringing to people their own identity and care for the world."

Изложбата на произведения, проследяващи различни етапи и показващи разнообразието от гледни точки на Анджела Барбу, ще продължи в периода 16 май - 30 май в галерия – книжарница "СОФИЯ ПРЕС".




  • 18 май „ ДРЕВНИ ПОСЛАНИЯ“ – Галерия "МИСИЯТА" – пътуващ проекта на Даниела Тодорова и Тодор Тодоров посветен на Председателството на България в ЕС през 2018

На 18 май в галерия "МИСИЯТА" ще бъде открита изложбата "ДРЕВНИ ПОСЛАНИЯ", фрагмент от мащабния проект на организаторите на СХАФ и създателите на фондация "АМАТЕРАС" Тодор Тодоров и Даниела Тодорова. В изложбата ще бъдат представени неголям брой експонати и няколко кратки филма, което е малка извадка от мащабния проект. Съвместният проект на Даниела и Тодор Тодорови е едно от ключовите събития както на СХАФ 2017, така и на бъдещото председателство на България на Съвета на Европейския съюз. Чрез творбите си авторите се обединяват около обща концепция, свързана с духовното, културно и природно наследство на България и дълбоката и връзка с редица различни традиции и култури по света. Заглавието на експозицията "ДРЕВНИ ПОСЛАНИЯ" насочва зрителя към идейните търсения на творците.

Предвидена е специална презентация на 23 май в програмата на СХАФ за 2018 пред чуждестранните легации и културни институти, което е съвместна инициатива с ДКИ на Министерство на Външните работи с цел мащабно отразяване на културните процеси и наследство на България в различни страни в годината на председателството.

Изложбата "ДРЕВНИ ПОСЛАНИЯ" ще бъде експонирана в галерия "МИСИЯТА" от 18 май до 31 май.




  • 20 май „ ИГРА С ОГЪНЯ “ – Галерия "АРТЕ"

В Европейската Нощ на Музеите, Галерия АРТЕ ще представи една нестандартна изложба, която е едно от странните техники с горена хартия, която е доста предизвикателна и същевременно интересна като въздействие. Проекта е на младата авторка Адриана Бояджиева, която се изявява предимно в утилитарни произведения, но в този проект нещата звучат в елегантното пространство на галерията, магично и много привличащо. Тази игра със светлината и загадъчните преплитания на естествени природни елементи с горена оризова хартия създава камерна и магнетична среда. Коренища преплетени с трансформираната горена и нагрята хартия е лично предизвикателно за авторката. Както казва самата тя“ Непреднамерените и понякога чудати форми на паднали, счупени клони и коренища разпалват любопитството ми към дървото като материал. С времето, хартията от елемент се превърна в активен участник в работата ми. Личните метаморфози на тези два иначе тленни материала ме кара да търся превъплащение на всяка лампа в скулптура с нейния смисъл и разказ.

Изложбата ИГРА С ОГЪНЯ ще бъде отворена на 20 май от 17.00 часа за среща със почитателите на този вид изкуство и ще продължи в периода 16 май - 30 май в галерия "АРТЕ".


  • 20 май Европейска нощ на галериите и музеите

В Европейската нощ на галериите и музеите СХАФ ще подари на столичани нощ, наситена с разнообразни събития, обединени чрез хартиеното изкуство. Всичките, открити до 20 май, общо пет изложби ще бъдат отворени в нощта на 20 май със специални събития, предвидени за всяка от тях.

Тогава ще бъде представена и емблематичната за СХАФ Хартиена улица. Тя ще бъде ситуирана на специално място, средище на културен живот както в Древността, така и днес - "Ларгото". Хартиената улица с локация "Ларгото" ще бъде достъпна за посетители от 18.00 до 24.00 ч. на 20 май. Предвидена е богата програма, включваща: експозиция на хартиена мода; ревю от хартиени облекла и уъркшоп за деца, със специалното участие на ученици от ЧСУ „Евлоги и Христо Георгиеви”; павильони – различни организации и сдружения – оригами, хартиени продукти, дизайнерски продукти, традиционни изделия, утилитарни изделия и др;

Пърформанса “ЛЕТЯЩИ МИСЛИ” на авторката Анджела Барбу от Бразилия е ключов в програмата със своята специфична и много актуална тема – мигриращите хора загубили всичко, но изпълнени с надежда за бъдещето.

В по-късните часове ще бъдат прожектирани филми предоставени от Ню Бояна Филм на екологични теми и други за културното наследство по нашите земи.


Повече информация ще можете да намерите на фейс бук страницата на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ.







Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница