Стартерни акумулаторни батерии. Химически процеси и характеристики на акумулаторните батериистраница1/5
Дата06.06.2024
Размер364.43 Kb.
#121379
  1   2   3   4   5
Стартерни акумулаторни батерии
Свързани:
системата Common Rail

Стартерни акумулаторни батерии. Химически процеси и характеристики на акумулаторните батерии


Устройство на акумулаторната батерия
В болшинството леки автомобили се използват 12V акумулаторни батерии. Те съдържат 6 последователно включени клетки, които са електрически разделени и поставени в корпуса на батерията. Всяка клетка се състои от положителен и отрицателен електрод. Електродите са оловни с различен химически състав на активното вещество. Те са разделени чрез сепаратори, изготвени от непроводящ микропорест полиетилен – фиг.1б.
Полюсните изводи са направени от оловни сплави, като винаги положителния полюс е по-дебел от отрицателния с цел предотвратяване на грешки при включване на батерията. Междуклетъчните връзки преминават през отвори във вътрешните стени на корпуса на батерията, който е изготвен от киселинно устойчив изолационен материал (полипропилен) – фиг.1а.а) б)
Фиг.1. а) стартерен акумулатор: 1 - горен капак; 2 – плоча с електрически изводи; 3,7 – вътрешна връзка между клетките; 4 – преграда между клетките; 5 – електрически извод; 6 – отвор и капачка на всяка клетка; 8 – корпус; 9 – крепежен елемент; 10 – положителна плоча; 11 – отрицателна плоча.
б) клетка от стартерен акумулатор: 1,4 – ел. извод; 2 – положителна плоча; 3 – сепаратор; 5 – отрицателна плоча.

За електролит се използва разредена с дестилирана вода сярна киселина. Той заема вътрешния обем на акумулатора и прониква в порите на активната маса на плочите на клетките. По старите конструкции на акумулатори имат отвори на всяка клетка за доливане на дестилирана вода и/или електролит. Последното поколение акумулатори нямат такива отвори или са необслужваеми. Изходът на газовете от клетките се осъществява през вентилационни отвори.
Електролит
Течен електролит
В качеството на електролит за оловните стартерни акумулатори се използва разредена сярна киселина. При напълно зареден акумулатор сярната киселина е 38%, а останалата част е дестилирана вода. Електролита съдържа йони, които осигуряват протичането на ел. ток между плочите на акумулатора. Плътността на електролита се изменя в зависимост от степента на зареждане.Тази информация е обобщена в табл.1.

Таблица 1. Зависимост между плътността на електролита, степен на заряд и напрежение на батерията.Плътност на електролита, г/см3

Степен на заряд, %

Напрежение на 12V батерия

1,28

100

12,7

1,21

60

12,3

1,18

40

12,1

1,10

0

11,7Електролит с по-голяма гъстота
За да се намали опасността от изливане на електролита от батерията се използват вещества, които увеличават неговата гъстота и той придобива формата на гел. Най-често за това се използва силициева киселина. Друг начин е използването на стъклени влакна в качеството на сепаратори.
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница