Валери Петров и Милен Врабевски — лауреати на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 гДата18.09.2017
Размер16.85 Kb.
#30478
Валери Петров и Милен Врабевски — лауреати на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 г.
Академик Валери Петров и д-р Милен Врабевски са българските лауреати на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 година. Национално жури, съставено от трима български евродепутати — Моника Панайотова (EНП), Антония Първанова (АЛДЕ) и Евгени Кирилов (С&Д), ги предложи за носители на приза, а европейското жури под председателството на заместник председателя на ЕП Ани Подимата (С&Д, Гърция) одобри предложението.
Академик Валери Петров е известен български поет, писател и преводач, номиниран заради изключителния му принос към българската култура и разбирателство между нациите.
Д-р Милен Врабевски е председател на Фондация „Българска памет“ (http://www.bgmf.eu/), чиято дейност е ангажирана с разпространението на европейските ценности сред младите хора в България и Европа.
Националното жури избира измежду три подадени първоначално кандидатури — на поета акад. Валери Петров, чиято кандидатура е подадена от Ивайло Калфин (С&Д), на д-р Милен Врабевски — председател на Фондация „Българска памет“, от името на д-р Андрей Ковачев и Преслав Борисов (EНП), и на Нина Николова — председател на фондация „Нашите недоносени деца“, номинирана от Мария Габриел (EНП).
След гласуването на националното жури на първо и второ място бяха класирани съответно акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски. Те бяха предложени на европейското жури за наградата.
От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС.
През 2013 г. общо 43 лауреата от 21 държави членки ще получат почетния медал на Наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие през октомври в Брюксел.
През 2012 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 37 души от държавите членки, сред които и Петър Петров, механик на кораба „Коста Конкордия“, който помогна за спасяването на пътници и екипаж при потъването на кораба.
Каталог: bulgaria -> resource -> static -> files
files -> Отново национален победител за наградата „Карл Велики
files -> Програма за обмен за студенти по програма "Еразъм" (Чехия). За носител на трета награда бе обявен проектът "Заведи ме у дома с колело", документален филм от Унгария
files -> Турция — еп призова към помирение и предупреди срещу предприемане на груби мерки
files -> София, 15 август 2013 г. Борбата с младежката безработица е темата на Гражданския форум "Агора" 2013 на Европейския парламент


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница