Въвеждане на текстДата29.08.2017
Размер40.5 Kb.
Въвеждане на текст

Когато създавате документ, основно правило е първо да въведете текста, а след това да го обработвате. По тази причина, с цел последващата обработка е важно да свикнете да спазвате основните правила за въвеждане на текст – не са много.

1. Елементи на текст

 • дума: последователност от знаци, разделени от интервал или препинателен знак;

 • ред: преноса към нов ред е автоматичен, след запълване на текущия;

 • абзац: винаги, когато използвате клавиш Enter указвате край на текущия и начало на нов абзац;

 • страница: прехода към нова е автоматичен, след запълване на текущата. Когато страницата не е запълнена и искате да преминете към нова (напр. заглавна страница), използвайте прекъсване: от меню Insert/ команда Break, изберете Page break и потвърдете;

 • документ: цялото текстово съдържание на документа.

2. Правила за въвеждане на текст

Повечето препинателни знаци се въвеждат след думата, без да се въвежда интервал. Интервалът се поставя след тях. Изключения има:

 • при въвеждане на тире: в текстообработката се използват два вида тирета. Късо тире се използва между представките за степенуване по, най и при полуслетите думи. Зписва се без да се оставят интервали преди и след него. Дълго тире се използва за разделяне частите на изречението. Задължително преди и след него се въвежда интервал.

 • скоби и кавички: преди лява скоба (кавичка) се оставя интервал, а след нея - не. Преди дясна скоба (кавичка) не се оставя интервал, а след нея – задължително.

Ако не сте сигурни как сте въвели вашият текст, може да проследите за “излишни” интервали и празни параграфи. Достатъчно е да включите функционалният бутон Show/ Hide от лентата Standard: . Интервалите се визуализират с точки, а край на абзац (параграф) – със знак ¶. Тези знаци са непечатуеми – само за ваша информация и последваща корекция. “Скриването” на знаците се извършва аналогично.Ако се налага да използвате специален знак в текста, най-лесният начин е да го вмъкнете: от меню Insert/ избирате Symbol/ избирате желания знак и бутон Insert.

Изтриването на знаци се извършва с клавишите Delete (от текуща позиция надясно, към края на реда) и Backspace (от текуща позиция наляво, към началото на реда).

Главни букви – по подразбиране, винаги когато започвате ново изречение след изписване на първата дума от него и въведен интервал се визуализира главна буква. За главна буква в средата или края на изречението (напр. за име) използвайте клавиш Shift – за една, или Caps Lock – за няколко последователни главни букви. С клавиш Tab можете да задавате отстъп за първият ред на абзац – недостатък обаче е, че използва вградените настройки за дължина на отстъпа. По-добрият вариант е на по-късен етап да зададете отстъпа – когато форматирате абзаца.
Маркиране (селекция) на текст

За да обработите текст на по-късен етап, задължително трябва да го маркирате (селектирате). Стандартен начин е да маркирате, като провлачвате със задържан ляв бутон на мишката. А ето и някои бързи начини: • двойно щракване върху дума – маркира се думата;

 • еднократно щракване вляво от ред – маркира се реда;

 • двукратно щракване вляво от ред – маркира се абзаца, в който е реда;

 • трикратно щракване вляво от ред – маркира се цялото текстово съдържание на документа.


Копиране, преместване (изрязване) и изтриване на маркиран текст

В Word има различни начини за извършване на операциите копиране, преместване и изтриване. Задължително обаче първо маркирайте! Изберете този начин, който ви е най-лесен.1. Чрез бутоните от лента Standard

а) копиране:

- бутон Copy

- позиционирате с щракване на ляв бутон на желаното място в документа;

- бутон Paste

б) преместване:

- бутон Cut

- позиционирате с щракване на ляв бутон на желаното място в документа;

- бутон Paste2. Чрез командите в меню Edit:

а) копиране:

- команда Copy

- позиционирате с щракване на ляв бутон на желаното място в документа;

- команда Paste

б) преместване:

- команда Cut

- позиционирате с щракване на ляв бутон на желаното място в документа;

- команда Paste

в) изтриване:3. Чрез командите от контекстно меню – отваряте го с щракване на десен бутон на мишката върху маркираният текст!

Ако ще копирате многократно един и същ текст, достатъчно е веднъж да активирате команда Copy – след това използвайте колкото пъти е необходимо да се копира Paste - внимавайте само къде позиционирате! Аналогично: команда Cut изрязва, но ако повторите неколкократно Paste, ще получите копия на всички указани от вас позиции в документа. Естествено, валидни са и стандартните клавишни комбинации Ctrl+C (Copy), Ctrl+X (Cut) и Ctrl+V (Paste) – зависи дали сте свикнали да ги използвате.


Метаоперации

Метаоперациите са тези, които дават възможност да отменяте или върнете (за да проследите) последните си действия. На всеки се случва (особено когато бърза) да активира погрешна команда или да стартира неволно нежелана операция. Командите са Undo – връщане стъпка назад и Redo – стъпка напред, но не повече от текущото положение. Можете да ги активирате: • от меню Edit: ;

 • от лента Standard:

Ако сте свикнали да изпозвате клавишни комбинации, може да използвате и клавишните комбинации Ctrl+Z (Undo) и Ctrl+Y (Redo).


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница