100 пациенти са отказали да дадат пръстов отпечатък в болницастраница1/8
Дата11.06.2018
Размер425.92 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
18.10.2016
Национални вестници100 пациенти са отказали да дадат пръстов отпечатък в болница


150 лв. такса за разговор с анестезиолог искали в лечебно заведение

Ана Атанасова

Сега  стр. 2  

Едва 100 пациенти са отказали да бъдат регистрирани в болница с пръстов отпечатък, обяви Мартин Банков, експерт от информационната дирекция на здравната каса. Това е равно на 0.02% от пациентите, ако се приеме, че здравната каса плаща 2 млн. хоспитализации годишно, поясни той.

"Когато пациент откаже да бъде регистриран с неговия уникален регистрационен номер, лечебното заведения е длъжно да уведоми незабавно районната здравна каса. Екип от касата следва да посети лечебното заведение, да установи на място ситуацията, да разясни на пациента каква би била ползата както за него, така и за цялата система на здравеопазването от приложението на новата система, и ако пациентът реши, може да промени решението си", каза още Банков. Пациент, отказал да даде отпечатък, може да бъде регистриран чрез ЕГН или лична карта, но за болницата ще последва проверка. Едва 5% от отказалите да дадат отпечатък са склонили да се регистрират след пояснение за ползите от новата система, сочат обаче наблюденията на касата.

От друга страна, ако болница откаже да приеме пациент, който не иска да се регистрира с пръстов отпечатък, тя може да бъде дадена на прокуратурата, заплашиха пък от агенция "Медицински одит". "Никой няма право да отказва достъп на пациент до здравеопазване и ако някой си го позволи, ще бъдат намерени всички методи на въздействие, включително налагане на санкции", заяви главният секретар на агенцията Димитър Евлогиев. Освен здравната каса, може да се намеси и агенцията, тъй като ще бъде компрометирано качеството на лечение. "Може да дойде и прокурор, ако са заплашени животът и здравето на пациента", допълни той.

359 болници вече работят с пръстов отпечатък. Според Банков засечките в системата, които водят и до дълго чакане за регистрация, се дължат на това, че на места хората, които извършват регистрацията, допускат грешки, защото не са добре обучени. "Масово допускана грешка е, че когато пристигне човек в спешно състояние, бързат, спускат се да го регистрират на мига. Регистрацията може да стане и на много по-късен етап, буквално и 5 минути преди да бъде дехоспитализиран пациентът", даде друг пример експертът. В други болници пък опитвали по 15-16 пъти да вземат отпечатък от пациент, при който това е невъзможно по здравословни причини.

Заради тези неуредици стартът на задължителната пръстова идентификация в болниците беше отложен от 1 октомври за 1 ноември. Оттогава ще бъде активно и мобилно приложение на НЗОК, с което всеки пациент ще може да следи какви средства за лечение са платени за него от касата.

ЖАЛБИ

Сигнал за искано дарение за 30 000 лв. В болница и такса от 150 лв. за разговор с анестезиолог са най-фрапиращите жалби, подадени до Националната пациентска организация, съобщиха оттам. От организацията пускат и платформа, на която пациентите могат да подават сигнали за нередности - zdravenotziv.bg, като казусите, които касаят институциите, ще бъдат препращани към тях.Сметките на МУ-София остават запорирани


Силвия Георгиева

Сега  стр. 2  

Въпреки че новото ръководство на Медицинския университет-София демонстративно показа укриваните 6 дни урни и протоколи от Общото събрание, просветното министерство продължава да оспорва легитимността му. На събранието беше гласуван нов ректор - проф. Виктор Златков, който сменя на поста назначената само преди 6 месеца проф. Вихра Миланова. "Сметките на университета остават запорирани, докато съдът не се произнесе по жалбите на старото ръководство, оспорващи начина на провеждане на Общото събрание", уточниха от МОН след запитване на "Сега".

Обявилият се за нов легитимен ректор проф. Виктор Златков, който вече е взел администрацията на свое подчинение, направи вчера пoказна "проверка на урните и протоколите от проведените избори". Самата урна представлява кашон, увит в черен чувал за смет (по информация на "Офнюз"). Печатите върху нея бяха махнати в присъствието на контролната комисия, юристи и нотариуси, които потвърдиха целостта на подписите си. Самите бюлетини обаче така и не бяха показани, защото, по думите на Златков, така щяло да се "компрометира всичко".

Златков обясни, че според правилника на МУ-София протоколите от заседанието се предават до 1 месец на контролната комисия, а не на МОН, както настоява просветният министър Меглена Кунева. Кутията се отваряла в първия възможен момент, а през шестте дни от избирането му досега бюлетините били останали непокътнати на съхранение при него. Самите протоколи пък щели да се ксерокопират и изпратят на МОН.

От просветното министерство обаче изразиха недоумение какво точно се демонстрира в случая, при положение че 6-членната експертна комисия, която е в университета от миналата сряда, все още не е получила нито един от поисканите документи. Оттам сезираха прокуратурата за извършено престъпление, каквото се явява липсата на съдействие и възпрепятстване на работата на държавен орган. "Все едно СИК да предаде бюлетините на една от партиите в изборите, която пък ги пази при себе си цяла седмица! Това е несериозно", коментираха от ведомството на Кунева.

МЕЖДУОСОБИЦИ

От МОН заявиха, че не са били поканени на въпросната демонстрация, както и че не са успели да се свържат с проф. Златков, тъй като той не отговарял на нито едно от десетките им повиквания. "Процедурата по установяване на наличната документация", както е обявена на сайта на вуза, не уважи и омбудсманът на България Мая Манолова, на която е била изпратена лична покана.  1   2   3   4   5   6   7   8


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница