46-и отчетно-изборен събор на блс /09-11. 01. 2009 гДата01.06.2018
Размер30.19 Kb.
46-и отчетно-изборен събор на БЛС

/09-11.01.2009 г./

Новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) е д-р Божидар Нанев. Той спечели мнозинството от колегите си на 46-я отчетно-изборен събор на БЛС, свикан от здравния министър Евгений Желев. В залата присъстваха юрист и нотариус, с което се гарантира легитимността на взетите решения. Хирургът се пребори за председателския пост с опонента си д-р Цветан Райчинов от Русе, след като д-р Михаил Тиков от Пазарджик отпадна още при първия тур. Освен тримата основни претенденти за Председател на БЛС, номинирани за поста бяха и проф. Милан Миланов от „Пирогов” и д-р Юлиян Йорданов от Първа градска болница в столицата, които сами се отказаха от надпреварата.

Д-р Божидар Нанев е роден на 19 януари 1963 г. в Димитровград. Специалист е по обща, гръдна и детска хирургия. В момента е хирург в Клиниката по гръдна хирургия и Сектор по детска хирургия в Университетската многопрофилна болница във Варна. Хоноруван асистент е по детска хирургия към Катедрата по обща и оперативна хирургия, анестезиология и интензивно лечение в МУ – Варна. Работи и на граждански договор в хирургичната болница „Проф. Темелков” във Варна. Владее френски, английски и руски език. Член е на Българско хирургично дружество, Българската асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия, Българското научно дружество по детска хирургия. От 2005 до 2008 г. е член на Комисията по професионална етика на варненската колегия, а от тази година е председател на Управителния съвет на районната колегия на БЛС във Варна.

В своята презентация д-р Нанев очерта няколко основни цели пред БЛС:

- Възстановяване доверието в съсловната организация и обществото чрез диалогичност, откритост и прозрачност, чрез равнопоставеност на членовете на колегията, единство и екипност.

- По отношение на подписване рамков договор за 2009 д-р Нанев подчерта, че закъсняхме твърде много, както по наша вина, така и по вина на НЗОК. По-добри финансови параметри вече едва ли могат да се договорят, бюджетът е гласуван. Но при добро желание може да се договорят текстове, оптимизиращи и улесняващи работата на лекарите, както и преразпределение на средства.

- Промени в устава, изработване правилници за приложението му, особено необходими в глава пета правила за набиране и разходване на средствата и главите за избор на централни и местни ръководни органи.

- Остойностяване на медицинските услуги.

- По отношение на Кодекса за професионална етика на лекарите д-р Нанев подчерта, че не е достатъчно добър механизмът за упражняване контрол по спазването му.

- Във връзка с продължителната следдипломна квалификация бъдещият председател отбеляза, че следдипломното обучение на лекарите е една от най-слабите страни на БЛС. Липсва действаща система.

- Изработване на правила за добра медицинска практика и механизъм за контрол върху тяхното спазване. Д-р Нанев обърна внимание на факта, че до момента са обсъждани само общи правила, без конкретизация.

В 46-я отчетно-изборен събор на БЛС активно участие взе и РК на БЛС – Благоевград. Делегати на събора бяха д-р Дафина Йорданова Тачова - гр. Благоевград, д-р Снежана Николова Хаджиева - гр. Благоевград, Д-р Иван Атанасов Георгиев - гр. Сандански, д-р Илонка Ангелова Седлоева - гр. Благоевград, д-р Илонка Спасова Давкова - гр. Благоевград, д-р Даниела Филипова Цветкова - гр. Благоевград, д-р Емил Венциславов Цветков - гр. Благоевград, д-р Валентин Георгиев Тодоров - гр. Благоевград (резерва за д-р Съби Хаджиев), д-р Ангел Любенов Попов - гр. Гоце Делчев (резерва за д-р Георги Мегданов), д-р Борислав Спасов Стойчев - гр. Разлог (резерва за д-р Христо Георгиев) и д-р Наталия Димитрова Кръжанова - гр. Петрич, която в последния момент се отказа. Д-р Илонка Седлоева взе участие в Комисията по избора, а д-р Иван Георгиев – в Мандатната комисия на събора. На свое делегатско събрание непосредствено преди събора Благоевградските делегати решиха единодушно да подкрепят кандидатурата на д-р Божидар Нанев. Направени бяха следните номинации от страна на РК на БЛС – Благоевград:

- д-р Стефан Константинов – Председател на РК на БЛС – Кюстендил бе номиниран и от нашата колегия за Заместник – председател на БЛС;

- проф. д-р Веселин Борисов от Факултета за обществено здраве при МУ – София бе номиниран за член на УС на БЛС.

- д-р Иван Георгиев от Сандански - за член на Комисията по професионална етика на БЛС.

- д-р Георги Цигаровски от Пловдив – за член на Висшия медицински съвет.Всички номинирани от РК на БЛС – Благоевград бяха избрани.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница