Бан отбелязва 140-годишнинатастраница1/6
Дата07.05.2018
Размер0.79 Mb.
  1   2   3   4   5   6БАН отбелязва 140-годишнината


12.10.2009 / 06:20

Празникът ще започне с молебен и откриване на барелефи на Марин Дринов и Иван Гешов

 

БАН ще отбележи днес 140-годишнината от създаването си с благодарствен молебен, с откриването на барелефи на Марин Дринов и на Иван Евстратиев Гешов, както и с тържествен концерт в Народния театър "Иван Вазов".

Молебенът ще започне в 10 ч. в храма "Св. Александър Невски" и ще бъде отслужен от Русенския митрополит Неофит и от главния секретар на Светия синод епископ Наум.

В 11 ч. пред официалния вход на централната сграда на БАН ще бъдат открити барелефи на първия председател на Българското книжовно дружество, което се преобразува в БАН - проф. Марин Дринов, и на Иван Евстратиев Гешов - дългогодишен председател и дарител на БКД.

Също днес от 17 ч. в Народния театър ще започне тържествен концерт за годишнината на академията. На него са поканени президентът Георги Първанов, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, както и учени от БАН, съобщи акад. Съботинов.

Той каза, че БАН ще организира и редица съпътстващи изложби за юбилея. Сред тях е експозицията "140 години БАН", която може да бъде видяна във фоайето на академията от 6 до 16 октомври. На нея ще бъдат представени експонати, книги, постери от всички научни звена на БАН. В Народния театър от днес до 24 октомври ще бъде представена изложбата с постери, наречена "По-важни дати от историята на БАН".

Българската академия на науките се основава като Българско книжовно дружество от Общо събрание, състояло се от 26 до 30 септември 1869 г. в Браила, Румъния. В учредяването участват представители на българските общини от Браила, Букурещ, Галац, Гюргево, Кишинев, Белград, Виена и Одеса. Участниците приемат устав и избират за първи председател на БКД Марин Дринов.

С решение на Общото събрание от ноември 1878 г. седалището на дружеството е преместено в София. През март 1911 г. БКД се преименува в Българска академия на науките.


БАН отбелязва 140-годишнината си

Българската академия на науките /БАН/ ще отбележи днес 140-годишнината от създаването си с благодарствен молебен, с откриването на барелефи на Марин Дринов и на Иван Евстратиев Гешов, както и с тържествен концерт в Народния театър "Иван Вазов". Това съобщи пресцентърът на БАН. Молебенът ще започне в 10.00 ч. в храма "Св. Александър Невски" и ще бъде отслужен от Русенския митрополит Неофит и от главния секретар на Светия синод епископ Наум. В 11.00 ч. пред официалния вход на централната сграда на БАН ще бъдат открити барелефи на първия председател на Българското книжовно дружество /БКД/, което се преобразува в БАН - проф. Марин Дринов, и на Иван Евстратиев Гешов - дългогодишен председател и дарител на БКД. От 17.00 ч. в Народния театър ще започне тържественият концерт за годишнината на академията. БАН се основава като Българско книжовно дружество от Общо събрание, състояло се от 26 до 30 септември 1869 г. в Браила, Румъния. В учредяването участват представители на българските общини от Браила, Букурещ, Галац, Гюргево, Кишинев, Белград, Виена и Одеса. Участниците приемат устав и избират за първи председател на БКД Марин Дринов. С решение на Общото събрание от ноември 1878 г. седалището на дружеството е преместено в София. През март 1911 г. БКД се преименува в Българска академия на науките.

uchenik.com12 октомври 2009 коментари (0)

 

 
Откри се изложба “140 години БАН”

Публикувано от admin на 12.10.2009 Академика.БГ / 12.10.2009

Академика БГ започва национална кампания "Бъди грамотен". Първата проява е дискусия за обучението по български език и литература на 13-и септември. Можете да следите мненията по нея онлайн.Изложба “140 години Българска академия на науките” беше открита в сградата на БАН. Изложбата представя малка част от научната дейност на БАН през последните години и ролята на Академията като национална институция.
В областта на космическите изследвания е показан апарат, летял успешно от 22 октомври 2008 г. до 29 август 2009 г. в състава на първия индийски спътник Chandrayan-1 и прибор, който ще лети на международния спътник “БИОН М1” през 2012 година.
В областта на медицината и здравеопазването са изложени внедрени научни разработки – устройство за електро-химиотерапия и апаратура за диагностика на сърдечно-съдови заболявания. Показана са продукти, произведени на базата на лечебната черноморска луга с приложение в спа-терапията, балнеологията, козметиката и др.
В изложбата е представен широк спектър от апаратура и модерни технологии за свръхустойчиви покрития на нанокомпозитни материали, за корозионно тестване, за холографски запис, за производство на прецизни изображения в оптоелектрониката и др.
В областта на енергетиката могат да се видят експериментален образец за енергоспестяващо задвижване на ходещи роботи и енергоспестяващи светодиодни лампи.
В различни области на знанието са представени проекти по 6-а и 7-а рамкови програми на Европейския съюз и научни публикации с национално значение и международно признание.
За първи път се показват редки и ценни старопечатни издания от 18 в. и началото на 19 в., съхранявани в Централната библиотека на БАН.
Представени са с експонати и два от музеите на БАН – Националният археологически и Националният антропологичен.На тази дата Българската академия на науките чества своята 140-годишнина.

Българската академия на науките е създадена през 1911 г., но на основата на съществувалото дотогава Българско книжовно дружество (БКД) (основано през 1869 г. в Браила) и затова честванията се отброяват от тази година. Според приетия също през 1911 г. устав са обособени три клона на Българска академия на науките: историко-филологически, философско-обществени и природо-математически. Печатният орган на Българска академия на науките е "Списание на Българска академия на науките".

Излиза от 1911 г. до 1945 г., а също и през 1950 г., 1951 г. и от 1957 г. Други издания са: "Летопис на Българска академия на науките", "Сборник на Българска академия на науките" и др.

През 1947 г. се приема нов устав на Българска академия на науките. Съгласно новата политическа система в страната са усвоени и нови функции. До 1946 г. Академията е оглавявана от: Ив. Евстратиев Гешов (1898–1924 г.), Л. Милетич (1924–1937 г.), Б. Филов (1937–1944 г.) и Д. Михалчев (1944–1947 г.).

Изложба "140 години БАН"


/ Последна редакция: 07:03 /

06 октомври 2009 06:54

София /КРОСС/  Във фоайето  на Българската академия на науките (БАН) се открива изложба "140 години БАН", във връзка със 140-годишнината от създаването (12 октомври 1869) на академията. Изложбата ще продължи до 16 октомври.

Ще бъдат представени експонати, книги, постери от всички научни звена на БАН.

/ИБ/

БАН навърши 140 години

Велиана Христова
13 Октомври 2009, брой 232

Науката не е консуматор, а е фактор за развитие, заяви президентът Първанов

Снимка БГНЕС

В присъствието на президента Георги Първанов бе отбелязан тържественият юбилей на БАНС рецитал на "Азбучна молитва" от Константин Преславски, изпълнен от актьора и бивш депутат Явор Милушев, започна вчера кулминацията на честванията за 140-ата годишнина на БАН - тържественото събрание-концерт в Народния театър "Иван Вазов".
В България трябва да се откажем да гледаме на науката като на непроизводителен консуматор на бюджет и тежък фискален баласт, каза в приветствието към учените президентът Георги Първанов. Науката е фактор за развитие на страната и догонване на европейските страни, добави държавният глава и призова да не се съкращават средствата за наука по време на криза. Според него частният сектор е далеч от науката и предлага нископлатен труд, което го отдалечава от истинската конкурентоспособност в Европа. Първанов призова държавниците да използват повече капицитета на БАН.
Министърът на образованието Йорданка Фандъкова съобщи, че Министерството на отбраната предоставя 50 апартамента в общежитие за около 100 млади учени. Актуалността спрямо обществените потребности остава главна характеристика на академията през всичките четиринадесет десетилетия на нейното съществуване, заяви в словото си председателят на БАН акад. Никола Съботинов. Академията дава на България първия досег с новото познание във всяка област на съвременната наука и технологии - в БАН започва развитието на ядрената физика и на ядрената енергетика, на оптоелектрониката и лазерната техника, на микроелектрониката и на компютърните технологии, в БАН се осъществяват първите интернет връзки, първите изследвания на Космоса, изреди Съботинов. Постиженията на БАН са национално богатство и ние сме отговорни за опазването и умножаването му в името на бъдещето на България, каза ученият.
По-рано през деня Русенският митрополит Неофит отслужи благодарствен молебен в чест на БАН в патриаршеския храм "Св. Ал. Невски". Акад. Съботинов откри при официалния вход на централната сграда на БАН барелефи на първия председател на академията проф. Марин Дринов и на най-дългогодишния й председател проф. Иван Евст. Гешов.Новини140 години от основаването на БАН

12.10.2009

На 12 октомври се навършиха 140 години от основаването /1869 г./ в Браила на Българското
книжовно дружество (БКД), което от 6 март 1911 г. се нарича Българска академия на науките.
БАН е създадена като Българско книжовно дружество (БКД) от Общо събрание, проведено на 12 октомври 1869 г. (26 до 30 септември 1869 г. ) в гр. Браила, Румъния. Приет е първият Устав на БКД, с тайно гласуване е избрано първото ръководство, което се състои от Настоятелство и действителни членове. За председател на Настоятелството е избран Николай Ценов. Всички присъстващи на Учредителното събрание полагат клетва. С решение на Общото събрание от ноември 1878 г. седалището на дружеството е преместено в София. На 6 март 1911 г. БКД се преименува в Българска академия на науките. С решение на Общото събрание от 29 юни 1984 г. за ден на БАН е определен 12 октомври - денят на създаването на Българското книжовно дружество в Браила. /БГНЕС
БАН става на 140, кани ни на гости

12.10.2009 13:00

9

Експозиция във фоайето на сградата и други културни прояви съпътстват събитиетоСнимка: БулфотоБългарската академия на науките (БАН) отбелязва днес 140-годишнината от създаването си с благодарствен молебен, с откриването на барелефи на Марин Дринов и на Иван Евстратиев Гешов, както и с тържествен концерт в Народния театър "Иван Вазов".

БАН е основана като Българско книжовно дружество от Общо събрание, състояло се от 26 до 30 септември 1869 г. в Браила, Румъния.

В учредяването участват представители на българските общини от Браила, Букурещ, Галац, Гюргево, Кишинев, Белград, Виена и Одеса. Участниците приемат устав и избират за първи председател на БКД Марин Дринов.

С решение на Общото събрание от ноември 1878 г. седалището на дружеството е преместено в София. През март 1911 г. БКД се преименува в Българска академия на науките.Днес свъв фоайето на сградата се открива изложбата "140 години Българска академия на науките" .

Експозицията представя част от научната дейност на БАН през последните години и ролята на академията като национална институция.

В областта на космическите изследвания е показан апарат, летял успешно от 22 октомври 2008 г. до 29 август 2009 г. в състава на първия индийски спътник "Чандраян-1" и прибор, който ще лети на международния спътник "БИОН М1" през 2012 г.

В областта на медицината и здравеопазването са изложени внедрени научни разработки - устройство за електро-химиотерапия и апаратура за диагностика на сърдечносъдови заболявания.

Показани са и продукти, произведени на базата на лечебната черноморска луга с приложение в СПА терапията, балнеологията и козметиката.

В областта на енергетиката могат да се видят експериментален образец за енергоспестяващо задвижване на ходещи роботи и енергоспестяващи светодиодни лампи.

За първи път се показват редки и ценни старопечатни издания от XVIII век и от началото на XIX век, съхранявани в Централната библиотека на БАН.
  1   2   3   4   5   6


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница