Calxyd калциево хидроксидна паста за покритие на пулпата характеристикаДата11.01.2018
Размер24.18 Kb.
CALXYD
КАЛЦИЕВО ХИДРОКСИДНА ПАСТА ЗА ПОКРИТИЕ НА ПУЛПАТА


Характеристика:

Материал под форма на паста с изразено противовъзпалително действие. Подпомага образуването на вторичен дентин, който пък създава биологично затваряне на кавитета в близост до пулпата.


Състав:

Калциев хидроксид,глицерин,вода


Показания:

1) Пряко и непряко покритие на пулпата.

2) Покритие на пулпата след витална ампутация.

3) Временно запълване на кореновият канал при ендодонтско лечение на постоянни зъби със завършено или незавършено кореново развитие.


Противопоказания:

Директно покритие върху пулпата при инфектиран дентин, покритие на изменена вследствие възпаление пулпа и временно запълване на коренови канали при пурулентни периодонтити с ексудация са противопоказни за прилагане на Calxyd паста. Calxyd е противопоказан и в случай на обявена свръхчувствителност към някоя от съставките му.


Нежелани действия:

Calxyd паста е строго предназначена за локално приложение, тъй като високото рН може да бъде причина за увреждане на чувствителните тъкани.


Приложение:
Консервативно лечение:

Материалът се нанася в тънък слой върху пулпната стена на кавитета (непряко покритие) или върху откритата пулпа (пряко покритие), евентуално върху остатъчната вътреканална пулпна част след проведена витална ампутация. Излишъкът от вода може умерено да се попие с памучно тампонче. По този начин се стабилизира невтвърдената паста в обработваното място. След прилагането му Calxyd се покрива внимателно, без компресия с цимент.


Ендодонтско лечение:

След механичната подготовка на кореновият канал, Calxyd паста се прилага с помощта на каналопълнител. След това се кондензира леко с памучно тампонче в областта на орифициума и се затваря с временен възстановителен материал (напр. ADHESOR, ADHESOR CARBOFINE и др.).


Забележка:

Чрез влиянието на въглеродния оксид от въздуха Calxyd паста може да се промени в калциев въглерод, което да доведе до изменение на свойствата, втвърдяване или изсъхване и поради това пастата трябва да се съхранява в добре затворена спринцовка. Материалът не може да се използва след изтичане срока на годност.Предупреждение:

Високото рН на Calxyd паста може да причини увреждане на лигавицата и кожата. При работа с пастата е необходимо да се избягва контакта й с кожата. Съществува риск от сериозно увреждане на очите. При засягане на очите ги изплакнете съвършено с вода и ако е необходимо потърсете лекарска помощ.


Съхранение:

На сухо и тъмно място при температура от 5 до 25 °C в добре затворена опаковка.Срок на годност:

2 години


Опаковка:

2х 3,5гр. паста в спринцовкаМипис” ООД – Варна

mipis@abv.bg

www.mipis.com

Производител:
SpofaDental

гр. Варна

ул.”Генерал Цимерман” №55

тел/факс: 052 / 612 123гр.Варна


ул.”Патриарх Евтимий” №35

тел/факс: 052 / 601 648


гр.София


ул.”Перник” 91

02 / 952 66 450882 / 508 239; 0882 / 820 766


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница