Чрез председателя на народното събрание до министъра на външните работи на република българияДата14.01.2018
Размер36.16 Kb.
ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
ДО

МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н КРИСТИАН ВИГЕНИН

В Ъ П Р О С
от Гален Симеонов Монев,

народен представител от ПГ на партия АТАКА

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 89 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям въпрос
ОТНОСНО: Българската позиция към събитията в Украйна
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
На 19 февруари 2014 г. Вие заявихте от името на България, че страната ни „остро осъжда актовете на насилие в Киев, довели до десетки човешки жертви и множество ранени”. Настояхте участващите в конфликта страни да се ръководят в действията си от уважението към човешките права, гражданските свободи и волята на украинския народ. На следващия ден от Брюксел, пък заявихте, че „основната отговорност за случващото се в Украйна е на управляващите”. Декларирахте и готовност за налагане на санкции срещу пряко отговорните за насилието, вкл. за забрана на вноса на екипировка, „която би могла да се използва за репресии срещу протестиращите”.

Очаквам от Вас да разясните каква точно позиция заехте от името на България по време на извънредния Съвет на външните министри в Брюксел, кои точки подкрепихте и защо? Очаквам от Вас, като външен министър на България, да разясните и на какво основание външните министри на Полша, Франция и Германия посетиха Киев и се намесиха в диалога от името на Европейския съюз, т.е. от името и на България? Моля да разясните на българските граждани какво означават изявленията на германския евродепутат Елмар Брок, че ЕС е готов да отпусне на Украйна 20 млрд. евро. Откъде ще дойдат тези средства и с какъв дял България ще бъде принудена да участва? Кой командва Евросъюза, г-н Вигенин? Случайно ли е, че събитията в Киев ескалираха едва ден след срещата на Ангела Меркел с опозиционерите Яценюк и Кличко? В часовете след подписването на примирие, в нощта на 19 февруари, гарантирано от международната общност, опозицията от Майдана не спази своите ангажименти и пое курс към класически и пълномащабен държавен преврат, осъществен като по учебник. Радикалните групировки, за които неведнъж алармирахте и Вие, г-н министър, поеха контрола над Върховната Рада, където депутати от мнозинството и от Комунистическата партия бяха бити, държани като заложници и принудени да гласуват предложенията на опозицията. Арсений Яценюк, спряган за бъдещ премиер, обеща на същите тези екстремисти от „Десен сектор” и „Самоотбрана” места в новото правителство, а вживелият се в ролята на вътрешен министър Арсен Аваков директно им раздаде оръжие, милиционерско оборудване и униформи! В рамките на два дни (21 и 22 февруари) един и същ човек – Олександър Турчинов, едновременно пое постовете председател на парламента, министър-председател и президент на страната. Как се нарича такъв човек, г-н Вигенин, ако не диктатор? Генералният прокурор на Украйна също беше освободен от поста си.На 23 февруари незаконната Върховна Рада на Украйна, узурпирана от опозицията, отмени Закона за държавната езикова политика, предоставящ специален статут на всеки малцинствен език за местата, където той е майчин за повече от 10 % от населението. Българският език е майчин за 131 237 украински граждани и през 2013 г. придоби статута на регионален. Един от тримата опозиционни лидери, които в момента завземат властта – Олег Тягнибок, заяви на 22 февруари на Майдана, че в „нова Украйна” трябва да има Министерство на националното самосъзнание, да се забрани говоренето на езици, различни от украинския, и да се въведе статутът „не гражданин на Украйна”. Оттук нататък бъдещето на българското малцинство, на българския език и на българщината там е поставено на карта. Единственият българин в украинския парламент - депутатът Антон Киссе от Партията на регионите, бе в неизвестност.

Кога българските институции, медии и общественост ще реагират адекватно? Съмнява ли се още някой, че в Киев се осъществява преврат?!? Легитимният и законно избран по „волята на украинския народ” (за която говорите), президент Виктор Янукович, обяви, че няма да подаде оставка, нито ще подпише приетите от Върховната Рада закони и решения, което ги прави невалидни. В същото време в Украйна продължават да загиват хора, а населението в регионите се въоръжава за борба с „революционната” власт. Ситуацията се влошава и недоумявам защо на 21 февруари Вие заявихте, че сте „оптимист” и че „нещата вървят към нормализация”. Президентът на Полша Бронислав Коморовски изрази безпокойство от погазването на демократичните стандарти, а неговият съветник Роман Кожняр директно призна, че „това беше държавен преврат, който провокираха властите и затова е оправдан”, както и че „случващото се е революция – няма какво да говорим за конституционни процедури”.

Споделяте ли това мнение, г-н Вигенин? Това ли е общата позиция на цивилизована, демократична Европа? Оптимист ли сте от факта, че в Киев без избори на власт идва неолиберална хунта с откровено неонацистки елементи? Наясно ли е българското правителство с тези неща и откъде изобщо черпи информация за решенията си – от българските служби или от ЦРУ? Признава ли България легитимността на разбойническата власт и ще защити ли правата и интересите на българското малцинство в Украйна? Защото ако не го направи, то Вие и Вашето правителство, ще се докажете като вредни и опасни за националните интереси, и ние – българските националисти, ще си направим съответните изводи за това управление.26.02.2014 г. Народен представител:

Гален Монев


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница