До г-н сотир цацаров – главен прокурор на република българияДата25.10.2018
Размер19.85 Kb.
ДО

Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ –

ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО

Г-ЖА ВЕНЕТА ШОПОВА –

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИ ДАННИ

ДО

Г-ЖА ИВИЛИНА АЛЕКСИЕВА –

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

ЦЕНТРАЛНАТА

ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ


Относно: Сигнал за злоупотреба с лични данни

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЦАЦАРОВ,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ШОПОВА,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО АЛЕКСИЕВА,
Предвид информацията в медиите за наличие на злоупотреба с лични данни по повод на предстоящите избори за членове на Европейския парламент, днес - 15.04.2014 г., реших да проверя моя единен граждански номер в интернет страницата на Централната избирателна комисия в списъка на лицата, подкрепящи регистрацията на партия, коалиция или инициативен комитет. С учудване установих, че данните ми са налични в списъка на политическа партия ”Национал-демократична партия” на страница 117, ред 1170. Приложено Ви изпращам т. нар. скрийн шот от екрана на персоналния компютър на резултата от проверката. Декларирам, че не съм подкрепял регистрацията на нито една партия, коалиция или инициативен комитет за участие в предстоящите избори за членове на Европейския парламент.

Възмутен съм като гражданин от безсилието на институциите да се справят години наред с този проблем, който продължава да се появява при произвеждането на почти всички избори в страната. Като омбудсман на Република България, аз съм сериозно притеснен от злоупотребата с лични данни на гражданите, която, от една страна, създава чувство на несигурност у тях и убеждението, че едва ли не всеки може да използва данните им в подписка за целите си, а от друга, може да доведе до основателни съмнения в легитимността на регистрациите на всички политически партии, коалиции и инициативни комитети и на предстоящите избори като цяло.

Очаквам от Вас да предприемете ефективни действия в рамките на правомощията си, които да прекратят злоупотребата с лични данни, като виновните лица понесат съответната отговорност, включително и в моя конкретен случай. Надявам се, че с действията си, ще успеете да гарантирате произвеждането на честни избори.

С уважение,
КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ –

ОМБУДСМАН НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница