До Председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиранеДата14.01.2018
Размер34.95 Kb.
До Председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране

г-н Ангел Семерджиев


Ж А Л Б А
от Златко Христов Табаков

гр. Аксаково, обл. Варна, ул. „Митко Палаузов“ №7, дом. тел. 052/764-092

Уважаеми господин Председател,
Абонат съм на „Черноморска технологична компания“ АД (наричана по-нататък ЧТК АД), която е единствения доставчик на природен газ за региона на гр. Аксаково, където живея. Пиша Ви тази жалба, защото за пореден път смятам, че съм жертва на некоректното отношение на ЧТК АД към мен, а предполагам и не само към мен, но и към други свои клиенти в района.

Казусът е следния: поради високите цени на природния газ аз и моето семейство решихме да не ползваме за отопление природен газ. Поради ниските температури през периода Януари-Март 2012 г. с цел да предотвратя замръзване на водата в отоплителната инсталация, реших да ползвам за около 20-тина дни отоплението на природен газ, като това се случваше нерегулярно, съобразно външните температури.

През Февруари 2012 г. получих първата фактура за тримесечието (Януари-Март 2012 г.), в която има отразена предполагаема консумация на природен газ, начислена служебно от компанията, без да бъдат отчетени показанията на измервателния прибор. Тъй като и преди съм имал пререкания с ЧТК АД за това, че ме принуждават да плащам потребление на газ без да е отчетено реално такова според показанията на уреда, аз нееднократно съм им заявявал, че няма да заплатя преполагаема консумация и винаги съм си плащал реалното потребление според изравнителната фактура в края на всяко тримесечие. Така че тази фактура (фактура № 0007002669/01.02.2012 г. от файловете с приложенията) не я заплатих. Същото се случи и с фактурата, получена в началото на Март 2012 г., която също съдържа служебно начислена консумация (фактура № 0007002766/01.03.2012 г. от файловете с приложенията). В началото на месец Април получих изравнителната фактура за тримесечието, в която би трябвало вече реално да се посочи консумацията на природен газ според показанията на измервателния уред (Дебитно известие № 0007002818/01.03.2012 г. от файловете с приложенията). На последният докумен е посочено, че аз дължа общата сума от 250,27 лв. Преди 2 дни получих SMS от компанията, в който се посочваше, че ако не заплатя сумата от 398,70 лв., на 25.04.2012 г. ще ми бъде прекъснато подаването на природен газ. Недоумявайки от къде идва тази голяма разлика в сумите между тази в съобщението и тази в изравнителната фактура, аз отидох до офиса на компанията в гр. Варна, където с големи усилия служителите на компанията успяха да ми обяснят, че двете фактури за Януари и Февруари не са включени в изравнителната фактура като цена и потребление и затова сумата е толкова голяма. Четейки изравнителната фактура, може да се видят редица факти, които будят недоумение у мен:


      1. В горната част на документа е посочено, че през отчетния период 01.01-31.03.2012 г. сме изразходвали 0,230 хнм3 природен газ, докато в таблицата в долната част на документа на първия ред количеството вече е 0,352 хнм3.

      2. Сумата в изравнителната фактура значително се различава от сумата, която компанията претендира да получи.

Не мога да си обясня каква е тази изравнителна фактура, която не отчита дължимото колкото е, а само част от него. Четейки този документ, аз оставам с впечатлението, че компанията приема предните 2 фактури със служебно начислени стойности за платени от мен, след като ми сторнира от крайната сума за плащане сумите по тези 2 фактури.

Отделно служителите в компанията не можаха да ми обяснят адекватно разликата между сумата от 3-те фактури за тримесечието и сумата, посочена за плащане в получения от мен SMS, съответно 66,38+66,38+250,27=383,03 лв. и 398,70 лв. Според информационната система на компанията съм имал старо задължение за тримесечието Април-Юни 2011 г., чиято стойност се разминаваше с тази от изравнителната фактура за това тримесечие на 2011 г. Като се има в предвид, че аз ползвам природен газ само за отопление (не ползвам газови бойлери, печки и др. битови уреди на природен газ, а само един котел за отопление), не мога да си обясня от къде е натрупана тази консумация за това тримесечие. През лятото на 2011 г. беше констатирано изпускане на газ от таблото, в което е монтиран моя уред за отчитане, но то е извън пределите на имота и ако течът е бил след уреда за отчитане, не мисля че аз съм длъжен да заплатя тези загуби на компанията, след като повредата е извън моя имот.

В заключение Ви моля за съдействие да се вземат мерки ЧТК АД да престане да издава документи, които трябва да се разчитат с адвокат, счетоводител и евентуално гадател и да започне да описва в изравнителните фактури ясно и недвусмислено реалната консумация на природен газ и реално дължимите суми от абоната към момента, за да се избегнат такива неприятни ситуации за потребителите.

Също така бих желал да Ви помоля за съдействие отчитането на измервателните уреди да става ежемесечно то да се отразява в месечните фактури, за да могат абонатите реално да заплащат консумираното количество природен газ, а не предполагаеми количества, получени на базата на някакви имагинерни сметки на компанията на базата на данни от предходни години. Казвам това, защото от ЧТК АД лично ми беше заявено, че ако надплатя през някое тримесечие, то разликата в сумата ще ми бъде прехвърлена през следващото, но пари няма да ми върнат. А ако не ползвам газ в продължение на 2 години, какво става с моите пари? Не се начислява лихва върху надвзети суми, а само върху неплатени сметки. Получава се безлихвен заем за ЧТК АД от нейните абонати. Много удобно!


Разчитам да получа отговор на жалбата си в законовия срок.
24.04.2012 г. С уважение: /п/

гр. Аксаково Златко Табаков


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница