Доклад за дейността на софарма ад за първо тримесечие на 2008г



Дата11.05.2017
Размер278.29 Kb.
#21089
ТипДоклад


МЕЖДИНЕН ДОКЛАД

ЗА ДЕЙНОСТТА НА СОФАРМА АД

ЗА ПЪРВО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2008г.

І. ПРЕГЛЕД НА РАЗВИТИЕТО, РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ДЕЙНОСТТА И НА СЪСТОЯНИЕТО НА СОФАРМА АД ПРЕЗ ПЪРВО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2008г.



1.Обща информация за дружеството

„Софарма” АД е търговско дружество, регистрирано в България по ТЗ, със седалище и адрес на управление гр. София, ул. “Илиенско шосе” №16.

„Софарма” АД води началото си от 1933г. Съдебната регистрация на дружеството е от 15.11.1991г., решение №1/1991г. на Софийски градски съд. „Софарма” АД е публично дружество съгласно Закона за публично предлагане на ценни книжа.

„Софарма” АД има едностепенна система на управление със Съвет на директорите от петима членове както следва: д.и.н Огнян Донев - председател и членове Весела Стоева, Александър Тодоров, Андрей Брешков и „Унифарм” АД, чрез представителя си Огнян Палавеев. Дружеството се представлява и управлява от изпълнителния директор д.и.н. Огнян Донев.

„Софарма” АД е разположено върху 6 локации – 4 с производствено предназначение и 2 с логистично, няма клонове.

Към 31.03.2008г. разпределението на акционерния капитал на дружеството е както следва:







%

Донев инвестмънтс холдинг АД

25,66

Телсо АД

23,77

Телекомплект АД

20,42

Gramercy Emerging Markets Fund

17,19

Други юридически лица

10,11

Физически лица

2,85

„Софарма” АД е основна структурна единица в групата предприятия „Sopharma Pharmaceuticals”.

Дружеството извършва производство и търговия на лекарствени субстанции и лекарствени форми; научно-изследователска и инженерно-внедрителска дейност в областта на лекарствените средства. „Софарма” АД извършва услуги, както с производствено предназначение, така и свързани със спомагателната и обслужващата си дейност.

„Софарма” АД е основен участник на българския фармацевтичен пазар и достоен конкурент на чуждестранните фармацевтични пазари. Клиенти на дружеството са лицензирани по ЗЛПХМ търговци на едро, както НЗОК и МЗ по ЗОП.

„Софарма” АД има GMP сертификат на Европейска регулаторна агенция (Латвия), който е валиден за страни членки на ЕС. Дружеството притежава разрешения за употреба по реда на ЗЛАХМ за всички продукти от производствената си номенклатура.
Промени през първо тримесечие на 2008г. и към момента на изготвяне на междинния финансов отчет за периода.

Към 07,02,2008г. участието на „Софарма” АД пряко и чрез свързани лица в „Медика” АД достигна 90%.

Към 21,02,2008г. участието на „Софарма” АД пряко и чрез свързани лица в „Момина крепост” АД достигна 48,27%.

Към 07,03,2008г. „Софарма” АД увеличи дела си пряко и чрез свързани лица в „Доверие Обединен Холдинг” АД до 23,44%.

Към 12,03,2008г. участието на „Софарма” АД пряко и чрез свързани лица в „Марицатекс” АД. достигна 5,01%

Към 19,03,2008г. комисията за защита на конкуренцията на Сърбия издаде разрешение на „Софарма” АД да придобие контролно участие във фармацевтичната компания „Иванчич и синове” ООД, гр.Белград.

На 26,03,2008г. в Белград, Република Сърбия, изпълнителният директор на „Софарма” АД д.и.н. Огнян Донев сключи договор за покупка на 51% от капитала на белградската компания „Иванчич и синове” ООД. Предвижда се редом със съществуващото производство на 21 продукта да се изгради нов завод за твърди лекарствени форми до 2009г. Инвестицията ще бъде на стойност около 8 милиона евро. С построяването на новия завод ще се разкрият 120 работни места.

На 18,04,2008г. бе открит нов завод за производство на фармацевтични субстанции от растителен произход. Годишният капацитет на завода е производство на 100 тона фитохимични субстанции от преработката на 1500 тона растителни суровини. Инвестицията е за 5 млн.лв. и ще осигури нови 20 работни места.


2.Преглед на дейността на дружеството през първо тримесечие на 2008г.

Стопанска среда и влиянието й върху дейността на дружеството

Условията, формиращи микро и макрорамката на стопанската среда, в която работи Софарма АД въпреки някои неудачи, влияят градивно върху конкурентноспособността на дружеството, от където произтичат и добрите резултати на предприятието и не представляват риск за дейността му.


Производство и продажби

Производствената дейност на дружеството се осъществява и развива в следните основни направления:



  • Производство на субстанции и препарати на основата на растителни суровини (фитохимично производство);

  • Готови лекарствени форми:

  • Твърди таблетки, обвити таблетки, филмирани таблетки, капсули;

  • Галенични - супозитории, капки, сиропи, унгвенти;

  • Парентерални - инжекционни разтвори, лиофилни прахове за инжекции;

„Софарма” АД запазва пазарните си позиции на българския фармацевтичен пазар. Дружеството поддържа търговски контакти с над 30 фирми дистрибутори на лекарства, като клиенти на фирмата са също Националната здравноосигурителна каса и Министерство на здравеопазването.

През тримесечието на 2008г. с най-голям относителен дял в продажбите на вътрешен пазар са таблетните и ампулните форми - общо около 84%. Значително по-нисък е приносът на останалите стокови групи.

Върху приходите от продажби за вътрешен пазар през периода. оказват влияние следните фактори:



  • Покупателната способност на потребителите.

  • Поява на нови аналози в пазарната ниша на продуктите на дружеството.

  • Разширяване присъствието на медикаменти на дружеството на болничен пазар.

  • Реконструкция в заводите за производство на ампулини форми и лиофилни флакони, за увеличаване на капацитата им и модерницзиранe на машинния парк.

Доброто познаване на българския пазар и потребностите на потребителите, както и активната рекламно-промоционна дейност, уникалното ампулно производство, ниските цени на препаратите и използваната широка дистрибуторска мрежа са някои от предимствата на фирмата.

През отчетния период слаба страна на „Софарма” АД спрямо конкурентите беше все още малкия дял лекарствата, които се отпускат без рецепта и относително слабото участие на продукти на дружеството в позитивния списък на МЗ и реимбурсния списък на НЗОК.

Обемът на реализирания износ през първо тримесечие на 2008г. е над 20 696 хил.щ.долара, което е със 76% повече от постигнатото за същия период на 2007г. Относителният му дял в приходите е 73%. Продукцията на дружеството е изнасяна в 25 страни. От показаната диаграма е видно, че близо 90% от обема е реализиран в Русия, Украйна, Казахстан, Полша, Узбекистан, като най-голям е делът на износа за Русия.

„Софарма” АД е с най–голям дял от българските фармацевтични производители на руския пазар. Увеличава се делът на изнесената продукция за Украйна и Кавказкия регион.

С най-висок относителен дял в обема на износа са таблетните форми, следвани от сиропите. Поради реконструкцията на заводите за ампулни форми и лиофилни продукти, техният относителен дял е много малък в структурата на износа за отчетното тримесечие.

„Софарма” АД работи с над 50 клиенти на външните пазари. Извън страната, особено в Централна и Източна Европа, лекарствата с марка “Софарма” са добре познати и имат атрактивни цени, което ги прави конкурентноспособни. Получаването на лиценз за производство валиден за страните членки на Европейския съюз е задължително условие за излизането на този пазар. Основно преимущество на компанията пред останалите български фармацевтични производители е притежаването на GMP сертификат на Европейска регулаторна агенция.
Маркетингова дейност

В края на тримесечието Дирекция Маркетинг на „Софарма” АД разполага с 38 медицински представители, разделени на 3 бизнес екипа (ОТС, астма и гастроентерология, кардиология и неврология), координирани от 4 регионални мениджъри и 17 души маркетингов и поддържащ състав.

Обект на редовна промоция са повече от 50 съвременни и социално значими лекарствени продукти. Продажбите на активно промотираните продукти през първото тримесечие на 2008г. бележат ръст от 14% спрямо същия период на 2007г. Основни фактори на растежа са възстановеното реимбурсиране на продуктите за лечение на астма и ХОББ, Трибестан и бързо развиващите се препарати от семейството Вицетин.

„Софарма” АД има трайно присъствие на българския лекарствен пазар и водеща роля в подпомагането на медицинската общност при организирането на конгреси, конференции и семинари, както и по отношение на Продължаващото медицинско образование за общопрактикуващи лекари (в сътрудничество с Българския лекарски съюз).

През първото тримесецие на 2008г. дружеството беше спонсор на 4 национални конгреса и конференции на медицинската общност, вкл. 1 с международно участие, организира 16 корпоративни симпозиуми и срещи и участва в Продължаващото медицинско образование на ОПЛ по време на Международния конгрес на ОПЛ в София и редица регионални срещи. Научните събития на компанията бяха посетени от над 2 000 лекари и повече от 1 000 фармацевти и други здравни специалисти.

„Софарма” АД традиционно подкрепя общественополезните здравни инициативи, като Дните на отворени врати в Университетската клиника по Дерматовенерология и УБ „Майчин дом”, Панаира и Алеята на здравето. Дружеството беше основен спонсор на тържеството на Медицинския университет – София. Със спомоществователството на компанията се публикуваха няколко научни монографии и справочници в помощ на ежедневната дейност на лекарите и фармацевтите в България.

Продължи активното сътрудничество с утвърдени международни фармацевтични компании (GlaxoSmithKline, Novartis, Holotropic) както въз основа на съвместна лицензна дейност, така и на партньорска промоция.

Дирекцията се подготвя за предстоящите дебюти на нови лекарствени средства през есента и зимата на 2008 г. Предстои реализацията на поредица нови хранителни добавки и ОТС-препарати, собствена разработка на компанията.


Ресурсно осигуряване

Суровинното обезпечаване на фирменото производство през изтеклото тримесечие на 2007г. се осъществи с основна тенденция за ритмични доставки и оптимално съчетаване на качество, цени и условия на доставка. Реализирани са над 1000 броя доставки на местни и вносни субстанции, химикали, амбалаж, реактиви, билки и др. на база на производствената програма; план за износ; конкретни поръчки за износ и заявки за извъннормативни материали и консумативи от всички цехове, отдели, лаборатории и служби.

От страната за Iво тримесечие 2008г. са доставени суровини и материали на обща сума от 2 190 хил.лв. без ДДС и акцизи. От внос през отчетното тримесечие са осъществени над 250 директни доставки на суровини и материали от над 50 чуждестранни доставчици. Вносът на основни субстанции за структурно определящите лекарства на Софарма (Темпалгин, Ранитидин, Цинаризин, Метилпреднизолон) съставлява 34,5% от стойността на общо внесените през периода суровини и материали.

Общата стойност на внесените суровини и материали за периода са на стойност 8 954 хил.лв. Икономията на мита за тримесечието от присъединяването ни към Европейския съюз е 17 700 лв .


Индустриална собственост

През всичките години на своето съществуване, Софарма генерира и защитава своя индустриална собственост. В резултат, дружеството притежава голям брой обекти на индустриалната собственост, по-голямата част, от които – регистрирани права (марки, патенти, дизайни) и по-малка част нерегистрирани обекти – предимно технологии.



  • над 60 регистрирани или заявени патента, от които 2 европейски и 2 евразийски – всеки един за повече от 5 територии от Европа и Азия.

  • 2683 регистрации на търговски марки, от които 494 национални за България, 109 национални за държави различни от България и 2080 международни регистрации, действащи на различни територии по света извършени със 182 процедури по реда на Мадридска спогодба.

Тези активи са резултат от специалната политика на дружеството към продуктовото и технологично обновление, и в частност към иновациите.

Макар и ориентирана към генеричните фармацевтични продукти, Софарма е известна от години с традиционното производство на няколко (15 на брой) уникални продукта на база растителни екстракти получавани по собствено създадени технологии. Тези продукти са защитени освен с търговска марка, и с патент или ноу хау. По отношение на генеричните продукти, които произвежда, за тяхната пазарна отличителност Софарма залага на бренд имена, всички от които са регистрирани търговски марки на дружеството.

Политиката на Софарма, реализирана посредством действията на Дирекция „Интелектуална собственост” е насочена, както към способите за закрила на създаваните от нея интелектуални продукти, така и към начините за упражняване на изключителните права върху тях. Дружеството разчита на тези способи в борбата с нелоялната конкуренция и нарушителите. Работата в тази посока цели, както минимизиране възможните щети за дружеството от действия на нарушители, така и да осигури сигурност и спокойствие за търговията с продукти на Софарма на избраните пазари.

За поредна година, Софарма оказва активно съдействие в дейността на много организации, работещи в областта на Интелектуалната собственост, в някои от които и членува – Национална група на AIPPI за България, Алианса за интелектуална собственост в областта на фармацията, химията и биологията /АИСОФХБ/ и Национална асоциация по интелектуална собственост.

Дружеството отбелязва свои участия в ред национални и международни мероприятия.
Екология и опазване на околната среда

„Софарма” АД следва политиката си на екологосъобразно икономическо развитие и продължава да отстоява поетите ангажименти за поетапно привеждане на производствената дейност в съответствие с националното законодателство в областта на опазване на околната среда. Компанията е предприела мерки за:



  • намаляване на вредното въздействие върху околната среда на всеки етап от производствената дейност в частност ограничаване на емисиите от Летливи органични съединения чрез въвеждане на водно филмиране.

  • Прилагане на разделно събиране на отпадъците, минимизиране, оползотворяване и рециклиране на производствените и битовите отпадъци.

  • Осигуряване подходящо обучение на персонала по въпроси, свързани с опазване на околната среда и предотвратяване на замърсяването.

  • Отговорно изпълнява императивните изисквания на ПМС 137 на МС и Наредба за опаковките и отпадъците от опаковки.

Като част от нашата социална отговорност ние приемаме прилагането и утвърждаването на производствена практика, ориентирана към опазване на околната среда. Усилията и инвестициите ни в тази насока са част и от цялостната концепция за бъдещото развитие и дейност на компанията. Компанията е член и акционер на ЕКОБУЛПАК – Национална Организация по оползотворяване на опаковки, чрез която изпълнява своите задължения по спазване на изискванията на ПМС № 137 на МС и Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки (НООО).
Персонал

Средносписъчния брой на персонала за първо тримесечие на 2008г. е 1 862 души, а за същия период на 2007г. е бил 1 830 души.

Към 31.03.2008г. списъчния състав на персонала е 1 862 души (при 1 816 души на 31.03.2007г.). През първо тримесечие на 2008г.са постъпили 83 души, а са напуснали 54 души, като напусналите са главно по естествени причини.

През първо тримесечие на 2008г. средствата за работна заплата на дружеството са образувани на база основните заплати по трудов договор на персонала, съгласно прилаганите системи за заплащане на труда и допълнителните трудови възнаграждения по Кодекса на труда в установените им размери.



Постижения

На ХІХ Европейска конференция за лекарства без рецепта Софарма АД получи престижния приз Nicholas Hall’s OTC.newsflash Worldwide Marketing Award за иновативната си маркетингова кампания за Трибестан.

Изпълнителният директор на Софарма АД - д.и.н. Огнян Донев получи наградата за индустриално управление от фондация „Атанас Буров”.
Бизнес риск

Бизнес риска, наречен още стопански риск се дефинира като вероятност от неблагоприятни промени в пазарните и икономическите условия, в които функционира предприятието. Тези промени косвено се отразяват върху финансовия резултат и рентабилността. Основен компонент на стопанския риск е пазарният риск, който се дефинира като вероятност от намаляване обема на продажбите поради неблагоприятно въздействие на пазарните фактори – свиване на потреблението, появата на конкуренти, появата на стоки-заместители и други причини от пазарен характер. Промените в обема на продажбите оказват силно влияние върху размера на приходите и финансовия резултат, поради което най-често се използват като индикатор за степента на стопанския риск. Външните за фирмата фактори, влияещи върху обема на продажбите и вариацията на финансовия резултат, имат различно естество. Такива са макроикономическото състояние на страната, в т.ч. фазата на икономическия цикъл, типовете конкуренция и др. България се намира в преходен период на развитие с установена вече пазарна икономика във фаза на развитие на основните структуроопределящи икономиката отрасли. Това предопределя и покупателен потребителски потенциал (в случая формиран от потребители на лекарствени продукти), който е от решаващо значение за анализа на пазарния риск.

Анализирайки междинните стопански резултати за разглеждания период в контекста на стопанската среда в страната и на международните фармацевтични пазари, можем да определим за „Софарма” АД ниска степен на пазарен риск.

Дружеството има изградена система за мониторинг на бизнес риска, включваща комплекс от показатели, посредством които текущо се следи статуса на дружеството, респективно - стопанската му дейност. Паралелно с това е създадена и система за адекватна реакция при еветуална промяна в неблагоприятна посока на някои показатели. За тази цел системата разполага с необходимия инструментариум от оперативни лостове за намеса в приходните и разходните елементи от стопанската дейност на дружеството във всеки момент и на всички нива от структурата му.


Валутен риск

Дружеството извършва своята дейност при активен обмен с чуждестранни доставчици и клиенти. Поради това то е изложено на валутен риск, основно спрямо щатския долар, доколкото част от неговите доставки (за суровини и материали) се договарят в щатски долари, което рефлектира върху доставната цена.

Останалата част от операциите на дружеството обичайно са деноминирани в български лева и/или в евро. То поддържа минимална валутна експозиция, деноминирана в различна чуждестранна валута, от националната валута и еврото (щатски долари).

За контролиране на валутния риск в дружеството има въведена система на планиране на доставките от внос, както и процедури за ежедневно наблюдение на движенията във валутния курс на щатския долар и контрол върху предстоящи плащания.


Ценови риск

Дружеството е изложено на ценови риск от два основни фактора:

а) евентуално нарастване на доставните цени на суровините и материалите, доколкото над 80 % от използваните суровини са от внос и заемат средно 50 % от разходите за производство; и

б) нарастващата конкуренция на българския фармацевтичен пазар, намираща отражение и в цените на лекарствата.

За минимизиране на това влияние дружеството прилага фирмена стратегия, целяща оптимизиране на производствените разходи, валидиране на алтернативни доставчици, предлагащи изгодни търговски условия, разширяване на номенклатурата чрез разработване на нови за пазара генерични продукти и не на последно място гъвкава маркетингова и ценова политика. Ценовата политика е функция от три основни фактора - структура на разходите, цени на конкуренти и покупателна възможност на потребителите.
Кредитен риск

Кредитният риск на „Софарма” АД е минимизиран посредством подбор и текущо наблюдение върху ликвидността и финансовия стабилитет на търговските партньори.

Събираемостта на вземанията се контролира директно от изпълнителния директор, финансовия директор и търговския директор. Отговорността им е оперативно да контролират и регулират вземанията съобразно обективните дадености на пазара и потребностите на дружеството. Събираемостта и концентрацията на вземанията се следи текущо, съгласно установената процедура за контрол. За целта ежедневно се прави преглед и от финансово-счетоводния отдел на откритите позиции по клиенти, както и получените постъпления, като се извършва равнение и анализ.

Паричните средства в дружеството и разплащателните операции са съсредоточени в различни първокласни банки. При разпределението на паричните потоци между тях ръководството на дружеството се съобразява с редица фактори, между които размерите на капитала, сигурността, ликвидността, кредитния потенциал на банката и др.


Ликвиден риск

Съществено влияние върху ликвидността на дружеството може да окаже динамиката на пазара, ако се отклони от прогнозните ни очаквания. Дружеството не изпитва недостиг на ликвидни средства. Вътрешен източник на ликвидни средства за дружеството е основната му стопанска дейност. Външни източници на ликвидност са БФБ, банките и другите стопански субекти.


3.Анализ на резултатите от дейността.

Резултати от дейността

„Софарма” АД приключи Іво тримесечие на 2008г. с нетна печалба в размер на 6 538 хил. лв., което е с 21% по - малко в сравнение с Іво тримесечие на 2007г.

Факторите, оказващи влияние върху печалбата са измененията в приходите, разходите за дейността, данъците и нетните финансови разходи.

Върху размера на приходите на дружеството най-голямо влияние имат приходите от продажба на продукция. Те заемат 99,8% от приходите през Іво тримесечие на 2008г., като увеличението им спрямо Іво тримесечие на 2007г. е със 17% (5 347 хил.лв), което се дължи главно на нарастване на продажбите за износ с 54% (по левова равностойност).

Другите доходи от дейността намаляват с 64 хил.лв. като определящо влияние имат увеличението на загубите от курсови разлики с 462 хил.лв. и намаление на другите доходи със 26 хил.лв. Преобладаващо положително влияние върху другите доходи от дейността имат печалбата от продажба на материали и стоки (със 184 хил.лв) и приходите от предоставяне на услуги (с 243 хил.лв).

Разходите за дейността през Іво тримесечие на 2008г. се увеличават с 31% спрямо Іво тримесечие на 2007г. С най-голям дял от разходите за дейността са разходите за материали (с дял 40%), които се увеличават с 1 712 хил.лв. главно в частта на разходите за основни материали, електроенергия, топлоенергия и т. н. Следват разходите за външни услуги (38%), които се увеличават с 2 456 хил.лв. главно в частта на разходите за изработка. Увеличаването на тези два елемента от разходите за дейността са в резултат на валидирането на доставчиците, съгласно Европейските изисквания за добра производствена практика.

Разходите за персонала (с дял 21%) нарастват с 1 378 хил.лв. Разходите за амортизации (с дял 7%) се увеличават с 297 хил.лв. Други разходи за дейността (с дял 3%) имат увеличение със 174 хил.лв. главно в частта представителни разходи и дарения. Изменението на наличностите от продукция и незавършено производство са в посока на намаление с 824 хил.лв.

Изменението на нетните финансови разходи в посока на увеличение с 850 хил.лв. е в резултат от измененията в приходно-разходните операции от курсови разлики и лихвите от банкови заеми.

Изменението на данъците е в посока на намаление с 651 хил.лв. спрямо Іво тримесечие на 2007г.

Тенденциите и рисковете, които са имали и ще имат въздействие върху приходите на дружеството са факторите влияещи на приходите от вътрешен пазар (стр.4) и изменението на курса на долара във връзка с доларовите ни позиции на руския пазар. Към настоящия момент не са известни фактори, които биха довели до промени в отношението между приходи и разходи. Евентуално влияние върху разходите за материали може да окажат: драстичното изменение на международните цени, тъй като основните суровини, с които работи дружеството са предимно от внос.

Нарастването със 17% на приходите от продажба на продукция се дължи на следните фактори:


  • от увеличение на количеството продадена продукция (вкл.структура) – 19%;

  • от намаление на валутния курс – (-13%);

  • от увеличение на цените (вкл.инфлацията) – 11%;

Влиянието на инфлацията върху приходите на дружеството през отчетния период се компенсира от увеличението на цените на лекарствата.
Капиталови ресурси

Относителният дял на основния капитал в структурата на собствения капитал е 60%.

Изменението на собствения капитал е в посока на увеличение със 3% през Іво тримесечие на 2008г. в сравнение с Іво тримесечие на 2007г.

Изменения има и в задълженията на дружеството. В частта им:

*нетекущите задължения имат намаление с 15 114 хил.лв. главно в частта на банковите заеми

*текущите задължения се увеличават с 16 947 хил.лв.

„Софарма” АД има договори за кредит с „Райфайзенбанк”АД „Българска Пощенска Банка”АД, „Банка ДСК”АД, „Пиреос банк”, EFG Люксембург, „Юнион анк” АД, Уникредит Булбанк” АД, „Ситибанк” АД.

През Іво тримесечие на 2008г. Активите на дружеството се увеличават с 8 357 хил.лв. От общите активи 57% се падат на нетекущи активи, които се увеличават с 21 770 хил.лв. От тях с най-голям дял са имоти, машини и оборудване - 52%. С най-голям дял от тях са земя и сгради – 42%, които намаляват с 344 хил.лв. Намаление имат машините и оборудването с 663 хил.лв. и другите материални активи с 154 хил.лв., а разходите за придобиване и ликвидация на ДМА се увеличават с 6 936 хил.лв.

Предоставените заеми на свързани предприятия се увеличават със 30 хил.лв. Инвестициите в дъщерни дружества се увеличават с 6 431 хил.лв., а инвестиционните имоти запазват стойността си от 2 170 хил.лв. Увеличават се инвестициите в асоциирани дружества с 323 хил.лв. и инвестициите на разположение и за продажба – с 9 247 хил.лв.

Текущите активи намаляват в абсолютна стойност с 13 413 хил.лв. и относителена с 8%. Най-голям дял от 42% заемат вземанията от свързани предприятия, които се увеличават с 4 451 хил.лв. Търговските вземания имат относителен дял 24% и се увеличават с 4 575 хил.лв в частта на предоставени търговски заеми (с 5 905 хил.лв.) и предоставените аванси на доставчици (с 2 358 хил.лв.), а се намаляват в частта на вземанията от клиенти (с 3 688 хил.лв.). Материалните запаси заемат 24% от текущите активи и се увеличават с 1 368 хил.лв. спрямо 31.12.2007г., основно в частта на незавършеното производство (с 1 558 хил.лв). Увеличение имат готовата продукция (с 899 хил.лв.), и стоките (с 4 хил.лв), а материалите намаляват (с 1 031 хил.лв.). Паричните средства и еквиваленти намаляват с 26 272 хил.лв., а други вземания се увеличават с 2 465 хил.лв.


Финансови коефициенти

1. Коефициенти на рентабилност



Рентабилност на приходите - изразявайки отношението между нетната печалба и приходите, за Іво тримесечие на 2008г. този показател е 0,18, а за базисния период е бил 0,26.

Възвращаемост на собствения капитал – като отношение между нетната печалба и собствения капитал за отчетния период е 0,03 при 0,04 за базисния.

Възвращаемост на активите - представлява отношението на нетната печалба към Активите, като за Іво тримесечие на 2008г. коефициентът е 0,02 при 0,02 за базисния период.

2. Коефициенти на ефективност



Коефициент на ефективност на разходите - изразява отношението между приходите и сумата на разходите (вкл. разходи за данъци). За Іво тримесечие на 2008г. показателят е 1,21, а за базисния период е бил 1,35.

Обръщаемост на общите активи - изразява отношението между приходите и Активите. За Іво тримесечие на 2008г. показателят е 0,10, а за базисния период е бил 0,09.

3. Коефициенти на ликвидност

Коефициент на текуща ликвидност - отношение между текущите активи и текущите задължения. Коефициентът е 1,48 за отчетния период, а за базисния е бил 1,90.

Коефициент на бърза ликвидност – изчислява се като отношение на краткосрочните вземания, паричните средства и еквиваленти към текущите задължения. За Іво тримесечие на 2008г. той е 1,12, а за базисния период е бил 1,49.

Коефициент на парична ликвидност – изчислява се като отношение на паричните средства и еквиваленти към текущите задължения. За отчетния период той е 0,04, а за базисния е бил 0,33.

Коефициент на задлъжнялост - е отношението на пасивите към собствения капитал. Този показател за отчетния период е 0,70 а за базисния – 0,71.

Времетраене на 1 оборот на материалните запаси в дни. За текущия период времетраенето на един оборот на средства, вложени в материални запаси е 92 дни при 110 за базисния.

Броят на оборотите на материалните запаси през отчетния период е 0,98, а през базисния – 0,82.

Заетостта на материалните запаси в лева представлява отношение между средната наличност на материалните запаси и приходите. За Іво тримесечие на 2008г. този показател е 1,02 лв. а за Іво тримесечие на 2007г. е бил 1,22 лв.

Период на събиране на вземанията от продажби в дни – показателят има намаление с 24 дни.

Период на плащане на задължения към доставчици в дни. За отчетния период е 20 дни, а за базисния е бил 30 дни.

Средната наличност от материални запаси, вземанията и задълженията е получена като средна хронологична величина на база наличностите през различните месеци.


ІІ. ДЕЙСТВИЯ В ОБЛАСТТА НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА И РАЗВОЙНА ДЕЙНОСТ

През първо тримесечие на 2008 год. Софарма продължи политиката на поддържане и обновяване на продуктовата си листа, следвайки световните тенденции в производството на генерични лекарствени продукти.

Дирекция „Наука и Развитие” продължи разработването на 52 нови за фирмата продукти, от които 19бр. са в процедура по разрешаване в ИАЛ от минали години. Освободени са за пазарна реализация следните нови за фирмата продукти: Mebeverin Sopharma tabl. film 135mg x 30; Ameolin tabl.100 mg x 10; x 20, Histalor syr. 5 mg/5ml – 120 ml; Gripofen caps. x 10, Tribestan Plus tabl. film. (хранителна добавка). Продължи процеса на хармонизация на документациите на лекарствените продукти чрез привеждането им в стандарт Common Technical Document (CTD).

-Изготвен е Модул 3 в CTD формат за Р България – 20 бр.

-Актуализиран е Модул 3 в CTD формат за чужбина – 30 бр.

-Актуализиран е Модул 3 в NTA формат за чужбина – 5 бр.

Извършена е значителна по обем работа по изготвяне и утвърждаване на технологична и стандартизационна документация, както и решаване на технологични и аналитични проблеми по 170 задачи. До края на 2008 година се очаква да бъдат внедрени около 10 нови продукта.

През първото тримесечие на 2008г. продължава политиката на текущо привеждане на фирмената регистрационнна, технологична и стандартизационна документация в съответствие с последните фармакопейни изисквания. През това тримесечие дирекция „Медицински и регулаторни дейности” подаде документация за подновяване на регистрация в България на 5 лекарствени продукти. Получени са разрешения за подновяване на регистрацията на 19 продукта и едно разрешение за употреба на нов продукт на компанията. Подадена е документация за 84 промени. Одобрени са 85 подадени промени. През следващото тримесечие се предвижда подаване на документация за регистрация на 3 нови продукти на фирмата.


ІІІ. Сделките със свързани лица по член 33 ал.3 от Наредба №2 са посочени в бележките към финансовия отчет за периода 01.01-31.03.2008г.
ІV. ПРЕДВИЖДАНО РАЗВИТИЕ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО

Направления:

1. „Софарма” АД ще продължи да се развива като компания, произвеждаща висококачествени лекарства, отговарящи на международните стандарти.

2. Чрез окрупняване на мащабите, агресивна маркетингова политика и по-ниски цени дружеството цели да увеличи пазарния дял на продуктите си на територията на страната.

3. На чуждестранните пазари усилията са насочени към запазване и увеличаване на дела на фирмата на основните пазари (Русия, Украйна и Полша), както и установяване и разширяване на пазарни позиции в други страни (например САЩ, страните от средна и източна Европа и Кавказкия регион).

4. Разширяване на регионалното присъствие на дружеството чрез стратегически партньорства на територията на Балканския полуостров.

5. Продължаване на политиката на активно партньорство с утвърдени международни фармацевтични компании, с нови компании, както и разширяване на продуктовата гама на вече създадените сътрудничества.

6. Планираните инвестиции за двегодишен период са във връзка с ново строителство, иновационна дейност и маркетинг:

2008г. – 55 млн.лв.(28 млн.евро)

2009г. – 62 млн.лв.(32 млн.евро)

7. Предвижда се разходите за дирекция „Медицински и регулаторни дейности” да нараснат с 50 % във връзка с новите регулаторни такси (в сила от 14.12.2007г.)

Изпълнявайки поставените цели, съобразявайки се с пазарната конюнктура, при условията на сегашното ниво на курс на долара, както и с останалите макроикономически показатели, прогнозата ни за 2008г. е около 10-12% ръст на приходите от продажби и около 20-25% ръст на печалбата преди данъци.
V. ПРОМЕНИ В ЦЕНАТА НА АКЦИИТЕ НА ДРУЖЕСТВОТО

Общият брой на издадените към 31.03.2008г. акции от „Софарма” АД е 132 000 хил.броя с номинална стойност от 1 лв. на акция. Всички, емитирани акции са поименни, безналични, обикновени и неделими, съгласно Устава на дружеството. Всички издадени акции са от един клас. Всяка акция дава равни права на своя притежател, съразмерни на номиналната стойност на акцията, а именно:



  • право на глас в Общото събрание на акционерите;

  • право на дивидент;

  • право на ликвидационен дял.

Акциите на “Софарма” се търгуват на сегмент “В” на официалния пазар на БФБ – София АД, участват във формирането на индексите SOFIX, BG40 и BGTR30. В следващата графика е показано движението на цената на акциите от (01.01.2008г. до 31.03.2008г.)


Акциите на дружеството са включени в индеките Down Jones STOXX EU Enlarged Total Market Index с тегло 0,11%, с най-голяма тежест (40%) в Erste Bank Bulgaria Basket, CECE MID на Виенската фондова борса, в сертификата на Райфайзенбанк – Raiffeisen Osteuropa Fonds както и в сертификата ABN AMRO SOFIX – Open-end-certificate и в новия blue-chip индекс Dow Jones STOXX Balkan 50 Equal Weighted Index.
VІ. Информация изисквана по реда на чл.187д и 247 от ТЗ

По чл.187д - Дружеството няма придобити и прехвърлени за периода собствени акции

По чл.247

1. Възнагражденията, получени общо през Iво тримесечие на 2008г. от членовете на Съвета на Директорите на „Софарма” АД възлизат на 105 000 лева.

2.Придобити, притежавани и прехвърлени от членовете на съвета акции и облигации на дружеството:


Член на съвета на директорите

Притежавани акции към 31.03.2008г.

Притежавани акции към 31.12.2007г.

Огнян Донев

44587

11067

Александър Тодоров

29 341

29 341

Унифарм АД чрез представителя си Огнян Палавеев

221166
40650

221166
40650

Андрей Брешков

6 925

6 925

Весела Стоева

0

0

3.Уставът на „Софарма” АД не предвижда ограничения за правото на членовете на съвета на директорите да придобиват акции и облигации на дружеството.

4. Участие на членовете на Съвета на директорите в търговски дружества като неограничено отговорни съдружници, притежаване на повече от 25 на сто от капитала на друго дружество, участие в управлението на други дружества като прокуристи, управители или членове на съвети.



4.1 Участие на членовете на Съвета на директорите с повече от 25 на сто от капитала на други дружества:

1. Огнян Иванов Донев притежава повече от 25 на сто от капитала на следните дружества:

1.1. Донев инвестмънтс холдинг” АД, ЕИК 831915121, с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 476/1989 г. по описа на СГС.

1.2. „Унифарм” АД, ЕИК 831537465, с адрес на управление в гр. София, ул. „Трайко Станоев” № 3, рег. по ф.д. № 3685/1994 г. по описа на СГС.

1.3. „ОГ Интернационал” ООД, ЕИК 121372478, с адрес на управление в гр. София, бул. „Черни връх” № 20Б, рег по ф.д. № 3380/1997 г. по описа на СГС.

1.4. „Фининвест холдинг” АД, ЕИК 831065071, с адрес на управление в гр. София, пл. „България” № 1, рег. по ф.д. № 19019/1993 г. по описа на СГС.

1.5. „Телекомплект” АД, ЕИК 831643753, с адрес на управление в гр. София, бул. „Тотлебен” № 69-73, рег. по ф. д. № 29401/1992 г., по описа на СГС.

1.6. „Софарма Билдингс” АДСИЦ, ЕИК 831915121, с адрес на управление в гр. София, ул.ж „Илиенско шосе” 16, регистрирано по ф.д. № 12390/2007 г. на СГС.

1.7. „Софарма Имоти” АДСИЦ, ЕИК 175059266, с адрес на управление в гр. София, ул. „Илиенско шосе” 16, регистрирано по ф.д. № 3548/2006 г. на СГС.



1.8. „Софпринт груп” АД, ЕИК 175413277, регистрирано по ф. д. № 18752/2007 г. на Софийски градски съд, със седалище и адрес на управление: гр. София, ул. „Позитано” № 12

1.9. „Софконсулт груп” АД, ЕИК 175413245, регистрирано по ф. д. № 18751/2007г. на Софийски градски съд, със седалище и адрес на управление: гр. София, ул. „Позитано” № 12

1.10. „София информ” АД, ЕИК 121303553, с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 14349/1996 по описа на СГС -

2. Весела Любенова Стоева не притежава повече от 25 на сто от капитала на дружества.

3. Александър Димитров Тодоров не притежава повече от 25 на сто от капитала на дружества.

4. Андрей Людмилов Брешков притежава повече от 25 на сто от капитала на следните дружества:

4.1. „Брешков и синове” ООД, ЕИК 115114555, с адрес на управление в гр. Пловдив, ул. „Гладстоун” 36, регистрирано по ф.д. № 666/1997 г. на Пловдиски Окръжен съд

4.2. „Си Еф Ем” ООД, ЕИК 131304899, с адрес на управление в гр. София, ул. „Николай Хайтов” 2, регистрирано по ф.д. № 11886/2007 г. на СГС.

4.2 Участие на членовете на Съвета на директорите в други дружества:

1. Огнян Иванов Донев участва в управителен/ контролен орган или съдружник в следните дружества

1.1. „Елфарма” АД, ЕИК 130299513, с адрес на управление в гр. София, ул. Илиенско шосе” 16, рег. по ф.д. № 7545/2000 г. по описа на СГС – Член на Съвета на директорите и Изпълнителен директор.

1.2. „Софарма трейдинг 2006” АД, ЕИК 131451810 с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 8094/2005 на СГС – Председател на СД.

1.3 „Софарма трейдинг” АД, ЕИК 103267194 с адрес на управление в гр. София, ул „Рожен” № 16, рег. по ф.д. № 9598/2005 на СГС - Председател на СД.

1.4. „Донев инвестмънтс холдинг” АД, ЕИК 831915121, с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 476/1989 г. по описа на СГС – Председател на НС

1.5. НИХФИ АД, ЕИК 121421815, със седалище и адрес на упрвление в гр. София, бул. „Климент Охридски” №3, рег. по ф.д. № 18783/1991 год. на СГС – Председател на СД

1.6. „Унифарм” АД, ЕИК 831537465, с адрес на управление в гр. София, ул. „Трайко Станоев” № 3, рег. по ф.д. № 3685/1994 г. по описа на СГС – Председател на НС.

1.7. „София информ” АД, ЕИК 121303553, с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 14349/1996 по описа на СГС - Председател на НС.

1.8. „Електрострой 98” АД, в ликвидация, ЕИК 121694013, с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 4429/1998 г. по описа на СГС - Член на НС.

1.9. „ОГ Интернационал” ООД, ЕИК 121372478, с адрес на управление в гр. София, бул. „Черни връх” № 20Б, рег по ф.д. № 3380/1997 г. по описа на СГС – съдружник и Управител.

1.10. „Фармахим холдинг” ЕАД, ЕИК 121094178, със седалище и адрес на управление в гр. София, ул. „Илиенско шосе” 16, ф.д. № 2616/1989 г., по описа на СГС – Председател на СД

1.11. „Калиман – РТ” АД, ЕИК 121120513, с адрес на управление в гр. София, ул. „Илиенско шосе” № 16, рег. по ф.д. № 107/1991 г., по описа на СГС - Председател на СД

1.12. „Фининвест холдинг” АД, ЕИК 831065071, с адрес на управление в гр. София, пл. „България” № 1, рег. по ф.д. № 19019/1993 г. по описа на СГС – Член на СД и Изпълнителен директор.

1.13. „Телекомплект” АД, ЕИК 831643753, с адрес на управление в гр. София, бул. „Тотлебен” № 69-73, рег. по ф. д. № 29401/1992 г., по описа на СГС - Председател на НС

1.14. „Доверие обединен холдинг” АД, ЕИК 121575489, с адрес на управление в гр. София, бул. „Княз Дондуков” № 82, рег. по ф. д. № 13056/1996 г. по описа на СГС - Член на НС, Заместник – председател.

1.15. „Софарма 2000” АД, ЕИК 13029013, с адрес на управление в гр. София, ул. „Илиенско шосе” № 16, рег. по ф. д. № 6263/2000 г. по описа на СГС - Член на НС, Заместник – председател.

1.16. „Доверие Капитал” АД, ЕИК 130362127, с адрес на управление в гр. София, бул. „Княз Дондуков” № 82, рег. по ф. д. № 10906/2000 г. по описа на СГС - Член на НС.

1.17. „Обединен Здравно Осигурителен фонд Доверие” АД, ЕИК 121911566, с адрес на управление в гр. София, бул. „Княз Дондуков” № 82, рег. по ф. д. № 9129/1999 г. по описа на СГС - Член на Съвет на директорите, Председател.



2. Весела Любенова Стоева участва в управителен/ контролен орган или съдружник в следните дружества

2.1. „Елфарма” АД, ЕИК 130299513, с адрес на управление в гр. София, ул. Илиенско шосе” 16, рег. по ф.д. № 7545/2000 г. по описа на СГС – Член на СД

2.2. „Софийски аптеки” АД, ЕИК 121125321, с адрес на управление в гр. София, ул. „Вихрен” № 34, рег. по ф.д. № 9678/1996 г. по описа на СГС - Член на СД

2.3. „ВЛС” АД, ЕИК 175082980, с адрес на управление в гр. София, ул. „Алабин” 48, рег. по ф.д. № 5087/2006 г. по описа на СГС – Член на СД

2.4. „Софарма 2000” АД, ЕИК 13029013, с адрес на управление в гр. София, бул. „Княз Дондуков” № 82, рег. по ф. д. № 6263/2000 г. по описа на СГС - Член на НС.

3. Александър Димитров Тодоров участва в управителен/ контролен орган или съдружник в следните дружества:

3.1. „Електрострой 98” АД, ЕИК 121694013, с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 4429/1998 г. по описа на СГС - Член на НС.



4. Андрей Людмилов Брешков участва в управителен/ контролен орган или съдружник в следните дружества:

4.1. „Експат имоти” АД, ЕИК 175341828, с адрес на управление в гр. София, ул. „Г.С.Раковски” № 96А, рег. по ф. д. № 11886/2007 г. по описа на СГС - Член на СД.

4.2. „Симол” ЕАД, ЕИК 101795403, със седалище и адрес на управление в гр. Благоевград, пл. „Георги Измирлиев” № 3, рег. по ф.д. № 2508/2007 на Благоевградски Окръжен съд – член на СД, председател

4.3. „Банско привилидж ризорт” ООД, ЕИК 131497074, със седалище и адрес на управление в гр. София, бул. „Витоша” № 36 ет.4 ап.38, рег. по ф.д. № 10969/2005 на СГС - Управител

4.4. „Експат Бета”АДСИЦ – член на СД, Председател

5. „Унифарм” АД участва в управителен/контролен орган или като съдружник в следните дружества:

1.1. Сдружение на българските фармацевтични производители – член на УС



5.Договори по член 240б през Іво тримесечие на 2008г. няма.

29,04,2008

Изпълнителен Директор:

/д.и.н.О.Донев/




Каталог: DOCS -> docs -> 2008
docs -> Отчет за периода 1 януари 30 септември 2011 година консолидиран междинен отчет за всеобхватния доход 1
docs -> Решение №286/30. 08. 2012 г., Прот. №18 наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на
docs -> Лекция по Икономическа Наука в памет на Алфред Нобел, 9 декември, 1993 г. I
docs -> Наредба №14 за пожарна безопасност на територията на община казанлък I. Общи положения
docs -> Отчет към 31. 03. 2005 г : " Фармахим Холдинг" еад седалище гр. София, ул "Илиенско шосе"
2008 -> Отчет на „софарма ад към 30. 06. 2008 г
docs -> Пожарната безопасност и защита на населението
2008 -> Доклад за дейността на софарма ад за 2008г


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница