Доклад за дейността на "Ямболен"ад за 2009г



Дата15.10.2018
Размер208.77 Kb.
#87823
ТипДоклад
ГОДИШЕН ДОКЛАД

за дейността на "Ямболен"АД за 2009г.
I.РЕЗУЛТАТИ ОТ ДЕЙНОСТТА
1.ПРОИЗВОДСТВО И ТЪРГОВИЯ

Основния акцент на ръководството на "Ямболен"АД, през отчетния период се съсредоточи върху дейността на РМЗ за осигуряване на допълнителни поръчки и натоварване на мощностите му. В тази насока изводите ,които ръководството направи бяха насочени към подобряване на оперативното управление по отношение на кооперираните доставки ,спазване на изискванията на технологичната и конструктивна документация, пълно натоварване на технологичното оборудване , на ръководния и изпълнителски персонал за изпълнението на договорените срокове за експедиция.

През м. юни се сключи договор между "Ямболен"АД и "Витенда "АД за изработка, доставка и монтаж на оборудване за ферма в с.Веселиново на стойност 264х.лв.За отчетния период е изработено ,доставено и монтирано оборудване на стойност 251х.лв.

За "Ен Би Ей Стийл"ООД-София са извършени услуги на стойност 50х.лв.

По представена конструктивна документация от "Континвест"ООД -гр.София, бяха изработени два реакторни съда, два изпарителя , две вани,, съд за сярна киселина- с обем 96 куб.м., разширителен съд, съд за масло с обем 1,2куб.м., колектор, въздуховод и други. металообработващи услуги.

За "Елопар"ЕООД-гр.Казанлък, бяха изработени куки и кошчета за 13х.лв.

За "Екопласт файбър"АД , бяха шлайфани 556бр. ножове за 6х.лв., изработени кухи валове и рязане на различни видове тръби.За отпадните им води въведохме в експлоатация съоръжения и нова методика за пречистването им, така ,че да отговарят на нормите за заустване съгласно притежаваното от "Ямболен"АД комплексно разрешително. Приходите от пречистване на водите са в размер на 86х.лв.

Приходите от пречистване на водите на "Приматекс"ООд-гр.Ямбол са в размер на 63х.лв.

Ползотворно е сътрудничеството ни с фирма "Палфингер"-с.Тенево ,за нуждите на които изработваме различни видове разтвори.Приходите са в размер на 41х.лв.

За временно и възмездно ползване са предоставени активи , собственост на дружеството,като приходът от тях за периода е в размер на 179х.лв.


2.ФИНАНСОВИ РЕЗУЛТАТИ
Приходи от дейност та 1886 хил. лв.

Разходи за дейността 2058 хил. лв.

Загуба за 2009 год. -172 хил. лв.

Сума на активите 13233 хил. лв.

Акционерен капитал 1222 хил. лв.

Брой акции 1222299 бр.

Дивиденти – не изплащани

Към 31.12.2009г. дружеството е разполагало с:

1.Дълготрайни активи по балансова стойност 12721 х.лв.

2 Краткотрайни активи 512 х.лв.

в т.ч. материални запаси 425 х.лв.

вземания 54 х.лв.

парични средства 33 х.лв.

3.Собствен капитал 323.х.лв.

5.Текущи пасиви 12910 х.лв.

През анализирания период общия капиталов ресурс възлиза на 13233х.лв.. От тях 323х.лв. е собствен капитал и 12910х.лв. е привлечен капитал./в т.ч.търговски заеми- 12476х.лв., текущи задължения -434х.лв./

Реализираните приходи са в размер на 1886х.лв.,което в сравнение с базисния период /2325х.лв./е с 439 х.лв. по-малко ,или 18.88%.

Разходите са в размер на 2058х.лв. /в т.ч. 513х.лв. лихви по заем за встъпване в дълг през 2007г.,финансови разходи-5х.лв./, или с 1019х.лв. по-малко в сравнение с базисния период/3077х.лв./, или 33.12%.

Финансовия резултат за периода е загуба в размер на -172х.лв., или в сравнение с базисния период /-706 х.лв./с 534 х.лв. по-малко, или с 75,64% по малко.

Отчетени са постъпления от парични средства в размер на 2423 х.лв.,

разпределени както следва:

-от основна дейност 1787 х.лв., или 73.75%

-от инвестиционна дейност 185 х.лв.,или 7.63%

-от финансова дейност 451 х.лв., или 18.62%

Плащанията са в размер на 2485х.лв. в т.ч.:

-за основна дейност 1754 х.лв. , или 70.58%

-за инвестиционна дейност 18 х.лв, или 0.73%

-за финансова дейност 713 х.лв., или 28.69%


3.ОПИСАНИЕ НА ОСНОВНИТЕ РИСКОВЕ ЗА 2009г.

Основните рискове , които могат съществено да повлияят на дейността на дружеството са свързани с конюнктурата на пазара с хидравлични елементи и метални конструкции, тъй като това е в основата на производствената дейност на РМЗ към "Ямболен"АД.

Значителна част от приходите са свързани с производствената дейност на"Екопласт файбър" "Континвест"ООД; "Приматекс" ООД на които в "Пречиствателна станция" към "Ямболен"АД се пречистват промишлени води по определени показатели,след което отработените води посредством канализационната мрежа на дружеството се заустват в р.Тунджа.
II.ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВАЖНИ СЪБИТИЯ НАСТЪПИЛИ СЛЕД ДАТАТА НА СЪСТАВЯНЕ НА БАЛАНСА.

След датата на съставяне на Баланса на "Ямболен"АД, т.е. 31.12.2009г , не са настъпили съществени събития със значителна важност, които трябва да намерят своето отражение в годишния отчет за 2009г.



III.БЪДЕЩО РАЗВИТИЕ НА ДРУЖЕСТВОТО

Приоритетни задачи в дейността на ръководството на "Ямболен"АД са следните:

-снижаване на енергийните разходи;

-строго спазване на условията, заложени в комплексното разрешително за заустване в р.Тунджа;

-ремонт и поддържане на инжинерната инфраструктура, сградите и подземните комуникации;

-постепенно обновяване на машинния парк в РМЗ с цел повишаване на производителността и намаляване на себестойността на продукцията.

-установяване на бизнес контакти с западни фирми за изпълнение на поръчки за машиностроителни изделия и конструкции.

-повишаване на квалификацията и стимулиране на творческата инициатива на персонала, осигуряване и поддържане на безопасна и здравословна работна среда

-По отношение на „Хотелски комплекс“ на „Ямболен“АД, за да има положителни финансови показатели е необходимо максимано натоварване на хотелската и ресторнтската база и ползването на туроператорски услуги. Насочване на организирани групи с по-дълъг период на пребиваване, както и провеждането на семинари, срещи, лекции и др.
IV.ДЕЙСТВИЯ В ОБЛАСТТА НА НАУЧНО ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА И РАЗВОЙНА ДЕЙНОСТ.

През 2009г. в "Ямболен"АД не са извършени важни научни изследвания и разработки.

Участваме в екологичен проект за изпускането на вредни емисии в атмосферата, касаещ газифицирането на котли БКМ-35.През ноември бе открита операторска сметка на инсталация "Ямболен" в Националния регистър за отчитане на издаването, притежаването ,предаването, прехвърлянето и отмяната на квоти за емисии на парникови газове.
V.ИНФОРМАЦИЯ ИЗИСКВАНА НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ.187/д/ и чл.247 от ТЗ
“Ямболен" АД е акционерно дружество със 100% частна собственост.

Към 31.12.2009г..структурата на капитала на дружеството е следната: 1.Акции придобити от юридически лица 1137077бр. 93.03% 2.Акции придобити от физически лица 85222бр. 6,97%



ОБЩО: 1222299бр. 100%

Акциите на “Ямболен” АД . поименни акции с право на един глас, всяка с номинална стойност по 1 лв., безналични, непривилегировани , с право на едни глас в Общото събрание на акционерите, с право на дивидент и ликвидационен дял, съразмерен с номиналната стойност на акциите. Прехвърлянето на акциите се извършва свободно при спазване изискванията на действащата нормативна уредба.

В “Ямболен” АД няма акционери – физически лица, притежаващи пряко или чрез свързани лица повече от 10% от гласовете в Общото събрание на акционерите.

През изминалата година няма промени в размера на основния капитал.

Общият брой акционерите възлиза на 3411броя, от които 12 броя юридически лица и 3399 бр. физически лица.

Физическите лица притежават 85222 броя акции или 6.97% от капитала на дружеството. Юридическите лица притежават 1137077 броя акции или 93.03% от капитала. Юридическите лица, притежаващи повече от 5% от акциите на "Ямболен"АД са:" CHIMIMPORT INVESTMENT AND FERTILAIZER "Inc. ,собстеник на 690565 бр.акции-56.50%

. "СЪНИ СЕНДС БИЙЧ-гр.София е собственик на 415590 бр. акции-34%.

.Дивиденти не са изплащани.

Органите на управление на дружеството са Общо събрание на акционерите и Съвет на директорите.

Общото събрание взема решения по следните въпроси:

  • Изменя и допълва устава на дружеството.

  • Увеличава и намалява капитала.

  • Взема решения за преобразуване и прекратяване на дружеството.

  • Избира и освобождава членовете на Съвета на директорите и определя възнаграждението им.

  • Избира и освобождава одиторите на дружеството.

  • Одобрява годишния финансов отчет след заверка от одиторите.

  • Определя ликвидаторите при прекратяване на дружеството.

  • Решава въпроси, предоставени в неговата компетентност от закона или устава на дружеството.

Акционерите- юридически лица се представляват от законните си представители, упълномощени с нотариално заверено пълномощно за конкретното ОСА. Акционерите, физически лица могат да участват в ОСА лично , или чрез упълномощени с нотариално заверено пълномощно за конкретното ОСА лица. На 29.05.2009г. се проведе редовно Общо събрание на акционерите на което се взеха решения за:

-приемане на финансовия отчет и отчета за управление на "Ямболен"АД за 2008г.,, -приемане на доклада на "Бургаска одиторска компания " за извършената проверка на финансовия отчет за 2008г.,

-избор на "Бургаска одиторска компания"за одитор през2009г.

Съветът на директорите на “Ямболен” АД се състои от 3-ма членове – юридически лица, участващи в заседанията чрез упълномощени представители-физически лица.

Съветът на директорите:

  • Ръководи и контролира дейността на дружеството.

  • Определя основните насоки за работа на дружеството.

  • Взема решения за откриване и закриване на клонове и за участие или прекратяване на участие в дружествата в страната и в чужбина.

  • Взема решения за придобиване и отчуждаване на недвижими имоти и други дълготрайни активи на дружеството, както и учредяване на вещни права върху тях, ползване на инвестиционни кредити, даване на гаранции и поемане на поръчителство, придобиване и предоставяне на лицензии.

  • Взема решения за сключване на договори за кредитиране на трети лица.

  • Взема решения за учредяване на ипотека и залог върху дълготрайни активи на дружеството.

  • Взема решения за закриване или продажба на предприятия или обособени части от тях.

  • Взема решения за участие на дружеството в дъщерни и холдингови дружества.

Членовете на Съвета на директорите имат еднакви права и задължения независимо от вътрешното разпределение и функциите между тях.

Съветът на директорите на “Ямболен” АД се състои от следните юридически лица чрез техните представители:

1. “Химимпорт инвестмънт енд фертилайзер” – Британски Вирджински острови – с представител инж. Стойно Радев Пенев-Председател на СД

  1. "Съни Сендс"ЕООД- гр.София - с представител инж.Станка Димова Йорданова –зам. председател на СД и Изпълнителен директор.

3. “КАСВ” ООД гр.София – с представител инж. Румен Сталинов Бачев-член на СД

Дружеството се представлява от инж.Станка Димова Йорданова.-Изпълнителен директор и Зам. председател на СД.

Дружеството не е прекратено, обявено в ликвидация или заличено и не се намира в производство по обявяване в ликвидация.

Размера на възнагражденията изплатени на членовете на СД за 2009г.е 32х.лв.

За 2009г. Съветът на директорите е провел 27 заседания, на които са обсъдени и приети с единодушие решения относно:

1.Обезценка и отписване на вземания и задължения с изтекъл давностен срок.

2.Приемане на финансовия отчет за 2008г. и представянето му на Бургаска одиторска компания за проверка и заверка.

3.Свикване на Общо събрание на акционерите за 2008г. и за публикуване на годишния финансов отчет за 2008г.

4 Решения, свързани с разпореждане на дълготрайни активи.

5.Решения, свързани с продажба на имоти-собственост на дружеството.

6.Решения за дарение.

7.Решение за промяна на представителя на "КАСВ"ООД в СД.

8.Решение за преминаване на 4 часов работен ден на работници и служители на Дружеството за период от три месеца през 2009г.

9.Решение за сключване на Договор за изработка.

10.Решение за издаване на нотариален акт за собственост.

11.Други
VI НАЛИЧИЕ НА КЛОНОВЕ НА ДРУЖЕСТВОТО.

"Ямболен"АД няма клонове.
VII.ФИНАНСИРАНЕ И ФИНАНСОВИ РЕСУРСИ

Общият размер на задължението на "Ямболен"АД към "Бент Ойл" по договор за встъпване в дълг, възлиза на 6415х.лв.

Начислената и изплатена лихва по този договор за 2009г. е в размер на 513 х.лв.

Задълженията на "Ямболен"АД към "Химимпорт инвестмънт енд фертилайзер" по паричен заем са в размер на 6061 х.лв. Заемът е безлихвен съгласно анекс от 30.04.2009г.

“Ямболен” АД е публично дружество и като такова е длъжно да подава отчети и други уведомления до Комисията за финансов надзор, Регулирания пазар за търговия с ценни книжа и Централния депозитар в сроковете, предвидени от Закона за публично предлагане на ценни книжа, както и от Наредбата за проспектите при публично предлагане на ценни книжа и за разкриване на информация от публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа.

През 2009г. дружеството е спазило всички срокове за уведомяване на тези органи със своевременно представяне на годишния отчет за 2008г.,междинните отчети за 2009г , както и текущо разкриване на информация съгласно предвидените за това срокове.

Във връзка с изпълнението на програмата за прилагане на международно признатите стандарти за добро корпоративно управление, в "Ямболен"АД се прилагат разпоредбите на ЗППЦК,гарантиращи правата на акционерите, като прилага правилата заложени в програмата ,които са гаранция ,че действията на членовете на СД са насочени към преследване на цели в общ интерес на дружеството.

Одиторите на “Ямболен” АД са избрани от Общото събрание на акционерите. За 2008г. Общото събрание е избрало “Бургаска одиторска компания” ООД гр.Бургас. Съгласно сключения договор между “Ямболен” АД и “БОК” ООД са уточнени задълженията и отговорностите на всяка една от страните за извършване на проверка и заверка на годишния финансов отчет за 2009г. Обхватът на проверката е посочен в Програма за проверка на годишния отчет. Срокът на извършване на проверката и заверката е определен в съответствие с чл.38 от Закона за счетоводството и чл.9 от Закона за независимия финансов одит. Възнаграждението на одиторската фирма се определя на основание ПМС № 204/14.08.96г., които за 2009г. са в размер на 6х.лв

.

ПРОГРАМА

ЗА ПРИЛАГАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНО ПРИЗНАТИТЕ СТАНДАРТИ ЗА ДОБРО КОРПОРАТИВНО УПРАВЛЕНИЕ

на "ЯМБОЛЕН" АД за 2009 г.

"Ямболен"АД-гр.Ямбол е публично дружество по смисъла на ЗППЦК и като такова е длъжно да представи пред КФН програма за добро корпоративно управление.

Съблюдаването на принципите на програмата се гарантира преди всичко от точното прилагане на разпоредбите на ЗППЦК, регулиращи дейността на публичните дружества. Тези правила целят :

-да гарантират правата на акционерите;

-да осигурят взаимодействие между акционерите и дружеството , между акционерите и СД.;

-да повишат доверието на акционерите и инвеститорите;

--да гарантират на акционерите ,че действията на членовете на СД са насочени към преследване на цели в общ интерес на дружеството;

-да осигуряват прилагането на изискванията за разкриване на информация от дружеството;

Във връзка с това в "Ямболен"АД е изготвена програма за запознаване с МСС и приложението им при отчитане дейността на дружеството.Осигурена е възможност за участие и упражняване на правото на глас лично, или чрез представители в ОСА, чрез спазване на разпоредбите на устава на дружеството и закона за свикването, регистрацията и гласуването в ОСА.Дадена е възможност за промяна в предварително обявения дневен ред в поканата за

свикване на ОСА За целта предварително се осигурява информация чрез писмените материали за свикване но ОСА съобразно установения в Устава на дружеството и в законовия ред - представянето им в КФН, БФБ и публикацията им в интернет страницата на дружеството.

Поддържа се книга на акционерите по договор с Централния депозитар.

Дружеството е член на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Въведена е система за управление на качеството в съответствие с изискванията на Международен стандарт ISO 9001 , която позволява да се търси сигурност от доставчиците , и увереност ,че изискванията им към продукта ще бъдат удовлетворени. С въвеждането на СУК се постигат следните цели:

-заздравяване на доверието на клиентите в лоялността на дружеството;

-запазване и разширяване на съществуващите пазари;

-чувствително подобряване на качеството на производителността на труда, като резултат от общите усилия на целия колектив, през целия цикъл на производството;

-непрекъснато проучване и удовлетворяване изискванията на пазара;

-оптимизиране на икономическите критерии/разходи, себестойност, трудови възнаграждения и др./

-спазване изискванията на техническата документация, нормативна база и стремеж към усъвършенстване;

-намаляване на несъответстващите на изискванията продукти и разходите свързани с тях;

-повишаване на квалификацията и стимулиране на творческата инициатива на персонала; осигуряване и поддържане на безопасна и здравословна работна среда;

Въвеждането на системата за управление на качеството /СУК/е стратегическо решение на ръководството на дружеството.

Открита е операторска сметка на инсталация "Ямболен" в Националния регистър за отчитане на издаването, притежаването, предаването, прехвърлянето и отмяната на квоти за емисии на парникови газове

В web страницата на дружеството се извършва системна актуализация на публикуваната информация.. Ще бъде изготвен допълнителен раздел за отразяване на важни корпоративни събития.

Управителните органи на "Ямболен"АД и в бъдеще ще се стремят да прилагат принципите на добро корпоративно управление, като осигуряват своевременно и точно разкриване на информация по всички въпроси , свързани с дейността на дружеството , включително финансовото положение , резултатите от дейността , собствеността и управлението.
Директор за връзка

с инвеститорите: Изп.Директор:

/Д.Пенева/ /инж.Ст.Йорданова/
Пояснения към финансовия отчет на "ЯМБОЛЕН"АД гр. Ямбол за 2009г.
I.ОБЩИ БЕЛЕЖКИ

Акционерно дружество "Ямболен"АД гр. Ямбол със седалище гр. Ямбол и адрес на управление гр. Ямбол, ул."Ямболен" № 35, п.к. 8600, тел. 661366, факс 661352. Дружеството няма клонове.

"Ямболен"АД е регистрирано в търговския регистър със съдебно решение № 1002/18.10.1991 г. по ф.д. № 1122/91 по описа на Ямболски окръжен съд с основен капитал 1222299 лева, разпределени в 1222299 бр. поименни акции с номинална стойност един лев всяка. Акциите на "Ямболен"АД са безналични, непривилегировани, с право на един глас в Общото събрание на акционерите, с право на дивидент и ликвидационен дял, съразмерен с номиналната стойност на акциите. Прехвърлянето на акциите се извършва свободно при спазване изискванията на действащата нормативна уредба.

Дружеството се управлява от Съвет на директорите. Членове на Съвета на директорите са три юридически лица с избрани представители -физически лица.

В "Ямболен"АД няма акционери - физически лица, притежаващи пряко или чрез свързани лица повече от 10% от гласовете в Общото събрание на акционерите. Акционери на "Ямболен"АД са 12 юридически лица, притежаващи 1137077 бр. акции или 93.03% и 3399 бр. физически лица, притежаващи 85222 бр. акции или 6.97%.

Предметът на дейност на дружеството е производство на полиестерни влакна, полиестерна коприна, технически каучукови изделия, неорганични соли, текстил и конфекция, машиностроене, вътрешно и външнотърговска дейност.

Дружеството не е ограничено със срок.

Дружеството не е било обект на търгово предлагане за закупуване на акции по чл. 149 от ЗППЦК.

Към настоящия момент не е извършвано преобразуване на "Ямболен"АД.

Акциите на дружеството са допуснати до търговия на Свободен пазар на "Българска фондова борса - София"АД на 10.12.1997 г.

На 08.08.2002 г. е сключен договор с "БФБ София"АД да поддържа на неофициалния пазар, сегмент от "Неофициален пазар на акции" емисията акции на "Ямболен"АД в размер на 1222299 броя.

Не са известни споразумения за упражняване на глас по акциите.

Дивиденти не са плащани. Сделките между свързани лица отговарят на условията на обичайните сделки.

За 2009г. списъчния състав на дружеството е 108бр., а средно списъчен състав е 85бр.


II. ИЗГОТВЯНЕ НА ФИНАНСОВИТЕ ОТЧЕТИ

Дружеството изготвя финансовите си отчети при спазване на изискванията на МСФО,МСС и българското законодателство. Финансовите отчети представят вярно и честно финансовото състояние, финансовия резултат и паричните потоци. Отчетите са съставени в хиляди левове със сравнителна информация за предходния период.



III.АКТИВИ

1.Имоти, машини, съоръжения и оборудване

Тази група дълготрайни материални активи се оценява по цена на придобиване, включваща покупна цена и преки разходи като транспорт, инсталация, монтаж. За последваща оценка е възприет препоръчителния подход за всички ДМА с изключение на земята , която се оценява по допустимия алтернативен подход.

Стойностен праг на същественост - 500 лева.

Структура на ДМА в х.лв


вид на ДМА първ.с/ст набр.изх. бал.с/ст

---------------------------------------------------------------------------------------

земя 5421 - 5421

сгради 6518 2199 4319

съоръжения 2411 1136 1275

маш. и оборудване 3444 2661 783

трансп.средства 137 135 2

други ДМА 681 106 575

р-ди за прид.на ДМА 295 - 295

всичко 18907 6237 12670
През отчетния период са използвани следните амортизационни норми:

сгради

- масивни 4%

- всички останали - 15%

- съоръжения - 4%

-машини и оборудване - 30%

-транспортни средства в т.ч.

автомобили - 25%

всички останали - 10%

-компют.т-ка - 50%

-други ДМА - 15%

Движението през годината е както следва:

Отчетна Натрупана Балансова

стойност амортизация стойност

……………………………………………………………………хил.лв.…

Салдо 31.12.2008 18836 6183 12653

Постъпили през пер. 189 189

Излезли през пер. 118 83 35

Амортиз.за периода 137 137

Салдо 31.12.2009 18907 6237 12670
През отчетния период не се начислява амортизация на недействащите ДМА с първоначална стойност 7044 х.лв, набрано изхабяване 1595хлв, балансова стойност 5449 хлв.

До 2009г. 100% са изхабени ДМА с първоначална ст/ст 2604х.лв

Продадени са през 2009г. ДМА с балансова ст/ст 34х.лв. и преоценъчен резерв 15х.лв.Приходите от продажби са в размер на 185х.лв.Реализирана е печалба в размер на 151х.лв.

Придобити са терени с обща площ от 16475кв.м. на стойност 171х.лв.

Бракувани са ДМА без балансова стойност и преоценъчен резерв 2х.лв.

Няма придобити активи по договори за финансов лизинг.

Разходите за ремонт и текущо поддържане се отчитат като текущи

Предоставени са под наем ДМА и приходът през отчетния период е в размер на 179 х.лв.



На ДМА не е извършвана обезценка , поради това ,че отчетните им стойности не се различават значително от справедливата им стойност.



2.Нематериални активи

Такива активи в дружеството са:

Лицензия за дейността "Производство на електрическа и топлинна енергия" чрез топлоелектрическа централа с 40MW електрическа мощност и 150 MW топлинна мощност за срок от 25 години, която през 2007г. е изменена в частта и , определяща енергийния обект с нов енергиен обект "Котелна централа на природен газ", в която са монтирани два парни котли с обща инсталирана топлинна мощност 10.5 МW.

Набрани разходи до момента 50хил.лв., набрано изхабяване 50х.лв.

Нематериалните активи са придобити през предходни периоди. За последваща оценка е възприет препоръчителния подход - по цена на придобиване минус натрупана амортизация. Амортизират се по линеен метод.

Задбалансово, без стойност са заведени следните НДМА:

- търговска марка "Ямболен"

- търговска марка "Шибил"

- патент "Перална машина"

- патент "Регенерация на кобалтов ацетат"


3.Дялово участие

Дяловото участие на "Ямболен"АД в асоциирани предприятия е в размер на 51 хлв, от които 50 хлв в БК"Ямболгаз" гр. Ямбол.


4.Материални запаси

В тази група се отчитат материали, стоки, продукция и незавършено производство.Към балансовата дата балансовата стойност е 425 х.лв.,както следва:

Материали 120 х.лв.

Стоки 14 х.лв.

Продукция 291 х.лв.

Материалите се отчитат по доставна стойност.

Продукцията се оценява текущо по себестойност, която се формира на база на основните производствени разходи. Не се включват общозаводски и финансови разходи.

Стоките се отчитат по доставна стойност. Не се включват в стойността на стоката складовите разходи и тези в търговските обекти, свързани с реализацията им и административните разходи.

След направен преглед на наличните стойности на материалните запаси е констатирано, че няма съществени различия между пазарните, поради което не се налага обезценка.

При потребление материалните запаси се оценяват по средно претеглена цена.

Няма заложени материални запаси като обезпечение.
5.Финансови активи

Финансовите активи на дружеството са:

- парични средства - паричните средства в национална валута се оценят при придобиването им по номинална стойност в лева. За средствата в чуждестранна валута е формирана левова равностойност, като е използван централния курс на БНБ за деня на получаването и курс продава на финансовата институция/при покупка с левове/. Отписването на средствата е по номинална стойност на лева. За чуждестранните валути се прилага обменния курс на БНБ за деня.

Дружеството няма утвърден касов лимит.

Към 31.12.2009г. наличните парични средства са в размер на 33 х.лв.-

касова наличност-21 х.лв.; в разплащателни сметки-12 х.лв.

Източници на парични средства са:

-от оперативна дейност - 1787х.лв. в т. ч.

от реализация на продукция изработена от РМЗ-996х.лв.,от наеми на ДМА-275х.лв., пречистване на води--213х.лв., продажба на залежали м-ли и консумативи-129х.лв., от ХК"Ямболен"-91х.лв., изготвяне на разтвори-40х.лв. и др. приходи от услуги.-43х.лв.

-от инвестиционна дейност-185х.лв. от продажба на ДМА

-от финансова дейност - 451х.лв. по Договор за паричен заем с Химимпорт инвестмънт енд фертилайзер"

Извършени са плащания както следва:

-за оперативна деност -1754х.лв. в т.ч.:

-на доставчици иклиенти-1048х.лв. РЗ и осигуровки на персонала-562х.лв.м

ДДС-126х.лв.,по ЗМДТ-15х.лв. и др.-3х.лв.

-инвестиционна дейност-закупени са ДМА за 18х.лв.

-финансова дейност-изплатени 200х.лв. на Химимпорт инвестмънт ендфертилайзер"; изплатени лихви по Договор за встъпване в дълг с "Бент Ойл"-Софияв размер на 513 хлв.,
6.Вземания

Вземанията в национална валута са оценени при тяхното възникване по номинална стойност на лева, а тези в чуждестранна валута - по обменен курс, като се използва централния курс на БНБ в деня на възникване.

По значителни са вземанията от "Екопласт файбър"-53х.лв. които са потвърдени като такива към 31.12.2009г.Процента на потвърдените вземания е 72.60%.
IV. ПАСИВИ


  1. Търговски заеми

Задълженията са 12476 х.лв. в т.ч.:

"БЕНТ ОЙЛ"ООД-гр.София в размер на 6415х.лв.За 2009г. са изплатени лихви в размер на 513х.лв.

"CHIMIMPORT INVESTMENT AND FERTILAIZER Inc" в размер на 6061 х.лв.

Съгласно Анекс №2/30.04.2009г., заемът е безлихвен.



  1. Доставчици

По-значими по стойност задължения са към В и К-Ямбол 13х.лв.

За задължението към ВиК е постигнато споразумение за разсрочено плащане и по него за 2009г. са изплатени 64х.лв.Изпратени са писма за потвърждение на салдата към 31.12.2009 г. като процента на потвърждение е 93,75% от общия размер на задълженията.

Поради изтичане на давностния срок/чл.110 от ЗЗД/ са отписани

задължения в размер на 342хил.лв.

  1. Задължения към персонала са в размер на 192хил.лв.

в т.ч.: РЗ м. 12.2009г. 28х.лв.

неизпл.отпуски 14х.лв

ЯРС 81х.лв.

обезщетения 7х.лв.

лихва 62х.лв.

В резултат на прилагането на МСС 19 като текущ разход през 2009са

отчетени средства за неизползвани отпуски в размер 11хил лв.


  1. Задължения към осигурителни организации в размер на 30хил.лв.-в т.ч. Осигуровки за неизплатени заплати -11х.лв. по ИД-19 х.лв.

5. Задължения към бюджета-65х.лв.

в т.ч.8хил. лв. представляващи ДДС ;ЗМДТ-53хил.лв. ДОД -3 хил.лв

6. Други задължения в размер на 99х.лв. - задължения по ИД.

  1. Собствен капитал

Структурата на собствения капитал е следната:

Основен капитал 1222 х.лв.

Резерв от преоценки 5029 х.лв.

Законови резерви 43 х.лв.

Други резерви 9711 х.лв.

Натрупана загуба -15510 х.лв.

Резултат от текущия период -172 х.лв.

Собствен капитал 323 х.лв.

V. РАЗХОДИ

Разходите за обичайната дейност се признават в съответствие с принципите за текущо начисляване и съпоставимост с приходите. По-съществени суми, отразени в годишния финансов отчет са:

- материали и суровини 387 х.лв.

. горива 49 х.лв.

- ел.енергия 130 х.лв.

- данъци и такси 68 х.лв.

- транспортни разходи 22 х.лв

- вода 9 х.лв.

- пощенски услуги 26 х.лв.

-заплати и осигуровки 542 х.лв.

- за амортизации на активи 137 хлв.

- балансова ст/ст на продадени активи 90 х.лв.

в т.ч. на материали 17 х.лв.

стоки 39 х.лв.

ДМА 34 х.лв.

разходи за лихви 513 х.лв.

-финансови разходи 5 х.лв.

-дарения 1 х.лв.

VI. ПРИХОДИ

Приходите от продажби са в размер на 1188 х.лв. в т.ч.:

- от продажби в размер на 519 х.лв. са от реализация на продукция, изработена от РМЗ.

- от продажба на стоки в размер на 76 х.лв. са от ХК"Ямболен" намиращ се в местност"Бакаджик".

- 127 х.лв. са от услуги., извършвани на клиенти.


  • от продажба на залежали материали са в размер на 53 х.лв

  • от наеми на ДМА-179 х.лв.,

  • от пречистване на води-151 х.лв.,

  • консумативи-66х.лв. и балиране на отпадно влакно-17х.лв.

Други доходи 698 х.лв. в т.ч. заприходен терен от 16425кв.м. на стойност 171 х.лв.; продадени ДМА-185 х.лв.

Отписани задължения към доставчици-342 х.лв.

VII. ДРУГИ ОПОВЕСТЯВАНИЯ


  1. Съдебни дела


Търговски дела

-"Орбел"АД-гр.Гоце Делчев-т.д.№192/2007г. по описа на ОС-Благоевград, за сумата от 12242.24лв. главница и дължимата законна лихва от момента на предявяване на иска до окончателното изплащане на сумата. Към 31.12.2008г.решение на ОС- Благоевград, с което "Орбел " е осъден да заплати на "Ямболен"АД сумата от 12242,12лв.-главница , ведно със законната лихва върху нея, считано от 01.10.2007г. до окончателното и изплащане и направените по делото разноски в размер на 1210лв. Решението е обжалвано от "Орбел" АД пред Апелативен съд- София и към 31.12.2008г. е висящо на втора инстанция- възможен изход- потвърждаване на първо инстанционното решение в полза на "Ямболен"АД.


-"Хемтекс"ООД-Пловдив-предявена е искова молба и е заведено търговско дело №2224/2006 по описа на РС-Пловдив за сумата от 8906.60лв. главница и дължимата законна лихва от момента на предявяване на иска до окончателното изплащане на сумата.Влязло в сила съдебно решение №11/31.01.2007г. и е издаден изп.лист в полза на "Ямболен "АД за 8906.60лв. главница, законна лихва за периода 11.07.2006 до окончателното изплащане на главницата и 807лв.разноски.

Образувано изпълнително производство по изп.дело №504/2007г. по описа на ЧСИ №757 с район на действие района на ОС-Пловдив и е пристъпено към принудително изпълнение срещу длъжника, изразяващо се в опис на имущество и налагане на запор върху банковите сметки.

-"В и К"-Ямбол-И.Д..№609/2007 по описа на ЯОС- цена на иска 16159.80лв. и И.Д.№203/2006г- по описа на ЯОС-цена на иска 58122.76лв. Претенцията е уважена изцяло.Делата са приключили със съдебна спогодба за разсрочено плащане на дължимата сума.През 2009г. са извършени плащания в размер на 64х.лв., остатъкът е в размер на 13х.лв., който ще бъде изцяло изплатен през 2010г.
Административни дела

1.Адм.д.№918/02 по описа на ЯОС. Към 31.12.04г. производството е пред Върховен административен съд по жалба на РУСО-Ямбол за сума в размер на 10633.50лв., изплатена изцяло от "Ямболен"АД, чака решение от ВАС, възможен изход- в полза на "Ямболен"АД.


2. Годишният финансов отчет на "Ямболен"АД е приет и одобрен от Съвета на директорите с Протокол №173/24.02.2010г.

ИЗП. ДИРЕКТОР:

/инж. Ст. Йорданова/


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница